Thuiswerken 101

Maart 2020, iets wat we niet vaak meemaken gebeurt: een pandemie, het Coronavirus gaat door het land en zorgt voor een heel rustig Nederland. Iedereen wordt gevraagd thuis te werken als het maar enigszins mogelijk is. Bij mijn werk wordt snel gereageerd. De minister-president heeft op 12 maart nauwelijks zijn persconferentie beëindigd of het personeel van Fugro krijgt een mailtje. Iedereen mag thuiswerken. Bij mij heeft dat nog wat complicaties, want ik heb echt mijn laptop nodig en nog wat dingen die natuurlijk nog op het werk liggen. Ik werk namelijk nooit thuis.

Thuiswerken

Maandag moet ik eerst naar het kantoor om mijn laptop op te halen en te informeren wat ik nodig heb om thuis te werken. Pulse moet bijgewerkt worden en ik pak wat dingen in. Thuis heb ik de eettafel al leeg geruimd en richt ik mijn impro bureau in. De online verbinding wil even niet, maar het duurt niet lang en ik kan aan het werk. Mijn manager informeert even via de mail of ik thuis kan werken – ja – en ik kan de rest van de mail bekijken. Wijselijk houd ik het werk even op de laptop en de leuke dingen, Twitter, Facebook en eigen mail op mijn desktop. De eerste dag en een pijnlijke rug later besluit ik mijn bureaustoel bij de laptop te zetten. Mijn eetkamerstoelen zijn niet gebouwd op langdurig werken.
Het plan is eigenlijk elke dag vroeg te beginnen met yoga en dan om 8 uur achter mijn laptop te zitten, maar de eerste dag lukt dat al niet. Ietsje later dan de bedoeling zit ik achter mijn laptop de mail weg te werken. Zo’n eerste dag valt het mee. De tweede dag komt de uitdaging. Dan zit ik pas rond elf uur achter de laptop omdat ik eerst de enig overblijvende afspraak van deze week had. Met de mondhygiëniste.

20200320s_bureau
Mijn thuisbureau

Problemen

De tweede dag krijg ik de neiging mijn laptop het raam uit te gooien. Langzame mail, langzame netwerkverbindingen. Ik geef het op en ga wat anders doen. Een kantoor met een goede netwerkverbinding is een zegen.
Nog zoiets, normaal klets ik nog wel eens met collega’s en dat gaat niet, of ik moet via Skype gaan kletsen. Op kantoor loop ik heen en weer tussen mijn bureau en de pantry om mijn glas te vullen met koffie, thee, of water. Thuis vergeet ik het en denk ik einde van de dag, oh ja, nog even wat drinken.

Wat komt er allemaal bij?

Ik ben zo blij met Twitter, want ja, ik tweet veel meer en ik voer er complete gesprekken. Op het werk let ik er nauwelijks op, scroll ik er af en toe door als afleiding. Nu, megaproduktie. Facebook is ook geliefd. Mijn meest geliefde groep, de Supersocialgroep, heeft een dagelijkse live sessie en het ging onder andere al over LinkedIn, Pinterest en Instagram. Om iets van te leren dus. Op Instagram doe ik mee met een dagelijkse foto opdracht: #binnenkijken2020. Het zijn allemaal dingen waar je op een normale kantoorwerkdag niet aan toe komt. Sport is er niet bij want beide sportscholen waar ik kom zijn gesloten. Dus ook geen training met Pedro, ik mag het zelf oplossen met online lessen yoga en buiten sporten. Een nieuwe ervaring waar ik op mijn andere blog wel iets van zal vertellen.

Na de eerste week

Ik weet waarom ik nooit thuis ga werken. Als ik dat namelijk consequent wil doen, moet er iets aan mijn discipline veranderen. Wasjes draaien, afwas doen, de hele lijst huishoudelijke klussen moet je niet onder werk scharen. Thuis werken levert wel een heel andere creatieve dimensie op. Mijn to do lijst is aardig langer geworden en dat is eigenlijk een goede zaak, omdat er nu dingen op staan, waar ik thuis in alle rust aan kan werken.
Nog een aardige bijkomstigheid. Gezeur met de verbinding? Geef het op, ga yoga doen, of de afwas en probeer het ’s avonds gewoon nog een keer als de rest van de collega’s thuis achter Netflix is gezakt. De verbinding is dan stukken beter. Wil je om 7 uur ’s ochtends beginnen? Ga gerust je gang. Nederland in alle rust en jij al aan het werk. Met mijn uur reistijd doe ik dat niet op kantoor. Voorlopig mogen we tot 31 maart thuiswerken. Ik ga zien hoe het verder gaat. Als iemand verder nog nuttige tips heeft mag hij/zij het zeggen.

3 gedachten over “Thuiswerken 101

  1. Ziet er best heel gezellig uit daar bij jouw thuis en ik zie dat de ventilator al klaarstaat voor de warme zomerdagen. 😉
    De enige tip die ik kan geven is dat als de verbinding oké is en je toch snel afgeleid wordt, je met jezelf afspraken maakt wat voor klussen je gaat doen en in welk tijdbestek.
    Ik heb mijzelf gelijk weer richting RSI geholpen wat ook weer niet slim is. Doseren maar ook discipline, het is een kunst. Succes er mee.

  2. Pingback: Bloggen en geld verdienen - Stukjes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *