Sisu: #WOT deel 52, 2020

Het was vanochtend even niet pais en vree in huize Molenaar. In mijn verwikkelingen met een hangend wasrek en een staand wasrek, draaide ik iets te dicht naar dat staande rek toe, met als resultaat een knal tegen mijn hoofd. Met een bril op is dat niet fijn en ik heb dus enkele woorden gespuid die niet voor herhaling vatbaar zijn. Mijn sisu was even op om het maar zo te zeggen.

Het #WOT woord van deze week is

Sisu = 1) doorzettingsvermogen 2) volharding 3) een ijzeren wil om een bepaalde, vaak langdurige taak te voltooien 4) kracht die ons kan helpen om door te gaan op het moment dat we denken dat we erdoorheen zitten

Sisu

Ik kwam het begrip tegen in een artikel in Intermediair, en vond het opvallend, vooral ook omdat het typisch Fins werd genoemd. Een land waar het zes maanden per jaar donker en koud is, vraagt misschien om zo’n begrip. Ook typisch Fins blijkbaar: ‘Er bestaat geen slechte winter, alleen slechte kleding.’ Allemaal van die dingen die je ook een coronatijd doorhelpen. Je gebruikt in normale tijden al een behoorlijke dosis veerkracht die je in coronatijd ook aanwendt. Wat de omstandigheden ook zijn, je verzint wel een manier om door te gaan. In coronatijd is het de kunst niet verlamd te raken, maar juist kijken naar wat je wel kan doen. Wat vervolgens in het artikel wordt voorgesteld, namelijk winterzwemmen vind ik dan weer geen goed idee, maar dat komt wellicht door mijn voorliefde voor de zomer. Zwemmen vind ik heerlijk, maar dan wel in warm water. Het is een soort batterij die bij de Finnen blijkbaar extra is gevuld door de omstandigheden in dit land.

Schrijf je mee?

Vind je er wat van? Of is je sisu-gevoel ver te zoeken na maanden van corona, intelligente en domme lockdowns en blokjeskerstdagen? Laat me horen wat je ervan vindt en laat een reactie achter.

#WOT betekent Write on Thursday. Iedere donderdag verzin ik een woord waar je over kunt schrijven (bloggen, vloggen of ploggen). Niets moet, alles mag. Je kunt op ieder moment instappen.

3 gedachten over “Sisu: #WOT deel 52, 2020

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *