Blogtools: #WOT 2020, deel 8

Een tijdperk is voorbij. De Twitter chat #blogpraat beleefde op maandag 17 maart na tien jaar zijn laatste editie. Ik heb er wel wat aan te danken. Vele uren mijn Twitter volgers vervelen met tweets over bloggen bijvoorbeeld. Het was voor Irene aanleiding een #WOT over bloggen te doen. En de vraag is, welke blogtools gebruik ik?

Blogtools

Irene heeft een prachtig technisch lijstje gemaakt, waarvan ik er een aantal gebruik. Ik zou zeggen, ga vooral even kijken, ik heb er niets aan toe te voegen. Maar wat gebruik ik dan wel? Mijn notitieboek of boeken is/zijn onmisbaar. Ik heb een beetje een tic voor notitieboeken, ik ben er dol op en kan geen boekhandel inlopen zonder ook bij die sectie te kijken. Ik heb er dus standaard twee in mijn tas zitten. Een algemene, waarin ik het lijstje van de #WOT bijhoud en ook andere ideeën noteer. En een tweede boek waarin ik alle ideeën voor verhalen noteer. Dat is een beetje uit de hand gelopen sinds ik aan de schrijfprompts van Martha meedoe. Daar heb ik twee keer aan meegedaan, een keer over slechte voornemens, en de tweede over confrontatie. Een derde boekje zwerft overal rond, aangezien ik daar vaak in schrijf over mijn trainingen, maar niet alles daaruit wordt gepubliceerd.

bloggen

Plaatjes

Pixabay is één van vele sites waar je copyright vrije afbeeldingen kan vinden. Je moet als blogger daar wel op letten. Het is hier niet verplicht maar wel lief als je zegt waar je de afbeelding hebt gevonden. Bewerken doe ik nauwelijks, maar als ik dat doe, gebruik ik het gratis online programma Fotor.

Social media

Ik gebruik WordPress dat in staat is automatisch mijn bericht op Twitter te promoten. Dat is alvast een zorg minder. Ik publiceer het zelf wel op Facebook. Lang niet alles gaat op mijn eigen pagina. Wel gebruik ik veelvuldig groepen op Facebook die iets met bloggen doen en waar je ongestraft je blog mag spammen. In die groepen zie je pas hoeveel mensen aan het bloggen zijn. Instagram gebruik ik ook. Leuke foto, berichtje erbij, en een link in bio naar een aparte pagina, waar ik handmatig een lijst met mijn blogs bijhoud. Ik ben een fan van Hootsuite, daar kan je berichten in plannen en af en toe zet ik er een planning in voor het tweeten van blogs op beide sites.

Planning

Je ziet ze wel eens, bloggers die een kalender gebruiken met allerlei weetjes en daarover bloggen of zelfs een ingewikkeld programma gebruiken om hun planning te maken. Ik niet. Ik zet af en toe wat data in mijn agenda en gebruik een Word document om bij te houden wat ik het hele jaar wil doen. Als ik tenminste aan dat document denk. Het meeste zit toch in mijn hoofd. En ik heb concepten in WordPress staan waar ik af en toe met de bezem doorheen ga. Dat was het voor mij wel zo’n beetje. Ik ben er vrij zeker van dat ik dingen mis, maar aangezien deze #WOT al sinds vorige week donderdag in mijn hoofd zit, ga ik hem toch maar publiceren.

#WOT betekent Write on Thursday. Iedere donderdag verzint Irene een woord waar je over kunt schrijven (bloggen, vloggen of ploggen). Niets moet, alles mag. Je kunt op ieder moment instappen.

Afbeelding van kalhh via Pixabay. En ik heb hem al eerder gebruikt, zie dit verhaal over elke dag bloggen.

4 gedachten over “Blogtools: #WOT 2020, deel 8

  1. Ow ja, die opnoteerboekjes, die ik alleen maar voor de ‘heb’ heb, en waar ik dus nooit in durf te schrijven, want té mooi. Blij dat ik niet de enige ben, daarin…. 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *