Gewoontes kweken

Ik zat er vanmiddag aan te denken. Hoe lang blog ik nu dagelijks? Dat is dus vanaf 1 april 56 dagen. En toen zat ik te denken, is het dan nu zo’n gewoonte dat ie niet meer weg te denken is? Ingebakken en wel? Hoe lang duurt het om gewoontes te kweken? Het internet biedt uitkomst en vertelt me eerst heel optimistisch dat het 21 dagen duurt.

Haken en ogen

Daar zitten wat haken en ogen aan, want de arts die dat als eerste zei, had er ook nog wat andere woorden bij en zei dat het minimaal ongeveer 21 dagen duurt voordat een gewoonte erin gebakken lijkt te zijn. Dat laten alle zelfhulpgoeroe’s eruit. Het hele onderzoek van deze arts is een eigen leven gaan leiden. En het ligt er ook wel aan wat je wil aanleren. Ik kan me zomaar voorstellen dat het voornemen elke dag een liter water te drinken iets minder moeite kost dan het voornemen te stoppen met drugs. Ik noem maar wat. Veranderen van eet- of beweeggewoontes kost 95% van de mensen tussen de 18 en 254 dagen.

Elke dag bloggen

Ik heb het meer gedaan, op mijn andere blog, hier vind je de eerste van die serie en ik zie in het archief dat het al na 11 dagen mis liep. Dat het de maand erop bijna elke dag was en de maand daarop zo eens in de drie dagen. Waarom loopt het dan nu wel? En dat wisselend tussen twee blogs. Eén belangrijke oorzaak is dat ik thuiswerk en dat is dus meer tijd heb voor mijn eigen dingen. En nog belangrijker, geen sportafspraak, theaterafspraak, eetafspraak, shopafspraak of wat voor afspraak dan ook. De enige afspraak die ik heb is met mijn WordPress dashboard. De tweede reden dat het goed loopt? Dat ik kan wisselen tussen twee blogs. Want op dit blog houd ik het redelijk zakelijk, met een uitspatting over Koningsdag, een blog dat met stip op 1 van mijn leuke dingenlijst staat. En het andere blog is voor de uitspattingen, voor het minder serieuze gebeuren, gebrek aan energie, motivatie, positieve dingen, de was, dat soort dingen. Want van dat soort stukjes krijg ik wel energie. Dat vind ik ontzettend leuk. Schrijven vind ik ontzettend leuk. En waar het ook om gaat, het is mijn website, mijn blogs waar ik mee doe wat ik wil, waar ik op schrijf wat ik wil. En dat heb ik wel geleerd van elke dag bloggen, de afgelopen 56 dagen, gewoon schrijven, gewoon doorgaan.

Eén gedachte over “Gewoontes kweken

  1. Lekker doorgaan zo Ali. Het leest ook alsof je er plezier in hebt. Weet je nog van 750Words? Ik heb het bijna 1000 dagen volgehouden en het toen 1 dag vergeten. Motivatie was daarna in 1 klap weg. Dat kwam ook omdat het een moeten werd dat soms erg zinloos leek, als ik niets zinnigs kon bedenken en dan toch 750 woorden op papier moest krijgen. Plezier in wat je schrijft is reuze belangrijk. En de keuze uit meerdere blogs kan daarbij een goede steun zijn om het elke dag te doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *