Boeken voor mijn moeder: #50books vraag 21

De vraag van deze week is naar aanleiding van Moederdag. Wederom is het een doordenker in de #50books reeks.

Vraag 21: Welk boek zou jij je moeder cadeau geven voor moederdag?

Leesgenen

Ik zeg altijd dat ik mijn leesgenen heb van mijn vader. Dat is niet helemaal eerlijk, want mijn moeder las ook veel. Alleen verschilden onze smaken dermate dat een vraag over wat ik haar zou geven wel moeilijk is.

Een boek voor mijn moeder

Dolle tweeling omslagIk zou haar boeken geven die ze in haar jeugd zelf nooit gehad heeft. Ze was het tweede kind uit een gezin met dertien kinderen, heeft alleen huishoudschool gehad en is al vroeg gaan werken. Veel tijd of geld voor jeugdboeken zal er niet geweest zijn en dat had ik, als haar dochter dus wel. De Pitty-boeken, daar heb ik van genoten. Enid Blyton was sowieso populair bij mij, want wie heeft de Dolle Tweeling reeks niet gelezen? En de Vijf-boeken? En dan ga ik ook nog voor boeken voor oudere meisjes, want bijvoorbeeld Cissy van Marxveldt met haar Joop Terheul kan ik niet overslaan. Leni Saris, waanzinnig populair toen ik een tiener was. Ik heb nog steeds boeken van haar staan.

Sprongetje naar volwassen boeken

Van Cissy naar streekromans. Veel, heel veel van gelezen, mijn moeder las ze ook. Maar waar ik me ook uitstekend mee heb geamuseerd en dit jaar heb uitgelezen is Nora Roberts, de Guardians-trilogie. Best aardig geschreven, leest heerlijk weg, spannend, ik denk dat mijn moeder dat ook wel leuk had gevonden. Maar wel in het Nederlands, want Engels las ze niet. En dan wordt het gokken, want ik houd bijvoorbeeld heel van fantasy, kan best wel genieten van de Harry Potter boeken en lees me af en toe suf aan thrillers en detectives. En ik weet niet of ze dat leuk had gevonden. Helaas kan ik het ook niet meer vragen, want ze is 23 jaar geleden overleden. De vraag heb ik hiermee dus eigenlijk niet beantwoord, maar ik heb keuze genoeg.

De leesvraag #50books is een initiatief van Peter. Hij heeft de vragen in 2013 en 2015 gesteld. Martha stelde ze in 2014, Hendrik Jan in 2016. Dit jaar worden de vragen door Martha gesteld. Deze vraag staat hier.

Eén gedachte over “Boeken voor mijn moeder: #50books vraag 21

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *