Lijdzaamheid: #WOT deel 32, 2020

Zaterdagmiddag. Ik besluit mijn kranten en mijn koffie naar het balkon te verplaatsen. Kussens mee voor mijn stoel en het tafeltje waarop ik mijn benen uitstrek. Ik geeuw en neem snel koffie voor ik in slaap val. Maar in slaap vallen is niet zo’n groot risico met de buurman die iets langdurig en luidruchtig aan het schuren is. Maar gelukkig, na een uurtje is hij klaar. Ik ben ondertussen al een koffie en een krant verder en zucht verlicht. Maar ja, mijn balkon grenst aan de achtertuinen van twee blokken huizen, respectievelijk twee en drie hoog. Ik heb dus nog meer buren. Eén ervan zet zijn radio aan, op een zender waar ik nog nooit van heb gehoord, met muziek die ik nog nooit heb gehoord en ook niet meer wil horen. Ik zucht, bezit mijn ziel in lijdzaamheid, probeer alle geluiden uit te bannen en verder te lezen in mijn kranten.

Lijdzaamheid = 1) Berusting, 2) fatalisme, 3) geduld, 4) gelatenheid, 5) kalme gemoedstoestand, 6) onderwerping, 7) onderworpenheid.

huis op het platteland
Afbeelding van Stanly8853 via Pixabay

Lijdzaamheid

De meeste burenruzies ontstaan door geluidsoverlast. Dat kan ik me voorstellen. Hier in het grillige Nederlandse klimaat komt het niet zo vaak voor dat het mooi weer is. Het is moeilijk je ziel in lijdzaamheid te bezitten als je zelf in je tuin zit met een boek, en de buren hebben besloten een barbecue te organiseren. Voor zichzelf en de hele familie, tien broers en zussen van beide kanten. Dat kan wat geluid- en ook reukoverlast veroorzaken. Het ligt ook een beetje aan je karakter denk ik. Ik ben van de ‘lamawaaien’ groep en zal alleen in uiterste noodzaak overgaan tot klagen. Dat straaltje water dat een paar jaar geleden uit mijn plafond liep, daar heb ik wel even over geklaagd bij de bovenburen. Maar het is een bekend feit dat naarmate het warmer wordt, de lontjes korter en mensen niet echt de ziel in lijdzaamheid bezitten.

Schrijf je mee?

En jij? Ook van de ‘lamawaaien’ groep? Of ben je er juist uitermate slecht in en is dat huisje op de hei toch een goed idee voor je? Schrijf mee en laat je reactie onder dit bericht achter.

#WOT betekent Write on Thursday. Iedere donderdag verzin ik een woord waar je over kunt schrijven (bloggen, vloggen of ploggen). Niets moet, alles mag. Je kunt op ieder moment instappen.

5 gedachten over “Lijdzaamheid: #WOT deel 32, 2020

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *