Over fijne energie en zwembaden

Energie

energieKen je dat? Van die fijne dagen dat je fluitend uit bed stapt, vervolgens fluitend op de fiets stapt en dan lachend aan het sporten gaat? Fluitend ging niet trouwens, Pedro begon met me moe te maken, en dat lukte hem uitstekend. Mijn tong hing op mijn schoenen aan het eind van de training. Ik had er vanochtend zin, bij trainingen met Pedro gooi ik er meer energie in dan met mijn eigen trainingen en dat is te merken. Met zweet doordrenkte sportkleding is normaal. Na zo’n training moet ik echt wel even bijkomen, een banaantje gaat er dan wel in. Ik heb energie voor tien vandaag en ik weet niet helemaal waar het vandaan komt, maar het is fijn. Het zonnetje schijnt, het is fris en niet koud, het is heerlijk om naar buiten te gaan. Het huishouden roept en wellicht ga ik terugroepen. Wordt het alleen maar beter van.

Zwembad

Het was lang wachten, heel lang. Want begin augustus ging het zwembad dicht met de belofte dat het eind september weer open zou zijn. Dat was dus voordat bleek dat Health City niet zo geweldig plant, want vervolgens werd het eind oktober. Heel optimistisch vertelde iemand bij Health City me dat het ruim ingepland was en dat het zwembad voor eind oktober open zou zijn. Keep on dreaming. Het zwembad is donderdag (15 november) open gegaan, drie en een halve maand na sluiting. Maar vandaag kon ik dus eindelijk weer genieten van het lekkere warme water.

Gewicht

Mijn conclusie – en die van Pedro – na de weging van vandaag: ik ga me voorlopig niet meer wegen. Het viel zo bar tegen dat ik bijna al mijn fijne energie kwijt was. Bijna, gelukkig niet helemaal.

Totaal: 2 jaar, 153 dagen

Over trainen, voeding en bloggen

Trainen

Het zijn rustige weken geweest, de afgelopen weken. Agendatechnisch was ik niet zo handig bezig geweest, dus naast de twee keer met Pedro trainen ben ik nog één keer geweest. Die trainingen met Pedro maakten het wel goed, twee keer hard werken. Vorige week voelde ik me na de training beter dan ik me de hele week had gevoeld. Deze week was het keihard werken en was ik na tien minuten al aan het hijgen. En dan gooit Pedro er gewoon nog een tandje bovenop. Fijn. Na de training ben ik naar Health City gelopen, heb daar nog een kwartier op de cross trainer gelopen en heb een kwartier staan dubben. Zal ik wel, zal ik niet, zal ik wel, zal ik niet. Het is uiteindelijk wel geworden en ik ben dus op de weegschaal gaan staan: 79,9 kg.

Voeding

Het voedingsschema went, en het heeft dus resultaat gehad. Bijkomstigheid is dat ik me er prima bij voel. Ik word er zelfs braaf van. In plaats van gisteravond een patatje te halen toen ik van de jaarlijkse KNVI conferentie terugkwam, ben ik de Albert Heijn binnen gelopen en heb een bak ovengroente en kipfilet gekocht. Het was heerlijk. Afgezien daarvan is het af en toe een beetje rommelig. Ik heb de neiging me door de week keurig netjes overal aan te houden en in het weekend niet echt naar de cijfers te kijken. Daar mag nog een beetje aan gewerkt worden, aangezien mijn weekend standaard drie dagen is.

Bloggen

bloggenVan elke dag naar drie keer in de week en vervolgens naar één keer in de week bloggen. Ik kan dat. En dan ga ik ook nog eens schuiven met de publicatiedag. Dat was heel lang op vrijdag en verschoof toen naar zondag en de laatste weken was het dinsdag of woensdag. Afgelopen maandag was er weer #blogpraat, dit maal over beter bloggen. Daar kwam toch wel uit naar voren dat een vaste publicatiedag misschien wel handiger is, dan kunnen je lezers ergens op rekenen. Daarom ga ik weer naar vrijdagmiddag, mijn trouwe lezers hoeven dan niet meer te twijfelen wanneer dat blog komt ☺.

Totaal: 2 jaar, 146 dagen, 79,9 kg.

Foto: Pixabay, CC0 gebruik

Over voeding en blessures

Blessures

Vorige week zat ik met een pijnlijke rug en een pijnlijke kuit waardoor ik minder makkelijk liep. Die kuit voel ik niet meer en de pijn in mijn rug is gezakt, letterlijk. In het weekend zat het nog in mijn rug, gisteren voelde ik een spier in mijn bil, vandaag zit het in mijn heup. Vrijdag zit het waarschijnlijk in mijn enkel.

Voeding

pijlenHelpt het? Het lijkt te helpen, want ik ben afgevallen. Niet veel, ik weeg nu 80,2 kg, maar alle kleine beetjes helpen. Ook begint het voedingsschema te wennen en hoef ik niet meer elke kruimel bij te houden om te weten dat ik binnen mijn aantal calorieën blijf. Het aantal calorieën is nu wel bijgesteld naar 1700, dus dat wordt ook weer even wennen. Bevalt het? Ja, het is prima te doen. Met een beetje opletten kan ik normaal eten en niet diëten.

Sporten

Door een foutje in mijn eigen planning kon ik deze week niet sporten. Zondag ben ik niet geweest omdat ik ’s middags een afspraak had. Ik dacht, ik ga dinsdag wel. Maar ik was vergeten dat ik vanavond bowlen heb. Morgen toneel. Donderdag kan ik ook niet want ik was dus vergeten dat ik ook dan een afspraak heb. Ik hoef denk ik geen medelijden te verwachten van Pedro. Die zie ik vrijdag weer. Hij is dan fris en fruitig van twee weken vakantie en heeft energie genoeg om er weer fors tegenaan te gaan. Dat gaat wel goed komen.

Totaal: 2 jaar, 136 dagen

Foto: Pixabay, CC0 gebruik

Over een ander voedingsschema

Routine

evenwichtDe routine was er in geslopen de laatste twee jaar. Het is geen slecht ding als je geroutineerd bezig bent met goed eten en het bijbehorende sporten, maar wel lastig als dat compleet omgegooid wordt. Ik kon ongeveer slapend mijn menu vaststellen en dat ging uitstekend. Alleen viel ik niet meer af en bleef ik maar rond die 80 kg hangen. Dat was de reden dat ik overging op een ander voedingsschema. Kijken of ik er iets nieuws in kon gooien dat me zou helpen. Een paar dingen helpen niet.

  • Neurotisch als ik kan zijn heb ik de weegschaal tijdelijk afgezworen, ik weet dus niet of ik afval.
  • Pedro is op vakantie, dus ik heb zijn trainingen niet op dit moment.
  • Door blessuretrubbels, mijn kuit en mijn rug, sport ik veel minder dan normaal. Ik heb vorige week vrijdag een Body Balance les gevolgd en dat is het dan. Heeft het invloed? Geen idee.
  • Tot mijn ergernis hinderen kuit en rug me zelfs bij het fietsen. Daar word ik niet blij van.
  • Mijn plankuitdaging heb ik op 15 oktober op 1 minuut en 28 seconden stopgezet. Moet je ook eens proberen, een plank als je een pijnlijke rug hebt.

Evenwicht

Ook al weer onbedoeld. Ik ben zo moe van rondlopen met een pijnlijke rug en een pijnlijke kuit dat ik ’s avonds gewoon in slaap val. Bovendien zeg ik allerlei activiteiten af, dus ik heb avond na avond vrij. Dat is dan wel weer fijn. En ik ga naar de fysiotherapeut. Hij mag even alles uit mijn rug en kuit masseren en gelukkig helpt dat wel. Rust helpt ook, bewegen vreemd genoeg ook. Dus ik ga door met fietsen, zelfs al gaat het niet zo makkelijk op het moment.

Verrassing

Zaterdag heb ik een afspraak bij Saintfit en dan ga ik horen of het nieuwe voedingsschema resultaat heeft gehad. Waar ik dan meteen over mag nadenken, is of ik hier mee doorga. Ik denk het wel, een maand is niet echt lang genoeg om te zien of het goed loopt, dus de komende drie maanden ben ik hier zeker nog wel mee bezig.

Totaal: 2 jaar, 130 dagen

Foto: Pixabay, CC0 gebruik

Over hoogtepunten en dieptepunten

Hoogtepunt

Het lukte niet meer sinds de zweepslag in mijn kuit. Sprintjes. Ik vond het zo lekker, een sprintje van een halve minuut, vervolgens anderhalve minuut rustig tempo en dan weer sprinten. Totaal 20 minuten op de loopband, acht sprintjes. Ik zat op 10,5 km per uur met die sprintjes. Maar het lukte dus niet meer, of liever gezegd, ik durfde niet meer. Maar deze week heb ik het weer gedaan. Rustig sprintje, 6,5 km, en maar vier keer, maar wel gedaan. Ik kwam dinsdagavond zeer voldaan van die loopband af.

Tussendoor

Op vrijdag trainen met Pedro die me eerst moe wilde maken met sprintjes op de loopband, maar wel rekening hield met het feit dat er iets niet lekker zat in mijn kuit. Het werd 9 in plaats van 10 km. En het was dus voor de rest een lekkere training, waarbij ik onder andere weer sleetje mocht duwen. Het blijft leuk. Ik haalde mijn plank voor de dag, 1 minuut 24 seconden, tenminste de eerste keer, de twee keren daarna was het lampje echt wel uit. Thuis doe ik die plank ’s ochtends als ik uitgerust uit bed kom, bij hem is het aan het eind van een inspannende training. De komende twee weken geen Pedro, hij is op vakantie.

Dieptepunt

Vandaag ben ik voor het eerst halverwege gestopt met een training. Ik had veel last van mijn kuit en was vanochtend wakker geworden met pijn in mijn rug, maar had beiden genegeerd en dacht het weg te krijgen met beweging. Dat mislukte dus, ik zat op de legpress, probeerde 81 kg weg te duwen en stopte bij poging drie. Mijn kuit deed ronduit pijn, mijn rug pijnigde me, ik ben gestopt en ben de sauna ingegaan. Deze week toch maar even de fysiotherapeut bezoeken. Die kuit blijft zeuren.

Totaal: 2 jaar, 120 dagen

Over gewicht, evenwicht en tellen

Was het een enerverende week? Nou, nee, niet bepaald. Helemaal niets spannends gebeurd. Drie keer naar de sportschool geweest, lekker getraind met Pedro. Zo, dat was mijn blog weer voor deze week.

Evenwicht 1

Gekkigheid. Natuurlijk heb ik wel wat te melden. Ik was namelijk begonnen met een nieuw voedingsschema. Ik weiger dat dieet te noemen, daar ben ik namelijk allergisch voor. Het is even wennen. Ik moet kijken naar het wegen van allerlei voedingsmiddelen, ben een beetje in de weer met een andere indeling en moet ook weer wennen aan brood tussen de middag. Nou ben ik dol op brood, dus daar is niets mis mee, maar het was wel lang geleden. En ik ben bezig met eiwitshakes waar ik aan moet wennen, want ik krijg er een opgeblazen gevoel van.

Gewicht 1

Ik had al eens een keer met My Fitness Pal gewerkt en was daar enigszins neurotisch van geworden. Ik had me dus ook voorgenomen dat niet meer te doen. En wat mag ik doen met mijn nieuwe voedingsschema? Juist ja, calorieën tellen. Nou weiger ik die app weer te downloaden, dus ik ben heel analoog bezig alles te noteren in een klein notitieboekje. Wat wel duidelijk wordt, is dat ik af en toe moeite heb aan die 1800 calorieën te komen. En dan denk ik dat ik af en toe misschien wel te weinig heb gegeten. Het is puzzelen.

Evenwicht 2

In mijn hele leven is het evenwicht een beetje lastig te vinden op het moment. Ik moet mijn tijd verdelen tussen werk, huis, slaap, boodschappen, lezen, series kijken, tekst leren, was opvouwen, notulen maken, Haghespel samenstellen, blogs schrijven, sporten, vrienden en dat is dus een beetje druk.

Gewicht 2

Onbedoeld heb ik er zelf voor gezorgd dat ik geen effect zie van het nieuwe voedingsschema. Ik weeg me namelijk niet op het moment en ben dat eigenlijk ook niet van plan tot ik weer een afspraak heb, en dat is eind oktober. Ik doe het dus met een gewicht van 81 kg en een vetpercentage van 37,75%.

Over evenwicht en knopjes omzetten

Het was deze week even wat minder dankzij overgangsklachten. Ik heb vanaf het weekend in de lappenmand gezeten en voel me nu gelukkig weer wat beter.

Training

Die lappenmand zorgde er wel voor dat ik naast de training met Pedro deze week maar één keer voor mezelf heb getraind. De training met Pedro was weer lekker. Squatten met gewicht, deadlift met 40 kg, mountainclimbers, de slee duwen en ook trekken en nog meer zorgde ervoor dat ik aan het eind van de training geen energie meer overhad voor de push-ups en de plank. Voor komende week is het voornemen het oude schema op te pakken, dus op zondag en dinsdag ga ik naar de sportschool.

Evenwicht 1

evenwichtIk heb afgelopen vrijdag vanaf Skyhealth lopen twijfelen of ik in Health City op de weegschaal zou gaan staan en ik heb het uiteindelijk niet gedaan. Het levert voor mezelf iets teveel stress en negatieve gevoelens op en dat kan en wil ik even niet gebruiken. Mijn gewicht staat dus op 81 kg, het getal van vorige week en dat blijft een maand staan.

Evenwicht 2

Ik ga het met mijn voeding op een andere manier proberen. Pedro raadde me Saintfit aan, ik heb een voedingsschema laten maken en ga dat de komende maand volgen. Geen gekke dingen, geen maaltijdvervangende shakes, maar wel shakes ter aanvulling en een menu van 1800 cal per dag. Eraan werken of dit het knopje voor me omzet en of het me gaat helpen over die heel lastige grens van 80 kg heen te komen.

Evenwicht 3

Ik had oktober eigenlijk al tot opruimmaand verklaard, maar dat ga ik even verschuiven. Ervaring leert dat mijn energie op teveel punten richten betekent dat het allemaal maar half gebeurt. Afvallen en een nieuw voedingsschema dus. En wat simpels erbij. Zoals mijn plank weer terugbrengen naar die twee minuten, de mat ligt al klaar. Wie doet er mee?

Totaal: 2 jaar, 106 dagen.

Foto: Austin Neill op Unsplash.

Over vakantie, sport en weegschalen

Ik ben op vakantie geweest. Bretagne is mooi en rustig en zorgt voor een ontspannen vakantie. Helaas was het weer niet wat we ervan verwacht hadden, want het was vochtig en fris in plaats van lekker zonnig.

Sport

evenwichtTwee en een halve week geen sportschool gezien maar wel strand. Twee kilometer op en neer lopen is ook beweging, en er was een zwembad waar ik twee keer in heb gelegen. Niet idioot veel beweging dus, maar wel afgevallen. Voor de rest heb ik me voornamelijk met denksport bezig gehouden, namelijk lezen. De zaterdag na terugkomst woog ik 79,9 hetgeen 1,3 kg scheelde met voor de vakantie. Er ging dus een blij appje naar Pedro. De week erop ging ik weer trainen met Pedro. De training was lekker: voornamelijk benen, een zeer stevige training die ik op zaterdag goed voelde. Maar ik was wel weer aangekomen. En het appje was minder blij. Ik krijg wel de neiging die weegschaal een tijdje uit mijn leven te bannen. Het werd een obsessie voordat ik op vakantie ging en dat wordt het dus nu weer. Ik had een hele discussie erover met een vriendin op Google Hangouts. Het is voor mijn humeur niet best als mijn gewicht weer omhoog is. Dus misschien moet ik gewoon een tijdje tevreden zijn met goed en gezond eten en in evenwicht blijven zonder cijfertjes.

Die leeftijd

Ik heb totaal geen probleem met het feit dat ik de 50 ben gepasseerd, maar er zit één nadeel aan en dat is dat je als vrouw zoiets idioots als de overgang gepresenteerd krijgt. Ik zit dus met golven van overgangsklachten, opvliegers overdag en ’s nachts, duizeligheid, en al die onzin nog meer. Lang leve de hormonen. En ik realiseerde me dat die hormonen me ook wel eens parten kunnen spelen met mijn gewicht. Als ik kijk of ik op voedingsgebied wat kan doen tegen die klachten verschillen de meningen, maar minderen met suiker en alcohol schijnt al te helpen.

Totaal: 2 jaar, 102 dagen, 81 kg

Foto: Pixabay, CC0 gebruik

Tegenvallen of meevallen?

Het was deze week een fijne week, drie keer in de sportschool gestaan. Lekkere training gehad met Pedro, waarbij ik aan het eind volslagen leeg was, maar dat gaf niet. Ik vind het niet erg om hard te werken met zo’n training.

Doelstelling

Mijn doel was deze week onder de 80 kg te komen en daarom had ik deze week ook goed op eten en beweging gelet. Het was dus een beetje jammer dat ik het niet haalde en dat ik zelfs was aangekomen. Dan hebben we het over wel drie ons, dus waar hebben we het eigenlijk over? Maar ik had me op afvallen ingesteld en dus verbaasde het me.

Tegenvallen of meevallen?

zenHet is makkelijk tegenvallend resultaat bij afvallen op een taartje teveel te gooien en vervolgens te zeggen dat ik strenger moet zijn voor mezelf. Maar het is nu eerlijk gezegd zo dat ik even niet weet waar het nou aan ligt en dus ook niet weet wat ik nou moet laten. En ik kan me ook rustig afvragen of dit nou tegenvalt of meevalt, geen idee eigenlijk. Feit is dat ik al vanaf het begin van het jaar probeer het ritme te herpakken dat ik twee jaar geleden zo makkelijk onder de knie kreeg. Ligt het antwoord nou in helemaal niets lekkers, of gewoon af en toe wat? Mooie dingen om over te gaan peinzen tijdens de vakantie. Uit ervaring weet ik dat afvallen hard werken is. En ik geloof dat op gewicht blijven even hard werken is. Maar nu eerst even een paar weken zon, zee en zen.

Totaal: 2 jaar, 74 dagen, 81,2 kg

Foto: Pixabay, CC0 gebruik

Over doelen en sleetjes

Doelen

Ik had een doel begin juli, ik wilde eind augustus op 78 kg staan. Nou, dat gaat niet lukken, want dan moet ik nu nog 2,9 kg afvallen. Dat is wat optimistisch in een week tijd. Ik heb het doel bijgesteld naar onder de 80 kg komen. Aanstaande vrijdag is de laatste keer met Pedro voor de vakantie en dan moet dat lukken.

Sleetjes

sleeBij Skyhealth ligt een mat over de hele lengte van de zaal waar ook een slee op staat die heen en weer gesleept en geduwd kan worden. Dat ding kan zwaarder gemaakt worden met gewichten. Ik had al een paar keer die slee geduwd want het is namelijk best wel een leuke training voor kuiten. Vrijdag mocht het ook weer. Ik keek wel even bedenkelijk naar de gewichten, dat was al weer meer dan de vorige keer. Ik keek nog meer bedenkelijk toen Pedro zei dat hij er wel een gewicht bij zou doen. En nog een, en nog een, tot alle gewichten erop lagen. En ik kreeg het van zijn plaats, ik kreeg die hele slee zelfs aan de andere kant van de zaal. Handen op die handvaten, schouders ertussen en duwen maar. Gewichten en slee samen: 165 kg. #trots #warm #zweet #dubbelmijngewicht #roodhoofd #whocares

Sportschool

Sfeer is belangrijk tijdens sport vind ik. Ik heb het bij Health City altijd naar mijn zin gehad, maar dat komt ook door de combinatie. Goede apparatuur, aardig personeel, nette kleedkamers met douches en droge en natte sauna. En natuurlijk het grootste pluspunt van Health City: het zwembad. Nou, de apparatuur en het personeel is er nog steeds, hoewel het personeel wel aardig gewisseld is. Maar het gemis van de kleedkamer met douches en sauna’s weegt zwaar. Ik kom niet graag in die te kleine kleedkamer naast het zwembad. Op de koop toe is het zwembad twee maanden gesloten voor verbouwing. En die combinatie maakt de sportschool op dit moment onder de maat. Dan maakt dat vrijdagse sportuurtje met Pedro bij Skyhealth veel goed, want dat is een stuk leuker, ik haal er veel meer voldoening uit.

Totaal: 2 jaar, 67 dagen, 80,9 kg.