Rood: #WOT deel 50, 2020

Ik kreeg een bericht van mijn bank vandaag. Dat bericht moet ik dan ophalen in Mijn ING, en nee, het kan niet bijgevoegd worden, en nee, er wordt ook geen link gegeven vanwege de veiligheid. Gelukkig wordt er wel een samenvatting gegeven, want dan kan je tenminste zien of het de moeite waard is in te loggen. Nou, het was wel een belangrijk bericht: ‘Kwartaallimiet wordt ING Rood Staan’. Nou noemde ik het altijd al rood staan, dus dit is eigenlijk vanzelfsprekend. Maar ik zit me wel af te vragen waarom de ING al die namen aan het veranderen is.

Het #WOT woord van deze week is rood

Rood = 1) Bankterm 2) Bessenjenever 3) Bezetkleur 4) Blos 5) Haarkleur 6) Kaartkleur 7) Kleur op waterkraan voor warm water 8) Kleur van schuld en schaamte 9) Kleur voor bezet

Rood

Waarom dat nou rood staan genoemd wordt? Het is eigenlijk wel eenvoudig, want het komt uit de financiële wereld. Rode kleuren worden gebruikt voor negatieve getallen, oftewel schulden. Een onderneming die rode cijfers schrijft, maakt verlies, terwijl zwarte cijfers staan voor winst. Als iemand een schuld heeft aan zijn bank, wordt dit rood staan genoemd. Met de tegenwoordige digitale bankrekening heeft het eigenlijk geen concrete betekenis meer, want alle cijfers zijn gewoon zwart. En dat is maar goed ook.
Rood in de politiek is voor de revolutionairen, de linkse activisten, de actiegroepen. In China is het bijvoorbeeld al millennia een belangrijke kleur, zie bijvoorbeeld het rode boekje van Mao. De PvdA en SP in Nederland gebruiken de kleur ook, de PvdA voor hun partijblad, de SP voor hun jongerenorganisatie. Maar kijk naar Amerika waar president Trump heel vaak een rode das om heeft, want daar is het juist de kleur van de Republikeinse partij. En die Republikeinen zijn conservatief.

rood
Afbeelding van Peggy Choucair via Pixabay

Schrijf je mee?

En rood heeft nog veel meer betekenissen. Het is de kleur van de liefde, de kleur duidt op gevaar, pure chocolade wordt in rood verpakt, en zo kan ik nog wel even doorgaan. Maar dat doe ik niet, want het is eigenlijk de bedoeling dat andere mensen meeschrijven. Wil je meedoen aan deze schrijfoefening? Heb je een bepaalde associatie met rood? Vind je er iets van? Laat me horen wat je ervan vindt en laat een reactie achter.

#WOT betekent Write on Thursday. Iedere donderdag verzin ik een woord waar je over kunt schrijven (bloggen, vloggen of ploggen). Niets moet, alles mag. Je kunt op ieder moment instappen.

4 gedachten over “Rood: #WOT deel 50, 2020

  1. Pingback: #WOT deel 50: rood - iPixtitude

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *