Thuis werken houdt tegenwoordig absoluut in dat je betrouwbaar internet hebt. Ik heb een alles in één abonnement van die firma met de Z en die firma liet het vandaag afweten. Storing. Geen internet! Helemaal niets! Help! Na een uur proberen met wel-niet, wel-niet internet heb ik het opgegeven en heb ik vandaag maar tot leesdag gebombardeerd. Er ligt nog zat vakliteratuur.
IP, blad voor de informatiespecialist
IP is het vakblad voor informatieprofessionals waar ik al jaren op geabonneerd ben. Ik lees het altijd, maar vaak niet meteen. Daardoor komt het dat ik nu drie nummers heb liggen die ik nog wil lezen. IP heeft onder andere de rubriek ‘Favorieten’ waarin een collega zijn/haar favorieten laat zien, niet alleen vak gerelateerd, maar ook privézaken als tv series. Leuk om te lezen. Ook de rubriek ‘werk’ waarin een collega over zijn/haar baan vertelt is leuk. De rubriek ‘Lifehacking’ met de beschrijving van apps die ons leven makkelijker kunnen maken. Een artikel over het inzetten van kunstmatige intelligentie in bibliotheken en erfgoedinstellingen in het eerste nummer en een semi-vervolg erop in het derde nummer. Interessant, maar nog met de nodige haken en ogen. Het artikel over knowledge graphs in het eerste nummer door Joyce van Aalten. Ik zou haar workshop hebben gevolgd bij de VOGIN-IP Lezing als die was doorgegaan. Het artikel ga ik dus maar bewaren. Een artikel over 75 jaar NIOD, het Instituut bestaat 75 jaar. Dit artikel, van de hand van Marjo Bakker, gaat over het verzamelen en ontsluiten van de oorlog. Interessant, ook omdat ik ruim twintig jaar geleden er heb rondgelopen omdat ik toen informatiespecialist bij Stichting Onderzoek Terugkeer en Opvang (SOTO) was. Het boek dat er bij hoort, Oorlog in onderzoek, 75 jaar NIOD, gaat op de verlanglijst. In het derde nummer een artikel over het coronavirus waardoor ook bibliotheken en archieven dicht gingen. Het laat in vogelvlucht zien wat de informatiewereld doet om toch aan het werk en bekend te blijven. Ik kreeg het al tijdens mijn opleiding ruim dertig jaar geleden te horen: we (vakgenoten) zijn slecht in marketing. Daar is gelukkig wel wat aan verbeterd, gezien de vele online activiteiten. Veel bibliotheken zijn digitaal wel toegankelijk. Veel instellingen zijn bijvoorbeeld druk bezig op Instagram. GO Opleidingen geeft al zijn opleidingen nu online met behulp van Zoom. GO heeft al bewezen dat je met deze videomogelijkheid ook een informatiequiz kunt geven. Ik werd 14e in een veld van 70 bij de quiz die op 30 maart werd gegeven.
The Joy of Search
Een collega informatiespecialist had het laten zien in haar Instagram feed, ik heb het uit nieuwsgierigheid meteen aangeschaft. The Joy of Search: A Google Insider’s Guide to Going Beyond the Basics. De schrijver, Daniel M. Russell werkt bij Google. Het is duidelijk georiënteerd op zoeken in Google, andere zoekmachines worden nauwelijks besproken. Aardig is wel, dat deze man af en toe de geneugten van de bibliotheek bespreekt, want zelfs met Google in de buurt is niet alles gedigitaliseerd. Hij duikt tijdens zijn zoektochten in bibliotheken en archieven. Heb je geen tijd? Lees de introductie, lees een hoofdstuk uit de eerste helft en één uit de tweede helft, en lees de laatste twee hoofdstukken. Dan ben je aardig in beeld over zijn denkbeelden van het informatievak. Hoofdstukken 2-9 zijn over zoektactieken en dat noemt hij de individuele stappen die je moet nemen bij online bronnen. Hoofdstukken 10-18 gaan over zijn zoekstrategieën. Deze man is ontzettend nieuwsgierig aangelegd en zoekt van alles over alles. Dat komt in deze hoofdstukken naar voren. Ik ben er in een middag doorheen gegaan. Het was gewoon heel leuk om te lezen. Het zijn allemaal puzzels. Dat ben ik met hem eens, nieuwsgierig zijn is een nuttige eigenschap voor een informatiespecialist. Verder geeft hij nuttige tips en las ik zelfs dingen die ik nog niet wist. Voor een ervaren zoeker als ik zijn de tips eigenlijk wel bekend, maar nuttig om een keer op een rijtje te hebben. Voor een niet ervaren zoeker is het een prima boek om te lezen.
Dit was het dus, achteraf gezien was het nog een drukke dag, al was het wel ironisch dat ik op een internetloze dag een boek over Google lees.
Daniel M. Russell (2019). The joy of search: a Google insider’s guide to going beyond the basics. MIT Press.
ISBN 978-0-262-04287-1
Het wordt voor mij een uitdaging, deze maand, want ik heb besloten elke dag te bloggen. Voor afleiding, concentratie-oefening en gewoon voor de lol. Niet alleen op dit blog, maar ook op mijn andere blog, dat ik normaal voor sport en voeding reserveer. Dit is aflevering 16, hier kan je aflevering 15 vinden.