Theater in romans: Hollywood Baby Affair

Anna DePaloHollywood actrice Chiara Feran moet haar reputatie beschermen onder andere tegen haar gokverslaafde vader en een stalker. Entree Rick Serenghetti, stuntman in de film waar ze op dat ogenblik in acteert. Rick wordt haar bodyguard en haar nep-vriendje. Wat ze niet weet is dat Rick stinkend rijk is en een deel van de film heeft gefinancierd. So far, so good, maar we hebben het over een boeketreeksje. En niet meer die dingen van dertig jaar geleden waar man en vrouw wel mochten zoenen, maar geen seks hadden. Dat gedeelte wordt ruimschoots goed gemaakt in dit heerlijk weglezende niemendalletje waarin natuurlijk alles goedkomt met Chiara’s vader en de stalker wordt opgesloten. De beide nep gelieven worden natuurlijk stapel verliefd op elkaar, gaan uit elkaar door een misverstand, want ook dat hoort er nog bij, maar komen natuurlijk weer bij elkaar als Chiara zwanger blijkt te zijn.

Boeketreeksjes

Ik heb ze verslonden in mijn jeugd, die boeketreeksjes. Heerlijk vond ik het. Makkelijk om te lezen, leuke tussendoortjes en een beetje wegdromen mag. Die boekjes waren allemaal in dezelfde structuur geschreven. Man en vrouw komen elkaar tegen, mogen elkaar niet, maar kussen binnen twee hoofdstukken, krijgen slaande ruzie in hoofdstuk 6 en in het laatste hoofdstuk krijgen ze elkaar. Het meest sensuele wat er 30 jaar geleden in voorkwam was een zoen, de rest moest je er maar bij denken. De boekjes van tegenwoordig kennen wel seks, en mannen en vrouwen waar de stoom van afkomt en vaak ook baby’s voor het boek uit is. Een overblijfsel uit die oude boekjes: de mannen zijn vaak stinkend rijk, de vrouwen zijn zonder uitzondering knap. Die ene die ik een tijdje geleden las, waarin een soort plain Jane voorkwam: uitzondering. En bovendien werd plain Jane een prachtige mooie zwaan. Deze boeketreeks is in ieder geval een luchtige aanvulling op mijn theater in romans lijst.

Anna DePalo – Hollywood Baby Affair. – Harlequin Desire, 2017.

Moeten: #WOT deel 27

Ik heb de laatste maanden in een medisch traject gezeten. Dan mag je van alles, maar moet je eigenlijk. Met dat k-woord heb je geen keus. Je gaat naar het ziekenhuis, raakt de tel kwijt over hoeveel afspraken je hebt gehad en je laat je behandelen. Een roerige, turbulente periode waarin ik van alles moest. Onder andere een operatie waarbij een stuk van mijn darmen werd weggehaald.

Moeten ~ 1) Behoeven 2) Behoren 3) Believen 4) Blieven 5) De plicht hebben 6) Dienen 7) Dwang 8) Gedwongen worden 9) Gedwongen zijn 10) Hoeven 11) Horen 12) Hulpwerkwoord 13) Lusten.

Mogen

Nu ben ik thuis en mostilteet ik helemaal niets meer en dat is mooi, want dat gaat ook niet lukken. De operatie heeft enorm veel energie gekost en het enige wat ik ga doen is uitrusten. Vier tot zes weken rust, energie terugkrijgen, genieten van het eerste rondje zwemmen over een paar weken, smachten naar het moment dat ik weer mag sporten en vooral tot rust komen. Niet alleen lichamelijk maar ook geestelijk. Want dat is na een paar maanden moeten hard nodig.

Iedere donderdag publiceert @drspee een woord waar je over mee kunt bloggen, vloggen, ploggen of op een andere manier kunt meedoen. WOT betekent Write on Thursday. Het woord van deze week staat hier.

Dat plaatje heb ik eerder gebruikt bij een andere #WOT.

Slaap: #WOT deel 23

Ik kan er de klok tegenwoordig op gelijk zetten. Ik val in slaap, word rond een uur of 1 wakker, drink even wat, val weer in slaap en word rond een uur of 5 wakker. Met een beetje geluk val ik weer in slaap, maar voor hetzelfde geld draai ik van de ene op de andere zijde tot de wekker gaat om 6.45.

Slaap ~ 1) Bedrust 2) Behoefte aan rust 3) Deel van een hoofd 4) Deel van het gezicht 5) Dutje 6) Korte slaap 7) Lichaamsdeel 8) Maf 9) Nachtrust 10) Niet wakker zijn 11) Onbenullig 12) Rust 13) Rust aan het hoofd 14) Rusttoestand 15) Saai 16) Toestand van rust 17) Toestand van vrede.

Rust

slaapRust is belangrijk voor een mens. Dat ik dus niet goed slaap merk ik aan mezelf. Rond een uur of 2 inzakken, minder energie hebben, nooit echt uitgeslapen zijn, het is een beetje lastig. Het is ook een vicieuze cirkel. Ik weet dat ik niet goed slaap, probeer dus voldoende slaap te krijgen door bijvoorbeeld op tijd naar bed te gaan en erger me als ik om 12 uur nog naar naar het plafond staar. Met als gevolg dat ik weer te weinig slaap en op vrijdag – mijn vrije dag – definitief inzak. De sport met mijn personal trainer om 9 uur red ik dan nog wel, daarna is de bank erg aantrekkelijk.

Tips

Heeft iemand tips voor me? Warme douche, koude douche, op het balkon gaan staan, thee drinken voor het naar bed gaan, van koffie afblijven, mediteren, yoga? Want het zou toch wel fijn zijn als ik weer eens ongestoord lekker zou slapen.

Iedere donderdag publiceert @drspee een woord waar je over mee kunt bloggen, vloggen, ploggen of op een andere manier kunt meedoen. WOT betekent Write on Thursday. Het woord van deze week staat hier.

Theater in romans: Vinegar Girl

Vinegar Girl is een navertelling van een toneelstuk van William Shakespeare, namelijk The Taming of the Shrew. Het is er één van een serie en dit is de tweede die ik heb gelezen.

Het verhaal

vinegar girlKate Battista werkt als een klasse-assistent op een kleuterschool. De kinderen zijn dol op haar, de ouders minder omdat ze nogal eens raak en vooral eerlijk haar mening geeft. Ze is na een jaar van de universiteit gegaan omdat ze een meningsverschil met een professor kreeg. Sindsdien zorgt ze voor het huis, haar vader en haar veel jongere zusje. Haar vader is het prototype van een verwarde geleerde. Hij is na jaren onderzoek bijna bij een doorbraak en dan moet zijn assistent plotseling het land uit. Pyotr komt uit een niet nader genoemd Oost-Europees land en heeft een werkvisum voor drie jaar die bijna om zijn. Vader Battista heeft de oplossing, hij wil zijn dochter laten trouwen met Pyotr zodat hij een verblijfsvergunning krijgt. Kate is eerst woedend maar laat zich ompraten. En het leven verandert compleet. Het is de laatste jaren voor haar ongeveer ongemerkt voorbij gegaan en nu lijkt het of ze er ineens toe doet.

“It seemed they viewed her differently now. She had status. She mattered. All at once they were interested in what she had to say. She hadn’t fully understood that before this, she hadn’t mattered, and she felt indignant but also, against all logic, gratified. And also fraudulent. It was confusing.”

Conclusie

Leuk, pakkend, leest als een trein. Het is het eerste boek van Anne Tyler dat ik heb gelezen, dus vergelijkingsmateriaal heb ik niet, maar dit is goed. Ik heb het boek vier sterren gegeven op Goodreads. Het is luchtig, volledig in de sfeer van The Taming of the Shrew, maar Kate is niet echt een shrew. Ze is eerlijk, recht voor zijn raap, maar geen heks. Pyotr is amusant met zijn vreemde taalgebruik. Het verhaal van het huwelijk is ronduit hilarisch. En voor alle Shakespeare liefhebbers, wees gerust, want de beroemde tekst Kiss me Kate, komt ook hier in voor.

Anne Tyler – Vinegar Girl. – London: Hogarth Shakespeare, 2016.

Pyjama: #WOT deel 18

adelaarEen arend, dat was wat ik zag vliegen, ik wist het zeker, maar waarom zag ik dat beest? En dan zag ik ook nog allerlei felle kleuren en ik liep op een berg? Ik schudde mijn hoofd en liep door. Het was ook wel een beetje raar dat ik op blote voeten liep, bovenop een berg, in de sneeuw. Maar ik had het niet koud, dus ik liep gewoon door. Over de berg, richting volgende berg. Maar die kleuren waren wel erg fel. En ik zag die arend weer. Ik was toch wel benieuwd of ik dat ook kon, dat vliegen. Ik kon het proberen, ik had een pyjama aan met hele wijde mouwen. Oh, en wat grappig, er zaten kleine vogeltjes in de stof. Dat moest werken. Dat zou wat zijn, want dan kon ik veel verder komen. Ik begon te flapperen met mijn armen, het lukte nog niet echt. Ik werd nu echt verblind door die felle kleuren. Groen, blauw, rood, dan ineens weer wit en zo wit dat het echt licht gaf. Dat hielp niet. Ik moest me echt even kunnen concentreren en ik keek naar beneden. Toen werd ik afgeleid door mijn teennagels, waar de schoonheidsspecialiste een soort lichtgevend mintgroen op had gesmeerd. Dat moest ik er toch maar afhalen, dat viel een beetje tegen. En ik bukte en ging in de weer met nagellakremover. Oh ja, ik wilde vliegen. Ik begon weer te fladderen en stak nu ook één been uit en bewoog dat op en neer. En ik steeg op! En nu naar die arend toe vliegen. Maar dat was wat minder eenvoudig. Dat beest vloog links, en ik ging rechts en nog erger, ik ging richting een rotsblok. En even plotseling als het was begonnen, was het voorbij.

Wakker

Ik zat plotseling recht overeind in bed. Zie je wel, het klopte niet. In een pyjama? Ik had  al jaren geen pyjama meer aangehad, veel te warm. Ik stapte uit bed en liep richting keuken om wat water te drinken. Mijn hemdje zat zowat achterstevoren na al dat woelen, dat trok ik even recht en ik trok mijn broekje uit mijn bilnaad, want dat zat ook niet lekker. Ik droomde nog wat na met het water. Idioot, dromen, en altijd rare dingen. Een arend? Vliegen? Een pyjama? Ik kroop weer in bed, nog een paar uur voor de wekker ging, ik kon nog even doordromen.

Pyjama ~ 1) Babydoll 2) Bedkledij 3) Bedkleding 4) Bedkleren 5) Kledingstuk 6) Nachtgewaad 7) Nachtgewaad of nachtkleed 8) Nachtgoed 9) Nachtkledij 10) Nachtkleding 11) Nachtkleren 12) Slaapgoed 13) Slaapkledij 14) Slaapkleding 15) Slaapkleren.

Foto: Pixabay, CC0 gebruik

Meter: #WOT deel 16

Je moet meters maken, zeggen ze. Meters met schrijven dus, dan word je er goed in, gaat het automatisch en kan je je blog vullen met fantastische verhalen. Die “ze” zijn er niet van op de hoogte dat er af en toe wel eens andere dingen gebeuren.

centimeterMeter ~ 1) Afstand 2) Afstand van 100 cm 3) Afstandsmaat 4) Bepaald aantal 5) Bepaalde lengtemaat 6) Deel van een auto 7) Doopfiguur 8) Doopgetuige 9) Doopmoe 10) Doopmoeder 11) Eenheid van lengte 12) Eenheid van maat 13) Engelse lengtemaat 14) Gereedschap 15) Gereedschap van een timmerman 16) Getuige bij doop 17) Geijkt apparaat.

Schrijven

Ik vind schrijven leuk, heb niet voor niets een blog waar ik alles op kan zetten waar ik maar zin in heb. En ik schrijf voor Haghespel, het blad voor het Haagse amateurtoneel. Dus ik heb de nodige meters gemaakt in de loop der jaren. Maar de laatste tijd zijn het meer centimeters die ik maak. Ik heb het druk, heb geen inspiratie en wel veel concepten en doe ook andere dingen. Met andere woorden, ik haal met moeite twee blogs in de week, eentje hier en eentje op mijn andere blog. En vaak hier niet eens, omdat ik de #WOT oversla. En die recensie voor die toneelvoorstelling waar ik op 31 maart ben geweest? Ik moet nog steeds beginnen. Het komt er niet van.

Sport

Waar ik wel meters maak is in de sportschool. Op de loopband, want ik ben weer met sprintjes begonnen. En op de crosstrainer, want die heeft ook zo’n sprintprogramma en dat is leuk om te doen. Bij Pedro op mijn vrijdagse training, want de vliegwielfiets heb ik veel op gezeten de laatste tijd. Ik heb die slee ook veel heen en weer geduwd en getrokken. Zwemmen, na de vrijdagse training lig ik in het zwembad en haal ik vaak 50 baantjes, dat is een kilometer. Ook na de andere trainingen lig ik in het water en haal ik rond de 20 baantjes. Met dit weer – zon – is het enorm rustig in de sportschool en in het zwembad en is het genieten.

Meter

En hier, zomaar, weer een meter aan woorden waarvan ik hoop dat jullie het leuk vinden.

Iedere donderdag publiceert @drspee een woord waar je over mee kunt bloggen, vloggen, ploggen of op een andere manier kunt meedoen. WOT betekent Write on Thursday. Het woord van deze week staat hier.

Foto: Pixabay, CC0 gebruik.

Arendsoog en Witte Veder van J. Nowee (boekbespreking)

Ik was er gek op in mijn jeugd en heb ze volgens mij ook vrijwel allemaal gelezen. En ik kwam ze weer tegen, de Arendsoog boeken en heb de eerste twee weer gelezen.

De boeken

arendsoog Het eerste deel van de serie, Arendsoog is door Jan Nowee geschreven in 1935, omdat hij ontdekte dat er behoefte was aan boeken over het Wilde Westen. Het verhaal gaat over Bob Stanhope, een jongeman in Arizona die op een ranch woont met zijn moeder en zijn zus. Zijn vader is gestorven bij een overval op de ranch, en dat zorgt ervoor dat hij zijn leven gaat wijden aan de bestrijding van misdaad. Hij wordt gesteund door zijn vriend Witte Veder, een jonge indiaan, de hoofdpersoon uit het volgende deel, Witte Veder. witte vederDe boeken, alle 63, 64 of 65 –  mijn bronnen verschillen van mening – zijn een soort detectives die in het Wilde Westen spelen. Het gaat meestal om een zaak die de politie niet opgelost krijgt, waarna Arendsoog het overneemt en met zijn vriend Witte Veder de zaak oplost. Jan Nowee begon in 1935 met het schrijven van de boeken, maar overleed plotseling in 1958 toen hij bezig was met het twintigste boek. Zijn zoon Paul Nowee maakte dat boek af en ging verder met de serie. Het wonderlijke ervan is dat de boeken een uitgesproken Amerikaans karakter hebben en geen van beide schrijvers ooit in Amerika is geweest. Sterker nog, ik kreeg als kind de indruk dat de boeken vertaald waren uit het Engels.

Wat vind ik ervan?

Ik denk dat ik tussen de 10 en 15 was toen ik ze las en ik heb toen blijkbaar vrolijk over alle doden heen gelezen, want er vallen er wel wat. In elk boek komen gevechten voor, ontvoeringen, veediefstallen. Ik kan me wel voorstellen dat ik ze toen spannend vond. Het kromme taaltje van Witte Veder heb ik met verbazing en een tikkeltje ergernis zitten lezen. En wat ik helemaal was vergeten is het christelijke karakter van de boeken. Jan Nowee was katholiek en de katholieke kerk speelde een grote rol in de boeken. Pater Boyle was in de eerste twee boeken de pater van de familie en speelde een belangrijke rol in de kerstening van de indianen. Ik merkte wel dat ik de boeken anders las. Vroeger las ik alles wat los en vast zat en daardoor ben ik wel wat dingen vergeten uit deze boeken. Maar het was nog steeds spannend. Deze twee kwam ik toevallig tegen in een mini-bibliotheek, maar ik ga de rest niet zoeken. Het is wel goed na twee delen.

Arendsoog / J. Nowee. 29ste dr. ‘s-Hertogenbosch: Malmberg.
Witte Veder / J. Nowee. 27ste dr. ‘s-Hertogenbosch: Malmberg.

Facebook: #WOT deel 15

Arjen Lubach had weer een goed bekeken show zondagavond, eentje waarin hij het Bye Bye Facebook event aankondigde. De cabaretier kondigde aan dat hij zijn Facebook pagina’s ging verwijderen vanwege alle commotie van de laatste maanden.

Facebook ~ Sociaalnetwerksite waarop je berichten kunt posten, vrienden toevoegen, spelletjes kunt spelen.

Data, data, data

Arjen was boos over het verzamelen van data en over wat er mee gedaan werd, maar ja, laten we wel zijn, data is het nieuwe goud. Facebook is gratis, dat heeft een reden, dus wordt je gebombardeerd met advertenties. Als je dat niet wilt, moet je niet op Facebook wezen. Voor hem is het wel een risico, zijn programma had duizenden volgers op Facebook en zijn filmpjes gaan onder andere viral door het vele delen. Het effect van zijn actie is trouwens niet zo bar groot geweest, er zijn ongeveer tienduizend mensen geweest die hun profiel hebben verwijderd. Ik weet niet eens zeker of één van mijn FB vrienden eruit is gegaan.

Wat ga ik doen?

facebookIk heb er naar zitten zondagavond en heb er geen moment over gedacht om Facebook te verwijderen. Ik ben best wel voorzichtig met mijn privacy-instellingen. Kwissen sla ik over en ik stik in de passwords voor sites, omdat ik nooit via Facebook inlog. En ik heb het zelfs nooit op mijn telefoon geïnstalleerd. Verder heb ik van alles aangepast, zie bijvoorbeeld collega Raymond’s blog over Facebook apps en over de privacy-instellingen. En voor de rest ga ik door met wat ik aan het doen was. Ik speel spelletjes, plaats mijn blogs, want ik krijg echt wel wat bezoekers, en kijk er vrolijk op rond. De wereld wordt wat groter door Facebook, en ook door Instagram, dat van Facebook is en waar ik ook een account heb. Ik ben nou eenmaal gek van social media en daar hoort Facebook bij.

Iedere donderdag publiceert @drspee een woord waar je over mee kunt bloggen, vloggen, ploggen of op een andere manier kunt meedoen. WOT betekent Write on Thursday. Het woord van deze week staat hier.

Plaatje: Pixabay, CC0 gebruik.

Gezondheid: #WOT deel 14

Gezondheid ~ 1) Constitutie 2) Gestel 3) Lichamelijk welzijn 4) Onschatbaar bezit 5) Proost 6) Santé 7) Vitaminetherapie 8) Wel bekome het u 9) Welstand 10) Welzijn 11) Wens bij heildronk.

Gezondheid

Het is voor mij niet echt een gezonde winter geweest. Half december begon ik met hoesten, op de eerste vrije dag van twee weken vakantie. De eerste week van januari was ik weer een beetje bij de wereld. Hoesten, proesten, niezen. Ik heb een paar weken doorgebracht op de bank. Geen Netflix (heb ik niet) maar wel The Hobbit en alle delen van The Lord of the Rings in de dvd-speler en veel thee. Ik heb het overleefd.

Daar gaan we weer

lezenDe eerste week van februari was ik op stap met twee vriendinnen, één daarvan was al weken aan het hoesten, dus die hoestte vrolijk door. Zij ging na twee dagen weg, andere vriendin en ik hadden fijn nog de rest van de week. Dachten we. We begonnen allebei na een paar dagen te hoesten. Het werd zo erg dat we zelfs besloten een dag eerder naar huis te gaan. Ik was er erg blij om, want precies die dag dat we eigenlijk naar huis zouden gaan, voelde ik me ongelooflijk beroerd. De week erna ging het weer, dus ik ging weer vrolijk naar mijn werk. Het weekend stortte ik in en de week daarna was ik weer onder de pannen. Zware verkoudheid. Heel veel middagtv, zelfs dr. Phil, heel veel thee, en heel veel slapen. De week daarna heb ik halve dagen gewerkt en me halve dagen ziek gemeld en toen voelde ik me weer het mensje.

Frustratie

Kan iemand me het uitleggen? Ik ben reuze gezond bezig, heb de hele winter vitamines geslikt, eet gezond, sport intensief en ik ben twee keer achter elkaar goed ziek. Op een dusdanige manier dat ik nu nog bezig met opbouwen qua sport. Dat is ronduit frustrerend.

Iedere donderdag publiceert @drspee een woord waar je over mee kunt bloggen, vloggen, ploggen of op een andere manier kunt meedoen. WOT betekent Write on Thursday. Het woord van deze week staat hier.

Lampje van Annet Schaap (boekbespreking)

Ik houd niet van hypes, nooit gedaan. Als een boek massaal aangeprezen werd, liep ik er hard langs. Dit maal niet. Lampje van Annet Schaap werd op Goodreads massaal aangeprezen en kreeg van de ene na de andere lezer vijf sterren. Ook van mensen die ik ken als kritische lezers. En dat voor een kinderboek. Zaterdag was ik in de boekwinkel op zoek naar een ander boek, dat had ik gevonden en ik liep naar de kassa. En daar lag Lampje en ze was aan het roepen dat ze meegenomen wilde worden. Ik heb geluisterd en heb er geen spijt van.

Het verhaal

lampjeHet is een verhaal over de zee. Lampje, de dochter van de vuurtorenwachter beklimt elke avond eenenzestig treden om het licht aan te steken. Op een stormachtige avond blijkt dat de lucifers op zijn en moet ze het dorp in om nieuwe te halen. Het gaat mis, en een schip lijdt schipbreuk. Als gevolg daarvan moet Lampje weg bij haar vader en ze gaat naar het Zwarte Huis van de admiraal, waarvan ze zeggen dat er een monster woont. Lampje krijgt te maken met mensen zoals juffrouw Amalia die wel zeggen dat ze het beste met haar voor hebben, maar dat is niet zo. Lampje vindt uit hoe dat zit met het monster en er gebeurt nog veel meer.

Waarom is het nou zo mooi?

Soms begin je aan een boek en wil je gewoon in één ruk door met lezen, zelfs is het ‘s avonds laat en weet je dat de wekker de volgende ochtend weer vroeg gaat. Vanaf de eerste bladzij was het heerlijk om te lezen en vond ik de hoofdpersonen leuk en sympathiek. Lampje is mijn nieuwe BFF, ik kan er niet anders van maken. De mengeling van kinderverhaal en sprookje maakt het voor mij aantrekkelijk. Het gaat over piraten, zeemeerminnen, gemene juffen, admiraals die beter zouden moeten weten. Over vreugde en verdriet, vriendschap, verloren ouders en moedig zijn. Vanaf het begin maak ik sympathieke geluiden voor Lampje als er iets gebeurt wat niet zou moeten gebeuren. Ze is dapper, het lijkt niet zo voor een klein meisje, maar ze is het wel. Ze schopt kont om het maar zo te zeggen. Ik ben van mezelf, is iets wat ze vaak zegt. Iets dat ze van haar moeder heeft geleerd en ieder kind van zijn of haar moeder zou moeten leren. Het verhaal is wat puzzelen door alle verwikkelingen rond Lampje, haar ouders en Vis en zijn ouders, maar alle puzzelstukjes vallen op zijn plek in dit verhaal. Annet Schaap is begonnen als illustratrice van jeugdboeken en dat zie je aan de prachtige tekeningen in het boek. Alleen al daarom moet je gewoon die hardcover kopen en geen e-book. Tussen Lampje en haar vader komt het goed: Soms, als je iets een hele tijd zo vreselijk graag wilde en je krijgt het eindelijk, is er een soort stilte waarin niemand weet wat ie moet doen.

Lampje, Annet Schaap. Amsterdam: Querido’s Kinderboekenuitgeverij, 2017.