Kampioen zitten

Dat zijn wij Nederlanders op kantoor. Met name in de ochtend zijn we niet in beweging te krijgen. Dat bericht las ik vanochtend zittend aan mijn bureau op kantoor. Hoe ironisch. Maar het raakte me wel. Misschien wel omdat ik om de een of andere reden de laatste dagen een beetje last heb van mijn lijf. Pijnlijke spieren – iets te hard getraind misschien – pijnlijke benen, iets te veel gecomputerd, dus pijnlijke armen. En ik probeerde er vandaag dus wat aan te doen. Nou was het vandaag één van de weinige keren dat ik op kantoor was de laatste weken, dus beweging had ik. Dertien km heen en dertien km terug fietsen. Maar mijn stabureau bleek tot mijn verrassing ook geen uitkomst te bieden, omdat het om de afwisseling gaat.

bureaustoel
Afbeelding van Biju Toha via Pixabay

Wat kan ik dan doen?

Twee keer dertien km fietsen dus. En vanmiddag heb ik iets drastisch gedaan. Ook omdat het artikel vertelde dat je om de 30 minuten in beweging moet komen. Ik heb de stopwatch op mijn telefoon op 30 minuten gezet en met mezelf afgesproken dat ik opsta als dat ding gaat. Even naar de wc, even thee zetten, een appeltje eten, naar buiten kijken en me afvragen wie in de buurt een enorme stapel dozen heeft besteld die nu allemaal bezorgd worden. Opstaan en bewegen en ik denk dat ik dat morgen ook weer ga doen.

Kom in beweging

Sport helpt maar ten dele volgens weer een ander bericht. De gemiddelde Nederlander zit zo’n tien uur per dag. Je kan squats doen. In feite is opstaan van je stoel al een squat, maar dan moet je niet de leuningen gebruiken. En daar hebben we Arie Boomsma weer, die vrolijk zegt dat je dat gewoon twaalf keer moet doen. Ja Arie. Dippen op een stoel. Van je stoel afschuiven, je achterwerk tegen de rand van de stoel, handen op de stoel en dan naar beneden met je achterwerk. Nuttige tip: neem vooral een stoel zonder wieltjes. Nog eentje van Arie: de splitsquat: één voet achter je op de bank, en vervolgens naar beneden. Wissel na zes keer van been. Ik heb hem zelf nog niet geprobeerd.
Plan je bewegingsmomenten, want gewoontes kweken is moeilijk. Doe bijvoorbeeld een wall sit als je toch je tanden poetst. Ga wandelen na de lunch. Allemaal dingen die me hopelijk gaan helpen met mijn pijnlijke lijf. En ik denk dat ik nu opsta en de roti van gisteren ga opwarmen.

1 gedachte op “Kampioen zitten

  1. Heel herkenbaar dat zitten. Dat is ook wat ik door thuiswerken mis. Op kantoor liep ik naar iedereen toe dus steeds weer even opstaan, hier tik ik op mijn scherm en praat met mijn collega. Hmmmm. Ik ga thee halen.

Geef een reactie