Warmhartigheid: #WOT deel 34, 2020

Samen met het Oranjefonds vroeg het Genootschap Onze Taal zich af: hoe noem je de band tussen mensen die niet echt kennissen zijn van elkaar, maar wel naar elkaar omkijken? Dankzij alle volgers van de beide instanties is er een passende term gevonden, namelijk warmhartigheid. En een nieuw woord kan ik natuurlijk niet laten liggen.

Warmhartigheid = 1) Ubuntu (Zuidelijk Afrika), 2) Mienskip (Friesland), 3) Naoberschap (Oost-Nederland)

Warmhartigheid

“Wanneer twee onbekenden naar elkaar omkijken, ontstaat er een voelbare band. Bijvoorbeeld wanneer je boodschappen te zwaar zijn en iemand aanbiedt om te helpen met tillen. Of wanneer iemand jou onverwacht een helpende hand toesteekt. Zeker in de huidige tijd is deze band heel aanwezig.” (Oranjefonds) Het is een mooi woord, maar ik begrijp niet goed waarom het in de omschrijving om twee onbekenden gaat. Doorlezend bij deze actie zie ik dat het bijvoorbeeld ook gaat om een pan soep naar iemand brengen. Doe je dat bij een wildvreemde? Het lijkt me dus dat je al iets als band moet hebben, buren bijvoorbeeld. En dan zie ik het wel in mijn omgeving. Ik meld bijvoorbeeld altijd bij mijn buren als ik op vakantie ben en krijg dan later te horen dat de buurman elke dag heeft gecheckt of alles goed is. Buurman – jawel, die van 80 – loopt rustig de buurvrouw te helpen met haar tuin. Het is omkijken naar elkaar, sociaal zijn, in een samenleving… samenleven.

Schrijf je mee?

Ken je het uit je omgeving? Had je liever een ander woord gezien? Het Oranjefonds laat ook een aantal voorbeelden zien van woorden die de eindstreep niet hebben gehaald. Laat me horen wat je ervan vindt en laat je reactie achter.

#WOT betekent Write on Thursday. Iedere donderdag verzin ik een woord waar je over kunt schrijven (bloggen, vloggen of ploggen). Niets moet, alles mag. Je kunt op ieder moment instappen.

2 gedachten over “Warmhartigheid: #WOT deel 34, 2020

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *