Zit ik in mijn boek? #50books vraag 3

Het is een drukke week deze week. Vanavond heb ik een vergadering van mijn toneelclub gehad. Ik ben vastbesloten mijn sportschema weer op te pakken, dus zit ik morgenavond in de sportschool. Woensdagavond heb ik een repetitieavond. Donderdagavond heb ik vrij, maar heb ik ook hard nodig om tekst te leren. Het is dus eigenlijk verkeerd een boek te gaan lezen waar ik al weken in wil beginnen.

Vraag 3: Zit je al een beetje in het boek dat je nu leest?

Wijze lessen

Les 1: als je ’s avonds in bed nog wat wilt lezen: begin niet in een boek dat vermoedelijk erg leuk is. Ik begon gisteravond aan Dragon Spawn van Eileen Wilks. Eén hoofdstuk dacht ik. Enfin, acht hoofdstukken later was het 12 uur en heb ik het toch maar weggelegd. Ik werd er in gezogen. Vorig jaar heb ik de hele serie overnieuw gelezen en het verhaal zit nog vrij vers in mijn hoofd. Eigenlijk is het niet handig als ik zo graag wil weten hoe het verhaal verder is, want dan lees ik te snel.

lezenLes 2: zorg dat je geen zestig dingen moet doen. Dat is een les die eigenlijk uit mijn inleiding naar voren komt. Slecht idee om te gaan lezen en je schuldig te gaan voelen omdat de rest blijft liggen.

Les 3: geef zo’n boek een kans. Ik heb ze hoor, boeken waar ik in begin en laat liggen. Vervolgens heb ik er geen zin in en ga ik het volgende boek lezen. Kate Elliott schreef King’s Dragon, waar ik aan begon en liet liggen. Vervolgens pakte ik het weer op omdat ik het toch wat zielig vond, zo’n boek met een bladwijzer bij pagina 100. Ik werd er ingezogen en heb de volgende zes delen meteen ook gelezen, gelukkig hoefde ik niet zo lang te wachten op de volgende delen.

Non-fictie kan ik het wel mee. Laten liggen, een paar weken later weer wat lezen, weer laten liggen. Daar laat ik me niet zo inzuigen. Het ligt aan het soort boek en aan de personages. Rule en Lily uit de serie van Eileen Wilks ben ik ondertussen heel erg op gesteld geraakt. En een schrijver moet dan niet mijn lievelingspersonages laten verdwijnen uit zijn boeken. Raymond Feist heeft bijvoorbeeld wel wat van mijn boekenliefde verloren toen hij één van zijn hoofdpersonen, Jimmy, liet doodgaan.

De leesvraag #50books is een initiatief van Peter. Hij heeft de vragen in 2013 en 2015 gesteld. Martha stelde ze in 2014, Hendrik Jan in 2016. Dit jaar worden de vragen door Martha gesteld. Deze vraag staat hier.

2 gedachten over “Zit ik in mijn boek? #50books vraag 3

  1. Pingback: #50books vraag 4: goeroes » Tekstbureau DrsPee

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *