Mijn romanheld op het witte paard: #50books, vraag 46

Na ettelijke duizenden boeken komt dan toch dé vraag:

Vraag 46: Met welk personage uit een roman of verhaal zou je best een beschuitje willen eten?

Ik loop achter met die #50books vragen en om schoon schip te maken is er vanochtend al één gesneuveld (die schoolboekenvraag). Deze wilde ik niet overslaan. Aan de ene kant: het is een eitje. Aan de andere kant: het is best wel een moeilijke vraag. Waarom lees je romans? Nou, omdat er personages in rond wandelen die je leuk, aardig, interessant vindt. Bij Dick Francis bijvoorbeeld zijn het altijd personages waar wat mee is. In Banker bijvoorbeeld is het bankier Tim, verliefd op de vrouw van zijn baas. Ik pak het boek erbij en ben meteen weer verdiept in het verhaal.

Het paard

silverthorn omslagIk ben dol op fantasy, dat is geen geheim voor lezers van dit blog. Eén van mijn favoriete auteurs is Raymond Feist, schrijver van veel boeken met aardig wat helden op paarden. Mijn favoriete boekenpersonage komt uit zijn series: Jimmy, de jongen die in Silverthorn voor het eerst een belangrijke rol speelt. Jimmy groeit op en wordt James, maar blijft het schoffie dat ik zo leuk in hem vind. Met veel genoegen las ik de boeken waarin hij een rol speelde. Ik was dan ook diep verontwaardigd toen hij samen met zijn vrouw omkwam in de strijd om zijn geliefde stad Krondor. Jimmy heeft zelfs nog een aantal eigen boeken die amusant zijn, maar omdat ze buiten de series vallen, minder interessant. De jongeman op de omslag van dit boek is trouwens prins Arutha, iemand waar ik best wel een beschuitje mee wil eten.

Helden

Het blijft een zwak punt, dat soort schoffies. Pas geleden heb ik er weer eentje ontdekt, in een boek dat ik bij toeval in handen kreeg. Gooseberry, een veertienjarige dief en zakkenroller die een nieuwe carrière als detective op wil bouwen in het Victoriaanse Londen. Het derde boek in die serie werd vorige maand aangeboden in de Librarything’s Early Reviewers en ook deze ga ik met veel genoegen lezen. Of ik met Gooseberry een beschuitje ga eten is een andere vraag. Ik ben bang dat ik dan toch wel wat meer dan beschuitjes kwijt raak.

De leesvraag #50books is een initiatief van Peter in 2013. Martha nam het in 2014 over en in 2015 ging Peter zelf weer verder. Hendrik Jan heeft het overgenomen in 2016. Deze vraag staat hier.

Eén gedachte over “Mijn romanheld op het witte paard: #50books, vraag 46

  1. Pingback: Feist - The Riftwar saga (3-4) - Stukjes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *