Het boek dat eruit springt: #50books vraag 29

Martha vraagt ons deze week voor de boekenkast te gaan staan, hetgeen in mijn geval wat lastig is, ik heb in drie kamers boekenkasten staan.

Vraag 29: Ga eens voor je boekenkast staan en laat je ogen over de boeken glijden. Welk boek springt eruit en waarom?

Wilhelmina

WilhelminaJaren geleden heb ik een keer bij de boekenkraam van een kerkbazaar geholpen. Dat was leuk om een keer te doen en ik kon er zelf ook nog rondkijken. Daar heb ik dit boek gevonden. Het is een boek met de titel Dat Ik Zal Wederkeeren en gaat over een bezoek van koningin Wilhelmina aan Canada en Amerika in 1942. Het is een mooi boek met veel foto’s, in september 1942 uitgegeven en levert een uitgebreid verslag van het bezoek van Wilhelmina aan Canada, het land waar haar dochter en kleinkinderen woonden. De reis ging ook nog naar de Verenigde Staten. De bibliothecaris in mij heeft er wel wat op aan te merken, want er staat nergens waar het boek is uitgegeven, maar dat zal in Canada of in Engeland geweest zijn. Wilhelmina was in Londen gevestigd tijdens de oorlog. De titel heeft nog een aparte betekenis. Ik ging online op zoek naar de origine van het boek en vond het niet, maar wel deze specifieke regel. Het is een regel uit het tweede couplet van het Wilhelmus. In dat tweede couplet gaat het waarschijnlijk om Willem van Oranje die zal wederkeren in zijn regiment. In dit boek, uit 1942 stammend, gaat het natuurlijk om Wilhelmina.

De leesvraag #50books is een initiatief van Peter. Hij heeft de vragen in 2013 en 2015 gesteld. Martha stelde ze in 2014, Hendrik Jan in 2016. Dit jaar worden de vragen door Martha gesteld. Deze vraag staat hier.

Vangnet: #WOT deel 29

Het is een doordenker deze week, die #WOT. Martha heeft het namelijk over haar vangnet, haar vriendinnen die haar helpen bij haar overgang naar een andere karateclub. Zo’n vangnet moet je bouwen, zeker als alleenstaande.

Nieuwe woonplaats

vangnetIk woon in Den Haag en daar woon ik ondertussen 27 jaar, dat is langer dan in mijn geboorteplaats, Barendrecht. In de eerste jaren was het moeilijk. Familie en vrienden zaten nog in mijn geboorteplaats en het duurde een paar jaar voordat ik een vriendenkring had opgebouwd in mijn nieuwe woonplaats. Tegenwoordig heb ik een paar goede vriendinnen bij wie ik terecht kan met van alles. Bijvoorbeeld bellen als iemand een poging heeft gedaan je voordeur open te breken. Echt gebeurd, zes jaar geleden. De politie heeft mijn deur open moeten breken omdat de inbreker zo’n amateur was. De meiden zijn mijn vangnet.

Over andere dingen zal ik toch echt zelf na moeten denken. Over kleine dingen, zoals het vervangen van een combi-ketel. Maar ook over grote dingen, zoals wat er moet gebeuren als ik bijvoorbeeld in het ziekenhuis kom te liggen. Maar daar heb ik een beetje struisvogelpolitiek voor. Ik ben vast niet de enige die dat soort dingen uitstelt tot het echt moet. Ik ben niet zo’n nuchter persoon die rustig vertelt dat het testament in de derde la van boven ligt. Aan dat vangnet moet dus nog even gewerkt worden.

Vangnet ~ 1) Beveiliging onder een trapeze 2) Bodemvoorziening voor uitkeringen 3) Buil 4) Circuswerktuig 5) Dassenet 6) Het kan een val breken 7) Reddingsmiddel 8) Redmiddel 9) Slagnet 10) Sociale omgeving 11) Soort net 12) Springnet 13) Vanggaren 14) Vangwerktuig 15) Vissersgerei

Foto: Pixabay, CC0 gebruik

Theater in romans: Hag-Seed

Hag-Seed is een navertelling van één van de toneelstukken van William Shakespeare, namelijk The Tempest. Het is er één van een serie en dit is de eerste die ik heb gelezen. Hogarth heeft gerenommeerde auteurs gevraagd voor deze navertellingen, onder andere Jeanette Winterson, Anne Tyler en Howard Jacobson. Voor meer kennis over het boek: de uitgever van Hag-seed heeft zelfs een readers guide met vragen over het boek voor ons onschuldige lezers.

Het verhaal

HagseedHag-Seed is het verhaal van Felix. Hij is directeur van een theaterfestival in Canada waar hij The Tempest van William Shakespeare wil opvoeren. Hij wordt op minder elegante wijze eruit gewerkt door zijn assistent. Felix heeft zijn deel van het verdriet wel gehad. Zijn vrouw is overleden bij de geboorte van hun dochtertje Miranda, het kleine meisje is op driejarige leeftijd overleden. Hij kan daar niet overheen komen, in zijn wereld leeft ze nog steeds. Felix trekt zich na zijn ontslag terug. Hij is uit op wraak. Twaalf jaar later werkt hij als begeleider in een gevangenis, waar hij met de gevangenen toneelstukken speelt. Na verschillende Shakespeares gaat hij The Tempest doen met deze gevangenen, het stuk waarmee hij bezig was toen hij eruit gewerkt werd bij het Festival. Het stuk is een obsessie voor hem, evenals wraak, net zoals voor zijn evenknie in het stuk, Prospero. En hij krijgt met dit stuk de kans wraak te nemen op zijn voormalig assistent die de politiek is ingegaan.

Conclusie

Het boek was goed, het is een perfecte navertelling van The Tempest, maar ik vond het een wat teleurstellend einde, er kwam nog een hele verhandeling met de nabespreking van het toneelstuk en de figuren die de gevangenen speelden. Die vond ik er niet meer in passen. Het had voor mij mogen eindigen bij de opvoering van het stuk, daarmee was het voor mij afgerond.

Margaret Atwood – Hag-Seed. – London: Hogarth Shakespeare, 2016.

Vakantieboeken: #50books vraag 28

Zomervakantie

lezenDit jaar ga ik met mijn beste vriendin op vakantie naar Bretagne. Naast strandbezoeken naar het meest woeste en leukste strand van Bretagne, gaat er ongetwijfeld veel gelezen worden. Ik ben dus van plan mijn e-reader mudje vol te stouwen.

Welk(e) boek(en) neem je mee op vakantie?

Op deze zaterdag kan ik ontspannen beginnen aan de eerste editie van het Volkskrant Zomermagazine waarin Wilma de Rek uitlegt dat 2017 de zomer van het herlezen moet worden. Daar ben ik wel voor. Uit ervaring weet ik dat ik in de vakantie geen moeilijke boeken moet gaan lezen, dat gaat er gewoon niet in. Mijn nog te lezen lijst? Nou, misschien. Er staat een groot deel op mijn e-reader, maar meestal heb ik daar gewoon geen zin in, hoe interessant ook.

Series

Hoe ik af en toe ook kan schelden op series, ze zijn uitermate geschikt om te herlezen. Julie Kagawa bijvoorbeeld, ik heb de Iron Fey serie en de Talon serie. En die zijn prima te herlezen. De Talon serie met enige ergernis, want daar moet nog een deel van komen, maar de Iron Fey serie is afgesloten. Cassandra Clare heeft ook een paar afgesloten series geschreven die uitstekend geschikt zijn om in de rust van Bretagne te lezen. Nora Roberts’ Guardian Trilogy is zomers genoeg om te herlezen. En voor de goede orde, er gaat ergens vast wel een ongelezen boek doorheen, maar welke weet ik nog niet. Dat horen jullie wel na de zomer.

Foto: Pixabay, CC0 gebruik.

De leesvraag #50books is een initiatief van Peter. Hij heeft de vragen in 2013 en 2015 gesteld. Martha stelde ze in 2014, Hendrik Jan in 2016. Dit jaar worden de vragen door Martha gesteld. Deze vraag staat hier.

Biografie: #50books vraag 27

Onbedoeld heb ik al over deze #50books vraag geblogd, want ik noemde The Bridge in mijn nog te lezen lijst en dat is een biografie over Barack Obama, voormalig president van de Verenigde Staten. Maar dat wilde ik niet antwoorden op deze vraag.

Vraag 27: Over welke bekende (historische) figuur zou jij een biografie willen lezen?

Koninklijk Huis

Ik ben best wel fan van het Koninklijk Huis en heb aardig wat boeken over de Oranjes in mijn boekenkast staan. En als we het dan over biografieën gaan hebben, kan ik beginnen met drie dikke boeken over de eerste drie Nederlandse koningen. P9030008De drie Willems heb ik in huis. Over koningin Wilhelmina is een tweedelige biografie verschenen van Cees Fasseur. Deze heb ik gelezen. Over koningin Juliana: heb ik de biografie van Jolande Withuis, Juliana, vorstin in een mannenwereld. Deze moet eigenlijk nog op mijn te lezen lijst. Wil ik nog verder lezen over Beatrix, dan kan ik door met het boek van Jutta Chorus, Beatrix, dwars door alle weerstand heen. Over koning Willem-Alexander is ter gelegenheid van zijn achttiende verjaardag al een boek verschenen van Renate Rubinstein. Het boek van Jan Hoedeman en Remco Meijer, Willem IV, van prins tot koning is dan ook interessant.

Wat mis ik nog?

Ik mis nog een biografie van Emma, tweede echtgenote van Willem III, moeder van Wilhelmina. Zij trouwde met Willem III om voor een troonopvolger te zorgen. Zij was regentes tot Wilhelmina achttien jaar oud was en koningin werd. Over haar zou ik nog wel een boek willen lezen. Wie heeft een tip?

De leesvraag #50books is een initiatief van Peter. Hij heeft de vragen in 2013 en 2015 gesteld. Martha stelde ze in 2014, Hendrik Jan in 2016. Dit jaar worden de vragen door Martha gesteld. Deze vraag staat hier.

Een openbare repetitie bij Theatergroep Spot

Haghespel, het blad voor het Haagse amateurtoneel, waar ik hoofdredacteur van ben, kent een regelmatig terugkerende rubriek, “Een repetitieavond bij…”. Ik ga dan op bezoek bij een amateurtoneelgroep uit Den Haag en/of omstreken. Een mooie gelegenheid om een groep beter te leren kennen en iets te vertellen over het stuk dat ze gaan spelen. Dit bezoek was bij Theatergroep Spot, een groep die al vele musicals heeft gespeeld in het dertigjarig bestaan.

Theatergroep Spot

Theatergroep Spot gaat in september de musical ‘Petticoat’ op de planken van Theater de Regentes brengen. Ze hebben nog twee warme zomermaanden om te repeteren. Deze vrijdagavond mag ik op bezoek bij Spot, ze repeteren met publiek, want het is een openbare repetitie.

De musical

De musical ‘Petticoat’ is speciaal voor musicalster Chantal Janzen geschreven en de blonde zangeres speelde de hoofdrol in deze musical die in de jaren vijftig speelt. De teksten zijn in 2010 geschreven door André Breedland, de muziek is van Hennie Vrienten. Het is een feelgood musical die ik heb gezien en ik heb me er prima bij geamuseerd. Ik heb zelfs deze week huiswerk gedaan en de cd weer eens door het huis laten galmen. Patricia Jagersma, Pattie uit Winschoten gaat haar droom achterna om een échte zangeres te worden en trekt naar de grote stad. Pattie moet met vallen en opstaan ontdekken hoe ze uiteindelijk de tegenwinden kan trotseren. Want het maakt niet uit hoe je je droom waarmaakt, als je maar blijft luisteren naar je eigen hart.

De repetitie

Theatergroep Spot bestaat ruim dertig jaar en heeft een reputatie opgebouwd van gedegen musicals met een enthousiaste bezetting. Musical spelen is populair en dat blijkt ook bij de openbare repetitie. Het publiek wordt enthousiast onthaald door de spelers. Voorzitter Stijn Gijsbers heet het publiek van harte welkom, en vertelt hoe de avond in elkaar zit. We gaan een repetitie meemaken. De gasten mogen meedoen bij de opwarming en daar maken sommigen ook gebruik van. Ik – als toneelspeler – ben gewend aan toneelrepetities, dat betekent dat een regisseur als enige verantwoordelijke op het spel let, bij een musical is het andere koek. Hier bij Spot staat een team voor de groep. Laura Burgmans is regisseur, maar we hebben ook Anne Aerts als zangbegeleider en Tanya van der Kooij als choreograaf. Die drie disciplines komen vervolgens samen in de musical en daar is de regisseur de eindverantwoordelijke.

spot (5)Maar eerst de opwarming. De stemmen moeten opgewarmd worden, en er moeten een paar liedjes geoefend worden, want Laura wil straks met die scènes repeteren. De groep is jong, en daar zie ik een tegenstelling met toneelgroepen, want daar slaat de vergrijzing toe, maar niet bij Spot. De gemiddelde leeftijd zit voor zover ik kan zien dik onder de veertig. Verder zie ik overeenkomsten met toneelgroepen: veel dames en weinig heren, ik tel er zeven deze avond. De groep is overigens niet compleet.

Nog zo’n verschil met toneel, waar een toneelstuk spelers heeft, heeft een musical een ensemble met spelers die verschillende rollen spelen en van alle markten thuis moeten zijn. Dat ensemble wordt veelal als groep geregisseerd. Als er ergens tafels in weinig tijd de vloer op moeten en er weer van afgehaald moeten worden, doet het ensemble dat dus. En dat moet ook gerepeteerd worden, want die tafels moeten wel precies op de streepjes geplaatst worden. En je kan in het ensemble zitten, maar ook af en toe een rol hebben, daarom zie ik voorzitter Stijn met Pattie spelen, maar ook vrolijk in het ensemble rondlopen.

Het is wat Stijn me later vertelt: zang, dans en spel worden apart gerepeteerd, en later geïntegreerd. En dan kan het apart zo goed gaan, met de drie disciplines bij elkaar kan het af en toe nog mooi mis gaan, en dan moet het drie keer achter elkaar gerepeteerd worden.

Het publiek van vanavond ziet dat een repetitie voor een musical veelomvattend is. Want het liedje wat eerst puur op zang wordt gerepeteerd, wordt vervolgens in scène gezet, en dan wordt de dans er ook nog bij betrokken. De choreografie is al eerder gerepeteerd en wordt nu in de scène gezet en dat gaat niet helemaal probleemloos. Er moet bijvoorbeeld met paraplus gedraaid worden en niet iedereen heeft een paraplu bij zich. En dat treintje waar de dames op zo’n zakelijk koffertje moeten zitten? Dat koffertje moet in veel gevallen ook nog gevonden worden. Daar zie je weer een overeenkomst met toneel: musicalspelers krijgen in zo’n geval ook op hun kop. Er moet extra aan de dans geschaafd worden. Volgens de choreograaf is het de eenvoudigste dans van allemaal, maar het moet wel strak gedanst worden en dat gebeurt nog niet.

Ik zie deze avond twee scènes voor mijn ogen beter worden. Zang, dans en spel met enthousiaste jonge mensen op schoenen met hakken, sokken en blote voeten. Vanwege de warmte zie ik veel korte broeken. De actrice die Pattie speelt, heeft een vijftiger-jaren jurk aan met grote bloemen, maar heeft wel haar eigen zwarte lippenstift op. Dat wordt er straks in september allemaal uit gepolijst, maar nu tijdens de repetities mag ze.

Ik wens Spot voor de voorstelling in september veel plezier en succes.

Dit artikel is gepubliceerd in Haghespel, jrg. 12, nr. 5, juli 2017. De foto’s heb ik zelf gemaakt en staan in mijn Flickr photostream.

Mijn lange, lange leeslijst: #50books vraag 23

Ik zal niet de enige lezer zijn die een teveel aan niet gelezen boeken heeft. Vorig jaar heb ik me al op rantsoen gesteld wat boeken kopen betreft, maar ja, dan moet je geen vrienden hebben die je voorraad groter kunnen maken. Ik heb in 2015 al eens geschreven over een zomerleeslijst, niet alleen voor #50books, maar ook voor mezelf. Vervolgens kwam in 2016 een #50books vraag langs over hoe ik bepaal wat ik lees. Trieste conclusie van al die lijsten? Het grootste gedeelte wil ik nog steeds lezen.

Vraag 23: Welke titels staan er op je nog te lezen lijst?

Ik ga er maar één grote leeslijst van maken. Die boeken die op vorige lijsten staan wil ik nog steeds lezen. Maar langzamerhand wordt het ook tijd boeken waar ik al in bezig ben ook uit te lezen. Hogarth geeft herschreven Shakespeares uit, en ik ben nu in de eerste bezig, namelijk Hag-Seed van Margaret Atwood. The Tempest in een nieuwe vertelling. Ik word langzaam echt fan van Neil Gaiman en zijn American Gods ligt op tafel, daar ben ik ook in bezig. Voor een biografie wordt het ook tijd. In Juliana, vorstin in een mannenwereld van Jolande Withuis ben ik een tijdje geleden al begonnen.

Bibliotheek

Ik heb de bibliotheek weer gevonden, leen er weer regelmatig en dan moet ik die boeken ook maar lezen. Van Griet Op de Beeck, Kom hier dat ik u kus, heb ik genoten, dus die twee andere boeken van haar staan hier ook op de plank, Gij nu, en Vele hemels boven de zevende. Renate Dorrestein, Zolang er leven is, heb ik ook meegenomen op die laatste tocht naar de bibliotheek, dus die moet ook gelezen worden.

Nog eentje

ObamaEr gaat er nog eentje op de lijst, één die ik al een tijdje in huis heb en eigenlijk dolgraag wil lezen en maar niet aan toekom, en dat is The Bridge: the life and rise of Barack Obama, van David Remnick. Ik wilde hem al lezen voor de huidige clown in het Witte Huis werd gekozen en het kwam er maar niet van. In 2017 komt deze op mijn gelezen lijst.

De leesvraag #50books is een initiatief van Peter. Hij heeft de vragen in 2013 en 2015 gesteld. Martha stelde ze in 2014, Hendrik Jan in 2016. Dit jaar worden de vragen door Martha gesteld. Deze vraag staat hier.

Hecht: #WOT deel 27

Het is vrijdag vandaag en bij mij is dat een dag van veel doen, onder andere sport en niet werken. Dat is al twee jaar zo, sinds mijn contract wel werd verlengd, maar met een dag minder. Het is wonderlijk hoe snel je daaraan went. Sport op vrijdag is een beetje een ritueel geworden. Eerst bij Sky Health een intensieve training samen met Pedro, mijn personal trainer, vervolgens loop ik naar Health City, ga daar op de weegschaal staan, app het bonnetje naar Pedro en ga zwemmen. Heerlijk, even het zwembad in, het zweet van me af spoelen en ontspannen, mijn spieren even wat rust gunnen.

Onrust

Vanochtend ging het even wat anders. Health City had al aangekondigd te gaan verbouwen en deze week was het dus zo ver. De dameskleedkamer was al afgesloten en ik moest me te pletter zoeken naar de nieuwe kleedkamer. De kastjes daar werkten niet zoals ik het wilde, dus ik stond even te schelden. Er werd ook duidelijk dat het zwembad twee maanden compleet dicht gaat in augustus en september. Dan kan ik dus niet zwemmen na het sporten. Een mede-sporter had bovendien de aannemer gesproken en die had gezegd dat het tot eind november zou duren. Eind november! Toen werd me pas duidelijk hoe ik hecht aan dat ritueel. Sporten, me tot de grens duwen en misschien wel eroverheen en vervolgens zwembad in, baantjes trekken, ontspannen. Mijn baanrecord van vorig jaar ga ik niet overtreffen in 2017.

Hecht ~ 1) Aaneengesloten 2) Bestand tegen aantasting 3) Compact 4) Deel van een mes 5) Degelijk 6) Deugdelijk 7) Doortimmerd 8) Duurzaam 9) Greep 10) Handvat 11) Handvat(sel) 12) Handvatsel 13) Heft 14) In elkaar gezet 15) Ingekankerd 16) Kram 17) Massief 18) Nauw 19) Onverbrekelijk 20) Onverwoestbaar 21) Pal 22) Solide 23) Stevig 24) Stevig aaneengevoegd.

De foto heb ik al eerder gebruikt.

Gal: #WOT deel 26

De #WOT van deze week is met permissie van Martha dit maal op zaterdag. Haar donderdag werd enigszins vergald door haar gal.

Gal ~ 1) Bijbelboek (afk.) 2) Bitter lichaamsvocht 3) Bitter vocht 4) Bittere gemoedsstemming 5) Bittere stof 6) Bittere vloeistof 7) Bitterheid 8) Boosheid 9) Boze stemming 10) Deel van het lichaam 11) Dier 12) Door de lever afgescheiden vloeistof 13) Eenheid van versnelling 14) Fransman 15) Gezwel op planten 16) Haat 17) Inwendig lichaamsdeel.

Gal is niet alleen iets dat lichamelijk ongemak kan veroorzaken, het blijkt ook een voornaam te zijn. Afgelopen week ben ik naar de film Wonderwoman geweest en wie kwam ik daar tegen, de Israëlische actrice Gal Gadot. Ik heb me kostelijk geamuseerd bij de film over deze superheldin en was onder de indruk van deze actrice. Acteren kan ze wel. IMDB is zo vriendelijk een verklaring te geven van haar naam: Her first name is pronounced like ”doll” and her last name rhymes with “a float”. Dat helpt, ik dacht aan een Franse uitspraak, waarbij ik die ‘t’ aan het eind niet uitsprak. Mij was ze nog niet opgevallen terwijl ze al in een indrukwekkende rij films heeft geacteerd. Bij Wonderwoman heb ik wel veelvuldig op haar ogen gelet, want zeg nou zelf, ze heeft prachtige ogen.

Iedere donderdag publiceert @drspee een woord waar je over mee kunt bloggen, vloggen, ploggen of op een andere manier kunt meedoen. WOT betekent Write on Thursday. Het woord van deze week staat hier.

Recept: #WOT deel 24

Het #WOT woord van deze week is recept ~ 1) Bereidingsvoorschrift 2) Bereidingsvoorschrift van een geneesmiddel 3) Bereidingsvoorschrift van spijzen 4) Bereidingswijze 5) Briefje voor geneesmiddel 6) Dokters eetvoorschrift 7) Doktersvoorschrift 8) Formule 9) Gebruiksvoorschrift 10) Geneesmiddelenbriefje 11) Kookinstructie 12) Kookvoorschrift 13) Medische term 14) Prescriptie.

Ik hou van koken, maar daar wilde ik het eigenlijk niet over hebben. Ik zit namelijk deze #WOT te schrijven met achter me een gevulde koffer. Mijn hoofd is ook gevuld want heb ik er nou wel alles in gegooid? Ik ben geen goede reiziger. Ik raak in de stress van de voorbereidingen, ben eeuwig bang dat ik tram, trein, vliegtuig ga missen en zit pas rustig als ik op de plaats van bestemming ben. Maar ik ga wel op stap, twee weekenden achter elkaar. Het vorige weekend met mijn beste vriendin, dit weekend (af Fifi!) met mijn Catan vrienden.

Catan

CatanRecept voor een gezellig weekend.
Men neme:

  • zes vrienden
  • een bordspel (Kolonisten van Catan)
  • een ander spel (Mahjong)
  • nog een spel (Yahtzee)
  • een paar flessen met inhoud
  • lekkere hapjes
  • een gourmetstel
  • twintig enthousiaste mailtjes van tevoren
  • een huisje in Limburg.

Resultaat van het recept: met deze ingrediënten en weersverwachting zes aangebrande mensen en een leuk weekend. Het weekend daarna heb ik – goden zij dank – helemaal niets afgesproken, heerlijk.

Iedere donderdag publiceert @drspee een woord waar je over mee kunt bloggen, vloggen, ploggen of op een andere manier kunt meedoen. WOT betekent Write on Thursday. Het woord van deze week staat hier.