Coalitie: #WOT deel 12, 2021

Het heeft zijn voordeel, mijn verkoudheid. De werklaptop is al afgesloten en ik kan volop het nieuws tot me nemen dat beide verkenners Jorritsma en Ollongren vanwege een fotoblunder het werk neerleggen. Die coalitie is nog ver weg op deze manier. Ze hadden als taak links en rechts tot elkaar te brengen en met de mate waarin links naar rechts schuift en rechts naar links gaat, is dat best wel een prestatie.

Het #WOT woord van deze week is

Coalitie = 1) Partijstelsel 2) Partijverbond 8) Politiek blok 9) Politiek samenwerkingsverband 3) Unie 4) Verbond tussen politieke partijen

Coalitie

De politiek heeft mijn warme belangstelling. Ik vind het reuze interessant allemaal, kan eindeloos naar talkshows kijken en verbaas me regelmatig over wat er nu weer gebeurt. En ik kan me ook verbazen over de uitkomst van deze verkiezingen. Want hoe is het mogelijk dat met zo’n rommelend beleid de VVD weer wint. Het politieke landschap in Nederland schrijft eigenlijk automatisch voor dat er een coalitie wordt gevormd. Er waren 37 partijen die meededen aan de verkiezingen en 17 partijen daarvan zitten met 1 of meer zetels in het nieuwe parlement. Een coalitie wordt gevormd door partijen die met elkaar kunnen samenwerken. Daarvoor moeten ze min of meer water in de wijn willen doen van hun politieke principes voor de mogelijkheid in de regering te komen. Daar volgt dus ook uit dat je als kiezer af en toe teleurgesteld wordt. Stem voor je principes op een bepaalde partij en zie die principes de deur uitgegooid worden bij het vormen van een coalitie. Al met al ben ik trouwens blij dat ik niet in de politiek zit. De coalitievorming zelf is een toneelstuk op zich, zeker in deze coronatijd.

Schrijf je mee?

En jij? Ben je een politieke junkie of kan je niet wachten tot die kamerleden zitten waar ze zitten en het parlementaire leven weer door gaat? Laat me horen wat je ervan vindt en laat een reactie achter.

#WOT betekent Write on Thursday. Iedere donderdag verzin ik een woord waar je over kunt schrijven (bloggen, vloggen of ploggen). Niets moet, alles mag. Je kunt op ieder moment instappen. De vorige woorden kun je in het archief vinden.

1 gedachte op “Coalitie: #WOT deel 12, 2021

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *