Top negen van belemmeringen bij het lezen: #50books vraag 2

lezenIk ben dol op lezen, altijd geweest. Velen vinden het een ongezellige hobby omdat je het in je eentje doet. In #50books vind ik gelukkig gelijk gestemde zielen. Bijvoorbeeld @JannieTr, de eerste drie alinea’s in haar stukje kan ik zo overnemen. Als kind las ik alles wat los en vast zat, met het verschil dat mijn moeder me niet tegenhield. Als puber was het minder door het vele huiswerk. Vervolgens kwam ik op de bibliotheekacademie waar ik veel minder las dan in andere levensfases.

Vraag 2: Wat zijn voor jou belemmeringen bij het lezen?

En nu?

Mijn top negen van belemmeringen bij het lezen.

 • Werk: hoe ik het ook wend of keer: vier dagen per week werk ik. Geen OV voor mij, dus geen uurtjes van lezen
 • Toneel: het kost tijd, niet alleen die repetitieavond, maar ook tekst leren. Geloof geen enkele toneelspeler die zegt dat het leuk is. Tekst leren is niet leuk, het is gewoon keihard blokken.
 • Huishouden: zelfs met een werkster moet je af en toe zelf de afwas doen, een was in de wasmachine gooien, een stofzuiger door het huis heen halen.
 • Sport: met mijn schema, drie tot vier keer in de week, ben ik daar aardig wat uurtjes aan kwijt.
 • Sociale media: dat had je vroeger niet hé? Vroeger verveelde je je gewoon, tegenwoordig zit je op Facebook een spelletje te spelen, zit je op Twitter te kletsen met gelijkgestemden, zie bijvoorbeeld Blogpraat en plaats je op Instagram een foto.
 • Bloggen: zit je in een stukje op een website te schrijven wat je belemmeringen zijn om te lezen. Nou, dit bijvoorbeeld.
 • Andere hobby’s: handwerken wil nog wel eens lukken.
 • Slapen: vroeger lukte het nog wel een paar uur van die kostbare slaap te lezen, tegenwoordig ben ik geradbraakt als ik te weinig slaap.
 • Lezen: klinkt gek, maar is het wel. Ik lees op mijn werk al zoveel: nieuwsberichten, artikelen, e-mails, websites, dat ik ’s avonds vaak meer zin heb in even hersenloos tv kijken dan in een boek pakken.

Tijd maken voor lezen?

Hendrik Jan had vorig jaar ook zo’n mooie vraag, over tijd maken voor lezen. De wijze lessen van die periode, af en toe een uurtje vrij maken voor lezen, ben ik al weer vergeten eerlijk gezegd. Maar ik geloof dat het toch maar weer moet.

De leesvraag #50books is een initiatief van Peter. Hij heeft de vragen in 2013 en 2015 gesteld. Martha stelde ze in 2014, Hendrik Jan in 2016. Dit jaar worden de vragen door Martha gesteld. Deze vraag staat hier.

2 gedachten over “Top negen van belemmeringen bij het lezen: #50books vraag 2

 1. Lezen is ook niet zaligmakend, begin ik te beseffen. Ik kijk bijna geen TV meer en ontdekte gisteravond hoe intens je kunt genieten van een BBC kostuumdrama: Victoria heeft me in haar greep!

 2. Pingback: #50books vraag 3: inleven in een boek » Tekstbureau DrsPee

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *