Liefde: #WOT deel 1

De hele ochtend spookte het liedje door mijn hoofd. André Hazes – Wat is dan liefde, of was het nou, Dat is dan liefde. Hoe één woordje of zelfs één letter verschil kan maken. Ik heb het vanavond toch maar even opgezocht en André weet het ook niet allemaal precies: wat is dan liefde? Daar zingt hij over, en iets is er fout gegaan, want zingt hij, vergeven hoort ook bij de liefde en hij gaat op zijn knieën.

Liefde ~ 1) Affectie 2) Amor 3) Belangstelling 4) Blijk van genegenheid 5) Diepe genegenheid 6) Elkaar lief hebben 7) Gehechtheid 8) Genegenheid 9) Hoofddeugden van Lao Tse 10) Innigheid 11) Min 12) Nauwe verwantschap 13) Neiging 14) Passie 15) Sterk gevoel 16) Sterke genegenheid 17) Toewijding 18) Vlam 19) Warme genegenheid 20) Warme toegenegenheid.

Liefde in de literatuur

Ik ben een paar weken ziek geweest en dan moet ik niet teveel nadenken over wat ik lees. Ik heb dus een overdosis aan Bouquetreeksjes gelezen. Daar heb ik er heel veel van op mijn e-reader en ook daarmee doe ik niet moeilijk. Ze staan op alfabet van auteur en ik lees ze dus alfabetisch. Ruim dertig jaar geleden toen ik met deze boekjes begon, was het heel eenvoudig. Man en vrouw ontmoeten elkaar, worden verliefd en wisselen op pagina 30 de eerste zoen. Op pagina 50 wordt een misverstand in de wereld geholpen, op pagina 80 krijgen ze ruzie, op pagina 100 verdwijnt het misverstand en in het laatste hoofdstuk trouwen ze. Tegenwoordig is het allemaal wat minder kuis en wordt er ook met seks gestrooid. Regelmatig komt het voor dat de vrouw zwanger is, of dat er zelfs al een kind is. Maar de man is nog steeds een typische alfa, vaak steenrijk en misverstanden spelen nog steeds een grote rol in het stramien van het boekje. Ik heb er al zoveel gelezen dat ik er zelf één zou kunnen schrijven.

Wat is dan liefde

De nieuwste dating-app selecteert je aanstaande liefde op basis van je DNA. Lever een beetje van je wangslijm in en laat de wetenschap een keuze voor je maken. Als het zo eenvoudig was, zouden er niet zoveel scheidingen zijn en zouden niet zoveel mensen liefdesverdriet hebben. Maar we doen het allemaal zelf en gaan dus relaties aan met mensen die we beter zouden kunnen mijden. Hij lijkt teveel op mij, of juist te weinig of hij zet de vuilniszak niet buiten, ik noem maar een dwarsstraat. De Bouquetreeksjes leren het ons ook niet in die pakweg 120 pagina’s. André leert het ons ook niet, want hij vraagt zich ook af wat liefde dan wel is. Kan je het dan leren? Of moet je inderdaad eerst van jezelf houden, zoals Martha zegt? En het is waar, soms struikel je erover en helpt de ridder op het witte paard je overeind.

Iedere donderdag publiceert @drspee een woord waar je over mee kunt bloggen, vloggen, ploggen of op een andere manier kunt meedoen. WOT betekent Write on Thursday. Het woord van deze week staat hier.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *