Boekenweekgeschenk: #50books vraag 14

Jarenlang heb ik in een bibliotheek gewerkt waar we van onze leverancier, een Haagse boekhandel, elk jaar het Boekenweekgeschenk ontvingen. Daarom heb ik dus een uitgebreide collectie Boekenweekgeschenken. Vanaf 1989 heb ik ze kunnen verzamelen. Zie hier op Librarything het resultaat. Als ik de boekjes netjes naast elkaar zou zetten, zou het een leuk rijtje zijn. Maar met mijn bibliotheekhart heb ik mijn boeken op alfabetische volgorde van de schrijver gezet. Je moet die kleine dingen dus ver uit elkaar zoeken. Ik mis er wel een paar, heb ik al uitgevonden, de lijst met titels op Wikipedia leert me dat ik begin en eind jaren negentig een paar titels mis.

De vraag

Koch Makkelijk levenDeze nieuwe vraag in de #50books serie is overigens niet of ik de hele verzameling heb, maar of ik het het boekenweekgeschenk al heb gelezen? En dat heb ik dus niet. Wat ik wel heb is een indrukwekkende verzameling niet gelezen boeken en daar liggen de Boekenweekgeschenken van de afgelopen drie jaar in. Ik kom er vast wel een keer aan toe. Ik heb mezelf een beetje veroordeeld tot minder boeken kopen. Dat lukt niet helemaal anders had ik Herman Koch niet in handen gekregen, maar toch. Makkelijk leven ligt er dus nog.

Theater in romans

Ik verzamel al jaren boeken met als onderwerp het theater in brede zin en in die tegenwoordig best wel lange lijst komen ook Boekenweekgeschenken voor. Tessa de Loo, Het rookoffer bijvoorbeeld, waarin één van de hoofdpersonen naar de toneelschool gaat. Het geschenk van 2000 werd door Harry Mulisch geschreven. Het theater, de brief en de waarheid ging over de ophef die de opvoering van Het vuil, de stad en de dood van Rainer Werner Fassbinder in 1987 veroorzaakte. Ronald Giphart in 2003 met Gala schreef een geschenk met in de hoofdrol de actrice Meija. Een vermakelijk werkje, maar dat kan Giphart wel. Deze Boekenweekgeschenken heb ik dus wel gelezen, maar Makkelijk leven zal moeten wachten op een wat rustiger leven.

De leesvraag #50books is een initiatief van Peter. Hij heeft de vragen in 2013 en 2015 gesteld. Martha stelde ze in 2014, Hendrik Jan in 2016. Dit jaar worden de vragen door Martha gesteld. Deze vraag staat hier.

Eén gedachte over “Boekenweekgeschenk: #50books vraag 14

  1. Pingback: Het boekenweekgeschenk en #50books vraag 15 » Tekstbureau DrsPee

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *