Update nummer 282

Het was eigenlijk niet te vermijden, weinig beweging, te veel snoepen, te veel wijntjes. Ja, er zitten de nodige corona-kilo’s aan. Ik ben van de week op de weegschaal gaan staan, en mijn gewicht was 92,9 kg. Strakke broeken, strakke shirtjes, hardnekkige zwembandjes, ik wist het. Maar waar ik wel een hele tijd over twijfelde, ga ik er wat aan doen? Wie dit blog volgt, weet dat ik er al tijden mee worstel.

Moeilijke corona tijden

Hoe zit dat bij andere mensen? Ik had het er met een vriendin over die ook wil afvallen. En we waren het er beiden over eens. Het moment dat de hele quarantaine over ons werd uitgeroepen hebben we geestelijk alles uit onze handen laten vallen. Wat maakt het nog uit? Dat was op dat moment de gedachte. Het is een uitzonderlijke situatie en ik heb moeite gehad eraan te wennen.

groente

Ik ga er wat aan doen

De eerste stap heb ik al gezet, ik heb het er namelijk met Pedro over gehad. Hij zegt dat ik het zelf moet doen, dat hij me wil steunen, en me helpen met sporten, maar dat het toch 80% ligt aan wat ik eet. Ieder pondje gaat door het mondje. En die voeding ga ik toch maar eens naar kijken. Want, wat hij ook zei, juist omdat ik op het moment zoveel thuis zit, heb ik tijd om kritisch met voeding om te gaan en wat ingewikkelder recepten te maken. Ieder nadeel heeft zijn voordeel. Afblijven van de pizza’s en ander eten bestellen. Wat groente en rijst/pasta/aardappelen is heel makkelijk snel klaar te maken. Maar ik ga niet doorslaan naar het andere uiterste, namelijk uitermate streng voor mezelf worden. Het leven moet nog een beetje leuk blijven en daar hoort af en toe wat lekkers bij.

Blogupdate

Dit is bericht nummer 282, dat maakt het 45ste bericht dit jaar. Vorig jaar had ik in totaal 43 blogs.

Een vrije week

Jawel, ik heb het gedaan, ik heb vrij genomen. Na overleg met mijn manager die ik ook vertelde dat de stand van geannuleerde korte vakanties op drie stond, vond hij het geen probleem en ik al helemaal niet. Nu nog invullen met nuttige en niet nuttige bezigheden!

Bezigheden

Ik vroeg suggesties op Twitter. Vraag iets en je krijgt antwoord. De HVA bibliotheek vertelde me mijn boeken te gaan ordenen. Dat is niet meer nodig HVA bibliotheek, zie mijn collectie op Librarything. En verder?

 • Schoonmaken. Nou, dat laat ik liever mijn werkster doen en bovendien moet het niet op werk gaan lijken.
 • Wandelen. Geen slecht idee, ik ben alleen slecht met nergens heen wandelen, ik wil toch wel graag een bestemming hebben.
 • Fietsen. Ben ik ook slecht in zonder bestemming, maar is wel een idee.
 • Sporten. Ja, dat wel. Het ziet er alleen naar uit dat de sportscholen nog niet open gaan en daar word ik niet blij van.
 • Schilderen. Als in kunstwerken schilderen of deuren schilderen? Beiden afgekeurd.
 • Puzzelen. Ik heb puzzelboekjes liggen.
 • #WOT woorden verzinnen en een voorraad bij elkaar bloggen. Goed idee!
 • Lezen. Een nog veel beter idee, ik kom nauwelijks aan lezen toe op het moment.
 • Zon. Kan gecombineerd worden met de vorige activiteit. Balkon, boek, zon.
 • Naar de bieb. Ook een goed idee, aangezien hier nog boeken liggen die ik drie maanden geleden had geleend. En in mijn opruimwoede van vanmiddag heb ik titels van verhalenbundels gevonden.Leuk om te lenen.
 • Niets. En me daar niet eens schuldig over voelen. Ben ik goed in.
zon

Komt goed toch? Uit ervaring weet ik dat een week zo voorbij is, en dat ik me volgende week zondag waarschijnlijk afvraag waar de tijd gebleven is. Lekker even een weekje genieten.

Rustige zondag

Het weer was niet zo geweldig vandaag, bleef een beetje druilerig. Maar het maakte niet uit, een vriendin zou langs komen, nog voor mijn verjaardag en we hebben eigenlijk een heel leuke middag gehad. Beiden hadden we niet veel energie, dus het was wel goed zo.

Normale zondag

Normaal zouden we dus op zo’n dag het centrum van Den Haag gaan bezichtigen, winkels binnenlopen en lekker rondkijken. Vervolgens zou er een lunch aan te pas komen met muntthee erbij, traditie. Dan nog meer winkels en het zou een leuke dag zijn. Nu, met alle coronamaatregelen hadden we dus afgesproken dat ze bij mij zou lunchen en dat we misschien een stuk zouden wandelen. Die lunch werd dus een pastasalade, heel simpel, pasta, komkommer, snoeptomaatjes, klein blikje tonijn, salade uitjes, en geitenkaas. De munt had ik ook in huis gehaald.

Vandaag

Rust, thee, filmpjes en praten, voornamelijk over corona en dergelijke. Dat we geen van beiden de maatregelen helemaal begrepen. Haar werk, mijn werk, vooruitzichten voor werk van beiden. Zij werkt in de toeristenindustrie dus dat is helemaal ingestort. Mijn werk gaat ook niet zo florissant, maar we leven nog wel. Films, we hadden geen van beiden behoefte aan spannende dingen, dus wat hebben we gekeken? Nou The lady and the Highwayman, een film die eruit ziet of er bezuinigd is op de gezichtsuitdrukkingen, maar wel ontzettend lief en leuk is. En George and the Dragon, ik mag wel graag naar James Purefoy kijken in deze film die ook wat beter is qua acteren. Het budget was ook wat hoger, want die draak zag er leuk uit.

George and the dragon

En we hadden het over afspraken. Beiden waren we het erover eens dat die plotselinge leeg geveegde agenda zijn voordelen had. Geen verplichtingen, geen afspraken, geen – ik moet om 4 uur ergens zijn elke week – het heeft wel iets. Als je dan aan het eind weer afspraken kan maken, hoeft dat niet meer elke dag. Het nieuwe normaal vind ik nog steeds iets dat niet helemaal te verteren valt, maar het kan wel een deel van de rest van je leven worden. Het leven verandert, laat het ook ten goede zijn.

Dingen die joy sparken

Ik ga het maar gewoon bekennen. Ik hou van de was doen. De wasmand leeggooien, sorteren, een was in de wasmachine, het ding laten draaien, en vervolgens ophangen. Ik word er helemaal blij van, het sparkt mijn joy om maar zo te zeggen. Nou ben ik een beetje een controlfreak, dus het moet wel op een bepaalde manier opgehangen worden. De bonte was van vandaag bevatte sportleggings die alle drie op een lijn gehangen worden, een spijkerbroek die op de volgende lijn kwam en shirtjes die allemaal aan de rechterkant van de balkonlijnen werden gehangen. En natuurlijk hemdjes. Ik ben hemdjesfreak, draag elke dag een hemd, dat elke dag in de was gaat, aangezien ik er ook in slaap en heb er een heleboel. In alle soorten en maten, dure en goedkope. En die gaan allemaal aan de linkerkant van de balkonlijnen. Met handdoeken gaat het weer anders, want vóór de coronacrisis zaten er meestal twee grote badlakens tussen van sport die ik nu niet heb. Maar wel andere handdoeken en vaatdoekjes.

20200523a_sokken

Was in de zomer

Ik hou van de zomer, het maakt het wasleven een stuk makkelijker. In de zomer kan ik mijn beddengoed ‘s ochtends wassen en buiten ophangen. In de middag gaat het dan even makkelijk weer mijn bed op. Mijn ogen zijn toch dicht ‘s nachts. Want het merkwaardige is, wasgoed wegruimen vind ik wel vreselijk, al dat spul opvouwen en opbergen, nee. Het gebeurt me regelmatig dat zo’n was blijft staan en dat ik er uiteindelijk drie moet opvouwen. Dan is het maar goed dat het beddengoed ‘s zomers meteen dat bed weer opgaat.

Een beetje neurotisch

Die vaatdoekjes moeten natuurlijk wel op kleur gehangen worden. Ik heb rood, geel, oranje en groen, twee van elk en die hangen wel bij elkaar. Het afwijkende grotere vaatdoekje dat mijn werkster gebruikt, mag er naast. Neuro ten top, het wasrekje aan de balkondeur dat vandaag ook volgehangen moest worden, had acht sokken, ik heb natuurlijk wel even zitten schuiven om zes felgekleurde sokken op de voorste rij te krijgen. En jullie, sparkt de was ook jullie joy?

Lang weekend!!!

We gaan een lang weekend tegemoet. Ik tenminste. Hemelvaartsdag, vrije vrijdag, maandag pas weer aan het werk. Reden genoeg om vandaag een paar uur eerder te stoppen en het te vieren. Zelfs als je strand en park wel kan vergeten in verband met allemaal mensen die het leuk vinden om gezellig bij elkaar te zijn, wat niet mag of kan in deze coronatijd. Aangepast schema dus.

Bezigheden

Ik ga het mezelf niet te moeilijk maken en doe het gewoon rustig aan. Er zijn maar een paar dingen die ik van plan ben. Het eerste is The Outsider uit lezen, ik ben al een tijdje bezig in het boek en het schiet niet op. Ik wil hem wel uitlezen. Maar in het vervolg ga ik gewoon weer eerst het boek lezen en vervolgens de serie bekijken. Verder heb ik nog steeds Coraline van Neil Gaiman staan. Het boek heb ik jaren geleden al een keer gelezen, maar nu wordt het voorgelezen door Neil zelf. En er zijn nog meer mensen: LeVar Burton (Star Trek!), Rosario Dawson en Dakota Fanning. Het is een evenement georganiseerd door de New York Public Library. De video’s zijn verzameld op de site.

Afspraken

Het mag weer en dat vindt mijn linker kleine teen erg fijn: de pedicure. Ik heb vrijdagmiddag een afspraak. Het is hoog nodig vindt mijn teen elke keer als die in een schoen wordt gepropt. En ik heb nog een afspraak, want beste vriendin E komt zondag op gepaste afstand mijn verjaardag vieren. Normaal gaan we uit lunchen, maar gelukkig vindt ze mijn idee van een pastasalade een strak plan, want uit lunchen is geen optie. Daarna zien we wel wat we doen. Een stuk wandelen is misschien ook wel een strak plan.

En verder?

Geen idee. Ik zie het wel. Het is voor mij een korte vakantie die waarschijnlijk op balkonia wordt doorgebracht. De ervaring leert mij dat ik niet teveel moet plannen, want ik ben goed in plannen niet uitvoeren, dus het wordt rustig aan. En wat zijn jullie van plan in dit lange weekend?

Leve mijn oude spijkerbroek

Maakt het uit in deze tijd? Ik zit thuis, en ook dan trek je kleren aan, maar ik heb mezelf er toch wel op betrapt dat het andere kleren zijn dan mijn werkkleding. Mijn meest geliefde kledingstuk op het moment? Mijn oude spijkerbroek, behoorlijk verwassen, vouwen zitten erin, het knoopsgat is bijna doorgesleten. Shirtjes? Nou, die oude die verwassen zijn, die ik niet aantrek naar mijn werk, maar die zo ontzettend lekker zitten. Allemaal kleding die ik gewoon thuis draag.

Sportkleding

Er ging pre-corona best wel wat sportkleding in de was. Eén keer sporten en zweten en hoppa, daar ging het de wasmand in. Nu ga ik ‘s ochtends het Zuiderpark in of volg ik ‘s middags een online les en denk ik, het kan nog wel een keer mee. Ik heb twee shirts met lange mouwen aangeschaft toen in maart de sportscholen dichtgingen, want die had ik toen best nog wel nodig. Het was ronduit fris ‘s ochtends vroeg. En die shirts gaan ook langer dan één dag mee.

kleding
Afbeelding van Carola68 via Pixabay

En ‘s avonds dan?

Ik heb een paar huisbroeken die al heel lang meegaan, die al niet flatteerden toen ze nieuw waren en nu, honderd jaar later, zeker niet meer flatteren. Geeft dat? Niet voor de enige bewoner van dit appartement.

Straks terug naar het werk

Eigenlijk verheug ik me er wel op, want dan wil ik wel weer een beetje uitpakken met mijn kleding. Beetje nettere broek dan die oude spijkerbroek. Erop letten welke shirtje ik aantrek. Even kijken wat ik nog heb aan zomerschoenen. In normale tijden let ik best wel op wat ik aantrek. Ook mijn eigen oog wil wel wat leuks zien. Wat vinden jullie? Op naar de zomerkleding, de leuke kledingtijd? Of gewoon die oude spijkerbroek blijven dragen?

Op schema

Hordes mensen doen het, een schema maken en zich daar vervolgens aan houden. Het mag heel ordelijk zijn, maar mij lukt het niet. Zeg ik tenminste altijd. Maar ik ga het doen deze week. Schema opstellen en me eraan houden. Dat betekent eigenlijk voornamelijk de discipline hebben van mijn eigen computer af te blijven waar leuke spelletjes op staan die je eindeloos kunt spelen.

Morgen

Morgen begin ik en dan wordt het meteen serieus. Ik heb me namelijk ingeschreven voor een online workshop ‘Maak je eigen infographic’ die om 10 uur begint en voor die tijd wil ik in ieder geval mijn mail doorgewerkt hebben. Dat duurt tot half 1, daarna komt mijn werkster en ga ik dus naar buiten. Als zij weer weg is, ga ik nog even aan het werk. Daarbij wil ik vooral inschatten hoeveel werk ik heb voor de rest van de week. Dat hangt vooral af van een collega die me een mailtje had gestuurd en me wilde spreken.

schema
Afbeelding van Alexas_Fotos via Pixabay

De rest van de week

Het is een beetje een rare week, want donderdag – je zou het bijna vergeten want alle dagen zijn bijna hetzelfde – is het Hemelvaartsdag. Ik heb een schema op papier gezet, waar het sporten ook een plaats op inneemt. De ervaring leert dat ik ‘s ochtends meteen de deur uit moet, want anders doe ik het niet. Ergens in de middag met een online training meedoen wil ook nog wel eens lukken. Vanwege die vrije donderdag is het verleidelijk een dagje vrij te nemen, want die vakantiedagen moeten toch op. En het wordt prachtig weer deze week. Fietsen? Moet kunnen, mezelf naar buiten schoppen en een rondje fietsen. Kijken of het niet te druk is in de duinen.

Ik en een schema

Wordt het wat? Ik zou zeggen waarom niet. Voordeel van een schema is in ieder geval dat je dingen noteert en ze dus niet vergeet. Ik heb een tic met notitieboekjes, ben ik dol op en ik gebruik ze voor diverse doelen, niet in de laatste plaats voor deze website. Geautomatiseerde to do lijstjes heb ik niets mee. Ik schrijf liever zelf.

Rondje fietsen

Pedro had me uitgenodigd naar De Lier te komen, want daar konden we heel eenvoudig één op één trainen. Zo gezegd, zo gedaan. Tenminste als je kaart kan lezen en niet beantwoord aan het cliché van de vrouw die niet kaart kan lezen. Ik moet dat boek toch een keer lezen. Je zou zeggen dat het tegenwoordig vrij eenvoudig is. Tik routebeschrijving in Google Maps en je kan een beginpunt en een eindpunt erin zetten en vervolgens uit diverse routes kiezen. Ik had dus de kortste route gekozen, 12 km, is mogelijk in 40 minuten. Ja, als je de weg weet.

route
Afbeelding van Gerd Altmann via Pixabay

Hij zei: links

Ik moest onderweg diverse malen op mijn telefoon kijken, hetgeen dus betekent afstappen, telefoon uit het voorvak halen, erover buigen voor schaduw, want veel zon en vervolgens verder puzzelen. Om 5 voor 1 had ik in de gaten dat ik wel te laat zou zijn en appte Pedro. En toen kwam ik een omleiding tegen. Daar stond ik dan, te twijfelen wat te doen, en er fietste een man langs, hij zei: links. Een heel lange links verder was ik er wel achter dat ik verkeerd zat, en had ik ondertussen Pedro aan de telefoon die zich afvroeg waar ik bleef. En het zal zo zijn, juist op dat moment zag ik een bordje van de straat waar ik heen moest. Er was nog een half uur trainingstijd over, dat ene kwartier halen we nog een keer in. Op de terugweg ben ik heel creatief een andere route gereden en kwam ik thuis zonder ook maar één keer op mijn telefoon te kijken. Het zij zo. Volgende week zal het wel vlotter gaan.

Verjaardag in coronatijd

Ik ben vandaag jarig. En het is een heel merkwaardige tijd. Daar zou het bij kunnen blijven. Maar natuurlijk schrijf ik meer. Want ik mag vandaag zelf voor de lol zorgen. Bezoek verwacht ik namelijk niet. Ten eerste valt mijn verjaardag midden in de week, ten tweede komt in deze coronatijd niemand op bezoek. Ik heb er wel eens meer over geschreven.

Ochtend

Na een korte nacht, 2.15 wakker geworden, rond 3.15 weer in slaap gevallen, 7.10 weer wakker geworden, ben ik toch maar naar buiten gegaan. En daar in het Zuiderpark, in het gezelschap van eenden, ganzen en meerkoeten heb ik mijn oefeningen gedaan. Touwtje springen, squatten met weerstandsband en nog wat oefeningen met die band en het elastiek. Daarna ben ik weer naar huis gegaan, heb gedoucht en ben aan het werk gegaan.
Twee monteurs komen mijn cadeau brengen: een nieuw privacyscherm op het balkon! Prachtig ondoorzichtig glas in kunststof gevat. Staat mooi. Ik wist eerlijk gezegd niet eens meer dat we dat hadden afgesproken met de VvE.
De lunch mag wat uitgebreider als je jarig bent, rijstsalade met gerookte kip, een uitje, komkommer en een mengsel van creme fraiche en mayonaise.

verjaardag
Afbeelding van Pexels via Pixabay

Middag

Er wacht nog wat werk, onder andere een telefoontje naar Amerika met een ijzeren heinige maatschappij die wel dingen online verkoopt, maar ondertussen niet zorgt dat de website dat aankan. Maar daarna beslis ik dat ik vrij neem voor de rest van de dag. Je moet jezelf kietelen als niemand anders dat kan doen tenslotte. Een verjaardagsportje mag ook, maar die moet ik wel eerst halen.
Telefoontjes horen bij een verjaardag dus broerlief heeft ‘s ochtends al gebeld, en een vriendin heeft me – vooral luid en een tikje vals – toegezongen. Ik heb midden in de nacht al een telefoontje gemist, een vriendin die altijd om 12 uur belt. Sorry Vera, ik lag al te slapen. Twee andere broers hebben ook gebeld en gevideobeld. Facebook wensen horen er tegenwoordig ook bij, dus ik zit met veel plezier felicitaties te lezen en te bekijken, want er zitten de nodige grappige gifjes bij.

Avond

Ik had me voorgenomen niet te koken en Japans te bestellen. Maar lieve Thuisbezorgd, of liever gezegd lieve Japanse restaurants, 20 euro minimum ga ik niet halen. Maar een Indonesische rijsttafel voor één persoon is niet te versmaden, dus daar ga ik voor vanavond. De restanten zijn voor de lunch morgen, zat over namelijk. Bezoek verwacht ik niet, dus waarschijnlijk verwen ik mezelf met een aantal afleveringen Star Trek Voyager. Wel gefeliciteerd met mij allemaal.

Blijven steken

Het viel me zomaar op gisteravond. Ik deed nieuwe kaarsen in de kandelaar en bedacht ineens, het is midden mei, waarom doe ik dit nog? Er hangt een stervormige kandelaar aan de gordijnroe die ik normaal al weg zou hebben gehaald. De rode kerstloper is drie weken geleden pas van tafel gegaan. Midden maart was het kaarsengedoe nog normaal, nu mag ik het wel eens opruimen.

Tijdsbesef

Het komt er eigenlijk op neer dat ik een beetje ben blijven steken in die winterperiode. Ik ben nu zover dat ik weer onthoud welke dag het is, maar ik heb een tijd gehad, dat ik af en toe dacht, is het nou woensdag of donderdag? Niet zo vreemd natuurlijk als alle dagen zo ongeveer hetzelfde zijn. Bovendien duurt het thuis werken al 57 dagen. Vandaag wist ik precies welke dag het was. Maandag, en ik heb ervan gebruik gemaakt. Er waren verschillende dingen die ik op kantoor moest doen, ik ben heen en weer gefietst en heb er ook een tijdje zitten werken.

tijd
Afbeelding van Gerd Altmann via Pixabay

Winterjas

In maart had ik hem nog gedragen, die winterjas. En toen mocht hij in de kast blijven hangen, want ik hoefde niet meer dagelijks heen en weer te fietsen. Drie weken geleden heb ik hem opgeborgen. Hij was de hele tijd blijven hangen, want wanneer heb je nou een jas nodig als je niet naar buiten gaat. Ik ging naar het Zuiderpark in sportkleding en dat was wel fris, maar om die winterjas nou aan te trekken.

Kaarsen

Ik heb het nu maar opgeruimd, die kandelaars en kaarsen. Het is goed, ze mogen van het najaar weer op tafel.