Boekenverlanglijstje: #50books vraag 48

Sinterklaas is het land al uit op het moment dat ik aan deze vraag begin. Aan de Kerstman doe ik niet, mijn verjaardag is in mei.

Vraag 48: Welk boek staat er op je verlanglijstje voor de feestdagen?

Ik heb geen verlanglijstje. Boeken koop ik als ik ze wil hebben. Ik krijg ze ook liever niet, of ik moet de lieve gever verteld hebben wat ik wil hebben. Het is er altijd net naast, die krijgertjes.

In the Pocket

Wat ik wel heb is een tag in Pocket: nog lezen. Pocket is reuze handig om artikelen in op te slaan en daar staan die titels met besprekingen dus in. Voor de eerste heb ik al een half jaar nodig: 25 toneelstukken die iedere acteur zou moeten lezen, waaronder Richard III van Shakespeare, Agamemnon van Aeschylus, en Our Town van Thornton Wilder. Toneelstukken die ik stuk voor stuk niet heb gelezen, en maar een paar van heb gezien. Hup, op de verlanglijst ermee.

Er staan diverse fantasy boeken in de lijst, Air Awakens van Elise Kova bijvoorbeeld. Ook A Bombshell of a Fantasy – The Falconer van Elisabeth May. En A Court of Mist and Fury van Sarah J. Maas. Wat houdt me tegen? Nou, dat het delen van een serie zijn bijvoorbeeld. In het geval van Maas zelfs het tweede deel. Voor je het weet, zit ik weer vast aan een leuke serie waarbij je weer drie jaar moet wachten op het volgende deel. Dus: verlanglijst, maar graag met de vervolgen. En eerst even argwanend op Goodreads kijken of ze niet stiekem van een driedelige een zesdelige serie maken.

Deze wil ik, Kerstman

GalidiDeze was ik bijna vergeten: Hoe ik talent voor het leven kreeg, van Rodaan Al Galidi. Het verhaal van een asielzoeker uit Irak die negen jaar in een AZC zit en Nederlands leert door in een bibliotheek boeken te gaan lezen. Ik leen even een stukje uit de bespreking: “Het Nederlands opende niet de deur naar Nederland, maar wel die naar de bibliotheek in de stad. Daar begon ik ’s ochtends heen te gaan om er te lezen. Niet omdat ik van lezen hou, maar omdat ik niet van het AZC hield. De bibliotheek was netjes en mooi en stil. Voor de plek waar boeken waren werd beter gezorgd dan voor die waar asielzoekers waren. En ze hadden gelijk, want als je een boek opent, zie je stille woorden, maar open je een asielzoeker, dan zie je alleen schreeuwende problemen.” 

De man zit negen jaar in een AZC, leert Nederlands, gaat schrijven, wint de Literatuurprijs van de Europese Unie en zakt voor zijn inburgeringstoets. Kerstman, voor dit boek wil ik wel in je geloven.

De leesvraag #50books is een initiatief van Peter in 2013. Martha nam het in 2014 over en in 2015 ging Peter zelf weer verder. Hendrik Jan heeft het overgenomen in 2016. Deze vraag staat hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *