Sorteren van boeken: #50books vraag 32

De vraag van deze week is een vraag voor een boeknerd en dat ben ik.

Vraag 32: hoe sorteer jij je boeken?

Woonkamer

Mijn eerste sortering is in boekenkasten, dat mag vreemd klinken, maar mijn boekenkasten staan in verschillende kamers en dat maakt dus verschil. De grote boekenkast in mijn woonkamer heeft drie elementen, in twee staan romans en in één staat non-fictie. De romans zijn – heel saai – op alfabet van auteur gesorteerd. De non-fictie staat op kleur gesorteerd, leek me leuk, is ook leuk, maar ongelooflijk onhandig, want je vindt niets terug. Ik heb trouwens ook nog een plankje Koninklijk Huis en een plankje kookboeken in deze boekenkasten. Bovenop de grote boekenkast staan trouwens mijn dvd-series. In de tweede kast in de woonkamer staan de ongelezen boeken, nog een plankje non-fictie, een plankje administratie, en een plankje foto-albums. En er staan woordenboeken boven op de kast.

Slaapkamer

Hier heb ik nog een boekenkast staan, en hier staat al mijn Science Fiction en Fantasy in, gesorteerd op auteur. Het staat trouwens twee rijen dik in deze kast en moet hoognodig opgeruimd worden, want hier en daar staat het niet echt alfabetisch meer. Maar ja, begin er maar eens aan, want dan moet alles er eerst uit. Ik heb trouwens ook een stapel boeken naast mijn bed liggen.

Rommelkamer

Bij mij is deze kamer gevuld met mijn kledingkast tegen één wand en een boekenkast tegen de andere wand. Hier staat van alles in, boeken over toneel, toneelstukken, reisgidsen, meisjesboeken, programmaboekjes van musicals en toneelstukken, tijdschriften en stripboeken. En dan ben ik vast wat vergeten.

Het verschil tussen Librarything en Goodreads

Al mijn boeken staan in Librarything en hebben voor het grootste deel Engelstalige tags gekregen, als goed informatiespecialist heb ik me daarin uitgeleefd. Engelstalig omdat heel veel Engels is. Librarything is mijn catalogus. In Goodreads daarentegen heb ik niet al mijn boeken staan, hier heb ik wel bijgehouden wat ik heb gelezen, doe ik mee aan de Reading Challenge en bekijk ik heel nieuwsgierig wat andere mensen lezen. Ik heb de boeken hier ook tags gegeven, maar daar ben ik niet zo uitgebreid mee aan het strooien geweest als bij Librarything. Alles bij elkaar is het wel een behoorlijke administratie. Ik ben groot fan van Librarything omdat je daar vrij veel mee kan, inclusief een excel-lijst downloaden van je hele bezit. Erg handig als je naar een boekenmarkt gaat en wil weten wat je nog moet hebben van een serie. Lijsten houd ik niet bij, alleen op mijn blog, daar kan je namelijk een pagina vinden met boeken waarin theater een rol speelt.

De leesvraag #50books is een initiatief van Peter. Hij heeft de vragen in 2013 en 2015 gesteld. Martha stelde ze in 2014, Hendrik Jan in 2016. Dit jaar worden de vragen door Martha gesteld. Deze vraag staat hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *