Integer: #WOT deel 3

Aanstaande vrijdag verschijnt de Nederlandse vertaling van Fire and Fury, het boek van Michael Wolf over de opkomst van Donald Trump. Ik had het Engelse exemplaar al in handen gekregen en om heel eerlijk te zijn: het valt niet mee.

Integer ~ 1) Betrouwbaar 2) Braaf 3) Edel 4) Eerlijk 5) Eerlijk en betrouwbaar 6) Fair 7) Geheel getal (informatica) 8) Hoog aanzien 9) Hoogstaand 10) Ingetogen 11) Niet om te kopen 12) Niet omkoopbaar 13) Nobel 14) Onbesproken 15) Ongerept 16) Onkreukbaar 17) Onomkoopbaar 18) Onschendbaar 19) Rechtop 20) Rechtschapen 21) Waarachtig 22) Zwak.

Integer

In mijn optiek moet een politicus enige mate van integriteit hebben. Nou snap ik wel dat het moeilijk is voor zo’n man of vrouw die een hoop macht in handen krijgt, maar een beetje nuchterheid mag toch wel. Zo niet Donald Trump die al voor zijn verkiezing meedeed in twitterfitties en na zijn verkiezing daar vrolijk mee doorging. En zijn strategie doorzie ik niet helemaal, niet na de 34% van het boek dat ik heb gelezen. Ramt hij gewoon door en verzint hij het terwijl hij bezig is of heeft hij echt beleid? Ondertussen zie ik iedereen die met hem in aanraking komt, zijn integriteit verliezen. Zie bijvoorbeeld de reacties na de uitspraken van Trump die naar Haïti en Afrikaanse landen refereerde als “shithole” landen. Kijk naar Homeland Secretary Nielsen die door de Democratische senator Booker gegrild werd in een hearing over haar geheugenverlies. Ze herinnerde zich ferme taal maar niet dat specifieke woord.

Terug naar Nederland

Hebben we in Nederland te klagen? Ja, een beetje wel vind ik. Niet alleen heb je politici als Geert Wilders en Thierry Baudet die een eenzijdig wereldbeeld hebben en niet nalaten één specifieke bevolkingsgroep overal de schuld van te geven. In hun politieke streven zijn ze heel goed in het verspreiden van “fake news” onder hun volgelingen. Je hebt ook bij andere partijen de nodige relletjes en dingen die niet goed gaan. Kijk naar de PvdA-er William Moorlag die naar zijn idee goed deed, maar echt wel tegen de wet inging. Kijk ook naar de talloze VVD-politici die de laatste jaren zijn gesneuveld over dingen die gewoon niet voor hadden mogen komen. De bonnetjes affaire, één minister en één staatssecretaris, af door de zijdeur. Een voorzitter van de partij die zwaar over de schreef gaat bij de verkoop van een bedrijf. Dat noem ik niet integer.

Vertrouwen in de politiek

Dat is dus moeilijker aan het worden. Vroeger wilde ik er wel op vertrouwen dat die politici het beste met ons eenvoudige burgers voor hadden. Tegenwoordig krijg ik toch een flinke dosis wantrouwen als ik weer een prachtig plan hoor. In Amerika is het met die scherpe tweedeling daar nog veel moeilijker. Hier kan je nog rustig grijs denken over de politiek, in Amerika is het meer zwart wit en is het moeilijker buiten een politiek kamp te blijven. Het boek van Michael Wolf ga ik nog uitlezen, maar ik heb niet veel hoop dat ik daar nog een integere politicus in tegenkom.

Iedere donderdag publiceert @drspee een woord waar je over mee kunt bloggen, vloggen, ploggen of op een andere manier kunt meedoen. WOT betekent Write on Thursday. Het woord van deze week staat hier.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *