Winnen: #WOT deel 39

Ik speel met vrienden eens in de maand het bordspel “De kolonisten van Catan“. Dat doen we al jaren met veel plezier. Zo’n zaterdagmiddag en avond wordt gebruikt om te spelen en te eten. Bijkletsen doen we ook en niet alleen tussen de spelletjes door. Ook tijdens zo’n spel wordt van harte gekletst. Vaak zoveel dat ik niet eens in de gaten heb dat ik aan de beurt ben, of iets geweldigs had kunnen doen. Het is een spel met tactiek en daar ben ik niet zo goed in. U begrijpt, ik win niet zo vaak. Ik ga er maar heen met de Olympische gedachte in mijn hoofd: meedoen is belangrijker dan winnen. Vriend G is de grootste pechvogel aller tijden. Het is niet meer te tellen hoe vaak hij al tweede, of derde, of vierde, of laatste is geworden en toch speelt hij nog steeds mee. Die Olympische gedachte hé?

Het #WOT woord van deze week: winnen = 1) Aanwerven 2) Behalen 3) Bovenhand krijgen 4) Delven 5) Door inspanning verkrijgen 6) Gewinnen 7) Het zegevieren 8) Inhalen 9) Inpalmen 10) In een strijd zegevieren 11) Nummer een zijn 12) Onttrekken 13) Opdoen 14) Overwinnen 15) Paaien 16) Snaaien 17) Strijken 18) Verdienen 19) Verkrijgen 20) Verslaan 21) Verwerven 22) Voordeel behalen.

Mag het wel?

winnenWinnen dus. Het viel me op tijdens de laatste spelen. Die Olympische gedachte hé? Maar toch is zo’n Olympische medaille de belangrijkste die je als jonge sporter kan winnen. Ik begreep Dafne Schippers dus wel een beetje toen ze haar schoenen over de baan gooide. En Tom Dumoulin begreep ik ook wel toen hij toegaf nog niet blij te kunnen zijn met zilver. Maar de bagger die ze vervolgens over zich heen kregen. Winnen lijkt een vies woord te zijn in Nederland. Ambitie mag je blijkbaar niet hebben. Toch heb ik begrip voor. Ze werken zich het rambam, jaren lang laten ze alles liggen, hebben ze geen privéleven en sporten alleen maar. Dan mag je van mij zeggen: ik wil winnen. Ga ervoor.

De uitdaging

Lees je mijn andere blog ook? Dan weet je dat ik bezig ben met een uitdaging. Ik sport voor mijn plezier, maar best wel fanatiek. Ik kan best wel een doorbijter zijn. En die uitdaging is dus twee minuten lang een plank doen. Een maand lang geoefend met elke dag twee seconden meer. Deze week heb ik wisselend succes gehad, maar morgen is het zover. Twee minuten. Ik ben fanatiek genoeg om dat te willen winnen.

Iedere donderdag publiceert @drspee een woord waar je over mee kunt bloggen, vloggen, ploggen of op een andere manier kunt meedoen. WOT betekent Write on Thursday. Het woord van deze week staat hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *