Ter ere van Koningsdag: brief aan de koning

Majesteit, het is een vreemde verjaardag voor u, want u viert hem thuis. Mag ik u van harte feliciteren? Dat mag vast. Van harte gefeliciteerd! Mag ik u vertellen hoe ik deze Koningsdag ervaar? Ik ben vanochtend begonnen met een yogales. Matje uitspreiden voor de computer, YouTube aan en een half uur yoga. Serieus proberen een brug te doen, en het is serieus weer niet gelukt, daar moet ik nog even aan werken. Maar het is ook een lastige houding. Daarna heb ik de tv aangezet, want ik had op Twitter aangekondigd gezien dat u een toespraak wilde houden, en die wilde ik niet missen. Maar daarvoor eerst het Concertgebouworkest dat het Wilhelmus speelde. En dat was prachtig dat het op deze manier kon, alle musici thuis spelen met een camera voor hun neus en dat werd uitgezonden. Uw toespraak heb ik natuurlijk ook gezien. Uw dochters wilden volgens mij zo snel mogelijk terug naar hun bezigheden, maar volgens mij had u ze gewoon gedreigd met inname van de telefoons. Ze stonden er zo braaf bij. U hoopt dat het de laatste Koningsdag thuis wordt. Dat hoop ik ook. Dank voor uw woorden Majesteit.
Daarna heb ik mijn laptop aangezet voor de pubquiz bij Koningsdagthuis.nl. Ik mocht bij Diederik Jekel aanschuiven en dat was bijzonder interessant. Ik ken hem van zijn filmpjes op YouTube waarin hij uitlegt hoe alles rond het coronavirus werkt of niet werkt. Die zijn goed Majesteit, moet u ook kijken, en uw vrouw en dochters moeten daar ook naar kijken.

Verrassing

Bij die pubquiz kregen we nog een verrassing, want u kwam op bezoek Majesteit. Dat was cool en leuk. Zo dichtbij de koning ben ik nog nooit geweest. En u deed mee met de vragen. Ik vind Diederik Jekel wel leuk, want zet de man aan en hij blijft praten. Maar hij doet dat wel op een manier waarop iedereen het begrijpt, zelfs mensen die in 3 HAVO ontzettend onderuit gingen op de bèta vakken en toen naar 4 MAVO zijn gegaan met een talenpakket en geschiedenis en aardrijkskunde. Ja, dat ben ik dus. Nou zijn we studiegenoten, want ik heb net als u geschiedenis gestudeerd in Leiden, dus het is wel goedgekomen met me.

Koningsdag

Wilhelmus

Dat Wilhelmus wil ik het nog even over hebben Majesteit, want u als koning slaagt er vast in het eerste en het zesde couplet te zingen, dat zijn namelijk de twee coupletten die het meest gezongen worden. Op elke normale Koningsdag worden beide coupletten wel gezongen denk ik. Maar ik als eenvoudig burger haal het eerste couplet en dat zesde couplet, Mijn schild ende betrouwen, etc., dat weet ik dus niet. Vrienden van me konden beide coupletten foutloos zingen. Ik ben ondertussen ook te weten gekomen dat het hele Wilhelmus een acrostichon vormt, de eerste letters van de coupletten vormen de naam Willem van Nassov. Een naamdicht dus. In de Wikipedia tekst staat ook nog iets ingewikkelds dat het een complex chiasme vormt, maar zo moeilijk wil ik niet doen vandaag. Ik ben wel gaan speuren op internet en ben deze pagina van de Koninklijke Bibliotheek tegengekomen: alles over het Wilhelmus. Machtig interessant allemaal, moet u ook maar lezen.

koning
Afbeelding van MikesPhotos via Pixabay

De rest van de Woningsdag

De rest van de Koningsdag wordt een beetje aards Majesteit, want het huishouden moet ook gebeuren. En als je niet naar buiten kan, en bijvoorbeeld niet de jaarlijkse geraniummarkt kan bezoeken hier in Den Haag moet je toch wat. Yoga leert me één ding met die houdingen dicht bij de grond, en dat is dat ik nodig moet stofzuigen. Dat gaat vandaag dus gebeuren. De afwas ga ik ook maar doen. Verder heb ik een goed boek, namelijk The Outsider van Stephen King. Als u meer van de bewegende beelden bent, er is een uitstekende HBO serie van gemaakt. Haken staat vandaag op mijn programma, even een beetje creatief zijn. Vanmiddag om 16 uur sta ik natuurlijk klaar om te proosten op uw verjaardag. Vanavond hoef ik niet te koken, want ik heb nog vegetarische lasagne over van een creatieve zaterdagavond in de keuken. Houdt u van koken Majesteit? Of heeft u daar personeel voor?
Ik ga een eind maken aan deze brief Majesteit, want hij is al knap lang. De lunch roept en daar moet ik nog even over nadenken. En verder ben ik deze maand bezig met elke dag bloggen. Voor afleiding, concentratie-oefening en gewoon voor de lol. En ik houd het vol. Niet alleen op dit blog, maar ook op mijn andere blog, dat ik normaal voor sport en voeding reserveer. Dit is aflevering 27, hier kan je aflevering 26 vinden.
Majesteit, fijne dag verder. Ik hoop u volgend jaar weer in een Nederlandse stad te zien rondlopen.

2 gedachten over “Ter ere van Koningsdag: brief aan de koning

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *