Veggie voor een week: #weekzondervlees

groenteWanneer ik als volwassene één week geen vlees eet, bespaar ik: 7 maanden douchewater, 114 kilometer auto rijden, 1 blije kip en 7 maanden werk voor een boom. Milieuvriendelijk en eten liefhebbend persoon die ik ben, wil ik dat wel uitproberen. Van 5 t/m 11 maart is de eerste nationale #weekzondervlees. Als inschrijver ontving ik ter inspiratie het magazine en dat viel me een beetje tegen. Ik had graag wat meer recepten gehad en dan ook recepten die niet zo bewerkelijk zijn. Ik kook graag, maar ik moet ook werken en kan niet gaan koken voor de lunch. Maar Twitter biedt hulp en leuke linkjes naar recepten en complete sites met vegetarische recepten. Mijn ontbijt is meestal veggie: kwark met fruit en een beetje honing. Voor tussendoor gaan een paar boterhammen mee in mijn rugzak. Voor de lunch grijp ik terug op een oud en vertrouwd recept: salades met ei of geitenkaas. Pastasalade is ook prima zonder vlees of vis te doen. Mijn weekmenu voor het avondeten is hieronder te vinden.

Maandag

Pasta met avocado en huttenkäse, een snelle hap was het in ieder geval en prima te eten. Was door de koude ingrediënten snel afgekoeld. Ook wel geschikt als lunch hap. Het ontbijt was nog even smokkelen, want ik had nog kalkoenfilet over als broodbeleg. Weggooien is ook zonde.

Dinsdag

Heb niet moeilijk gedaan met koken, vooral ook omdat ik nog weg moest. Mijn eigen witlof met aardappelen en daar ruim kaas overheen gestrooid. Daarna werd het weer smokkelen, want bij bowlen vierden we dat ons team van vier mensen voor het eerst sinds tijden compleet was. Dat was dus een bittergarnituur, smullen geblazen van de veelal met vlees gevulde hapjes.

Woensdag

Stamppot van snijbonen en tomaatjes, was erg lekker moet ik zeggen. Die tomaatjes moeten volgens het recept in de oven, maar ik had geen tijd en heb ze in een pannetje gegooid. En in zo’n stamppot kan je ook andere groenten gooien.

Donderdag

Een avond Pathé, met Twelfth Night van de Royal Shakespeare Company, dus er werd uit gegeten. Ik was samen met vriendin J bij een pizzeria waar ik een veggie pizza heb genomen en zij – heel solidair – een veggie lasagne.

Vrijdag

Spruitjes met kastanje champignons, een gebakken uitje, pasta en een flinke lik mosterd. Gaat erin blijven dit menu, was erg lekker.

Zaterdag

Creativiteit ten top: veggie wraps. Inhoud: paprika, courgette, ui, kidney bonen, veldsla, kruiden naar eigen smaak. Was erg lekker, maar een beetje moeizaam netjes eten. De oplossing kreeg ik via Twitter. Eerst een kant naar het midden vouwen en dan loodrecht op de vouwlijn oprollen, dan heb je een dichte onderkant.

Zondag

Menu van vanavond: stamppot andijvie met uitjes en paprika en een gehacktbal. Het was heerlijk, maar zo’n stamppot moet je eigenlijk maken voor meerdere personen, want nu was het verhoudingsgewijs meer andijvie dan aardappel.

Een week zonder vlees

Na een wat aarzelend begin was het voor mij een leuke creatieve kookweek. Het was een sport om uit te zoeken wat ik voor vegetarisch gerecht ik kon maken van wat ik in huis had. Ik heb recepten gevonden die ik zeker nog een keer ga maken. Die wraps waren bijvoorbeeld heerlijk en zijn ook goed te maken met vlees. En dan heb ik weinig tot geen vlees alternatieven gebruikt zoals tofu. Er stond één vegetarische gehacktbal op het menu. Word ik vegetariër na deze week? Nee, die conclusie heb ik al getrokken, want ik vind een stukje vlees op zijn tijd toch wel erg lekker. Maar hier zit wel een flexitariër, ik ben blij verrast met de rijkdom aan vegetarische recepten die je overal kan vinden. En bovendien heb ik lekker gegeten deze week.

Foto: Pixabay, CC0 gebruik.

Eén gedachte over “Veggie voor een week: #weekzondervlees

  1. Goed gedaan joh! Wat wij al een poos wekelijks eten en ook snel klaar is voor werkende mensen: een omelet (met boerenomeletkruiden er door) met lekker veel verse roerbakgroenten er op. Niet oprollen of dubbelklappen, maar doen alsof het een pizza is en er puntjes van snijden. Eet smakelijk!

Geef een reactie