Barbecue: #WOT deel 21

BBQ ~ 1) Buitengrill 2) Grill 3) Grill in de open lucht 4) Grillapparaat 5) Toestel om vlees te roosteren 6) Toestel om vlees in de open lucht te roosteren 7) Vleesmaaltijd 8) Vleesrooster 9) Vuur om te roosteren 10) Zomers roosterfeest.

Spelling

In de titel van dit stukje staat het woord voluit en ik tikte het automatisch met een q. In het word-document waar ik al de #WOT’s noteer werd het automatisch verbeterd. Het Groene Boekje vertelt me ook dat die c correct is. Die q: Frans. Tenminste volgens die ene site waar het als volgt wordt uitgelegd: Reeds lang lang geleden. Zeg maar Asterix en Obelix tijd werden Franse zwijnen aan een braadspit geroosterd. In de volksmond werd zo’n braadspit “Erin bij de Baard, eruit bij de Staart” genoemd. Vertaald naar het Frans: Barbe-et-queue. (baard=barbe, en=et, staart=queue). Aangezien de Fransen alles aan elkaar plakken bij het praten krijg je Bar-B’et-queue. Spreekuit: BarBQ. In het Engels is daar een c in terecht gekomen, de Engelsen kunnen die u aan het eind niet uitspreken. Of dit prachtige verhaal waar is? Ik weet het niet. De dikke Van Dale vertelt het verhaal niet. Mijn Micro Robert, stammend uit mijn Middelbare Schooltijd, geeft barbecue met een c en vertelt helemaal niets over Asterix en Obelix

Nee, het is niet Amerikaans

Een hardnekkig verhaalHet woord barbecue schijnt volgens andere verhalen zijn oorsprong te vinden op de Texaanse ranch BQ-Ranch, waar het vee werd gebrandmerkt en het vlees boven het vuur werd geroosterd. Voor het brandmerken werd een ijzeren staaf gebruikt met daarop de letters B en Q, vandaar het woord Bar-BQ. En daar komt dus ook die afkorting BBQ vandaan en de hardnekkige foutieve spelling barbeque.

Barbeknoeien

groenteIk houd er niet van. Dat mag wel duidelijk zijn. Ik houd er al helemaal niet van als je het zelf moet gaan doen. Dat geknoei met vleesvorken en zorgen dat je vlees gaar wordt. Nee, geef mijn portie maar aan fikkie. Het heeft te maken met die ene keer jaren geleden dat ik ziek werd na een barbecue. Als ik dus bij zo’n festijn terecht kom, ben ik ineens vegetarisch. Geef mij maar een bak groente.

Iedere donderdag publiceert @drspee een woord waar je over mee kunt bloggen, vloggen, ploggen of op een andere manier kunt meedoen. WOT betekent Write on Thursday. Het woord van deze week staat hier.

Foto: Pixabay, CC0 gebruik.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.