Biografie: #50books vraag 27

Onbedoeld heb ik al over deze #50books vraag geblogd, want ik noemde The Bridge in mijn nog te lezen lijst en dat is een biografie over Barack Obama, voormalig president van de Verenigde Staten. Maar dat wilde ik niet antwoorden op deze vraag.

Vraag 27: Over welke bekende (historische) figuur zou jij een biografie willen lezen?

Koninklijk Huis

Ik ben best wel fan van het Koninklijk Huis en heb aardig wat boeken over de Oranjes in mijn boekenkast staan. En als we het dan over biografieën gaan hebben, kan ik beginnen met drie dikke boeken over de eerste drie Nederlandse koningen. P9030008De drie Willems heb ik in huis. Over koningin Wilhelmina is een tweedelige biografie verschenen van Cees Fasseur. Deze heb ik gelezen. Over koningin Juliana: heb ik de biografie van Jolande Withuis, Juliana, vorstin in een mannenwereld. Deze moet eigenlijk nog op mijn te lezen lijst. Wil ik nog verder lezen over Beatrix, dan kan ik door met het boek van Jutta Chorus, Beatrix, dwars door alle weerstand heen. Over koning Willem-Alexander is ter gelegenheid van zijn achttiende verjaardag al een boek verschenen van Renate Rubinstein. Het boek van Jan Hoedeman en Remco Meijer, Willem IV, van prins tot koning is dan ook interessant.

Wat mis ik nog?

Ik mis nog een biografie van Emma, tweede echtgenote van Willem III, moeder van Wilhelmina. Zij trouwde met Willem III om voor een troonopvolger te zorgen. Zij was regentes tot Wilhelmina achttien jaar oud was en koningin werd. Over haar zou ik nog wel een boek willen lezen. Wie heeft een tip?

De leesvraag #50books is een initiatief van Peter. Hij heeft de vragen in 2013 en 2015 gesteld. Martha stelde ze in 2014, Hendrik Jan in 2016. Dit jaar worden de vragen door Martha gesteld. Deze vraag staat hier.

Eén gedachte over “Biografie: #50books vraag 27

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *