Vergeten: #WOT deel 9, 2021

Het daagde me pas vanochtend. Ik was de #WOT vergeten af te maken. Woensdag had ik al een half concept klaar staan dat ik donderdag af wilde schrijven. Maar het was totaal uit mijn geheugen verdwenen. ‘s Avonds heb ik fijn tv zitten kijken en had ik totaal niet meer aan een #WOT gedacht.

Het #WOT woord van deze week is

Vergeten = 1) niet meer in je geheugen hebben, 2) het proces waardoor informatie in het geheugen verloren gaat, 3) niet doen terwijl je het eigenlijk wel moest doen, 4) niet meer weten

Vergeten

Mijn geheugen wordt slechter naarmate ik ouder word. Kon ik in mijn jeugd nog heel makkelijk dingen uit mijn hoofd leren, ik ken bijvoorbeeld nog steeds het rijtje Duitse woorden die met de derde naamval moeten, tegenwoordig gaat dat slechter. Dat is ook één van de redenen dat ik gestopt ben met toneelspelen. Teksten leren was niet echt mijn hobby en het was ook niet makkelijk. Boodschappen doen zonder lijstje? Garantie voor de volgende dag terug moeten. En de keren dat ik wel een lijstje had gemaakt en dat vrolijk thuis had laten liggen? Praat me er niet van. Maar dit? De #WOT vergeten terwijl ik die elke donderdag doe? Foutje. Bedankt. Eén voordeel heeft het wel. Omdat ik deze #WOT er tussendoor fiets, heb ik nu al een woord voor volgende week. Elk nadeel heeft zijn voordeel.

Schrijf je mee?

En jij? Slaat de leeftijd toe of heb je nergens over te klagen? Boodschappenlijstjes, al je taken op je to do lijst, rijen plaatsnamen in Groningen. Laat me horen wat je ervan vindt en laat een reactie achter.

#WOT betekent Write on Thursday. Iedere donderdag verzin ik een woord waar je over kunt schrijven (bloggen, vloggen of ploggen). Niets moet, alles mag. Je kunt op ieder moment instappen. De vorige woorden kun je in het archief vinden.

Wandelen: #WOT deel 8, 2021

Nadenkend zat ik deze week naar de persconferentie van premier Rutte te kijken. We mochten iets meer, tenminste de jongeren onder ons. Want deze oudere jongere mocht niet terug naar de sportschool. Na bijna een jaar corona met alle restricties van dien, ben ik één ding zeker, ik ben het eigenlijk wel zat. Nou is dat makkelijk praten, want op die manier komen we er echt niet van af. En we komen ook niet zomaar van de coronakilo’s af. Twee keer een sportschool die dicht moest, te weinig beweging, conclusie, ik moet weer gaan wandelen.

Het #WOT woord van deze week is:

Wandelen = 1) Buitenactiviteit 2) Drentelen 3) Flaneren 4) Kuieren 5) Lichaamsbeweging 6) Lopen 7) Slenteren 8) Sport.

Wandelen

Eén kenmerk van de hele coronaperiode: we bewegen te weinig met zijn allen. Ik in ieder geval. In normale tijd ben ik een fervente fietser en fiets vier dagen per week naar en van Nootdorp en op andere dagen naar andere bestemmingen. Ik ben twee tot vier keer in de week in de sportschool te vinden. Met andere woorden, ik ben een actief persoon. En nu? Ingezakt, ik beweeg te weinig. Ik probeer dagelijks naar buiten te gaan en wandelingen in de buurt te maken, maar blij word ik daar niet van. Gelukkig is daar nog mijn sportschool die in deze tweede sluiting buitenactiviteiten organiseert en daar valt ook wandelen onder, in het Zuiderpark. De trainer sleept ons mee en babbelend gaan we het park rond. Tijdens die wandelingen doen we ook oefeningen. Wall sit tegen een standbeeld, push ups op een rots, squats terwijl een ander een rondje rent, dips tegen een bankje. Het is een uitkomst, en naast de training met personal trainer Pedro ongeveer het enige dat ik doe aan beweegactiviteiten. De wandelingen leveren zelfs ontdekkingen op: het Zuiderpark blijkt een heuse heuvel te hebben.

Schrijf je mee?

En jij? Ben je een wandelaar, of misschien ga je liever fietsen? Of denk je, laat mij lekker zitten? Laat me horen wat je ervan vindt en laat een reactie achter.

#WOT betekent Write on Thursday. Iedere donderdag verzin ik een woord waar je over kunt schrijven (bloggen, vloggen of ploggen). Niets moet, alles mag. Je kunt op ieder moment instappen. De vorige woorden kun je in het archief vinden.

Een dialoog schrijven

Ik had deze week een schrijfworkshop van Eveline Broekhuizen. Twee uur aan de hand van opdrachten lekker schrijven. Ik vond het heerlijk, ik kom er eigenlijk gewoon niet aan toe, en dit was een mooie stok achter de deur. Eén opdracht waar ik me echt mee heb geamuseerd is een dialoog schrijven. Neem een zin die je in je omgeving (lees bureau) kan lezen en schrijf daar iets over. Mijn zin stond op een kaartje waarop een spinnetje was geplakt: ‘In de theaterwereld geven acteurs elkaar vaak een toi toi-tje in de vorm van een voorwerpje gerelateerd aan het stuk.’ In 2015 gekregen van Theatergroep ‘t Kofschip, bij het bezoek van de voorstelling ‘Amateurs’ van Wannie de Wijn.

Dialoog

Hij: “Een spin als toi toi toi? Waarom een spin?”
Zij: “Omdat er een spin in het stuk voorkomt.”
Hij: “Welnee, wat een onzin! Waar is die spin dan?”
Zij: (zuchtend) “Er wordt een spinnetje doodgetrapt ergens in het tweede bedrijf.”
Hij: “Ik ben die spin nog nergens tegengekomen.”
Zij: “Dat komt omdat jij het tekstboek nog nauwelijks open hebt gehad.”
Hij: “Hoezo heb ik het boek niet opengehad? Ik ken het grootste gedeelte van mijn tekst al en ik ben nergens een spin tegengekomen.”
Zij: “Ik moet je driekwart van de tijd souffleren. En die spin zit in het tweede bedrijf en daar zou je toch van moeten weten.”
Hij: “Oh, maar dan hebben het over de mise-en-scène en daar is Frans nog steeds niet aan toegekomen. Ik vind die spin onzin.”
Zij: “Het is geen onzin.”
Hij: “Het is wel onzin. Ik ken mijn tekst! Er komt geen spin in voor!”
Zij: “Kijk, en dan loop ik voor op jou. Want omdat ik van jou zonodig moest gaan souffleren heb ik het hele stuk al tien keer gelezen en heb ik die spin al tien keer voorbij zien komen. En dat is tien keer meer dan jij, want jij bent nog niet eens door het eerste bedrijf heen.”
Hij: “Dat is ook onzin! Ik heb één zin in het eerste bedrijf!”
Zij: “Dat bedoel ik!”
Hij: “Wat bedoel je?”
Zij: “Dat ik me als een idioot uitsloof om dit stuk tot een goed einde te brengen en dat meneer de toneelspeler nog steeds in de flow moet komen! Over zes weken is de voorstelling!”
Hij: “Ik ken mijn tekst! Frans moet de mise-en-scène gaan zetten!”
Zij: “Begin niet over Frans en de mise-en-scène die hij allang heeft gezet en jij weer bent vergeten omdat je niets opschrijft! Je moet je tekst gaan leren! We staan volledig voor paal als je niet wat meer je best gaat doen.”
Hij: “We hebben nog nooit voor paal gestaan en dat gaat nu ook niet gebeuren! Ik doe dit langer dan jij hoor!”
Zij: “Ja, en dit is de laatste keer dat ik dit doe, want ik word er helemaal gek van. Laat mij maar lekker series bingen op jouw repetitieavond in plaats van ‘gezellig samen iets doen’.”
Hij: “Het is toch leuk om iets samen te doen. Dat doen we veel te weinig!”
Zij: “Ja, gezellig iets samen doen, net zoals de afwas elke avond? Dat jij ineens dringend moet bellen of naar de buurman moet? Het heeft een week geduurd voordat jij doorhad dat er een afwasmachine was geïnstalleerd.”
Hij: “Nou beginnen we over de afwas?”
Zij: “Ja, we beginnen over de afwas, omdat jij zonodig iets gezellig samen wilt doen en ik geen Siamese tweeling met je wil zijn. Ga alsjeblieft de toneelspeler uithangen zonder mij. Ik vind dat souffleren toch helemaal niets. Dat gezeik elke keer van iedereen, dat ik te snel ben met souffleren. Iedereen is te langzaam met tekst leren. Ga vanavond maar alleen. Ik heb er even geen zin in.”
Hij: “Ja maar lieve schat, wat moeten we zonder jou?”
Zij: (kijkt alleen maar)
Hij: (trekt een pruillip)
Zij: (vloekt en draait zich om)
Hij: (doet zijn armen om haar heen en kust haar in haar nek)
(Heel lange pauze)
Hij: Okee. Die toi toi toi. Daar moeten we nog wat mee. Waar komt die spin voor? Laat het even zien in de tekst. Ik kan wel een tekstje verzinnen voor het kaartje. Het is toch Jiddisch van oorsprong? Ik zoek wel even op internet.
Zij: (overhandigt hem zwijgend een kaartje)

20210219s_dialoog

Hoe vind ik dit?

Ik heb tot nu toe altijd verhalen geschreven. Dit is de eerste dialoog. De eerste versie van deze dialoog schreef ik bij de workshop en ik deed er tien minuten over. De tweede versie die je hier kunt lezen duurde iets langer. Dat kwam ook omdat ik bij de workshop net niet aan het einde toe was gekomen. Daar moest ik nog iets van maken. Ik vind het wel heel leuk om te doen en voor een eerste dialoog vind ik hem heel grappig.

Doorzetten: #WOT deel 7, 2021

Ik was deze week begonnen aan een nieuw haakwerkje. Mijn personal trainer gaat papa worden en ik wilde een babybal maken in twee kleuren. Dat was makkelijker gezegd dan gedaan. Want zo’n bal moet je beginnen met een ring en daar moet je inhaken, en dat was met de dunne katoen die ik gebruikte best wel een opgave. Vervolgens moet je met een tweede kleur beginnen en in de eerste toer al gaan meerderen. Toeren tellen met twee kleuren is een kunst op zich. Met meerderen moet je heel goed opletten. Het kwam er uiteindelijk op neer dat ik een vriendin belde die me heel rustig vertelde dat als ik even zou doorzetten, het echt zou lukken. En nee, ik hoefde niet de beide bollen katoen met de haaknaald in een hoekje te gooien.

Het #WOT woord van deze week is

Doorzetten = 1) Aanhouden 2) Doorbijten 3) Doorgaan 4) Standhouden 5) Volharden 6) Volhouden 7) Niet opgeven

Doorzetten

Het is een dingetje bij mij. Ik ben heel goed in het starten van dingen en dat komt onder andere omdat ik heel veel dingen leuk vind. Dus ik begin met een kussenhoes haken en zet dan vervolgens niet door, zodat ik een jaar later nog bezig ben. Ik wil enthousiast een boek schrijven en doe mee met #NaNoWriMo in november 2020. Doorzetten is daarbij het grote woord. Ik heb nu in totaal 10.062 woorden en elf hoofdstukken. Voor de duidelijkheid, daarmee was ik op 30 november geëindigd. Dat moet dus nog een boek worden, maar de inspiratie en het doorzettingsvermogen is even weg.
Boeken lezen, ook zoiets. Ik lees graag, en ik lees vaak in drie boeken tegelijk. Dan staat er eentje open op mijn ereader, want dat leest makkelijk in bed. Ik heb nu geloof ik twee dikkerds liggen waar ik in begonnen ben en niet mee doorzet. Het is een kunst, absoluut, maar af en toe wel lastig.

Schrijf je mee?

En jij? Zit je je af te vragen waar ik het over heb? Heb je er totaal geen problemen mee, of liggen bij jou ook de nodige dingen te wachten tot je doorzet? Laat me horen wat je ervan vindt en laat een reactie achter.

#WOT betekent Write on Thursday. Iedere donderdag verzin ik een woord waar je over kunt schrijven (bloggen, vloggen of ploggen). Niets moet, alles mag. Je kunt op ieder moment instappen. De vorige woorden kun je in het archief vinden.

IJs en weder: #WOT deel 6, 2021

Het is eigenlijk een vaste gewoonte van me. Als ik een afspraak maak, zeg ik erbij dat het wel zal lukken, maar… ijs en weder dienende. Een uitspraak die met de sneeuw en de vrieskou natuurlijk heel actueel is. Deze week kwam ik erachter dat de uitdrukking ijs en weder dienend ook echt uit de schaatswereld komt.

Het #WOT woord van deze week is

IJs en weder = 1) het vaste voorbehoud waaronder men hardrijderijen op schaatsen enz. uitschrijft 2) Als alles goed gaat 3) Als alles blijft zoals het nu is.

IJs en weder

Het sneeuwt, dat zal niemand zijn ontgaan. Iets dat mij eigenlijk gestolen kan worden, want ik houd niet van kou en zeker niet van die rotzooiberg die de sneeuw na verloop van tijd wordt. Zoals normaal is in Nederland ontstaat na één nacht vorst de ijskoorts die in ernst kan wedijveren met corona. In vele enthousiaste hoofden wordt de Elfstedentocht al gereden. Nou kan ik me dat een beetje voorstellen want de Tocht der Tochten is in 1997 voor het laatst gereden. Zelfs onze koning heeft in 1986 de tocht gereden. Aan de politiek kunnen we goed zijn dat de verkiezingen in aantocht zijn, want elke politicus vindt dat deze tocht toch moet kunnen in deze pandemie. Minister Hoekstra is zelfs lid van de vereniging. De ideeën over de uitvoering worden steeds enthousiaster. Alleen wedstrijdrijders! Op verschillende plaatsen starten! Meerdere dagen! En dan vind ik de reactie van voorzitter Wieling van de Koninklijke Vereniging De Friesche Elf Steden een hele mooie. Hij heeft het niet eens over ijs en weder dienende: hij zegt gewoon nee.

Schrijf je mee?

Ben je een ijsliefhebber? Of gebruik je dat ijs en weder dienende in een heel andere context. Laat me horen wat je ervan vindt en laat een reactie achter.

#WOT betekent Write on Thursday. Iedere donderdag verzin ik een woord waar je over kunt schrijven (bloggen, vloggen of ploggen). Niets moet, alles mag. Je kunt op ieder moment instappen. De vorige woorden kun je in het archief vinden.

Lijstje: #WOT deel 5, 2021

In mijn Outlook van werk staat rechts een steeds langer wordend lijstje. Dat bestaat niet alleen uit mails in mijn inbox waar ik nog iets mee moet, er staan ook dingen in die ik in de bibliotheek op kantoor moet controleren. De lijst is ondertussen zo lang geworden dat hij ongeveer van het scherm afloopt, daarom ga ik morgen – hoognodig – naar kantoor in Nootdorp. Iets wat ik dus al vanaf vorige week wilde doen, maar het kwam er steeds niet van.

Het #WOT woord van deze week is

Lijstje = 1) Kleine tabel 2) Opsomming 3) Catalogus 4) Deel van een raam 5) Deel van een schilderij 6) Formulier 7) Houten rand 8) Index 9) Kader

Lijstje

Ik houd van lijstjes. Zo’n ding ordent mijn brein. Mijn boodschappenlijstje zet ik op route van de winkel, dat leverde wat problemen op na de verbouwing van mijn vaste Appie. Ik kon niets meer vinden. Minstens eens per jaar maak ik een leeslijst op mijn blog, zo ook in 2020. Ik mag met enige trots melden dat er twee boeken van die lijst af zijn. Tussen juni vorig jaar en nu heb ik zo’n zeventig boeken gelezen die niet op die lijst staan. En dat gebeurt me wel meer. Prachtige lijsten maken en er bijna niets van lezen. Ach, het staat wel mooi. To do lijstjes zijn ook leuk, zie die Outlook lijst van me. Maar ik heb ook een lijst in Word met allerlei karweitjes die moeten gebeuren en taken die ik regelmatig moet bijhouden. Mijn sport zet ik ook in lijstjes, ik heb een Excelbestand vanaf 2015 met al mijn prestaties erin. Ik zei al, ik houd van lijstjes.

Schrijf je mee?

En? Ben je ook een lijstjesfreak? Of maak je lijstjes en vergeet je het meeste? Werken boodschappenlijstjes voor jou het beste als je ze thuis op tafel laat liggen? Laat me horen wat je ervan vindt en laat een reactie achter.

#WOT betekent Write on Thursday. Iedere donderdag verzin ik een woord waar je over kunt schrijven (bloggen, vloggen of ploggen). Niets moet, alles mag. Je kunt op ieder moment instappen. De vorige woorden kun je in het archief vinden.

Vertier: #WOT deel 4, 2021

Er is een avondklok. Sommige mensen in Nederland vatten dat op als excuus voor een wat vreemdsoortig vertier: rellen, stenen gooien naar politiemensen en winkels vernielen. Niet mijn idee. Nou ging ik sowieso ‘s avonds weinig meer naar buiten, want waar moet je heen als alles gesloten is, nu blijf ik helemaal binnen.

Het #WOT woord van deze week is

Vertier = 1) Afleiding 2) Amusement 3) Beweeglijke drukte 4) Bezigheid 5) Het doen van leuke dingen 6) Levendigheid 7) Ontspanning 8) Pret 9) Vermaak.

Vertier

Wat ik een beetje mis is het uitgaan. Nou deed ik dat niet zo bar veel, maar ik kon me wel uitstekend vermaken met een toneelvoorstelling, waarvan ik er in 2020 dus precies drie heb gezien, twee op een bioscoopscherm bij Pathé. Uit eten gebeurde ook niet zo vaak, maar dat was toch wel gezellig. En dan shoppen. Gewoon lekker rond dwalen in winkels, kijken wat ze allemaal voor leuks hebben en iets kopen, of niet. Daarna drankje doen in een café of eten in een restaurant. Nou ben ik niet zielig. Ik vermaak me wel, ik heb het afgelopen jaar veel, heel veel gelezen, ben weer aan het haken gegaan en ben dol op computerspelletjes zoals Mahjongg. Sporten kan ik nog steeds, want ik sport buiten. Echt, het is niet te koud, daar kan je op kleden. Vertier genoeg zou je denken. Toch zal ik blij zijn als deze pandemie voorbij is en heel veel mensen weer hun dagelijks vertier kunnen oppakken in plaats van te rellen.

Schrijf je mee?

En jij? Hoe zit het met jouw vertier? Nieuwe hobby’s opgepakt? Oude hobby’s nieuw leven ingeblazen? Laat me horen wat je ervan vindt en laat een reactie achter.

#WOT betekent Write on Thursday. Iedere donderdag verzin ik een woord waar je over kunt schrijven (bloggen, vloggen of ploggen). Niets moet, alles mag. Je kunt op ieder moment instappen. De vorige woorden kun je in het archief vinden.

Agenda: #WOT deel 3, 2021

Het staat in mijn agenda vanaf deze week. Op woensdag. Zodat ik donderdagochtend een #WOT zou kunnen publiceren. Zodat ik niet donderdagmiddag tegen het eind van de middag zit te verzinnen wat ik nu weer zal schrijven. Het is bijna gelukt, want ik zat er gistermiddag klaar voor en had geen idee wat ik voor woord zou kiezen. Gisteravond rond half twaalf kreeg ik ineens hét idee en heb het toen maar opgeschreven in mijn notitieboekje, met wat kreten erbij zodat ik er vandaag iets van kon maken.

Het #WOT woord van deze week is:

Agenda = 1) Afsprakenboek 2) Boek met kalender 3) Chronologisch aantekenboek 4) Dagboek 5) Dagorde 6) Datumboek 7) Dingen die gedaan moeten worden 8) Geheugensteun 9) Kalender

Agenda

Ik gebruik al jaren een digitale agenda en vind het heerlijk. Ik heb overzicht, het is eenvoudig afspraken te maken. Als ik er een adres bij zet, heeft deze postduif meteen een link naar Google Maps. Ik zet er dus alles in. Die papieren agenda had nog wel eens bezwaren, ik heb zelfs wel afspraken gemist omdat er koffie over mijn agenda was gegaan. Bovendien moest ik elk jaar weer op zoek naar een agenda. Ik heb een hele tijd een losbladige gehad, dat was ook wel handig. Ik doedelde er ook altijd in. De vroegere schoolagenda’s werden meestal zo versierd dat je er eigenlijk geen huiswerk meer in kwijt kon. Foto’s van filmsterren en muzieksterren, tekeningetjes, aantekeningen met reminders, van alles.
Ik kan eigenlijk niet zonder agenda, dacht ik al jaren. Tot corona kwam. Mijn agenda is nog nooit zo leeg geweest. Geen toneelvoorstellingen, geen sportschool, geen uitjes met vriendinnen, geen vakanties, geen bowlavondjes, helemaal niks. En toch blijft het erin hangen. Als iemand komt met, zullen we iets leuks doen, is mijn antwoord automatisch: even in mijn agenda kijken. Serieus, ik kan voor de komende 100 dagen gewoon afspraken erin zetten, zonder dat het botst met iets.

agenda
Afbeelding van Ulrike Leone via Pixabay

Schrijf je mee?

Heb je ook een compleet lege agenda in deze tijd? Of laat je het maar gewoon over je heen komen? Maak je zelf je agenda of heb je lekker makkelijk een digitale editie? Laat me horen wat je ervan vindt en laat een reactie achter.

#WOT betekent Write on Thursday. Iedere donderdag verzin ik een woord waar je over kunt schrijven (bloggen, vloggen of ploggen). Niets moet, alles mag. Je kunt op ieder moment instappen. De vorige woorden kun je in het archief vinden.

2020: een jaar in woorden

Een nieuw jaaroverzicht voor een jaar dat een beetje merkwaardig was, maar waarin ik veel, vooral veel heb geblogd. Hier komt het dan, mijn jaar in woorden.

Elke dag bloggen

Het was maart, we zaten met zijn allen thuis, ik was hevig aan het wennen aan het thuiswerken dat ik eigenlijk nooit gedaan had. En ik had iets nodig om me af te leiden. Eind maart kwam ik op het idee, en op 1 april startte mijn plan. Ik ging elke dag bloggen. Niet alleen op dit blog, maar ook op mijn andere blog. Het gaf me de gelegenheid hier redelijk serieus te blijven en te bloggen over thuiswerken, boeken, schrijven, #NaNoWriMo, minibiebs en nog veel meer. Ik heb het een half jaar volgehouden. Een half jaar waarin ik meestal met heel veel plezier aan het bloggen was, maar op het laatst werd het een moetje. Toen ben ik gestopt met dagelijks bloggen met het plan nog wel regelmatig te bloggen, maar daar kwam minder van terecht. In dat halve jaar heb ik wel ontzettend leuke stukken geschreven, al zeg ik het zelf. Ik heb over thuiswerken geblogd, heb een brief aan de koning geschreven, heb geblogd over bloggen, over het songfestival, en er zijn een paar beschrijvingen van minibiebs bijgekomen.

Boeken

Ik heb best veel gelezen, want ik heb 2020 geëindigd met 136 boeken en dat is minder dan vorig jaar. Nu had ik ook best wel andere dingen te doen, want ik ben dit jaar ook druk aan het haken geweest en Netflix was ook aantrekkelijk. Kijk rustig op mijn Goodreads en voeg me toe als je me wilt volgen. Daar kun je alles vinden wat ik heb gelezen. Hier plaats ik alleen maar wat vijf sterren van heeft gekregen

 • To Be Taught, If Fortunate, Becky Chambers
 • This Body of Death (Inspector Lynley, #16), Elizabeth George
 • Careless in Red (Inspector Lynley, #15), Elizabeth George
 • What Came Before He Shot Her (Inspector Lynley, #14), Elizabeth George
 • With No One as Witness (Inspector Lynley, #13), Elizabeth George
 • A Place of Hiding (Inspector Lynley, #12), Elizabeth George
 • A Traitor to Memory (Inspector Lynley, #11), Elizabeth George
 • In Pursuit of the Proper Sinner (Inspector Lynley, #10), Elizabeth George
 • Deception on His Mind (Inspector Lynley, #9), Elizabeth George
 • In the Presence of the Enemy (Inspector Lynley, #8), Elizabeth George
 • Playing for the Ashes (Inspector Lynley, #7), Elizabeth George
 • Missing Joseph (Inspector Lynley, #6), Elizabeth George
 • For the Sake of Elena (Inspector Lynley, #5), Elizabeth George
 • A Suitable Vengeance (Inspector Lynley, #4), Elizabeth George
 • Well-Schooled in Murder (Inspector Lynley, #3), Elizabeth George
 • Payment in Blood (Inspector Lynley, #2), Elizabeth George
 • A Great Deliverance (Inspector Lynley, #1), Elizabeth George
 • On Writing: A Memoir of the Craft, Stephen King
 • The Obsession, Nora Roberts

Binge lezen

elizabeth george

In oktober kwam ik in een minibieb drie delen van de Inspector Lynley boeken van Elizabeth George tegen. Onder andere het eerste deel A Great Deliverance lag daar. Ik was instant verslaafd. Dat eerste deel heb ik meteen twee keer gelezen, ik kon niet wachten op de andere delen en heb vanaf oktober weinig anders meer gelezen. Het enige nadeel van die boeken is dat ze alsmaar dikker worden en uitnodigen tot diep in de nacht blijven lezen. Het tweede deel, Payment in Blood, over de moord op een toneelschrijfster, kon zelfs in mijn serie Theater in romans. Al die delen hebben vijf sterren van me gekregen op Goodreads.

Dit jaar in mijn collectie gekomen: de complete Euro-5 serie. Een jeugdboekenserie die zich grotendeels in een ruimteschip afspeelt. De bemanning van de Euro-5 beleeft spannende avonturen. In het verleden een aantal van gelezen, maar nooit de complete serie. Er bleek zelfs een serie voor de nieuwe Euro-5 te zijn, die ik nog nooit had gelezen. Het was binge-lezen en genieten.

andy mcdermott

Er was dit jaar nog zo’n serie die uitnodigde tot binge lezen, namelijk Nina Wilde en Eddie Chase, van Andy McDermott. De archeologe en ex-SAS soldaat beleven vijftien avonturen met elkaar, trouwen ook nog en krijgen een dochter. In de echte bieb gevonden ditmaal. Best wel spannend en soms zelfs wel wat gewelddadig.

Write on Thursday – #WOT

Al jaren schrijf ik af en toe mee met de #WOT, Martha schreef elke donderdag een stukje waarover anderen dan konden schrijven. Begin dit jaar stopte ze ermee en toen nam Irene het over. In april stopte ze ermee, haar hoofd zat iets te vol met corona-gerelateerde volheid. Het eerste woord was overdracht. Ik ben er elke week in geslaagd een woord te produceren en hoop dit in 2021 voort te zetten.

Verhalen en boeken schrijven

Ik heb dit jaar niet alleen verhalen geschreven, maar heb ook meegedaan aan #NaNoWriMo en ben begonnen aan een boek. De eerste tienduizend woorden staan op papier. Maar dat is een project wat nog wel even gaat duren, want het is nog lang geen boek en nog lang niet gepubliceerd. Wat ik wel heb gepubliceerd zijn verhalen. In januari en februari heb ik de schrijfprompt van Martha gebruikt en twee verhalen geschreven. Tijdens mijn dagelijkse bloggen ben ik gestart aan een #twentydaystory, maar dat is aan het eind van het jaar een #tendaystory geworden. Op de een of andere manier lukte het niet elke dag iets te schrijven. Natuurlijk heb ik weer een kerstverhaal geschreven, en dat is op de site van Martha gepubliceerd. Een spannend verhaal over een adventskalender.

Cijfers

Voor één ding is dagelijks bloggen goed: de statistieken. Een gemiddelde van zo’n vijftien berichten per maand en dat zeven maanden lang, het leverde 132 berichten op, ik zit dik over de 500 berichten. Het gaat nu wat kalmer want de laatste twee maanden heb ik vrijwel alleen de #WOT gedaan. Het duizendste bericht (beide blogs bij elkaar) wacht dus nog even, maar dat gaat zeker dit jaar gebeuren en dat na zeventien jaar bloggen.

Het hoeveelste jaaroverzicht is dit? Ik heb begin 2020 een overzicht voor 2019 en 2018 gemaakt, 2017 kan ik ook vinden, ik heb een overzicht van 2016 gemaakt. Dat overzicht van 2015 is ook te vinden, maar dat is het eerste geweest. Op mijn andere site zijn ook jaaroverzichten te vinden.

Oefening: #WOT deel 2, 2021

Iets wat eigenlijk een dagelijkse oefening zou moeten zijn: 40 lunges, 30 jump squats, 20 crunches, 10 push ups, en 2 minuten plank. Het is natuurlijk heel goed als je dagelijks beweegt, en als je zoals ik wil afvallen, is het zeker belangrijk. Oefening baart kunst, is het gezegde. Het is jammer dat alleen het op gang komen al een oefening op zich is.

Het #WOT woord van deze week is

Oefening = 1) Africhting 2) Bekwaming 3) Exercitie 4) Het bekwaam maken door herhaling 5) Manoeuvre 6) Opgave 7) Repetitie 8) test 9) Training.

Oefening

Voor mijn werk moet ik regelmatig Excel gebruiken. Nou is Excel een prachtig programma, maar het kan zoveel dat je het nooit allemaal onthoudt, bovendien moet je sommige dingen regelmatig gebruiken om het niet te vergeten. Ik ben al blij als ik simpele handelingen kan doen. Voor de echt moeilijke dingen of een vastgelopen bestand heb ik een collega die enorm handig is daarin. Eén van mijn lastige bestanden is het jaarverslag waarin ik bijhoud hoeveel titels ik toevoeg aan mijn database. Daar zitten koppelingen in naar een ander bestand en natuurlijk zaten er fouten in. Nou kan ik het gebruiken als een oefening, maar aangezien er fouten in zaten waar ik niet achter kwam, mocht mijn collega het gebruiken als oefening. Inderdaad, oefening baart kunst, maar als je de kunst niet beheerst, mag een ander oefenen. Herken je grenzen, om het zomaar te zeggen.

Schrijf je mee?

En jij? Aan het oefenen? Krijg je de neiging mijn oefeningen te gaan doen? Of vind je het allemaal wel goed? Natuurlijk kan het ook zijn dat je helemaal geen oefening nodig hebt. Laat me horen wat je ervan vindt en laat een reactie achter.

#WOT betekent Write on Thursday. Iedere donderdag verzin ik een woord waar je over kunt schrijven (bloggen, vloggen of ploggen). Niets moet, alles mag. Je kunt op ieder moment instappen. De vorige woorden kun je in het archief vinden.