Brief aan een hoofdpersoon: #50books vraag 50

Vijf jaar #50books en het komt ten einde. Martha stopt na deze serie. Valt er nog wat te vragen? Ja, want ze heeft nog één vraag in petto.

Vraag 50: Schrijf een brief aan de hoofdpersoon in een van de boeken die je hebt gelezen.

Mijn hoofdpersoon

Er is één boek dat diepe indruk op me heeft gemaakt en dat me laat huilen, elke keer als ik het lees en dat is Schoolidyllen van Top Naeff. De eerste keer dat ik het las was ik denk ik zo oud als de hoofdpersoon Jet van Marle. Een tiener in een periode dat een meisje van 15 bakvis werd genoemd.

Lieve Jet
We kennen elkaar niet. Jij bent de hoofdpersoon in een boek dat ik voor het eerst heb gelezen toen ik zo oud was als jij. Ouder dan 17 ben je niet geworden. Dat maakte grote indruk op me. Jij was anders dan ik, brutaal, levendig, altijd je mondje klaar. Mij kon je op die leeftijd meer vergelijken met Jeanne, het Model. Ik durfde niet zoveel.
Het deed me wel nadenken. Wat als, Jet. Wat als jij niet was doodgegaan, als je was blijven leven. Wat als je volwassen had kunnen worden Jet? Je de wereld van deze tijd had kunnen zien? Schoolidyllen is 117 jaar geleden gepubliceerd. Was je een beroemde zangeres geworden, Jet? Had Karel van Laer een rol in jouw leven gespeeld? De rangen en standen die zo duidelijk waren in jouw wereld, zijn vervaagd. Het Indië waar jouw broer Huug gelegerd was, bestaat niet meer als dusdanig. Jouw wereld bestond uit school, een niet zo vriendelijk thuis en de kransjes met je vriendinnen. De wereld is immens geworden onder de invloed van internet, maar tegelijkertijd ook klein. Het is mijn wereld, waar ik met schokken aan gewend ben geraakt, maar was het ook jouw wereld geweest? Dat zullen we nooit weten omdat jouw beeld van de wereld is verstild.
Rust zacht, Jet.

De leesvraag #50books is een initiatief van Peter. Hij heeft de vragen in 2013 en 2015 gesteld. Martha stelde ze in 2014, Hendrik Jan in 2016. Dit jaar worden de vragen door Martha gesteld. Deze vraag staat hier.

Eén gedachte over “Brief aan een hoofdpersoon: #50books vraag 50

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *