Snateren: #WOT deel 23, 2020

Het scheelde maar weinig of ik had deze week een boek dwars door de kamer geslingerd. Na het eerste boek van Andy McDermott wilde ik dolgraag het eerste deel lezen, The Hunt for Atlantis, maar de Engelse editie was uitgeleend en verder alleen maar in Nederlandse vertaling aanwezig, De jacht op Atlantis. Dat mag geen probleem heten in een fatsoenlijke vertaling, tot ik het volgende tegenkwam:

‘Kloothommel!’ snauwde ze en ze mepte met haar vuist tegen de wand van het wc-hokje.
‘Doctor Wilde?’ zei een bekende stem vanuit het hokje ernaast. Professor Rothschild.
Fuck! ‘Eh… nee, Engels niet spreken!’ snaterde Nina.

Snaterde. Ze snaterde. Een eend snatert, een gans snatert, een peuter snatert, maar een vrouw die net een groot projectvoorstel afgewezen heeft gezien, snatert niet.

eenden snateren

Het #WOT woord van deze week is:

Snateren = 1) eendengeluid, 2) gakken, 3) geluid van een gans, 4) kakelen, 5) klabetteren, 6) geluid van een kalkoen, 7) klappen, 8) kletsen.

Dan komt daarbij dat ik een halve bladzijde verder een man tegenkom die volgens de beschrijving niet langer dan één meter zestig is en dan denk ik, klopt dat wel? Amerikaans boek, rekent in voeten, een man is in de regel toch een stukje langer dan 1.60. En zo zijn er wel meer dingen in dit boek, dat op deze manier niet fijn weg leest. Ik ben nog aan het twijfelen of ik doorlees, of wacht tot de Engelse editie weer beschikbaar is. Dat snateren zit me hoog. Nee meneer de vertaler, dat doet een vrouw niet.

Schrijf je mee?

Wat vind jij ervan? Praat je of snater je? Of heb je heel andere associaties met dit woord. Schrijf mee en laat een reactie achter bij dit bericht.

Update 1 juli 2020

De oorspronkelijke Engelstalige editie zegt: Nina gabbled. Mijn dikke Van Dale zegt bij gabble, kakelen, snateren, kwebbelen, kletsen. Dat lezend denk ik dat Andy McDermott een ander woord had moeten kiezen.

#WOT betekent Write on Thursday. Iedere donderdag verzin ik een woord waar je over kunt schrijven (bloggen, vloggen of ploggen). Niets moet, alles mag. Je kunt op ieder moment instappen.

3 gedachten over “Snateren: #WOT deel 23, 2020

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *