Boekhandelblog: Dussmann, Berlin

Op studiereis in Berlijn heb ik niet alleen bibliotheken bezocht, maar ook een boekhandel. Dussmann is een prachtige boekhandel in de Friedrichstraße in Berlijn dat zichzelf KulturKaufhaus noemt. Ik word opmerkzaam gemaakt op dit vijf verdiepingen tellende Walhalla door collega informatiespecialist Marjolein. Op donderdag 28 april heb ik voldoende tijd tussen twee bibliotheekbezoeken om naar de Friedrichstraße te gaan.

De aparte winkel voor bladmuziek kom ik als eerste tegen.
2016-04-28 10.36.04

Vervolgens kom ik bij de hoofdingang terecht. Ook in Berlijn wordt gefietst, dat is duidelijk.

2016-04-28 10.37.55

De eerste foto van de winkel met tafels vol nieuw verschenen titels. Op de begane grond is ook een grote Berlijn-afdeling. Let op die magere meneer in het zwart links op de foto.

2016-04-28 10.38.37

Die vertelt me in keurig Duits en vervolgens in keurig Engels dat ik geen foto’s mag maken. En verwijst me door naar de KulturBühne achterin de winkel waar ik nog een foto mag maken van de sfinx en de begroeide wanden. Achter de sfinx zit een trap naar de kelder waar een café-restaurant is gevestigd.

2016-04-28 10.41.41

En hier zit dus ook de ingang van de English Bookshop: twee verdiepingen met Engelstalige boeken.

2016-04-28 10.41.58

Fictie en non-fictie, boeken voor volwassenen en kinderen. Met een uitgebreide SF & Fantasy afdeling waar ik heel blij van word. De afdeling heeft een tentoonstelling over Shakespeare ingericht. Zijn 400ste geboortedag wordt uitgebreid en internationaal gevierd, hier bij Dussmann vind je boeken voor volwassenen en kinderen. Duitse auteurs die in het Engels zijn vertaald hebben een eigen kast, evenals de boeken over Duitsland.
Ik raak verdwaald en na drie kwartier kom ik weer naar buiten met twee boeken. Ik moet er de rest van de dag nog mee rondsjouwen, dus ik beheers me.

Ik ben van plan de winkel compleet te verkennen en ga naar de kelder, waar de pop en jazz muziek een plekje heeft gevonden. Het lijkt weinig tot ik een hoek omloop: cd’s, cd’s, cd’s, dvd’s, dvd’s, dvd’s. Een enorme afdeling met voor elk wat wils, waar zelfs musicalliefhebbers als ik aan hun trekken komen. Hier is ook een podium te vinden, voor live optredens van de artiesten wiens cd’s hier verkocht worden.

Door naar de eerste verdieping waar de fictie-afdeling zit: historisch, krimi’s, SF & Fantasy, Weltliteratur, allemaal in het Duits. Hier is ook een service centrum waar je onder andere je boeken kan laten versturen, en – tot mijn grote pret – leesbrillen kan lenen. De luisterboekenafdeling zit er naast en is goed gevuld.
De tweede en derde verdieping zijn gevuld met non-fictie, met onder andere een zijvleugel met boeken over landen. Verder kan je er boeken over gezondheid, koken, sport, psychologie, etc. vinden. Op de derde verdieping vind ik – na wat zoeken – de klassieke afdeling. Het lijkt erop dat Dussmann op de hogere verdiepingen een stuk van het naastgelegen gebouw erbij heeft. Dan vind ik wel cd’s en dvd’s met klassieke muziek en opera, meer dan ik ooit bij elkaar heb gezien.

In de winkel kan je ook luxe kantoorartikelen en veel hoekjes met cadeau-artikelen vinden, bijvoorbeeld kwartetspellen over Duitse geschiedenis en andere onderwerpen. Ook kan je alle soorten en maten notitieboeken vinden. Er is op alle verdiepingen gelegenheid om langs de vide te zitten die door het hele gebouw loopt en even te kijken of je een boek wel of niet wilt kopen. In de English Bookshop kan je zelfs leren fauteuils vinden. De winkel is enorm goed voorzien en inderdaad een cultuurpaleis. En dan ben ik er zeker van dat ik nog niet eens alles heb gezien. Collega Marjolein had nog gezegd dat er een ruime sortering anderstalige boeken was, en ik heb alleen maar Engels gezien. Maar het is af en toe een doolhof.
De winkel wordt overigens verbouwd op dit moment. Ik kan alleen maar concluderen dat als je in Berlijn bent, deze boekhandel zeker een bezoek waard is.

2 gedachten over “Boekhandelblog: Dussmann, Berlin

  1. Die leesbrillen werkten ook op mijn lachspieren, maar wel een toffe service! Heerlijke boekhandel…

  2. Pingback: Terugblik 2016 en vooruitzicht 2017 - StukjesStukjes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *