Geef een boek cadeau: #50books vraag 46

Ik lees wat af. Maar boeken cadeau geven? Ik vind het een opgave. Boeken cadeau krijgen ook. En toch is dat de vraag die we deze week mogen beantwoorden.

Vraag 46: Welk boek geef jij cadeau aan een goede vriend of vriendin?

Kaders

Martha geeft zelfs kaders op:

  • het moet een boek zijn van een Nederlandse schrijver of schrijfster;
  • het boek moet ook door jouzelf zijn gelezen.

En daar zit een beetje het probleem. Ik lees niet zoveel Nederlands. Goodreads leert me dat ik in mijn vakantie Roeien naar de Volewijck van Suzanne Wouda heb gelezen. Dat was niet slecht, ik heb het vier sterren gegeven. Maar aan een vriendin geven? Verder heb ik in het kader van mijn theater in romans project Mindere goden van Herman Stevens en Phileine zegt sorry van Ronald Giphart gelezen. Drie sterren elk, hoef je niet persé te lezen. Dat levert dus niets op.

Nog te lezen boeken

Waar ik wel Nederlandse boeken in heb staan, is mijn “want-to-read” lijst. Want daar zie ik Femke Halsema, Pluche staan. En het Wetboek voor bloggers van Charlotte Meindersma. Geldt dat ook? Een boek dat elke blogger in huis zou moeten hebben? Maar ja, ik moet het boek zelf ook gelezen hebben. Mooi is dat, een boek dat elke blogger in huis moet hebben, en het dan niet gelezen hebben. Huiswerk: het boek cadeau geven aan elke blogger die ik ken en het voordien zelf ook lezen.

De leesvraag #50books is een initiatief van Peter. Hij heeft de vragen in 2013 en 2015 gesteld. Martha stelde ze in 2014, Hendrik Jan in 2016. Dit jaar worden de vragen door Martha gesteld. Deze vraag staat hier.

Het KNVI congres 2017: #knvi17

Het is typisch voor het jaarlijkse KNVI congres. Meestal ga ik erheen omdat ik hoop diverse mensen te zien en te spreken. Wat gebeurt er vervolgens? Je ziet een hoop mensen, je spreekt er veel en je mist er nog veel meer.

KNVI Congres

Het jaarlijkse congres van informatiespecialisten kenmerkt zich door de vele tracks over uiteenlopende onderwerpen die door enthousiaste vrijwilligers in elkaar worden gezet. Dit jaar waren er vijftien tracks met vier verschillende sessies. Zestig sessies waaruit je moet kiezen. Het overkoepelende onderwerp voor dit jaar is voor brede interpretatie vatbaar: informatie is m8 (macht). Dit jaar zijn er ’s ochtends twee keynotes, namelijk van René ten Bos en Rik Maes. De prijsuitreikingen kan je niet missen, want de Victorine van Schaick prijzen worden uitgereikt tussen de twee ochtend-keynotes. En de Young Talent Award en de Prissma GO Infobattle Prijs worden ’s middags uitgereikt voordat keynote spreker Marietje Schaake het podium opkomt.

Eenpitter

Ik ben de enige informatiespecialist in een internationaal bedrijf. Dat betekent dat ik het kort gezegd, allemaal zelf mag uitzoeken. Geen overleg met collega’s, geen brainstormsessies over wat “we” gaan doen met de informatiedienst, mag ik allemaal zelf over nadenken. Als ik dus naar het KNVI congres toega, zoek ik sessies uit waarvan ik verwacht dat ik er iets aan heb in mijn werk. Het levert bij voorbaat al keuzestress op. Het gaat om open data, de digitale samenleving, digital skills, fake news, de i-samenleving als collectie, persoonlijk leiderschap, young talent & smart libraries, leren voor onvoorziene toekomsten. Genoeg waar ik belangstelling voor heb, maar ik kan niet naar alle sessies. Dit jaar was ik enigszins voorbereid, ik had van tevoren al bepaald waar ik heen wilde. Bij sommige tracks leverde dat problemen op omdat ik op dezelfde tijd naar drie verschillende sessies wilde. Maar de ervaring leert dat dit zich meestal vanzelf oplost. In het verleden heb ik ook wel eens een sessie gemist omdat ik met iemand aan de praat was geraakt.

Het zelf doen

Voor de ochtend was het voor mij al snel bekeken. Er is dit jaar een track met de pakkende titel Dan doe ik het lekker zelf!? Daar zak ik neer. Niet bij de eerste sessie van Ger de Bruyn over attenderen, want daar zijn zoveel mensen aanwezig dat ik mag staan. Maar bij de volgende sessies van Guus van den Brekel zijn gelukkig wel voldoende zitplaatsen. Content curation and aggregation en Hoe krijg ik de pdf. Gelukkig zet Guus zijn powerpoint later op slideshare want er zitten absoluut nuttige tips tussen, waarvan ik er sommige wel wist en andere nieuw voor me waren. Voor de laatste sessie kies ik voor een sessie over kennis in een toevallig netwerk. Interessant en we mogen zelf fijn workshoppen, maar ik merk dat ik door mijn energie heen ben.

Borrelen

knviIk ben niet de enige die het wel fijn vindt dat de dag ten einde is. De borrel wordt druk bezocht, ik kan nog met diverse mensen spreken, maar op een gegeven moment is het wel goed. Ik ga de trein opzoeken. Het was een mooi congres, ik heb nuttige sessies bezocht, ik heb ook nuttige sessies gemist, maar met zestig sessies is dat niet zo raar.  De track over digital skills was bijvoorbeeld ook erg interessant. Eén ding was wel jammer, ik had gehoopt dat de goodie bag van dit jaar een vervanging zou bevatten van het KNVI zadeldekje van vorig jaar. Ik woon in Den Haag, het ding was binnen een maand gestolen. Maar helaas, we moesten het doen met een exemplaar van het blad AG Connect. Daar blijft mijn fiets niet droog van.

Een boek schrijven: #50books vraag 45

Ik schrijf graag. Mag geen verrassing heten. Ik heb twee blogs en publiceer daar regelmatig op. Ik schrijf in Haghespel, het blad voor de Haagse amateurtonelisten en ben daar al sinds 2000 hoofdredacteur van. Maar een compleet boek? Ik weet het niet. Meedoen met #nanowrimo, National Novel Writing Month, waarbij het de bedoeling is dat je het aan het eind van november 50.000 woorden hebt geschreven is wel een heel grote en griezelige stap.

Vraag 45: Doe jij mee of heb je wel eens meegedaan of ben je van plan om ooit een keer mee te doen aan #nanowrimo?

Boeken schrijven

schrijvenStiekem is het een droom, een boek schrijven. En dan heb ik weer een boek in handen dat ik verslind, waar ik nachten aan doorlees omdat het zo geweldig is en zit ik me af te vragen hoe ik dat zelf voor elkaar ga krijgen. Kijk, daar heb je een rem. Afgelopen jaar heb ik een paar aan de #WOT meegedaan en daar korte verhalen van gemaakt, zie de #WOT over covfefe en die over robot. Dat ram ik eruit, denk ik weinig over na, maak ik enkele wijzigingen in en publiceer ik. Is leuk. Vervolgens zit ik me af te vragen of andere mensen dat wel leuk vinden. Kijk, weer een rem. En ik denk nog steeds na over die cursus verhalen schrijven van Martha, maar ik zit me af te vragen waar ik de tijd vandaan moet halen. Stiekem dus ook een rem, want wat zullen mensen wel denken als ik korte verhalen ga publiceren. Dus een heel boek, 50.000 woorden, waarbij ik, als ik morgen begin, nog 2778 woorden per dag moet schrijven, dat is geloof ik toch een horde die voorlopig iets te hoog voor me ligt.

De leesvraag #50books is een initiatief van Peter. Hij heeft de vragen in 2013 en 2015 gesteld. Martha stelde ze in 2014, Hendrik Jan in 2016. Dit jaar worden de vragen door Martha gesteld. Deze vraag staat hier.

Foto: PIxabay, CC0 gebruik

Het volgende boek: #50books vraag 44

Nora Roberts Blood MagickIk ben halverwege het boek waar ik nu in bezig ben, dat is Shadow Spell van Nora Roberts. Ik vind het een fijne schrijfster en heb meerdere boeken van haar gelezen. Dit is deel 2 van een trilogie, dus vraag 44 is voor mij niet moeilijk te beantwoorden.

Welk boek ga je lezen na het boek dat je nu leest?

Dat wordt namelijk Blood Magick, deel 3 in de trilogie. Het is wel even een keuze geweest om door te gaan met de trilogie, ik heb namelijk wel eens betere boeken van haar gelezen. Toch is het interessant genoeg om mee door te gaan. Nora Roberts is namelijk wel goed met interessante personages creëren.

Wat ga ik als volgende boek lezen?

Ik heb veel, heel veel ongelezen boeken staan. Niet alleen als papieren exemplaren in de kast, maar ook als e-book op mijn e-reader. Gelukkig word ik niet geplaagd door deadlines of wat dan ook, dus ik mag lezen waar ik zin in heb. En daar wordt de volgende dus door bepaald. Waar heb ik zin in? En daar wil ik ook wel mee geholpen worden hoor. Dus schaamteloos leen ik de poll die Lalagè gebruikt om haar volgende boek te bepalen. Martha had het ook al gedaan.

Toch een aardige keuze, een nonfictie boek erbij, hoewel Hillary ook wel fictie kan hebben geschreven. Ben er nu wel achter gekomen dat Atkinson en Chadwick allebei delen uit een serie zijn en niet het eerste deel, dus dat kan misschien wel nadelig zijn. Maar het kan wel eens leuk zijn om andere mensen te laten bepalen wat ik ga lezen. Veel plezier en kies vooral voor mij een leuk boek uit.

De leesvraag #50books is een initiatief van Peter. Hij heeft de vragen in 2013 en 2015 gesteld. Martha stelde ze in 2014, Hendrik Jan in 2016. Dit jaar worden de vragen door Martha gesteld. Deze vraag staat hier.

Robot: #WOT deel 44

Maandag

“Weet je het zeker?” Dat is dus de vierde keer dat ik deze vraag krijg van A. Ik heb haar vanavond opgebeld omdat ik mijn verhaal toch ergens kwijt wil, maar A. helpt niet echt. Ik loop de keuken in en kreun zachtjes. De keuken is een grote chaos en de afwas moet nodig gedaan worden.

Dinsdag

Mijn broer is een typische man, geen gezeur, gewoon oplossingen aandragen. En hij komt daadwerkelijk en probeert me te helpen. Alleen kan hij ook niet bij dat ene plekje onder het bed waar het rotding zich heeft verstopt. De hark die hij heeft meegenomen helpt ook niet. Ja, met mijn laminaat vermoorden, daar helpt hij mee. Gedwongen door mij geeft hij het op en vertelt me onder het genot van een biertje dat ik maar moet wachten tot de accu leeg is. Want dan kan ik met behulp van die hark heel voorzichtig het ding onder het bed vandaan halen. Als ik hem slecht gehumeurd vraag te helpen met het schoonmaken van de badkamer heeft hij het plotseling heel druk en vertrekt hij.

Woensdag

Te laat op mijn werk, want het rotding dat nog steeds onder mijn bed ligt heeft de stekkers van allebei mijn wekkers eruit getrokken. Ik ren de hele dag achter mezelf aan, ga niet lunchen, want geen tijd, draaf na het werk de snackbar in, want geen tijd en moet dan repeteren voor het toneelstuk. Mijn script ligt ook ergens onder het bed, dus ik moet spieken bij iemand anders.

Donderdag

Weer te laat op mijn werk, maar nu omdat ik door mijn wekkers heen was geslapen omdat het rotding dit keer de hele nacht rare geluidjes maakte. Het moment dat ik in slaap viel, piepte het ding keihard. Ja, daar word je niet blij van. Ik overleef de dag, maar daar is ook alles mee gezegd. Ik hoop dat de rare geluidjes betekenen dat de accu bijna leeg is. Gelukkig hoef ik morgen niet te werken.

Vrijdag

robotIk loop de winkel in en leg met veel drama de chip op de toonbank. De man van de winkel kijkt me argwanend aan, ik heb deze week tenslotte maar vijftien keer gebeld. “Ik wil een andere chip” meld ik hem. “Ik ben het helemaal zat, je kon het zo mooi vertellen. Neem een robot zei je, dat is zo handig in de huishouding. En neem er dan één met een gevoels-chip zei je, want zo’n robot doet fluitend de huishouding. Je had er alleen niet bij gezegd dat ie ook verliefd kon worden. Op de stofzuigerrobot van de buurvrouw. Ik heb de hele week in één grote chaos geleefd, omdat de buurvrouw haar robot de deur had uitgedaan en mijn robot liefdesverdriet had.”

Robot ~ 1) Androïde 2) Automaat 3) Automaat in mensengedaante 4) Automatisch mens 5) Automatische mens 6) Beweegbare ledenpop 7) Beweegbare pop 8) Elektronische pop 9) Geprogrammeerd toestel 10) IJzeren man 11) Kunstmatig mens 12) Kunstmatige mens 13) Kunstmens 14) Machinaal wezen 15) Machine 16) Machinemens 17) Mechanisch mens.

Iedere donderdag publiceert @drspee een woord waar je over mee kunt bloggen, vloggen, ploggen of op een andere manier kunt meedoen. WOT betekent Write on Thursday. Het woord van deze week staat hier.

Tekening: Pixabay, CC0 gebruik

Benodigdheden voor het lezen: #50books vraag 43

Mijn gemiddelde zaterdag ziet eruit als die van vandaag. Uitgeslapen, had ik wel nodig na het toneelstuk van gisteravond waar ik tot laat heb zitten kletsen met vrienden. Ik  had om 12 uur een afspraak in de stad bij mijn gezondheidstoko Saintfit. Dat duurde een half uur, daarna ben ik nog even de stad doorgelopen en bij een paar boekhandels binnengelopen. Wonder boven wonder ben ik zonder boeken weer naar buiten gelopen. Ik heb even wat gegeten. Thuisgekomen heb ik een was in de wasmachine gegooid, heb ik een boodschappenbrief gemaakt en heb ik de afwas gedaan. De was heb ik opgehangen. Vervolgens ben ik boodschappen gaan doen. Thuisgekomen heb ik de boodschappen opgeruimd en geconstateerd dat ik natuurlijk wat vergeten was. Vervolgens bedacht ik me dat de #50books vraag nog op het programma stond.

Vraag 43: Wat heb jij nodig om te kunnen lezen?

Wat heb ik nodig?

Misschien dat het bovenstaande het laat zien? Tijd is wel leuk. En rust. Niet alleen om me heen, maar vooral in mijn hoofd. Ik moet geen lijst hebben van 1000 dingen die ik nog moet doen. En geen afleiding. Het is voor mijn lezen heel goed als mijn telefoon aan de oplader ligt. Geen afleiding van tweets, Wordfeud, Instagram en mijn mail. Dan kan ik aan dat goede boek beginnen

De leesvraag #50books is een initiatief van Peter. Hij heeft de vragen in 2013 en 2015 gesteld. Martha stelde ze in 2014, Hendrik Jan in 2016. Dit jaar worden de vragen door Martha gesteld. Deze vraag staat hier.

Muur: #WOT deel 43

Ze zijn bezig met de gevel van het huis tegenover me. De muur wordt blijkbaar schoongemaakt. Er wordt dus elke dag een soort tractor neergezet met een heel lange arm met een kooitje eraan, daar klimt een man in, die gaat vervolgens met een apparaat en veel lawaai de muur schoonmaken. Niet allemaal zo’n probleem, dat soort dingen gebeurt nu eenmaal weleens. Wat ik me wel zit af te vragen is waarom dit om 7:30 ’s ochtends begint.

Muur ~ Een muur is een rechtopstaande constructie van bijvoorbeeld leem, steen, baksteen of gewapend beton en dient als afscheiding tussen twee ruimten.

Ninja Warrior

Af en toe rol ik er ’s avonds wel eens in op tv als ik aan het zappen ben: NInja Warrior,. Het is een Amerikaans programma waarin super getrainde mannen en vrouwen een hindernisbaan doen. Ik vind het fascinerend om te zien hoe ze zo’n baan nemen. Het kan elk moment afgelopen zijn als ze in de waterbak vallen. Een vast onderdeel van de baan is de muur, altijd hoog, altijd wel een bocht onderaan waardoor het wat lastiger wordt. Hoe neem je zo’n muur, dat is de vraag.

Die muur kan je natuurlijk denkbeeldig maken. Ik zit al maanden met een muur waar 80 kg op staat. Onoverkomelijk hoog, een te grote bocht, een extra hobbel erop, ik weet het niet. Feit is dat ik er niet overheen kom. Ik heb de samenstelling van de muur maar veranderd en hoop dat het werkt. Maar ja, misschien zou ik de raad van een lezer van mijn blog moeten opvolgen en die muur gewoon de muur laten. Tevreden zijn met 80 kg, lekker doorgaan met sporten en gezond eten en tevreden zijn. Het is nog even dubben.

Iedere donderdag publiceert @drspee een woord waar je over mee kunt bloggen, vloggen, ploggen of op een andere manier kunt meedoen. WOT betekent Write on Thursday. Het woord van deze week staat hier.

Clichés: #WOT deel 42

Van jongs af aan, eigenlijk vanaf het moment dat ik kon lezen, heb ik gelezen. Mijn drie broers vonden er weinig tot niets aan. Mijn oudste broer wilde nog wel lezen, broer twee en broer drie bleven steken in schoolboeken en stripboeken. Ik bleef wel lezen en was een trouw bezoeker van de plaatselijke Openbare Bibliotheek. Groot was mijn vreugde toen ik ontdekte dat er zelfs een opleiding was voor de bibliotheek. Dat was de Bibliotheek- en Documentatie Academie (BDA). Ik heb in Den Haag de tweejarige opleiding tot Assistent-Bibliothecaris (AB) gevolgd en daarna de vervolgopleiding Functionaris in Wetenschappelijke Bibliotheken (FWB). Met die opleiding in mijn zak ben ik vervolgens in een wetenschappelijke bibliotheek gaan werken, waar ik 26 jaar ben gebleven. Na een korte periode van werkeloosheid ben ik in een bedrijfsbibliotheek terecht gekomen. Ik ben altijd blijven lezen. Typisch was wel dat ik nooit zo weinig heb gelezen als tijdens die opleiding. Ik was te druk bezig met het leren van het vak zelf.

Clichés ~ 1) Afgesleten uitdrukking 2) Afgezaagd gezegde 3) Alledaags gezegde 4) Beeldspraak 5) Drukvorm 6) Flauwe opmerking 7) Fotografisch negatief 8) Fotografische drukplaat 9) Geijkt taalgebruik 10) Geijkte uitdrukking 11) Gemeenplaats 12) In metaal geëtste voorstelling om te drukken 13) Nageprate zegswijze 14) Negatief van drukvorm 15) Nietszeggende uitdrukking.

Beroepscliché

Wat ook typisch is: als ik vertel dat ik in een bibliotheek werk, krijg ik ogenblikkelijk een cliché om mijn oren: “dan hou je zeker van lezen?” Ja, ik hou van lezen, maar wat heeft dat er mee te maken? Vraagt iemand een boekhouder wel eens of die van rekenen houdt? En als we het dan toch over clichés hebben, ja, ik draag een bril, maar dat doet de helft van Nederland. Ik draai mijn haren wel eens in een knotje, zoals driekwart van langharig Nederland wel eens doet, inclusief mannen. Nee, echt niet, ik vertel de mensen in mijn bibliotheek niet voortdurend dat ze stil moeten zijn. Daar heb ik geen tijd voor, mijn werk omvat wat meer dan alleen die bibliotheek.

Hardnekkig beeld

Tijdens mijn opleiding heb ik een scriptie gemaakt over het beroepsbeeld van de bibliothecaris en de bibliothecaris in de literatuur. Mijn conclusie: dat beeld hangt aan elkaar van de clichés. Dat begon al met juffrouw Bits, een personage in een stripverhaal van Annie M.G. Schmidt en Wim Bijmoer. Zij werd als bibliothecaresse uitgebeeld met knotje, bril, een hoge boord op een gestreepte blouse, een lange rok en laarsjes. En zo’n personage wordt bedacht door de bibliothecaresse Annie M.G. Schmidt. Andere romans kwamen niet veel verder dan het beeld van een juffrouw die boeken stempelde. Mannen kwamen sporadisch voor. De spannendste bibliothecaresse was Jenny Fortuyn in De kroongetuige van Maarten ’t Hart. Spoiler: zij pleegde de moord. Het cliché-beeld is hardnekkig blijven hangen. Frank Huysmans, hoogleraar bibliotheekwetenschap, heeft zich ermee bezig gehouden in zijn column voor de IP. Wikipedia heeft een complete pagina hiervoor, Librarians in popular culture. Ik heb mijn scriptie overigens geschreven voordat internet werd gebruikt en moest maar toevallig titels tegenkomen. Tegenwoordig zoek je bij Goodreads op ‘librarians‘ en krijg je een lijst met honderden titels.

Soms kan ik erom lachen

Neem bijvoorbeeld The Mummy, een film uit 1999 met Rachel Weisz als super onhandige bibliothecaris die erin slaagt een hele bibliotheek om te gooien. Ze is er in ieder geval trots op bibliothecaresse te zijn. Noah Wyle is bibliothecaris/held in The Librarian: Quest for the Spear. Er zijn nog twee films gemaakt met deze superbibliothecaris. Ik kan hem best wel waarderen in deze films. Wat hij in deze films doet, heeft overigens weinig met het vak te maken. Andere films komen dan weer niet verder dan het beeld van een dame die alleen maar tot stilte maant in de bibliotheek. Huysmans heeft in zijn column ook een filmpje van Saturday Night Life opgenomen, kijk vooral, het is hilarisch. Maar ik heb ook een held. De bibliothecaris die absoluut niet onvermeld mag blijven is Rupert Giles, mijn lievelingspersonage in de serie Buffy the Vampire Slayer, de superbibliothecaris die alles behalve een cliché is.

Iedere donderdag publiceert @drspee een woord waar je over mee kunt bloggen, vloggen, ploggen of op een andere manier kunt meedoen. WOT betekent Write on Thursday. Het woord van deze week staat hier.

Boekplanning: #50books vraag 42

Ik lees veel, heel veel, bij vlagen. Mijn vakantie ben ik doorgekomen met een respectabel aantal gelezen boeken: het waren er 10, ruwweg een boek per dag. Na de vakantie zit ik weer op een boek per twee weken.

Vraag 42: Maak jij een planning voor het lezen van je boeken?

Het is ditmaal een vraag waar ik eigenlijk vrij kort over kan zijn. Ik maak namelijk geen planning voor mijn boeken. Ik lees gewoon waar ik zin in heb. Als dat toevallig een boek is dat ik al drie keer heb gelezen, dan moet dat gewoon kunnen. Maar toen realiseerde ik me dat wel iets van een planning heb.

Bibliotheek

leenbonIk leen namelijk regelmatig boeken uit de bibliotheek, en aangezien ik weet dat je geen lijfstraffen krijgt als je boeken te laat inlevert, ben ik dus slecht in het op tijd inleveren van boeken. Om geen geld te verspillen dat ik beter aan boeken kan uitgeven, heeft de uitleenbon een prominente plaats gekregen. Ik heb het ding op een kastdeurtje geplakt. Dat kastje zit naast mijn beeldscherm, ik zie het dus dagelijks. Als ik de uitleentermijn van boeken heb verlengd, kan ik het noteren en ik kan het in de gaten houden wanneer boeken terug moeten. Dat houdt me nog niet tegen om te laat in de gaten te hebben dat ik moet verlengen. Dat is met deze boeken bijvoorbeeld gebeurd. Twee dagen te laat. Aangezien de Haagse OB nog boetes hanteert, kost dat me dus gewoon geld. Ik mag maar twee keer verlengen, dus ik moet die boeken een keer gaan lezen. Maar dat is dus de enige planning die ik hanteer.

De leesvraag #50books is een initiatief van Peter. Hij heeft de vragen in 2013 en 2015 gesteld. Martha stelde ze in 2014, Hendrik Jan in 2016. Dit jaar worden de vragen door Martha gesteld. Deze vraag staat hier.

Aanraders: #50books vraag 41

Vraag 41: Lees jij boeken die worden aangeraden in andere boeken?

Studie

Tijdens mijn studie geschiedenis las ik voortdurend boeken voor werkstukken en opdrachten, dan kwam ik in de noten titels tegen die nuttig waren en ik kon gebruiken. Dat waren aanraders waar ik wat mee deed. Nu heb ik het nog steeds als ik geschiedenisboeken lees. Vaak zitten er titels tussen de vele noten die me ook interessant lijken of waar ik wat meer verduidelijking in kan vinden.

Romans

Het ligt anders met romans. Ik heb stapels liggen van boeken die ik nog wil lezen en vaak zijn ze me aangeraden, maar door andere mensen. Of ik heb ze liggen omdat ik al boeken van dezelfde auteur heb. Die series hé. Bij romans gebeurt het niet zo vaak dat andere titels worden aangeraden in het boek zelf, of het moet het vervolg in de serie zijn. Tenminste, niet in papieren boeken. E-books zijn een uitzondering. Het is me al meerdere malen gebeurd dat ik in de veronderstelling was dat ik nog vele pagina’s te gaan had in het boek dat ik aan het lezen was. Maar dan was het boek ineens afgelopen en kreeg ik pagina na pagina aan reclame voor andere boeken. Het heeft op mij een averechtse uitwerking. Ik sla de hele boel over en ga door naar het volgende boek. Voor mij dus geen aanraders, hoogstens van andere mensen.

De leesvraag #50books is een initiatief van Peter. Hij heeft de vragen in 2013 en 2015 gesteld. Martha stelde ze in 2014, Hendrik Jan in 2016. Dit jaar worden de vragen door Martha gesteld. Deze vraag staat hier.