Vertalingen: #50books vraag 38

Deze week gaat de #50books vraag over vertalingen.

Lees jij boeken in hun oorspronkelijke taal of juist liever vertaald naar het Nederlands?

boekenIk lees heel veel Fantasy. Ben ik dol op. Ik ben minder dol op alle series die voorkomen in dit genre, maar dat is een ander verhaal. Feit is wel dat Fantasy naar mijn idee te weinig vertaald wordt. Dus toen ik midden jaren tachtig David Eddings ontdekte, de schrijver waardoor ik dit genre begon te lezen, kocht ik zijn eerste boek in het Engels. Met als resultaat dat ik nu geen Fantasy boek meer in het Nederlands lees. Of er is geen Nederlandse vertaling te vinden, of de vertaling laat heel lang op zich wachten. Met als resultaat een kast vol Science Fiction en Fantasy boeken, vrijwel allemaal in het Engels.

Andere talen

Ik heb eindexamen (MAVO en HAVO) in Nederlands, Engels, Frans en Duits gedaan. Mijn Engels is voldoende geoefend in de loop der jaren door het te lezen en het te spreken. Frans en Duits is aardig verroest en dat is de reden dat ik met Franse en Duitse boeken wel de vertaling lees. Zo’n boek kost me namelijk teveel moeite in de originele taal. En laten we het dan maar niet hebben over boeken in talen die ik niet beheers.

Oefening

Oefening baart kunst en na ettelijke honderden boeken in het Engels valt een verkeerde vertaling wel op. Dat is de reden dat ik eigenlijk geen vertalingen van Engelse boeken meer wil lezen. Ik zit me voortdurend af te vragen wat de oorspronkelijke zin was, als ik weer een kromme Nederlandse zin lees.

De leesvraag #50books is een initiatief van Peter. Hij heeft de vragen in 2013 en 2015 gesteld. Martha stelde ze in 2014, Hendrik Jan in 2016. Dit jaar worden de vragen door Martha gesteld. Deze vraag staat hier.

Foto: Pixabay, CC0 gebruik

Boodschappen: #WOT deel 36

Ik ben op vakantie geweest. Bretagne: twee weken zon, zee, zen. Veel tijd om te lezen, ben door tien boeken heengegaan. Veel tijd om na te denken over wat ik na de vakantie allemaal zou moeten regelen.

Boodschappen ~ 1) Aangekochte 2) Aankoop 3) Aanschaf 4) Aanwinst 5) Acquisitie 6) Bekendmaking 7) Bericht 8) Commissie 9) Gewag 10) Gekocht artikel 11) Het gekochte artikel 12) Kennisgeving 13) Koop 14) Mare 15) Mededeling 16) Melding 17) Missie 18) Opdracht 19) Opgave 20) Overdracht 21) Relaas 22) Schriftelijk bericht 23) Strekking 24) Tijding 25) Uitspraak

Boodschappen

boodschappenBoodschappen doen in een Franse supermarkt is een uitdaging. Ik ben gewend een briefje te maken dat ruwweg op route ligt. Bij mij wordt zo’n briefje dus in vier vlakken verdeeld en daar schrijf ik in wat ik nodig heb. Die routeverdeling is waardeloos in een Franse supermarkt. Bij een Nederlandse supermarkt struikel je bij de ingang over de groenteafdeling, bij een Franse supermarkt kan je die in de verste hoek gaan zoeken. De wijnafdeling ligt precies op de route en is een feest, enorm uitgebreid. Onze favoriete Franse biertjes, 25 cl met schroefdop, hadden we heel snel weer gevonden. Brood vinden is in stokbrodenland ook weer een uitdaging, maar de chocoladebroodjes wisten we elke dag te vinden. Kaas is ook een feest, maar ingewikkeld, want welke van de duizend kaasjes is nou lekker? Die geitenkaas die we hadden was een niet zo best ruikende miskoop. Emmentaler is een succes kan ik vertellen.

Lijstje

Na de vakantie moet je ook dingen doen, mede ingegeven door het niet fantastische weer in Bretagne:

 • Boodschappen bestellen
 • Regenbroek
 • Bibliotheek
 • Kleine boodschapjes
 • Fiets naar fietsenmaker
 • Laarzen naar schoenmaker
 • Mail voor Haghespel
 • Vriezer ontdooien
 • Wassen
 • Bloggen

Een to do lijst werkt voor mij, al was het maar om de enorme voldoening als ik ergens een flinke streep door kan trekken.

Iedere donderdag publiceert @drspee een woord waar je over mee kunt bloggen, vloggen, ploggen of op een andere manier kunt meedoen. WOT betekent Write on Thursday. Het woord van deze week staat hier.

Foto: Pixabay CC0 gebruik.

Tijdschriften: #50books vraag 34

De #50books vraag van deze week gaat over tijdschriften.

Vraag 34: Welke tijdschriften lees jij en waarom?

Ik ben op veel bladen geabonneerd, maar ik heb ook abonnementen opgezegd. Dat laat onderstaande foto al zien. Scènes is gesneuveld. Leuk blad, maar ik las het niet. Een ander gesneuveld blad is niet op de foto gekomen, namelijk Historisch Nieuwsblad. De bladen die hier verder liggen lees ik wel. De Margriet lees ik eigenlijk al vanaf mijn jeugd. De Linda is gewoon leuk en lees ik ook al jaren. Psychologie Magazine lees ik omdat ik belangstelling heb voor het onderwerp. Het dwarsliggende blad met de smiley is de IP, het vakblad voor de informatiespecialist. Ik loop achter met dat blad. Je gaat er niet bepaald voor de lol in lezen en moet je hoofd erbij houden, dus er liggen een paar nummers. De Consumentengids lees ik ook al jaren. Onze Taal staat ook niet op deze foto, maar ook daar loop ik mee achter.2017-08-26 15.00.51

Haghespel

En dan mag ik natuurlijk niet het blad vergeten waar ik zelf hoofdredacteur van ben. Haghespel is een blad over het Haagse amateurtoneel en bestaat al zo’n veertig jaar met diverse namen, op papier en digitaal. Ik ben sinds 2000 hoofdredacteur. Of eigenlijk mag het niet meer in het rijtje, want de vraag vandaag is welk blad ik lees. Ik krijg elk stuk binnen, scan het op rare fouten, verbeter hier en daar wat en stuur het naar degene die het werkelijk corrigeert. Als ik het van haar terugkrijg neem ik het nog een keer door. Vervolgens krijg ik het concept vaak ook nog twee of drie keer te zien. Maar lezen? Met dit blad doe ik dat al jaren niet meer.

De leesvraag #50books is een initiatief van Peter. Hij heeft de vragen in 2013 en 2015 gesteld. Martha stelde ze in 2014, Hendrik Jan in 2016. Dit jaar worden de vragen door Martha gesteld. Deze vraag staat hier.

#Hashtag: #WOT deel 34

Hashtag ~ grafisch symbool dat bij het twitteren gebruikt wordt om trefwoorden in een bericht te markeren, zodat ze gemakkelijker kunnen worden teruggevonden; hekje; matje; #

De hashtag viert zijn tiende verjaardag. Dat hekje – # – zit al op het toetsenbord, sinds dat bestaat, maar dat het ding gebruikt wordt om trefwoorden in een bericht te markeren, is dus tien jaar geleden voor het eerst gebeurd.

Hashtag als serie

hashtagIk gebruik het ding regelmatig, al is het maar in deze serie, de #WOT, Write on Thursday. Het zoeken op dit trefwoord kan trouwens wel wat problemen opleveren, beoefenaars van het woeste spel World of Tanks gebruiken hem ook. Ook schrijf ik mee aan #50books. Gezien het feit dat deze hashtag ook regelmatig gebruikt wordt door Engelstalige boekenlezers die 50 boeken per jaar willen lezen, zouden we misschien beter #50boeken kunnen gebruiken.

Donderdag

Ik schrijf graag mee aan die #WOT, maar af en toe wil het niet lukken, dan komt er een woord langs waar ik niets mee kan. Ik zie het woord donderdagochtend verschijnen, als ik er ’s avonds thuis nog niets over heb verzonnen, doe ik niet mee die week. Als ik er wel aan meedoe, gebeurt het vaak dat ik pas op vrijdag schrijf. Zo ook met deze hashtag waar ik aan mee wilde doen. Ter voorbereiding had ik op vrijdag alleen maar tweets verstuurd met minstens één hashtag erin. En toch verschijnt dit stukje op zaterdag. Sja #opdebankinslaapgevallen.

Iedere donderdag publiceert @drspee een woord waar je over mee kunt bloggen, vloggen, ploggen of op een andere manier kunt meedoen. WOT betekent Write on Thursday. Het woord van deze week staat hier.

Foto: Pixabay, CC0 gebruik

Wat ben ik aan het lezen? #50books vraag 33

Martha stelt ons deze week een vraag die redelijk eenvoudig te beantwoorden lijkt, want wat lees ik nu? En bevalt het? Ik kijk naar de stoel bij het raam, want in het raamkozijn ligt het Volkskrant zomermagazine van deze week. Op de grond ligt de zaterdagkrant en verder liggen er nog stapels tijdschriften. Een boek ligt op tafel.

Veel dingen lezen

Ik heb altijd meerdere boeken naast elkaar gelezen. Dat valt op dit moment wel mee, want ik ben eigenlijk maar in één boek echt actief bezig. Dat is 11/22/63 van Stephen King. Ik ben er vorig jaar al in begonnen, heb het toen laten liggen en heb heel veel boeken tussendoor gelezen. Maar nu ben ik er weer aan begonnen voor de #ohmybookathon want ik blijf denken dat het een prachtig boek is. Voor mij is het nodig dat er een personage in zo’n boek rondloopt die sympathiek is en Jake Epping in dit boek is zo iemand. En het begin is absoluut veelbelovend en boeiend.

Tijdschriften

lezenHet zal wel komen omdat ik het altijd druk heb met werk, toneel en sport dat ik hopeloos achterloop met tijdschriften lezen. Ik ga hier dus ook vertellen wat ik niet lees op het moment. Er zijn een paar abonnementen gesneuveld, vooral omdat ik er niet aan toekwam. Ik ben abonnee van de Margriet vanaf mijn jeugd, maar er ligt wel mooi een stapel ongelezen nummers. Die het ik niet opgezegd trouwens. Historisch Nieuwsblad heb ik wel opgezegd. Een leuk en vakgericht blad met mijn achtergrond als historicus, maar ik kwam er niet aan toe. Zelfs van mijn andere vakblad, de Informatie Professional ligt een stapel ongelezen nummers op een stapel. Ik lees tijdschriften tussendoor als ik geen zin heb in een boek, maar zelfs dan heb ik een ongelezen stapel tijdschriften liggen.

De leesvraag #50books is een initiatief van Peter. Hij heeft de vragen in 2013 en 2015 gesteld. Martha stelde ze in 2014, Hendrik Jan in 2016. Dit jaar worden de vragen door Martha gesteld. Deze vraag staat hier.

Foto: PIxabay, CC0 gebruik

Sorteren van boeken: #50books vraag 32

De vraag van deze week is een vraag voor een boeknerd en dat ben ik.

Vraag 32: hoe sorteer jij je boeken?

Woonkamer

Mijn eerste sortering is in boekenkasten, dat mag vreemd klinken, maar mijn boekenkasten staan in verschillende kamers en dat maakt dus verschil. De grote boekenkast in mijn woonkamer heeft drie elementen, in twee staan romans en in één staat non-fictie. De romans zijn – heel saai – op alfabet van auteur gesorteerd. De non-fictie staat op kleur gesorteerd, leek me leuk, is ook leuk, maar ongelooflijk onhandig, want je vindt niets terug. Ik heb trouwens ook nog een plankje Koninklijk Huis en een plankje kookboeken in deze boekenkasten. Bovenop de grote boekenkast staan trouwens mijn dvd-series. In de tweede kast in de woonkamer staan de ongelezen boeken, nog een plankje non-fictie, een plankje administratie, en een plankje foto-albums. En er staan woordenboeken boven op de kast.

Slaapkamer

Hier heb ik nog een boekenkast staan, en hier staat al mijn Science Fiction en Fantasy in, gesorteerd op auteur. Het staat trouwens twee rijen dik in deze kast en moet hoognodig opgeruimd worden, want hier en daar staat het niet echt alfabetisch meer. Maar ja, begin er maar eens aan, want dan moet alles er eerst uit. Ik heb trouwens ook een stapel boeken naast mijn bed liggen.

Rommelkamer

Bij mij is deze kamer gevuld met mijn kledingkast tegen één wand en een boekenkast tegen de andere wand. Hier staat van alles in, boeken over toneel, toneelstukken, reisgidsen, meisjesboeken, programmaboekjes van musicals en toneelstukken, tijdschriften en stripboeken. En dan ben ik vast wat vergeten.

Het verschil tussen Librarything en Goodreads

Al mijn boeken staan in Librarything en hebben voor het grootste deel Engelstalige tags gekregen, als goed informatiespecialist heb ik me daarin uitgeleefd. Engelstalig omdat heel veel Engels is. Librarything is mijn catalogus. In Goodreads daarentegen heb ik niet al mijn boeken staan, hier heb ik wel bijgehouden wat ik heb gelezen, doe ik mee aan de Reading Challenge en bekijk ik heel nieuwsgierig wat andere mensen lezen. Ik heb de boeken hier ook tags gegeven, maar daar ben ik niet zo uitgebreid mee aan het strooien geweest als bij Librarything. Alles bij elkaar is het wel een behoorlijke administratie. Ik ben groot fan van Librarything omdat je daar vrij veel mee kan, inclusief een excel-lijst downloaden van je hele bezit. Erg handig als je naar een boekenmarkt gaat en wil weten wat je nog moet hebben van een serie. Lijsten houd ik niet bij, alleen op mijn blog, daar kan je namelijk een pagina vinden met boeken waarin theater een rol speelt.

De leesvraag #50books is een initiatief van Peter. Hij heeft de vragen in 2013 en 2015 gesteld. Martha stelde ze in 2014, Hendrik Jan in 2016. Dit jaar worden de vragen door Martha gesteld. Deze vraag staat hier.

Lezen voor de #ohmybookathon

Ik ga dit jaar meedoen aan de Omybookathon, dat is een leesmarathon, georganiseerd door Lisanne, een boekblogger die ik volg. Van 10 tot en met 15 augustus wordt er gelezen. Het gaat gelukkig niet om het aantal boeken, er moet namelijk ook nog gewerkt worden. Er zijn allerlei activiteiten om dat lezen heen, zoals leessprints, challenges en er zijn uiteraard ook prijzen te winnen.

Uitdagingen

Uiteraard zijn er uitdagingen voor het samenstellen van je leeslijst:

 1. KingLees een boek met meer dan 500 pagina’s. Dat zit wel goed, ik wil weer gaan beginnen aan 11/22/63 van Stephen King, dat 849 pagina’s telt. Ik heb eerder een poging gedaan en toen is het blijven liggen, maar het begin was wel veelbelovend.
 2. Lees een boek met een persoon op de cover. De kunst was niet er één te vinden, maar een redelijk dunne te vinden: Gij nu van Griet Op de Beeck, 287 pagina’s is nog redelijk aan de maat, maar Vele hemels boven de zevende heb ik in één middag uitgelezen.
 3. Lees een boek waarvan de titel bestaat uit één woord. Deze kan met zijn 647 pagina’s ook in de eerste challenge: Valour van John Gwynne.
 4. Lees een boek met roze op de cover. Dit was een echte uitdaging, een boek met roze vinden, maar ik heb er eentje: Till we meet again van Judith Krantz
 5. Lees een boek waarvan de titel begint met jouw voorletter
 6. Lees zes boeken. Dat is een uitdaging die ik maar niet aanga, één boek zal me wel lukken, twee wellicht ook, zes in zes dagen, teveel.

Heb je niet genoeg gelezen Ali?

Natuurlijk wel, ik heb mijn Goodreads challenge van dit jaar al gehaald. Ik heb 36 boeken gelezen terwijl ik mijn challenge op 30 had gezet. Zoek me daar op en voeg me toe als je wilt. Maar het is leuk om mee te doen aan alle dingen die worden georganiseerd. En het is leuk om met andere mensen door middel van Tweets, blogs en Instagram over boeken te kletsen. Het enige waar ik nog mee zit, dat boek waarvan de titel met mijn voorletter begint: wie weet er een titel met een A?

Aanraders: #50books deel 31

Deze keer een vraag die ik zelf had bedacht, en dan moet ik hem ook antwoorden.

Wat doe je met boeken die je zijn aangeraden en je vindt er geen moer aan?

Aanraders

aanradersJaren geleden was ik bij een broer van me voor zijn verjaardag. Een buurvrouw was er ook die door kreeg dat ik graag lees. Ze gaf me een boek dat ik echt moest lezen, het mooiste boek van het jaar, ik mocht het werkelijk niet overslaan. De verjaardag erna kreeg ze het terug van me. Ik heb niet durven zeggen dat ik een hoofdstuk had gelezen en het vervolgens had weggelegd omdat ik het totaal niet interessant vond. En zo gaat het wel vaker. Vrienden hebben het allang opgegeven, ze geven me een boekenbon voor mijn verjaardag. Boeken geven die ze zelf mooi vinden, nee, dat doen ze me niet meer aan. Het is nog erger met boeken die door de hele lezende goegemeente als ‘fantastisch’ worden bestempeld, de zogenaamde hypes. Die probeer ik al niet eens meer, ik ben er totaal allergisch voor geworden en meld dat ook gewoon. Ik reageer ook niet meer op het stereotiepe ‘Ja maar, het is fantastisch, ik heb het in één ruk uitgelezen’. Dat is fantastisch voor die lezer, maar ik begin er niet meer aan.

Subjectief

Lezen is een subjectieve hobby, iedereen heeft een eigen smaak, een boek dat voor de één fantastisch is, wordt als mega saai gezien door de volgende lezer. Daarom vind ik dat je het eigenlijk niet moet doen, boeken aanraden. Het is nog tot daar aan toe als je het doet in een genre dat je allebei kent, maar in een onbekend genre moet je gewoon je mond dichthouden. Ontdek het zelf, ga op je eigen smaak voor omslagen, verkoopverhaaltjes en eerste pagina’s af. Succes gegarandeerd.

De leesvraag #50books is een initiatief van Peter. Hij heeft de vragen in 2013 en 2015 gesteld. Martha stelde ze in 2014, Hendrik Jan in 2016. Dit jaar worden de vragen door Martha gesteld. Deze vraag staat hier.

Foto: Pixabay, CC0 gebruik

Het gevoel van een boek: #50books vraag 30

Ik heb mijn e-reader even opzij geschoven voor deze vraag

Vraag 30: Welk boek ligt je het prettigst in de hand?

E-reader

Het ligt voor de hand. Die e-reader met honderden boeken erin. Deze uitvinding van de eeuw gaat mee op vakantie. Het heeft voor mij eeuwig het probleem opgelost dat ik te weinig boeken meeneem op vakantie. En geloof me, dat is een ernstig probleem als je ergens rustig op een camping zit en de tijd hebt om te lezen.

Pocket

Voor die tijd moest ik het oplossen met pocketboeken: licht, klein, je kon er veel meenemen. Het probleem was wel dat als ik even doorlas in een dag of hoogstens twee dagen zo’n pocket uit had. En pockets zijn lastig te lezen, je moet de rug kraken om ze open te houden, wat ik dus ook veelvuldig doe. Aan sommige ruggen kan je zien dat ik er niet doorheen ben gekomen. Daar houden de vouwen in de rug halverwege op, of nog erger, er zit er eentje helemaal bovenin en verder niet. Ze zijn wel goedkoper dan gebonden boeken. In de periode dat ik begon met boeken kopen – als scholier – wachtte ik tot de pocket uitkwam, scheelde het minstens een boek.

Dikke pockets

American godsSoms heeft dat dus nadelen, dat wachten op de pocket, of puur uit financiële redenen die pocket kopen. Ik heb een tijdje terug American Gods van Neil Gaiman gekocht en het eerste gedeelte ging ik als een speer doorheen. De vouwen op de rug laten zien dat ik tot de helft ben gekomen. En nu? Hij ligt al weken op tafel, ligt me stil te wijzen op het feit dat ik dit toch interessante boek niet verder lees. En waarom niet? Het ding is dik met zijn 732 pagina’s, namelijk 4 ½ cm. Dat zit voor geen meter in je hand, omdat het een pocket is blijft hij niet vanzelf open liggen op mijn benen en moet ik het dus eigenlijk met twee handen vasthouden. Eerste wereld problemen dus. Maar het wordt wel hoog tijd dat ik doorga met dit boek voor ik de helft van alle gebeurtenissen niet meer weet.

De leesvraag #50books is een initiatief van Peter. Hij heeft de vragen in 2013 en 2015 gesteld. Martha stelde ze in 2014, Hendrik Jan in 2016. Dit jaar worden de vragen door Martha gesteld. Deze vraag staat hier.

Het boek dat eruit springt: #50books vraag 29

Martha vraagt ons deze week voor de boekenkast te gaan staan, hetgeen in mijn geval wat lastig is, ik heb in drie kamers boekenkasten staan.

Vraag 29: Ga eens voor je boekenkast staan en laat je ogen over de boeken glijden. Welk boek springt eruit en waarom?

Wilhelmina

WilhelminaJaren geleden heb ik een keer bij de boekenkraam van een kerkbazaar geholpen. Dat was leuk om een keer te doen en ik kon er zelf ook nog rondkijken. Daar heb ik dit boek gevonden. Het is een boek met de titel Dat Ik Zal Wederkeeren en gaat over een bezoek van koningin Wilhelmina aan Canada en Amerika in 1942. Het is een mooi boek met veel foto’s, in september 1942 uitgegeven en levert een uitgebreid verslag van het bezoek van Wilhelmina aan Canada, het land waar haar dochter en kleinkinderen woonden. De reis ging ook nog naar de Verenigde Staten. De bibliothecaris in mij heeft er wel wat op aan te merken, want er staat nergens waar het boek is uitgegeven, maar dat zal in Canada of in Engeland geweest zijn. Wilhelmina was in Londen gevestigd tijdens de oorlog. De titel heeft nog een aparte betekenis. Ik ging online op zoek naar de origine van het boek en vond het niet, maar wel deze specifieke regel. Het is een regel uit het tweede couplet van het Wilhelmus. In dat tweede couplet gaat het waarschijnlijk om Willem van Oranje die zal wederkeren in zijn regiment. In dit boek, uit 1942 stammend, gaat het natuurlijk om Wilhelmina.

De leesvraag #50books is een initiatief van Peter. Hij heeft de vragen in 2013 en 2015 gesteld. Martha stelde ze in 2014, Hendrik Jan in 2016. Dit jaar worden de vragen door Martha gesteld. Deze vraag staat hier.