Infodemie: #WOT deel 9, 2020

Irene zou Irene niet zijn als ze niet nieuwe woorden zou gebruiken voor de #WOT. Ze is zo gretig dat ze de #WOT voor infodemie al op woensdag publiceert, maar het is ook een prachtig nieuw woord.

Infodemie: te overvloedige, ‘ziekelijke’ hoeveelheid informatie over een bepaald onderwerp, die vaak niet helemaal of zelfs helemaal niet waar is. Het #neologisme van deze week, met dank aan @GVR73

Infodemie

Met alle informatie over het coronavirus kan je jezelf rustig afvragen wat nou wijsheid is. Dat vroeg ik me zeker af bij de dame die ik gisteren bij de tramhalte zag. Ze had een mondkapje op. We hebben twee besmette mensen in Nederland, twee! Wat je ziet is dat mensen onredelijk in paniek raken, en je dus humoristische situaties bij drogisten krijgt omdat de handgel is uitverkocht. Praktische tips voor als je de verschijnselen mag hebben (hoesten, koorts, spierpijn, hoofdpijn, etc.): was je handen regelmatig, hoest en nies in de binnenkant van je elleboog en gebruik papieren zakdoekjes. Blijf thuis als je ziek bent en loop met een boog om hoestende mensen heen. Dat heet dus juiste informatie.

#coronahysteria #coronavirus #coronavragen #covid2019 #coronavirusNederland #corona @delimburger

Originally tweeted by Ruben L. Oppenheimer 🏴‍☠️ (@RLOppenheimer) on 29 February 2020.

Informatiebubbel

In welke informatiebubbel zit je? Probeer je zoveel bronnen te lezen om dan tot de conclusie te komen dat het allemaal wel veel is? Of lees je alleen maar die bronnen die je overtuigen van het feit dat je ogenblikkelijk in isolatie moet en elke Aziatische persoon een bron van gevaar is? Internet heeft veel mooie dingen gedaan, maar dit is één van de minder fraaie kanten. Ongefundeerde rotzooi kan op internet geplaatst worden en iedereen kan het lezen. En met de naïeve aanname dat alles wat op internet staat ook waar is heb je het recept voor infodemie. Er wordt overal misbruik van gemaakt.

#WOT betekent Write on Thursday. Iedere donderdag verzint Irene een woord waar je over kunt schrijven (bloggen, vloggen of ploggen). Niets moet, alles mag. Je kunt op ieder moment instappen.

1 gedachte op “Infodemie: #WOT deel 9, 2020

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *