Machteloosheid: #WOT deel 9

Het greep me naar de keel die dag in juli 2014, het bericht van dat vliegtuig vol onschuldige mensen dat neer was gestort, de beelden van de brandende resten, en later de beelden van die lange rij zwarte auto’s met de stoffelijke resten. Ik heb nog steeds de opname van een documentaire over de families een jaar later op de harde schijf van mijn digitale tv staan, het lukt me niet ernaar te kijken. Machteloos ben je als familielid op zo’n moment. Machteloos ben je als buitenstaander. Er zitten nog steeds beelden in mijn hoofd. Een foto van twee jonge mensen op Schiphol, blij dat ze op vakantie gaan. Een documentaire over een moeder wiens leven in feite voorbij is: haar zoon en diens vriendin zaten in het vliegtuig. Volkskrantverslaggever Olaf Koens die op het rampterrein rondloopt en opsomt wat hij allemaal ziet. Al even machteloos als ikzelf die thuis die krant zit te lezen.

Machteloosheid = 1) Bewusteloosheid 2) Bankroet 3) Flauwte 4) Inzinking 5) Onvermogen 6) Onmacht 7) onmogelijkheid om iets te doen wat je wel graag wil.

madeliefHet gevoel wordt de laatste jaren sterker. Ik heb te doen met de vluchtelingen, het enige dat ze willen is overleven, in plaats daarvan belanden ze in een ruziënd Europa. De eenheid is ver te zoeken. De wereld is harder geworden. Ik wil graag geloven dat ik niet helemaal machteloos ben, als ik het wat normaler wil. Maar dat geloof kost wel moeite. Zet de tv aan en je ziet ruziënde politici of bange burgers die hopen nog bangere vluchtelingen uit hun gemeente te houden. Ik heb de neiging het nieuws over te slaan, maar ik weet ook dat het niet werkt om te doen alsof het er niet is. En ja, het maakt me eigenlijk nog machtelozer.

Iedere donderdag publiceert @drspee een woord waar je over mee kunt bloggen, vloggen, ploggen of op een andere manier kunt meedoen. WOT betekent Write on Thursday. Het woord van deze week staat hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *