Uitstelgedrag: #WoW deel 7, 2024

Het nieuwe jaar begon met een discussie over de #WOT op donderdag. Wilden we nog wel blijven schrijven? Moest het niet wat anders worden zodat het vuur van het bloggen weer terug zou keren? Ja, daar was ik het wel mee eens. En @verwondervrouw en @karinwinters zouden elkaar afwisselen met woorden, een Word of the Week of Write on Wednesday. Waarvan ik de eerste al leuk vond: nostalgie. Maar dat zou morgen of anders vrijdag wel even kunnen. En ik stond wel meer te springen bij woorden: afvinken bijvoorbeeld, ben ik dol op. Dillemma’s, ook zo eentje. Ja, maar dat kan morgen wel, of anders heb ik in het weekend wel tijd….
U begrijpt, de WoW van deze week, of eigenlijk die van vorige week kon ik niet laten lopen. Ik ben een schoolvoorbeeld van iemand met uitstelgedrag.

Uitstelgedrag: specifiek bij studeren ook wel studie-ontwijkend gedrag (‘sog’)) is het uitstellen van taken die men eigenlijk wil of moet doen en waarbij men weet dat het uitstel waarschijnlijk niet goed is en tot moeilijkheden of extra stress zal leiden. Daarom wordt dit soms ook irrationeel uitstel genoemd.

Uitstelgedrag

Het is iets wat ik jaren doe, uitstellen. En dan vooral dingen die ik niet leuk vind. Op mijn werk weet ik het nog aardig te ondervangen door to do lijstjes, die kan je namelijk zo mooi afvinken. Bovendien gooi ik er ook deadlines in, dat helpt ook. Thuis kom ik er wel eens achter dat van uitstel ook wel afstel komt. Dan ben ik bezig met prachtige dilemma’s over wat het eerste zou moeten waarop beide items vervolgens afgesteld of nog erger, vergeten worden. Och heden, afvinklijstjes zouden daarbij kunnen helpen.
Dit woord mocht ik niet vergeten van mezelf, Maar dan moet ik er ook tegen kunnen dat ik een week tegen mezelf zeg dat ik nog wat wil schrijven en vervolgens pas ga schrijven als er al weer een nieuwe WoW is verschenen.

Schrijf mee!

#WoW betekent Write on Wednesday of Word of Week. Iedere woensdag verzint een van de deelnemers, Karin, of Irene een woord waar je over kunt schrijven (bloggen, vloggen of ploggen). Niets moet, alles mag. Je kunt op ieder moment instappen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *