Tijd voor lezen, #50books, vraag 8

Zondag, tijd om te sporten, de was op te ruimen, een andere was in de wasmachine te gooien, te strijken, en #50books. Het is ditmaal een vraag om op te kauwen.

Hoe maak jij tijd om te kunnen lezen?

Ik had een heel eenvoudige oplossing die ik al had gebruikt in een tweetwisseling met @rsnijders: vakantie nemen, maar nee, de bedoeling is dat je iets vindt, waardoor je structureel meer kan lezen. Dit naar aanleiding van een blog van Lolly Daskal, die – ongelogen – elke dag een paar uur eerder uit bed komt om te lezen. Dat is aan deze snoozer niet besteed.
lezen boekenIk houd van lezen, ik heb als enige van de vier kinderen de leesgenen van mijn vader geërfd. Maar ja, er zijn nog andere dingen in de wereld waar je je mee bezig moet houden en de leestijd schiet erbij in. Dat was me al opgevallen en daarom had ik de laatste tijd elke avond voor het slapen gaan een half uur voor lezen ingeruimd. Onbewust had ik tip 1 van Lolly dus al gebruikt. Het enige is, soms kan je een boek niet loslaten en heb je er de volgende dag spijt van. Niet de beste tijd dus. Zaterdagochtend dan, dat gebruik ik vaak om de tijdschriften door te nemen die de hele week binnen zijn gekomen. Maar ook dat werkt niet feilloos, op zaterdagen doe je nog wel eens andere dingen.
Een combinatie lijkt dus de beste mogelijkheid en de komende week is een mooie periode om dat te testen. Het wordt geen boek elke dag, want Lolly, volgens mij zijn dat wel dunne boekjes, hoe snel je ook leest. Maar een boek deze week en dan elke dag bij thuiskomen een boek pakken in plaats van mail, twitter en Facebook checken, is een prima alternatief.
Vrijdag komt het verslag.
Vandaag, zondag, begin ik met Renate Dorrestein, De blokkade, twee weken geleden één hoofdstuk van gelezen en toen weer opzij gelegd. De timer van mijn telefoon gaat op 30 minuten, en zowaar, ik slaag erin, met maar twee keer spieken, een half uur te lezen. Het is de voorbode voor een weekje van bingereading. Voor het slapen gaan de laatste veertig bladzijden van Mortal Danger van Eileen Wilks er doorheen. Al eerder gelezen, ideale boeken om zo laat nog te lezen. Enigszins verkeerd is meteen het vervolg Blood Lines te pakken en daar nog een hoofdstuk van te lezen. Maar kijk, tip 5. Do things on repeat, zit ook al in mijn systeem.

Dinsdagmiddag neem ik vrij, nee, niet voor het lezen, maar meer omdat ik me maandag al niet goed voelde en dinsdag me eigenlijk te goed voelde om me ziek te melden. Het eerste wat ik doe is De blokkade uitlezen.

Ik besef dat tip 9 van Lolly; Take delight, ook op mij van toepassing is. Ik vind van alles leuk, sporten, bloggen, toneelspelen, computerspelletjes, tv-series en uiteindelijk kom ik weer bij mijn grote liefde terecht: lezen.
Tip 8; Go your own way trapt een open deur in: Don’t read what everyone else is reading; read what you are interested in. Dat zie ik ook wel als ik mijn boekenkast bekijk, van alles wat. Tip 11, Talk about it, dat moet je nodig tegen een boekblogger zeggen.

Geeft Lolly nieuwe inzichten? Nee, niet echt. Geeft een weekje binge lezen mij nieuwe inzichten? Ja, af en toe twitter, Facebook, e-mail laten voor wat het is en een boek pakken. Ik heb deze week door stug elke dag tijd vrij te maken, drie boeken uitgelezen. Bovendien was ik een beetje vergeten hoe ik in een boek op kan gaan en dat is dan wel een waardevol inzicht van zo’n #50books vraag.

De leesvraag #50books is een initiatief van Peter in 2013. Martha nam het in 2014 over en in 2015 ging Peter zelf weer verder. Hendrik Jan heeft het overgenomen in 2016. Deze vraag staat hier.

2 gedachten over “Tijd voor lezen, #50books, vraag 8

  1. Heel herkenbaar dat niet achter de pc gaan zitten veel tijd oplevert waarin andere bezigheden mogelijk zijn. Alleen ben ik nu verslaafd geraakt aan Fall Out een PS4-spel en man, dat kost nog eens veel tijd. Dat lezen komt later wel weer.

  2. Pingback: Top negen van belemmeringen bij het lezen: #50books vraag 2 - Stukjes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *