Toneelstukken te koop: #50books vraag 47

genesisWat ben jij voor God, die mensen hun kinderen afpakt? Een achteloze God is geen god. Waarom hij, mijn dierbaarste, het kind van mijn liefde? Wat wil je? Mij verpletteren? Ik sta nog overeind. Ik huil om mijn jongen. Hem bewenen: het enige dat ik voor hem kan doen. Niet eens de troost zijn lichaam aan te raken, te begraven. 

Het was nog veel langer, maar dit was de openingszin van Jakob, uit het toneelstuk Genesis, een stuk dat ik zag in het net geopende Zuiderstrandtheater, een voorstelling van het Nationale Toneel. Een stuk dat enorme indruk op me maakte, vooral door die openingsscène. Acteur Dries Vanhegen kwam op met de bebloede jas van zijn zoon Jozef in zijn handen en maakte hier een imposante Jakob van. Na de voorstelling heb ik het tekstboek van dit stuk meteen gekocht. Daarin zag ik dat die openingsscène drie bladzijden besloeg.

Vraag 47: Koop jij boeken bij theatervoorstellingen of andere concerten of bijeenkomsten en wat was het laatste boek dat je op zo’n evenement kocht?

Toneelstukken

In eerste instantie wilde ik deze vraag overslaan. Ik koop cd’s bij musicals, en programmaboekjes, maar geen boeken. Maar ja, ik was bezig met het tikken van mijn reactie en bedacht dat ik dus wel toneelstukken koop. Genesis dus, van Sophie Kassies. Maar ook Tantalus, na de marathonvoorstelling van Toneelgroep De Appel, een groep die helaas niet meer bestaat.

Zeven jaar. Zeven jaar sinds de jonge Vrouw die sliep met Priamus het zwaard nam en hem doodde. Zeven jaar sinds onze meester Neoptolemus de slachting leidde – de Oorlogskoningen de muren sloopten, het anker lichtten en ons van de zee die ooit de onze was naar het Westen voerden.

Uit het derde deel, het koor dat vertelde wat er gebeurd was. Het koor dat ik me zo goed herinner omdat ik het zo leuk vond dat de Appel een hele horde stagiaires had ingezet voor die rollen en die ongeveer bij elke opkomst met armbanden mochten rinkelen. Maar boeken? Die koop ik dus niet.

De leesvraag #50books is een initiatief van Peter. Hij heeft de vragen in 2013 en 2015 gesteld. Martha stelde ze in 2014, Hendrik Jan in 2016. Dit jaar worden de vragen door Martha gesteld. Deze vraag staat hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *