Zenuwachtig: #WOT deel 38

Ik zou graag zeggen dat ik de rust zelve ben, maar dat is helaas niet zo. Ik ben een zenuwpees. Ik kan me overal zenuwachtig over maken. Ik kan mezelf opvreten over niets. Kom ik op tijd? Kom ik te laat? Kan ik de weg vinden? En ga zo maar even door. Ik heb zeven keer (echt waar) rijexamen moeten doen omdat ik zo’n zenuwpees ben.

Het #WOT woord van deze week is zenuwachtig ~ 1) Angstig 2) Geagiteerd 3) Gejaagd 4) Gespannen 5) Haastig 6) Jachterig 7) Nerveus 8) Opgewonden 9) Onrustig 10) Schutterig 11) Zeer opgewonden 12) Zemelachtig.

Kennen we dit versje? Het wordt vaak toegeschreven aan Nicolaas Beets, maar de schrijver is eigenlijk onbekend.

Een mens lijdt dikwijls ’t meest
Door ’t lijden dat hij vreest
Doch dat nooit op komt dagen.
Zo heeft hij meer te dragen
Dan God te dragen geeft.

Het is een waarheid als een koe. Elke keer als ik me weer te druk maak over iets, denk ik hieraan.

Toneelspelen

Voor zo’n zenuwpees als ik is het dus een beetje merkwaardig dat ik een hobby heb gekozen waarbij mijn zenuwen extra aangesproken worden. Ik speel toneel. Volgend jaar vier ik zelfs mijn 25-jarig jubileum.
Mijn eerste rol was in Alles voor de tuin, van Edward Albee. Een erg gaaf stuk over een vrouw die extra geld voor haar tuin binnenhaalde door de hoer te spelen. En wie speelde er de hoerenmadam? Juist ja. Mijn allereerste rol. Ik heb me meerdere malen afgevraagd waar ik in godsnaam aan begonnen was. De première was het ergste. Mijn maag voelde aan alsof die rondjes aan het draaien was. Ik keek één keer de zaal in, zag vriendinnen op de eerste rij zitten en was prompt mijn tekst kwijt. Maar het ging snel beter. Donderdagavond was de rondjes draaiende maag, op zondagmiddag zat ik tijdens het wachten rustig een tosti te eten. Zenuwen foetsie.

Tegenwoordig ben ik nog steeds zenuwachtig tijdens de voorstelling. Maar dat mag, dat zijn gezonde zenuwen, die houden me geconcentreerd en laten me op mijn tellen passen. Het werkt niet meer verlammend en dat is maar goed ook. We repeteren zes maanden voor zo’n voorstelling. Die tekst leer ik tot ik het in mijn slaap op kan dreunen. Een goede voorbereiding telt wel bij bestrijding van zenuwen. Maar bij elke productie gebeurt het nog wel. Er is minstens één repetitie die zo slecht gaat dat we ons met ons allen afvragen waarom we dit doen. Dan worden we pas zenuwachtig. De keer daarna spelen we meestal de sterren van de hemel en vragen we ons af waar we ons druk over maakten.

Iedere donderdag publiceert @drspee een woord waar je over mee kunt bloggen, vloggen, ploggen of op een andere manier kunt meedoen. WOT betekent Write on Thursday. Het woord van deze week staat hier.

2 gedachten over “Zenuwachtig: #WOT deel 38

  1. Pingback: Wachten: #WOT deel 41 - Stukjes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *