Papier of digitaal? #50books vraag 20

Martha heeft ons ditmaal iets gevraagd waar de meningen over verdeeld zijn.

Vraag 20: Heeft het papieren (analoge) boek nog toekomst?

Digitaal leven

Drie jaar geleden kwam ik te werken bij Fugro Engineers. Bij mijn indiensttreding werd me verteld dat we een half jaar later zouden verhuizen naar een kantoor in Nootdorp. Dat kantoor zou paperless worden met flexplekken. In het halve jaar voor de verhuizing heb ik heel, heel veel papier weggedaan. Eerst door de scanner, vervolgens de oud-papier bak in. Als ik nu iets aankoop voor de bibliotheek, is het bij voorkeur digitaal. Ik heb klanten over de hele wereld zitten, en dan is een pdf toch wat makkelijker te versturen dan een papieren boek. Het loopt allemaal perfect afgezien dan van die ene keer dat ik een e-book moest aanschaffen met DRM. Het leven wordt een stuk makkelijker als het je niet moeilijk wordt gemaakt door uitgevers die moeite hebben met hun markt.

Digitale boekenkast

Mijn eigen boekenkast staat er nog. Vol met boeken die ik in jaren lezen heb verzameld. Thuis ben ik minder goed in weggooien, ik heb heel veel papieren boeken en lees er nog graag in, ik zit graag met een boek op schoot. Mijn digitale boekenkast is ook behoorlijk gevuld. Ik heb twee e-readers gevuld met boeken. Zo’n ding is makkelijk mee te nemen in tegenstelling tot een papieren boek. Het enige nadeel van zo’n digitale boekenkast? Je ziet slecht wat je hebt.

Is er toekomst voor het papieren boek?

boekenkastOp het werk is het af en toe lastig, een papieren en een digitale bibliotheek naast elkaar. Er wordt door iedereen om een pdf gevraagd en er wordt vreemd gekeken als ik meld dat ik een boek in papier heb. Zo’n boek wordt aangepakt als een curiositeit. Op mijn werk gaan ze eruit, daar ben ik vrijwel zeker van. Dat is mede door die internationale club aan gebruikers die ik heb. In de privésfeer zie ik nog wel toekomst voor papieren boeken, bijvoorbeeld voor fotoboeken en koffietafelboeken. Dat is op papier toch wat beter te bekijken dan op het kleine schermpje van een e-reader. Mijn eigen bibliotheek blijft gemengd, ik krijg toch wel een beetje hartzeer van een boek wegdoen.

Foto: Pixabay, CC0 gebruik.

De leesvraag #50books is een initiatief van Peter. Hij heeft de vragen in 2013 en 2015 gesteld. Martha stelde ze in 2014, Hendrik Jan in 2016. Dit jaar worden de vragen door Martha gesteld. Deze vraag staat hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *