Nobelprijs: #50books vraag 42

De Nobelprijs voor Literatuur is dit jaar naar Bob Dylan gegaan. De kritiek over deze toekenning van de meest prestigieuze prijs van de wereld was weer groot, maar dat is het eigenlijk elk jaar wel. Elk jaar weer worden er namen genoemd die het meer zouden verdienen dan de winnaar. De Nobelprijs voor Literatuur wordt jaarlijks toegekend aan een auteur, die, in de woorden van Alfred Nobel, het meest opmerkelijke werk met een idealistische trend heeft geschreven. De prijs is vanaf 1901 uitgereikt, met uitzondering van een aantal jaren in de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Nederlandse schrijvers hebben de prijs nooit gewonnen. Dylan is de eerste schrijver van songteksten die deze prijs heeft gewonnen.

Vraag 42: Wie zou volgens jou de Nobelprijs voor de literatuur verdienen?

Een prijs, zelfs een prestigieuze prijs als de Nobelprijs, is subjectief. Er zal altijd wel een voorkeur van de jury in zitten. Het is ook een prijs die wordt toegekend aan internationale schrijvers. Als ik de lijst van winnaars bekijk, er zijn er maar een paar waar ik iets van gelezen heb. Ik zie er ook heel wat waar ik zelfs nog nooit van heb gehoord.

Mijn winnaar

Heel eerlijk? Geen idee. Ik wens het comité wijsheid toe en vooral veel leesplezier. Want naar mijn mening moet je wel wat gelezen hebben om te kunnen bepalen wie gaat winnen. Maar er zijn erg weinig vrouwen die de prijs hebben gewonnen, en nog veel minder niet-Westerse schrijvers. Wole Soyinka in 1986 was de enige zwarte Afrikaan die de prijs won. Toneelschrijvers? Harold Pinter in 2005, Dario Fo heeft ook toneelstukken geschreven. Keuze genoeg dus voor dat arme comité dat ook volgend jaar wel weer een bak kritiek over zich heen zal krijgen.

De leesvraag #50books is een initiatief van Peter in 2013. Martha nam het in 2014 over en in 2015 ging Peter zelf weer verder. Hendrik Jan heeft het overgenomen in 2016. Deze vraag staat hier.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *