Reizen: #WOT deel 24, 2021

Ik ga weer reizen! In een tram stappen! In een trein stappen! Zenuwachtig controleren of ik wel genoeg saldo op mijn chipkaart heb. Het wachtwoord van de NS vernieuwen en ontdekken dat er best veel nieuwe dingen in de app staan. Vijftien maanden geleden heb ik voor het laatst in een trein gezeten. Toen kwam de eerste lockdown, mocht ik thuis gaan zitten en heb ik voorbeeldig de regels van de overheid gevolgd. Geen reisbewegingen. In mijn geval dus echt niets.

Het #WOT woord van deze week is:

Reizen = 1) Een reis ondernemen 2) Een tocht maken 3) Forenzen 4) Onderweg zijn 5) Rondreizen 6) Toeren 7) Trekken 8) Zich verplaatsen 9) Zwerven

Reizen

Het was allemaal zo vanzelfsprekend. Pre-corona had ik nog nooit van reisbewegingen gehoord, met corona werd het woord gebruikt als excuus om bibliotheken, theaters, bioscopen en musea te sluiten. Thuis werken werd de boodschap. De trams, bussen en treinen waren leeg. Bij mij op het werk waren alleen de collega’s van de werkplaats nog aanwezig, voor hen was het een beetje lastig thuiswerken. Voor mijn buitenlandse collega’s was het ook best wel een opgave. In Nederland viel nog wel te reizen, wilde je naar het buitenland, dan was dat die eerste tijd vrijwel onmogelijk.

Twee weekenden geleden zat ik heerlijk onderuit op een stoel in de zon in het verre Rekken. Dat ligt in Gelderland, tegen de Duitse grens aan. Mijn vrienden en ik konden eindelijk op een uitgesteld weekend uitstapje. Het was zo’n weekendje dat voorheen vanzelfsprekend was, gewoon een datum prikken en vervolgens lekker er op uit met zijn allen. Het was al een jaar uitgesteld. Tel bij elkaar hoe vaak je vroeger op vakantie ging, een avond in een theater of een bioscoop zat en je staat versteld. Ik heb de weerzin tegen de avondklok ook nooit begrepen. Waar kon je dan nog heen ‘s avonds?

Schrijf je mee?

En jij? Heb je de eerste vakantie al weer geboekt? Of is Balkonia of Achteruinia ook dit jaar nog wel een mooie bestemming? Laat me horen wat je ervan vindt en laat een reactie achter.

#WOT betekent Write on Thursday. Iedere donderdag verzin ik een woord waar je over kunt schrijven (bloggen, vloggen of ploggen). Niets moet, alles mag. Je kunt op ieder moment instappen. De vorige woorden kun je in het archief vinden.

Theater in romans: Lord Hawkesbury’s Players

De serie Lord Hawkesbury’s Players van C.J. Archer is een historische romanreeks. De serie speelt in de zestiende eeuw in de Engelse toneelwereld. Het was in die tijd heel normaal dat een lord, in dit geval Hawkesbury een groep spelers onder zijn hoede nam en financieel steunde. Alle drie delen spelen deels in het theater. William Shakespeare speelt een rol in deze boeken.

1. Her Secret Desire

Minerva Peabody is de dochter van een geleerde. Ze is een toneelschrijver, wat in het Engeland van Elisabeth I eigenlijk onmogelijk is. Vrouwen kunnen niet schrijven. ‘In fact, due to the smallness of their brains, they cannot write plays.’ Aldus Roger Style, leider van de Hawkesbury Players. Maar Style heeft een goed stuk nodig, want het publiek loopt weg bij de slechte stukken die hij opvoert. Min wil haar stuk verkopen maar heeft daarvoor een man nodig. Enter Blake, die eigenlijk Robert Blakewell heet, een privateer is, en dat is geen piraat, en de eer van zijn zusje Lilly wil redden. Het meisje is zwanger en wil niet zeggen van wie, maar hoogstwaarschijnlijk is het één van de Players. Blake doet zich voor als de schrijver van het stuk op verzoek van Min, op die manier kan zij haar stuk verkopen aan Style en kan hij zich mengen onder de Players. Min is serieus bezig met haar stuk. Als de suggestie wordt gedaan dat er enkele passionele veranderingen in aangebracht moeten worden, gaat ze dat in de praktijk uitproberen met Blake.

Haar citaat over wat een toneelstuk is: ‘A play is supposed to be performed. You cannot read it to yourself and think you understand it completely. A play’s soul can only be captured by players, with props and costumes and sound effects that reverbate around the uppermost galleries. And most of all, a play needs an audience who respond to it with tears or laughter or a sharp intake of breath.’

2. Scandal’s Mistress

Leo, Lord Warhurst, halfbroer van Robert en Lilly Blakewell, is de volgende die zich in de zaken van Lilly mengt. Hij gaat naar de Hawkesbury Players en maakt daar kennis met Alice Croft, een naaister die als assistent van haar vader werkt. Haar vader is de manager van het ‘tiring house’, de ruimte achter het theater waar de acteurs zich verkleden en alle rekwisieten en kleding worden opgeslagen. Lord Warhurst is arm omdat hij de schulden van zijn vader heeft moeten afbetalen. Hij lijdt onder het schandaal dat zijn vader die deze schulden had gemaakt voor zijn mistress. Alice gaat hem helpen op zijn zoektocht naar degene die zijn zus zwanger heeft gemaakt. En dat blijkt een ingewikkeld verhaal te worden.

Als degene die de vrouwenrollen speelt ziek is mag Alice de rol lezen. ‘”Care to read his part?” asked Shakespeare. “I dare say you’ll do an admirable job of acting the role of a woman.”‘ Het mag van Style, maar die heeft wel zijn twijfels erover. ‘Very well. She’s your assistant. But I’ll wager she does a poor Isadora. It requires a man’s skill to understand the nuances of a character like her.’

3. To Tempt the Devil

Het theater speelt nog altijd een rol in deze roman die in 1598 speelt, ongeveer acht jaar na de andere twee romans. Lizzy Croft, zuster van Alice, is naaister in het tiring house. Door een vete van de Master of the Revels met Roger Style loopt de groep gevaar opgeheven te worden. De Master of the Revels hield in die tijd toezicht op toneelgezelschappen en had daarmee veel macht. Een stuk van toneelschrijver Ben Jonson wordt afgekeurd, een stuk van Minerva zou er nog wel door kunnen komen. Lizzy wil haar probleem van toekomstige werkeloosheid oplossen door met James te trouwen, een jongen waar ze al jaren mee bevriend is. Zijn halfbroer Rafe Fletcher is na een afwezigheid van zeven jaar weer in Londen. Ze probeert samen met Rafe de Master of the Revels tot bedaren te brengen, maar komt in de problemen. De man wordt vermoord. Dit laatste deel is meer moord oplossen en liefdesverhaal dan een verhaal over het theater. Shakespeare speelt weer een rol met zijn vriendin Kate, iets wat een duidelijke verwijzing oplevert naar zijn stuk The Taming of the Shrew.

Wat vond ik ervan?

Het zijn eigenlijk drie Boeketreeksjes. Lieve schattige historische romannetjes waarin het liefdesverhaal eigenlijk het belangrijkste is. En jawel lieve lezers, er zijn ook de nodige of onnodige seksscènes. De theaterachtergrond is belangrijk, zeker in het eerste verhaal waarin Minerva als vrouwelijke toneelschrijver een unicum is.

C.J. Archer, Secret Desire, Scandal’s Mistress, To Tempt the Devil, 2011-2012 (Lord Hawkesbury’s Players; 1-3)

Doel: #WOT deel 23, 2021

Ik mag van mijn werk LinkedIn cursussen doen. Dit zijn veelal Amerikaanse cursussen met filmpjes waarbij mensen van alles uitleggen. Ik heb onder andere een Excelcursus gedaan met allerlei tips en trucs. Drie uur een Amerikaanse specialist aanhoren, dingen uitproberen, sommige dingen gewoon niet snappen en nu dagelijks handigheidjes gebruiken. Vanmiddag afgerond. En wat ik vanmiddag ook heb afgerond was de cursus Successful Goal Setting. Jawel, weer Amerikaans.

Het #WOT woord van deze week is

Doel = 1) Ambitie 2) Aspiratie 3) 4) Beogen 5) Bestemming 6) Buut 7) Deel van een voetbalveld 8) Destinatie 9) Eindpunt 10) Goal 11) Ideaal 12) Iets waarnaar wordt gestreefd.

Doel

Ik had bijna de video weer uitgezet toen de enthousiaste Amerikaanse dame over SMART begon. Daar ben ik namelijk bijna mee doodgegooid toen ik een tijdje werkeloos was en op allerlei cursussen zat om me weer aan het werk te krijgen. Mijn mate van allergie voor dit managementjargon is groot. Maar er begon me ook iets te dagen, want ik kan het natuurlijk ook gebruiken voor de #WOT. Let maar op.

S = specifiek. Mijn specifieke doel is een #WOT publiceren.
M = meetbaar. Het is meetbaar, want elke week moet er eentje zijn.
A = acceptabel. Ik vind het wel acceptabel en het management of liever gezegd mijn lieve schrijvers vinden dat ook wel.
R = Realistisch. Ik zou zeggen van wel. Een paar uitzonderingen daargelaten is het blog het laatste jaar op donderdag verschenen.
T = Tijdsgebonden. Op donderdag, eigenlijk het liefst donderdagochtend. Het acroniem #WOT staat tenslotte voor Write on Thursday. Dat sommige mensen daar andere dagen van maken is voor mij niet van belang.

Waar de vriendelijke dame het ook voor je had, was dat je voor ogen moet houden waarom je het wilt. En ook dat je het op moet schrijven. Bulletjournaling had zij het over, maar ik denk dat ik het bij mijn blog houd. Waarom wil ik het? Ik heb jaren zelf meegedaan met de #WOT die dan door anderen werd verzonnen. Vorig jaar heb ik het overgenomen van Irene met het doel dit lang vol te houden. En dat lukt alleen maar als ik voor mezelf randvoorwaarden creëer, namelijk op tijd beginnen en een voorraad aanleggen. Op tijd beginnen is eigenlijk woensdag, dat staat al een tijdje geblokt in mijn agenda. Dat voorkomt dat ik op donderdagavond nog een stukje in elkaar moet draaien. Die voorraad, sja, ik heb vorig jaar met elke dag bloggen al gemerkt dat een voorraad lastig is. Dat doel moet ik misschien wat zacht toepassen, maar toch eens aan werken. En daar ben ik vandaag eigenlijk al aan begonnen, want gisteren was ik echt aan een ander #WOT woord begonnen.

Schrijf je mee?

Is jouw doel elke week een #WOT te schrijven of heb je in je leven allerlei andere doelen die niet SMART worden ingericht? Het kan allemaal natuurlijk. Laat me horen wat je ervan vindt en laat een reactie achter.

#WOT betekent Write on Thursday. Iedere donderdag verzin ik een woord waar je over kunt schrijven (bloggen, vloggen of ploggen). Niets moet, alles mag. Je kunt op ieder moment instappen. De vorige woorden kun je in het archief vinden.

Zon: #WOT deel 22, 2021

Zon, zee, zand! En jawel, na een eindeloze stortvloed aan regen scheen deze week toch eindelijk de zon. Het mag goed zijn voor de plantjes en de grondwaterstand, maar ik had het wel gehad met die regen. Dus, genieten! Stoel buiten op het balkon, gloednieuw voetenbankje erbij, gloednieuw balkontafeltje erbij! Wegbakken vanaf een uur of 4 als de zon op mijn balkon komt!

Het #WOT woord van deze week is

Zon = 1) Blijdschap 2) Brandende bol 3) Bron van energie 4) Dagelijkse gast 5) Daggesternte 6) Energiebron 7) Felle lichtbron 8) Helios 9) Hemellichaam 10) Koperen ploert 11) Lichtbron

Zon

Ik word vrolijk van zon, en ga helemaal niet goed op koud weer. Een winterdepressie is een te groot woord voor mijn niet vrolijke bui in de winter, maar de zon doet me alleen maar goed. Ieder geniet op zijn eigen wijze. Ik ben niet het type om te bakken, andere mensen kunnen niets beters verzinnen. Een vol strand? Niet voor mij, want het mag zo lekker zijn, een beetje schaduw is nog lekkerder. De mensen worden vrolijker in de zomer. De vreugde over de zon is ook te melden in de muziek. Zomerhits voldoende die voldoende op oorwurmen lijken om te blijven hangen. Ik kan jullie bijvoorbeeld herinneren aan René Froger die elke zomer weer grijs gedraaid wordt met zijn eigen huis, een plek onder de zon.

Er is geen enkele mogelijkheid deze zomeroorwurm te ontlopen. Ik heb het zelfs een keer gebruikt voor een blog.

Schrijf je mee?

En jij? Ben je een zomerfan of ga je liever voor de winter? Brul je mee met iedere zomerhit die voorbij komt, of laat je de radio liever uit in de zomer? Laat me horen wat je ervan vindt en laat een reactie achter.

#WOT betekent Write on Thursday. Iedere donderdag verzin ik een woord waar je over kunt schrijven (bloggen, vloggen of ploggen). Niets moet, alles mag. Je kunt op ieder moment instappen. De vorige woorden kun je in het archief vinden.

Slijtage: #WOT deel 21, 2021

Het viel me op toen ik van station Den Haag Centraal naar de binnenstad van Den Haag liep. De straatschilderingen met de coronamaatregelen, houd afstand, samen kunnen we het aan, waren al aardig versleten. Nou is dat natuurlijk niet zo vreemd, we zijn al ruim een jaar bezig met deze pandemie en de straatschilderingen zijn niet de enige dingen die slijtage ondervinden. Ik was laatst in een winkel waar ik nog net de contouren van zo’n anderhalve metersticker zag, de sticker zelf was verdwenen.

Het #WOT woord van deze week is:

Slijtage = 1) Achteruitgang 2) Afslijting 3) Aftakeling 4) Gebruikssporen 5) Kwaliteitsvermindering door gebruik 6) Sleet 7) Slijting 8) Slijtplek 9) Kapot gaan door gebruik.

Slijtage

Het valt me op bij mijn eigen lijf na een dagje ingespannen werken en natuurlijk vergeten regelmatig op te staan. Mijn schouders zitten vast. Lekker geslapen? Nou, niet zo vaak, want hoe ouder ik word, hoe meer ik ‘s nachts wakker word. En als ik dan ‘s ochtends wakker word, moet ik echt even voorzichtig lopen met mijn artrose knie. Het lichaam kent ook wat slijtage. Over leeftijd gaan we het niet hebben, maar het wil misschien wat zeggen dat ik mijn eerste vaccinatie met Moderna al achter de rug heb.

20210527s_slijtage

Dan kan je het ook nog gaan hebben over slijtage van je kleding, want wat is dat toch dat er in mijn shirtjes een gaatje verschijnt op mijn buik. Vertel niet dat het van mijn riem komt, want die draag ik zelden. Ondertussen zijn het natuurlijk wel de lekkerste shirtjes. Ik heb laatst zelfs een shirt weg moeten gooien, want dat gaatje was een regelrecht gat geworden. Ik hoorde een lange broek die ik heel vaak aanhad op een goede avond scheuren. Precies onder mijn bevallige billen zat een enorme slijtplek die het niet meer hield. Gelukkig gebeurde dit thuis. Dat kan natuurlijk anders.

Schrijf je mee?

En jij? Slijt je al? Heb je ook al met leedwezen al die slijtage in je woonplaats bekeken? Zit je ook met gaatjes in je kleding? Laat me horen wat je ervan vindt en laat een reactie achter.

#WOT betekent Write on Thursday. Iedere donderdag verzin ik een woord waar je over kunt schrijven (bloggen, vloggen of ploggen). Niets moet, alles mag. Je kunt op ieder moment instappen. De vorige woorden kun je in het archief vinden.

Songfestival 2021 vanaf de bank

Ik kan niet zingen, dat laat ik fijn aan anderen over. Ik ben dus dol op het Songfestival, want die mensen kunnen dus zingen… Denk ik elk jaar, tot ik de halve finales te zien krijg. Want dan krijg je van alles te zien, waarvan je denkt, kan het zingen? Maar ja, dat is niet het voornaamste.

Commentaar op het Songfestival

Het leukste is eigenlijk om dit met veel mensen te kijken en commentaar te hebben. Dit jaar zat ik met een laptop op mijn schoot en zat ik in een Discord kanaal met vrienden te chatten. Je moet tenslotte wat in tijden van corona. Ook Twitter is goed gezelschap op zo’n avond. ik kan me van vroeger nog wel herinneren dat we ook commentaar hadden op de kleding, maar dat is dit jaar een beetje op de achtergrond. Het viel ons in Discord wel op dat er veel zilveren kleding was en sommige dames hadden heel weinig zilveren kleding. De enige heer in het presentatieteam had het makkelijk, hij stak zich elke avond in het pak en dat was dat. Maar de dames mochten zich elke avond in een prachtige avondjurk kleden, Chantal mocht op de avond van de finale zelfs twee jurken dragen, allebei met enorme uitsteeksels op een schouder. Commentaar uit de zaal kwam van Cornald Maas en Sander Lantinga.

Openingsacts en intermezzo’s

Dinsdag opende Duncan Laurence en het intermezzo was Davina Michelle met Sweet Water dat begeleid werd door een geweldige show deels al gefilmd met Thekla Reuten. De filmlocatie was Zeeland, de Deltawerken. Donderdag was de openingsact van zangeres Eefje de Visser met breakdancer Redo. Het viel me pas later op dat de jongen gehandicapt was. Het intermezzo was Ahmad Joudeh, een Syrische balletdanser met BMX-er Dez Maarsen van ISH Dance Collective. Interessant en er werd goed gedanst. Joudeh combineerde klassiek ballet met contemporary dans en de Arabische sufi (twirling). Maar ik vond persoonlijk de combinatie van de twee wat moeilijk. Bij de finale was het weer anders. De presentatoren Chantal, Jan en Edsilia zongen Venus van Shocking Blue. De dames wonnen. Duncan Laurence, winnaar van het Songfestival 2019 zou in de finale zijn nieuwe song zingen en de grote prijs uitreiken, maar helaas kreeg de pechvogel een positieve coronatest. De wereld moest het doen met een gefilmde repetitie. De intervalact was voor Afro Jack, Glennis Grace en Wulf, een optreden dat begon op de Zwaan, de beroemde Rotterdamse brug en eindigde in Ahoy. Ik vond het spectaculair. Leuke uitschieters waren de rooftopconcerten door oude winnaars van de show. En natuurlijk Edsilia die – duidelijk in precorona tijd – met oude winnaars een rondje reed: een kopie van de carpool karaoke van James Corden. Sowieso, het waren drie geweldige shows.

Deelnemers

Sommigen nemen het serieus, anderen maken er een geintje van. Dat is als altijd het beeld. Er worden ballads gezongen, suikerzoete liedjes, stevige pop, minder stevige pop, hardrock, gewelddadige pop en nog meer. Ik had Destiny van Malta als nummer 1 op mijn lijstje. Een achttienjarige dame met een stem als een klok die ook door de bookmakers hoog werd aangeslagen.

Dan had je ook nog de wat afwijkende deelnemers, het soort waar je wat in moet groeien zeg maar. Het Oekraïense Go-A met Shum was daarbij een goed voorbeeld. Oekraïense folklore in een elektronisch jasje. Pop, of zoals ze zelf zeggen ‘gewelddadige pop’ van de Finse groep Blind Channel, met hun song Dark Side. De IJslandse deelnemers Daði & Gagnamagnið met het nummer 10 Years. Door een positieve coronatest mochten ze niet live optreden en met een gefilmde repetitie kwamen ze in de finale. Andere deelnemers: de Griekse inzending met een Nederlands tintje, zangeres Stefania met het nummer Last Dance. Ze is in Nederland opgegroeid. Onze nationale held Jeangu Macrooy met het nummer Birth of a New Age. Hij kwam helaas niet ver, namelijk de 23ste plaats, maar ik vond het een memorabel liedje. En wie won er nou Ali? Nou, dat was dus een land dat niet eens op mijn lijstje stond. Mijn lijstje was Malta, Oekraïne, Frankrijk, IJsland, Portugal en Zwitserland. Wie wint? De Italiaanse band Måneskin, dat echt in de verste verte niet op mijn lijstje stond en een rockliedje leverde. Nou mag rock van mij, maar dit liedje vond ik niks. Maar gelukkig verschillen smaken nogal, dus mag dit.

Wat viel me op?

Er is heel veel mogelijk met een groot budget en de ambitie er een mooie show van te maken. Zet er een stel ervaren presentatoren erbij, waarvan één (Chantal) van de commerciële tv is en je hebt een geweldig team. De uitschieter vond ik Nikkie de Jager, Uitstekend Engels, humor, zelfkennis en zelfvertrouwen. Ze was zo op haar plaats, zelfs toen de koningin haar kwam bezoeken in haar Look Lab. Alle artiesten van de intermezzo’s? Toppers. Geweldig gedaan, goede reclame voor ze. Al die dansers die in de intermezzo’s hebben gedanst? Geweldig! Ook zij mogen genoemd worden. Een Songfestival in coronatijd gaat helaas niet zonder brokken, want de IJslandse groep mocht helaas niet optreden nadat één van de leden positief was getest. Onze nationale held Duncan Laurence kon ook niet optreden in de finale omdat hij positief was getest. En dan had je hier en daar nog wat positieve testen. Alles bij elkaar viel het mee. Ik heb getallen gehoord van zestien positieve testen op de duizenden testen die zijn gedaan.

Wat hadden ze aan?

Ik wilde niet echt naar de kleding gaan kijken, maar ergens moet ik toch er iets over zeggen. Een verslag van het Songfestival zonder te praten over de kleding is niet compleet. Het was gevarieerd. Veel korte en wat langere glitterjurkjes, zilver en zwart, met en zonder mouwen, met en zonder decolleté tot de navel. Eindtelling van de aankleding: vier zilveren jurkjes, vier zwarte jurkjes, rode overall samen met een jurk waar ze een aparte koffer voor nodig hadden (Rusland), keurig pak, zwart kanten stoeipak (één van de dames van Servië), leren kaftan, paarse bodysuit of stoeipakje – de meningen waren verdeeld. Dan een raar zwart glitteroverhemd (Zwitserland), nerd truien (IJsland), Kuifje in een zwart overhemd, zanger in een roze jasje, rockband in verwassen zwarte t-shirts, oversized pyama, gele pakken, zwarte jurk met groene veren (Oekraïense folklore), zwart topje, met de nadruk op -je, bontjas met vleugels, blauw pak en een ruittopje voor de achtergrondzangeres, stoeipak voor mannen, rood judopak en als laatste een sexy eskimo. Een afsluiting voor een Songfestival waar ik van heb genoten.

Zingen: #WOT deel 20, 2021

Mijn agenda is geblokt deze week. Ik geef het eerlijk toe, ik ben Songfestivalfan. Dus op het moment van schrijven heb ik de eerste halve finale al gezien. Vanavond komt de tweede halve finale. Mijn grote favoriet Malta ging door dinsdagavond. De deelneemster van Malta is Destiny, een jongedame die je niet over het hoofd kan zien en waar een stem als een klok uitkomt. Ze heeft het Junior Songfestival in 2015 gewonnen, dat was de eerste keer voor Malta. Ja, zingen kan ze. Onze Nederlandse held Jeangu Macrooy is zaterdag aan de beurt, want dankzij de overwinning van Duncan Laurence in 2019 komt hij regelrecht in de finale.

Het #WOT woord van deze week is

Zingen = 1) Met de stem muziek voortbrengen 2) Dierengeluid 3) Fluiten 4) Galmen 5) Jodelen 6) Kerkelijke handeling 7) Kwelen 8) Kwinkeleren 9) Musiceren met de menselijke stem

Zingen

Ik ben er niet zo geweldig in, ik word er zelfs vaak van beschuldigd dat ik mijn best doe vals te zingen. Dat is niet per sé zo, maar het wordt nooit songfestivalwaardig. Ik kom niet eens de deur door weet ik eigenlijk wel zeker. Misschien dat ik dit daarom zo leuk vind. Niet alleen het zingen, maar ook de show natuurlijk. Dat is ook wat mij zo aantrekt bij musicals. Ik ben er dol op. Geef me een leuke musical en ik ga erheen. Genieten van mensen die wel kunnen zingen. Ik ben met een vriendin een paar keer naar Londen gegaan voor musicals. Op vrijdagmiddag in de bus stappen, op zatermiddag een matinée in het centrum van Londen en zaterdagavond weer in de bus. Zondagochtend stonden we weer op Den Haag Centraal en konden we de rest van de dag slapen. Het was het absoluut waard. Ik vind de manier waarop door zingen een verhaal wordt gebracht zo prachtig. De mooie show eromheen maakt het helemaal geweldig. Het laatste jaar heb ik het behoorlijk gemist.

Schrijf je mee?

En jij? Kan je zingen of laat je dat aan anderen over? Ben je Songfestivalfan of kan je het niet aanzien? Laat me horen wat je ervan vindt en laat een reactie achter.

#WOT betekent Write on Thursday. Iedere donderdag verzin ik een woord waar je over kunt schrijven (bloggen, vloggen of ploggen). Niets moet, alles mag. Je kunt op ieder moment instappen. De vorige woorden kun je in het archief vinden.

Zwabber: #WOT deel 19, 2021

Mijn moeder had vroeger een zwabber, een heel nuttig ding, zeker voor de bovenverdieping waar alleen maar zeil lag. Als er dan wat rotzooi lag, kon je dat ding gebruiken. De stofzuiger kon dan beneden blijven.

Het #WOT woord van deze week is:

Zwabber = 1) Huishoudelijk hulpmiddel 2) Kaartterm 3) Oud schoonmaakmiddel 4) Scheepsdweil 5) Stokdweil 6) Veger 7) Werktuig om te vegen 8) Dronkenlap

Zwabber

Niets ten nadele van zo’n zwabber, maar tegenwoordig heb je de swiffer, met natte en droge doeken. Die is wat handiger. Die natte doeken drogen op een gegeven moment uit, weet ik uit ervaring. Ik heb ook een dweil aan een stok. Handig als je laminaat hebt, wat bij mij door mijn hele huis ligt. Gemak dient de mens, ik ga niet op mijn knietjes door mijn huis heen en dat hoeft mijn werkster ook niet.
Het is ook een modewoord voor het politieke beleid van het laatste jaar en dat is niet altijd goed, want dan duidt het op de verschillende manieren waarop het beleid zich uit. We gaan open op 3 juni, nee 6 juni, nee, er zijn toch uitzonderingen, oh, er zijn uitzonderingen op de uitzonderingen. Niet onverdeeld gunstig dus. Eén ding is zeker, het is een ouderwets woord dat niet veel meer wordt gebruikt in de oorspronkelijke betekenis van het woord, namelijk gewoon schoonmaken. In die oude betekenis herkent geen jongere dat, is uit veldwerk van taalkundige Ewoud Sanders gebleken.

Schrijf je mee?

Zwabber je wel eens? Met een zwabber of een swiffer of gewoon niet? Laat je het aan de werkster over? Is je partner dol op zwabberen? Laat me horen wat je ervan vindt en laat een reactie achter.

#WOT betekent Write on Thursday. Iedere donderdag verzin ik een woord waar je over kunt schrijven (bloggen, vloggen of ploggen). Niets moet, alles mag. Je kunt op ieder moment instappen. De vorige woorden kun je in het archief vinden.

Handen: #WOT deel 18, 2021

Handcréme is iets wat ik vaak gebruik voor mijn droge handen. Zeker als ik net de afwas heb gedaan. Maar het is ook typisch iets dat mijn vrienden een fantastisch verjaardagscadeau vinden. Vandaar dat ik eigenlijk wel blij was dat ik deze week één tube leeg kreeg. Op naar de volgende drie handcrémes! Ik kan blijven smeren.

Het #WOT woord van deze week is:

Handen = 1) Fikken 2) Hens 3) Jatten 4) Klauwen 5) Klavieren 6) Vingers

Handen

Behalve smeren voor die droge huid doe ik wel wat meer met mijn handen. Ik ben een verwoed nagelverwoester. Als ik rustig tv zit te kijken, ben ik in staat alle nagels eraf te scheuren in plaats van netjes te knippen of te vijlen. Velletjes? Joepie! Pulken! Nee, mijn handen verdienen geen schoonheidsprijs. En toch zijn ze zo nuttig. Ik zit nu met mijn handjes dit stukje te tikken, vanochtend heb ik met mijn eigen afwasmachine – jawel, de handige uitsteeksels – de afwas gedaan. Vanavond zijn de kokshanden er klaar voor om het eten te bereiden. Ik zou er dus wat liever voor moeten zijn. Maar helaas, dat lukt dus vaak niet. Daar moet ik toch eens voor gaan zitten. Op mijn handjes het liefst, zodat ik er niet aan kan zitten.

Schrijf je mee?

En jij? Heb je wat met je eigen handen, of die van iemand anders? Mishandel je ze, net als ik. Als je nuttige tips hebt, laat het me vooral horen en laat een reactie achter.

#WOT betekent Write on Thursday. Iedere donderdag verzin ik een woord waar je over kunt schrijven (bloggen, vloggen of ploggen). Niets moet, alles mag. Je kunt op ieder moment instappen. De vorige woorden kun je in het archief vinden.

Compliment: #WOT deel 17, 2021

Het begon met een gesprek dat ik met een collega had via MS Teams. Er komt namelijk een nieuwe rubriek op ons intranet, namelijk “Hoe is het nu met…” en ik had me opgegeven. Het moment dat de camera aanging, kreeg ik te horen, “Oh Ali, wat zit je haar leuk!” Het compliment werd in dank aanvaard. Ik ben zodra de kappers weer open gingen naar de kapper gegaan en het resultaat bevalt me best.

Het #WOT woord van deze week is

Compliment = 1) Aanbeveling 2) Beleefdheidsbetuiging 3) Galanterie 4) Gelukwens 5) Lofuiting 6) Pluim 7) Schouderklopje 8) Uiting van bewondering 9) Woord van lof

Compliment

Het is eigenlijk gewoon goed, een compliment geven, en wij nuchtere Nederlanders met ons ‘doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg’ zijn er slecht in. Een compliment incasseren lijkt nog moeilijker. Iedere vrouw kent het wel, een complimentje krijgen voor je kleding en vervolgens, “dit ouwe ding?” Jawel, iedereen herkent het. Toch is het fijn, zeker in deze tijd. Vandaar dat ik deze week heel vrolijk werd toen ik een mail kreeg van een collega waarin hij me een compliment gaf voor mijn werk. Die andere collega die me ook een compliment gaf voor mijn haar: dank je wel. Serieus, we hebben zelfs een Nationale Complimentendag op 1 maart. De Teams meeting met mijn collega ging trouwens voorspoedig, want ik mocht allerlei vragen beantwoorden, waaronder: “welke collega heb je het laatst een compliment gegeven?” Daar staat nu ook een duidelijk antwoord bij. Ik geef mezelf even een complimentje dat ik elke week weer een #WOT de wereld in gooi. En lieve schrijvers van de #WOT, Irene, Stephan en Cin, een compliment van mij voor de mooie manier waarop jullie elke week datwoord invullen. Mijn dank daarvoor.

Schrijf je mee?

En jij? Wat is het laatste compliment dat je hebt gegeven? Of deel je ze uit? Laat me horen wat je ervan vindt en laat een reactie achter.

#WOT betekent Write on Thursday. Iedere donderdag verzin ik een woord waar je over kunt schrijven (bloggen, vloggen of ploggen). Niets moet, alles mag. Je kunt op ieder moment instappen. De vorige woorden kun je in het archief vinden.