Notities: #50books, vraag 20

Een nieuwe vraag bij #50books:
Maak jij notities bij het lezen en hoe doe je dat?

Mijn studieboeken getuigen ervan: strepen in twee kleuren met de liniaal gemaakt, notities in de kantlijn, geeltjes bij hoofdstukken die gelezen moesten worden. Verder maakte ik uitgebreide samenvattingen van alles, dat maakte het studeren wat makkelijker. Die samenvattingen heb ik allemaal weggegooid, de studieboeken staan nog steeds in mijn kast. Ik heb James Joll, Europe since 1870 weer eens opengeslagen als voorbeeld. Als ik nu de onderstrepingen en aantekeningen bekijk, verbaas ik me erover. Wat was er belangrijk aan en hoe hielp het me? Dat was twintig jaar geleden een stuk duidelijker. Er is gelukkig wel wat blijven hangen van de studie.Joll
In mijn romans heb ik het nooit gedaan, hoogstens een keer een aantekening waar ik het boek gekocht heb of bij welke gelegenheid ik het gekregen heb.

Met de aanschaf van mijn e-reader was het anders. In een e-book kan je notities maken. Anders dan bij mijn papieren romans, vond ik het in de e-books wel ontzettend handig. Zeker voor het later bloggen over een boek. Ik maak notities over dingen die ik het blog wil betrekken. En verder is het ook gewoon handig. Probeer maar eens in een papieren boek bijvoorbeeld de volledige naam van een hoofdpersoon terug te vinden. Geeltje erin plakken, zou je zeggen. Dat heb ik dus nooit gedaan. Maar in mijn e-book exemplaar van The Iron Queen van Julie Kagawa heb ik een aantekening gemaakt bij Ashallyn’darkmyr Tallyn, third son of the Seelie Court. Gelukkig wordt hij in de rest van het boek Ash genoemd. Nu nog een manier vinden om aantekeningen over een serie te verzamelen, zodat je niet vier boeken moet openen om die naam te vinden.

De leesvraag #50books is een initiatief van Peter in 2013. Martha nam het in 2014 over en in 2015 ging Peter zelf weer verder. Hendrik Jan heeft het overgenomen in 2016. Deze vraag staat hier.

3 gedachten over “Notities: #50books, vraag 20

  1. Pingback: Nieuw deel in die serie: #50books vraag 44 - StukjesStukjes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *