Theater in romans: De toneelclub

Boeken over een amateurtoneelclub? Die wil ik altijd wel lezen. Deze titel kwam ik tegen op Goodreads en was het lezen echt wel waard.

De toneelclub

Nathalie Pagie, De toneelclub. – Amsterdam: Meulenhoff Boekerij, 2013. – 221 p.
ISBN 978-90-225-6688-2

De inhoud

Elin heeft net haar relatie verbroken met een gewelddadige partner die haar mishandelde en is naar een andere stad verhuisd. Ze wil helemaal opnieuw beginnen en haar verleden achter zich laten. Het lijkt haar aardig te lukken: ze vindt een uitdagende baan, en ze besluit haar oude liefde voor toneel nieuw leven in te blazen door zich bij een amateurtoneelclub aan te sluiten. Ze gaan het toneelstuk Medusa spelen in een nieuwe moderne setting. Maar haar spelplezier wordt behoorlijk bedorven als Sirpa zich ook bij de groep aansluit, dezelfde Sirpa die ze kent uit haar middelbare schooltijd en die haar genadeloos heeft gepest in die tijd. Elin laat zich overweldigen, zoals met alles in haar leven. En ze is, zoals Sirpa zeer juist zegt, een slachtoffer “Waarom? Zal ik dat eens zeggen? Omdat je een slachtoffer bent. Omdat je geen pit hebt, geen peper in je reet. Je bent een slappe hap en daar hou ik niet van.” (p. 111). En dat is de trigger voor Elin. Is ze een slachtoffer, ja wel degelijk, maar daar wil ze van af en ze stelt een to do lijstje op dat haar daarmee gaat helpen.

Het toneelaspect

Het is herkenbaar. Een amateurtoneelclub met heel verschillende mensen en heel verschillende ambities. Sommige mensen willen gewoon een leuke repetitieavond en een leuke voorstelling waarbij hun vrienden en familie vertellen dat ze geweldig zijn. Anderen zijn wat ambitieuzer en willen hun beste beentje voorzetten bij de regisseurs die komen kijken bij de voorstelling. Slappe lach mag, maar die serieuze regisseur gaat echt niet alles tolereren. Heel andere verwachtingen bij heel verschillende mensen.

Wat vond ik ervan?

Het leest als een trein, ik had het boek in een paar uur uit. En ik vond het op zich best wel aardig, maar het werd me een beetje teveel. Elins moeder is overheersend, best wel moeilijk en weet heel goed dat ze alles gedaan krijgt van haar dochter. De ex is niet alleen gewelddadig, maar zonder meer gek. Sirpa is een megatrut die haar nog steeds dwars zit, puur om het dwarszitten. En dan hebben we het nog niet eens gehad over haar baas John die een soort slavendrijver is en ondanks zijn getrouwde status iets teveel achter de dames aanzit. Vriendin Pascalle die eerst in Parijs zit en vervolgens haar intrek neemt in Elins huis en daar heel erg aanwezig is. Ach, en buurman Rogier met zijn leguanen is er ook nog. Had iets geschrapt denk ik dan. Het was best spannend, iets te ingenieus naar mijn zin, maar voor een debuut helemaal niet slecht. En het einde. Ach, lees het boek zelf maar om daar achter te komen, maar dat einde vond ik eigenlijk een beetje ongeloofwaardig.

Nathalie Pagie

Nathalie Pagie is thrillerschrijver en communicatieadviseur. In 2013 debuteerde ze met De toneelclub. Naast dit boek heeft ze ook een serie rond het journalistenduo Tara Linders en Diego Martinez geschreven waarvan Paradijsvogels het eerste deel is.

Meer boeken waarin theater een rol speelt? Kijk op mijn boekenpagina.

Idee: #WOT deel 29, 2021

Het nadeel van een wekelijkse rubriek is dat ik elke week weer een idee moet hebben wat voor woord ik ga gebruiken. Dat kan nog wel eens moeite kosten, vooral ook omdat het werk ook nog moet gebeuren. Ik heb op woensdag een tijdblokje gereserveerd voor het schrijven van de #WOT, maar vaak komt het er niet van die dag. Dan moet ik donderdag dus verzinnen en dat was lastig vandaag. Om 8 uur zat ik al achter mijn computer en moest ik wat achterstallige dingen regelen. Een collega uit Egypte had nogal wat nodig en daar was ik even mee bezig. En dan waren er alle dagelijkse dingen die ik ook moest regelen. Tijd voor een idee? Nou, nee.

Het #WOT woord van deze week is

Idee = 1) Bedenksel 2) Brainwave 3) Concept 4) Denkwijze 5) Voorstel 6) Gedachte 7) Indruk 8) Ingeving 9) Interpretatie.

Idee

Ik heb een lijst met ideeën. Die is heel lang geweest, maar veel van mijn woorden zijn al ter sprake gekomen. Bovendien wil ik rekening houden met vorige makers van de #WOT, zoals Irene en Martha en wil ik niet dubbelen. Er zijn woorden geschrapt om die reden. Dan moeten het ook nog eens woorden zijn die een inspiratie zijn voor anderen.

Verder sta ik open zal ik maar zeggen. Soms gaat bij het lezen van de krant of van een tijdschrift een lampje branden en gaat er een woord op mijn lijst. Vaak met een linkje voor de uitleg erbij. Fietsen is ook goed voor inspiratie. Het is me al meerdere malen gebeurd dat ik onderweg op een idee voor een mooi woord kwam. Thuisgekomen kon ik het in één keer in een blog zetten, want dan had ik de uitwerking ook al in mijn hoofd. En dat is dus meteen het nadeel van thuis werken: beduidend minder inspiratievolle fietstochten.

Schrijf je mee?

En jij? Komen de ideeën slapend bij je binnen? Of heb je echt geen idee. Ik hoor graag wat je ervan vindt. Laat een reactie achter.

#WOT betekent Write on Thursday. Iedere donderdag verzin ik een woord waar je over kunt schrijven (bloggen, vloggen of ploggen). Niets moet, alles mag. Je kunt op ieder moment instappen. De vorige woorden kun je in het archief vinden.

Bijna: #WOT deel 28

Ik ben er bijna, bij dat mooie aantal blogs dat ik in januari al had kunnen bereiken als ik door was gegaan met elke dag bloggen. Ik had uitgerekend dat als ik vanaf 1 april 2020 dagelijks was blijven bloggen, ik op 13 januari 2021 het aantal 1000 zou bereiken. Maar het mocht niet zo zijn, want ik stopte in november. Het heilige moeten ging eruit. Dit wordt nummer 989. Nog even.

Het #WOT woord van deze week is:

Bijna = 1) Amper 2) Bekant 3) Bijkans 4) Bijwoord 5) Haast 6) Nagenoeg 7) Net niet 8) Ongeveer 9) Op weinig na 10) Praktisch 11) Vrijwel.

Bijna

Iedereen kent het wel, dat liedje: We zijn er bijna, we zijn er bijna, maar nog niet helemaal. Al googelend kom ik erachter dat het blijkbaar een kinderliedje is, maar waar het vandaan komt is me niet duidelijk geworden. Wel is er een reisprogramma van Omroep Max dat We zijn er bijna heet. Was me volslagen ontgaan, ik hoor blijkbaar (nog) niet tot de doelgroep. Alles bij elkaar klinkt het wel wat negatief, bijna, maar nog niet helemaal. We zijn er bijna. Het is bijna af. Het is bijna op. Ik ben bijna geslaagd, eufemisme voor ik ben gewoon gezakt. Ga zo maar door. Ik heb het diverse malen gehad in mijn leven, zoals die keer dat ik in 3havo bijna een voldoende had voor scheikunde. Ik eindigde met een 2 gemiddeld, en kreeg een 3 op mijn rapport. Bijna voldoende toch? Ik ben overgestapt naar 4mavo, aangezien die andere beta-vakken ook niet al te best gingen. Bijna is het net niet helemaal.

Schrijf je mee?

En jij? Schrijf je mee deze week met de wekelijkse woordoefening? Wat vind je ervan? Kan je het positieve er ook van in zien, of blijft het bij jou ook hangen met een negatieve betekenis? Ik hoor het graag. Laat maar een reactie achter.

#WOT betekent Write on Thursday. Iedere donderdag verzin ik een woord waar je over kunt schrijven (bloggen, vloggen of ploggen). Niets moet, alles mag. Je kunt op ieder moment instappen. De vorige woorden kun je in het archief vinden.

Verhaal: #WOT deel 27

Het is eigenlijk een verhaal, elke week weer. Dat #WOT woord kan op verschillende manieren ingevuld worden. Toen ik het woord nog niet verzon, heb ik zelfs wel met korte verhalen geantwoord. Ik heb bijvoorbeeld met veel plezier over president Trump en zijn covfefe geschreven. Niets leukers dan je fantasie los laten gaan.

Het #WOT woord van deze week is:

Verhaal = 1) Betoog 2) Fabel 3) Feuilleton 4) Folklore 5) Geschiedenis 6) Kroniek 7) Lang verslag 8) Legende 9) Letterkundig werk 10) Literair genre

Verhaal

Van een verhaal is het een kleine stap naar een boek, zou je zeggen. Dat dacht ik vorig jaar november ook met #NaNoWriMo, de National Novel Writing Month. De waarheid? Ik liep vast. Ik wil weer op gang komen, maar helaas gaat dat niet zomaar. Hoe je trek je een verhaal los, waar je geen idee meer bij hebt? Dat is dus de vraag. En meer ook, hoe zet je er weer energie in voor jezelf? Want dat is ook een beetje het eieren eten. Ik ben zo druk bezig met werk, blog, haken, lezen en wat ik maar voor afleiding kan verzinnen, dat het schrijven er bij in schiet. Hoe zorg je ervoor dat je boek niet afkomt? Leid jezelf af. En dat terwijl ik er toch echt wel plezier in had. Een boek over Dineke en Joris in coronatijd. Het tweetal waar ik al meerdere verhalen over heb geschreven. Wie heeft de ultieme tip om dit verhaal tot een einde te brengen?

Schrijf je mee?

En jij? Heb je je eigen verhaal? Ga je hier een heel ander verhaal van maken? Laat me horen wat je ervan vindt en laat een reactie achter.

#WOT betekent Write on Thursday. Iedere donderdag verzin ik een woord waar je over kunt schrijven (bloggen, vloggen of ploggen). Niets moet, alles mag. Je kunt op ieder moment instappen. De vorige woorden kun je in het archief vinden.

Kantoor: #WOT deel 26, 2021

Een tikkeltje moe zat ik vanmiddag te kijken wat ik nog zou kunnen doen. Het was best wel een drukke week geweest en ik moest nog even wat kleins vinden. En jawel, ik vond het, want er stond een Return to Office-cursus voor me klaar. Nu er weer versoepelingen zijn in het coronabeleid, mogen we weer terug naar kantoor. Meteen kreeg ik een enthousiaste mail van de directeur Nederland. En van mijn manager. En van de return to office coordinator. Ik vat het maar samen als blijdschap.

Het #WOT woord van deze week is:

Kantoor = 1) Arbeidsruimte 2) Bedrijfsgebouw 3) Bureau 4) Gebouw voor het werk 5) Handelshuis 6) Schrijfkabinet 7) Werkkamer

Kantoor

Ieder werkend persoon zal het herkennen, de discussies over het kantoor. Ik heb vorig jaar maart een huiskantoor ingericht en zit sindsdien ijverig thuis te werken. De enkele keren dat ik op kantoor ben geweest, keek ik enigszins bedroefd uit op een kantoortuin van lege bureaus met schermenstandaarden die ook leeg waren. Heel veel collega’s, inclusief ik, hadden een scherm te leen gekregen. Ook was er een looproute ingericht die ik volledig negeerde. Ik was toch alleen op de verdieping.

kantoor

De cursus maakte het wel duidelijk. Ja, we mogen terug naar kantoor. Nee, dat kan niet allemaal tegelijk. Nee, dat kan ook niet alle dagen. Mijn manager vroeg deze week al hoe ik het wilde inrichten. Ik heb met hem afgesproken dat ik een dag per week naar kantoor ga op wisselende dagen, want dan zie je ook wisselende collega’s. Ondertussen heb ik al een afspraak gemaakt met een collega, we gaan een bakkie doen, keurig op anderhalve meter afstand.

De toekomst zal leren wat we gaan doen. De meeste bedrijven zullen wel hybride gaan werken en dat blijft dat thuiskantoor relevant. Ik heb nog altijd een half idee mijn rommelkamer tot kantoor te promoveren. Maar dan moet ik eerst wel wat rommel opruimen.

Schrijf je mee?

En jij? Had je al voor de pandemie een thuiskantoor? Of wil je helemaal niet in een kantoor werken? Laat me horen wat je ervan vindt en laat een reactie achter.

#WOT betekent Write on Thursday. Iedere donderdag verzin ik een woord waar je over kunt schrijven (bloggen, vloggen of ploggen). Niets moet, alles mag. Je kunt op ieder moment instappen. De vorige woorden kun je in het archief vinden.

Voorraad: #WOT deel 25, 2021

Ik heb in mijn gang een kast waarin onder andere de gas- en elektriciteitsmeter hangen en waar een voorraad staat van allerlei spullen. Mijn werkster weet dat ze daar allerlei flessen schoonmaakmiddel kan vinden en waarschuwt me als ik weer wat moet aanschaffen. Het gebeurt wel eens dat ik heel enthousiast in de Bonus iets aanschaf en dan tot de ontdekking kom dat ik het al had. Geloof me, het komende jaar hoef ik geen afwasmiddel te kopen.

Mijn keukenvoorraad is weer wat anders, want dat staat over diverse kastjes verdeeld, boven en onder elkaar. Het gebeurt regelmatig dat ik denk dat ik iets in huis heb, maar dat het op blijkt te zijn. Daar moet ik namelijk zelf voor zorgen, mijn werkster kijkt niet naar de eetvoorraad. Dan ga ik maar weer de hele kast leeghalen, herordenen en dingen weggooien die over de datum zijn. Een perfecte manier van voorraad bewaken heb ik nog niet.

Het #WOT woord van deze week is:

Voorraad = 1) Assortiment 2) Foerage 3) Goederenvoorraad 4) Hetgeen voorhanden is 5) Hoeveelheid 6) Leeftocht 7) Magazijngoederen 8) Portefeuille 9) Proviand 10) Reserve.

Voorraad

Vorig jaar heb ik ongeveer een half jaar lang elke dag geblogd. Elke dag! En ik ben er misschien twee keer in geslaagd een stukje in voorraad te hebben. Dus elke dag moest ik iets verzinnen, zat ik soms ‘s avonds laat nog te ploeteren. Op een gegeven moment had ik het gehad. Het was een half jaar heel leuk geweest, maar als je het uit je tenen moet halen wordt het tijd dat je stopt. Ik had toen ook geen voorraad en misschien komt het wel daardoor dat ik nu elke week een #WOT produceer en het daarbij blijft. Ga ik het nog een keer doen, dat elke keer bloggen? Ik weet het niet, leuk experiment geweest, leuke stukken geschreven, maar het werd moeizaam. #WOTjes dus en af en toe een ander stukje, minibiebs, theater in romans – de boeken daarvoor heb ik wel in voorraad, en dat bloggen gaat wel lukken.

Schrijf je mee?

En jij? Hele schuren vol met voorraad? Perfect voorraadsysteem in Excel opgezet? Of sla je er net als ik met je huis en je blog gewoon maar een slag naar? Laat me horen wat je ervan vindt en laat een reactie achter.

#WOT betekent Write on Thursday. Iedere donderdag verzin ik een woord waar je over kunt schrijven (bloggen, vloggen of ploggen). Niets moet, alles mag. Je kunt op ieder moment instappen. De vorige woorden kun je in het archief vinden.

Reizen: #WOT deel 24, 2021

Ik ga weer reizen! In een tram stappen! In een trein stappen! Zenuwachtig controleren of ik wel genoeg saldo op mijn chipkaart heb. Het wachtwoord van de NS vernieuwen en ontdekken dat er best veel nieuwe dingen in de app staan. Vijftien maanden geleden heb ik voor het laatst in een trein gezeten. Toen kwam de eerste lockdown, mocht ik thuis gaan zitten en heb ik voorbeeldig de regels van de overheid gevolgd. Geen reisbewegingen. In mijn geval dus echt niets.

Het #WOT woord van deze week is:

Reizen = 1) Een reis ondernemen 2) Een tocht maken 3) Forenzen 4) Onderweg zijn 5) Rondreizen 6) Toeren 7) Trekken 8) Zich verplaatsen 9) Zwerven

Reizen

Het was allemaal zo vanzelfsprekend. Pre-corona had ik nog nooit van reisbewegingen gehoord, met corona werd het woord gebruikt als excuus om bibliotheken, theaters, bioscopen en musea te sluiten. Thuis werken werd de boodschap. De trams, bussen en treinen waren leeg. Bij mij op het werk waren alleen de collega’s van de werkplaats nog aanwezig, voor hen was het een beetje lastig thuiswerken. Voor mijn buitenlandse collega’s was het ook best wel een opgave. In Nederland viel nog wel te reizen, wilde je naar het buitenland, dan was dat die eerste tijd vrijwel onmogelijk.

Twee weekenden geleden zat ik heerlijk onderuit op een stoel in de zon in het verre Rekken. Dat ligt in Gelderland, tegen de Duitse grens aan. Mijn vrienden en ik konden eindelijk op een uitgesteld weekend uitstapje. Het was zo’n weekendje dat voorheen vanzelfsprekend was, gewoon een datum prikken en vervolgens lekker er op uit met zijn allen. Het was al een jaar uitgesteld. Tel bij elkaar hoe vaak je vroeger op vakantie ging, een avond in een theater of een bioscoop zat en je staat versteld. Ik heb de weerzin tegen de avondklok ook nooit begrepen. Waar kon je dan nog heen ‘s avonds?

Schrijf je mee?

En jij? Heb je de eerste vakantie al weer geboekt? Of is Balkonia of Achteruinia ook dit jaar nog wel een mooie bestemming? Laat me horen wat je ervan vindt en laat een reactie achter.

#WOT betekent Write on Thursday. Iedere donderdag verzin ik een woord waar je over kunt schrijven (bloggen, vloggen of ploggen). Niets moet, alles mag. Je kunt op ieder moment instappen. De vorige woorden kun je in het archief vinden.

Theater in romans: Lord Hawkesbury’s Players

De serie Lord Hawkesbury’s Players van C.J. Archer is een historische romanreeks. De serie speelt in de zestiende eeuw in de Engelse toneelwereld. Het was in die tijd heel normaal dat een lord, in dit geval Hawkesbury een groep spelers onder zijn hoede nam en financieel steunde. Alle drie delen spelen deels in het theater. William Shakespeare speelt een rol in deze boeken.

1. Her Secret Desire

Minerva Peabody is de dochter van een geleerde. Ze is een toneelschrijver, wat in het Engeland van Elisabeth I eigenlijk onmogelijk is. Vrouwen kunnen niet schrijven. ‘In fact, due to the smallness of their brains, they cannot write plays.’ Aldus Roger Style, leider van de Hawkesbury Players. Maar Style heeft een goed stuk nodig, want het publiek loopt weg bij de slechte stukken die hij opvoert. Min wil haar stuk verkopen maar heeft daarvoor een man nodig. Enter Blake, die eigenlijk Robert Blakewell heet, een privateer is, en dat is geen piraat, en de eer van zijn zusje Lilly wil redden. Het meisje is zwanger en wil niet zeggen van wie, maar hoogstwaarschijnlijk is het één van de Players. Blake doet zich voor als de schrijver van het stuk op verzoek van Min, op die manier kan zij haar stuk verkopen aan Style en kan hij zich mengen onder de Players. Min is serieus bezig met haar stuk. Als de suggestie wordt gedaan dat er enkele passionele veranderingen in aangebracht moeten worden, gaat ze dat in de praktijk uitproberen met Blake.

Haar citaat over wat een toneelstuk is: ‘A play is supposed to be performed. You cannot read it to yourself and think you understand it completely. A play’s soul can only be captured by players, with props and costumes and sound effects that reverbate around the uppermost galleries. And most of all, a play needs an audience who respond to it with tears or laughter or a sharp intake of breath.’

2. Scandal’s Mistress

Leo, Lord Warhurst, halfbroer van Robert en Lilly Blakewell, is de volgende die zich in de zaken van Lilly mengt. Hij gaat naar de Hawkesbury Players en maakt daar kennis met Alice Croft, een naaister die als assistent van haar vader werkt. Haar vader is de manager van het ‘tiring house’, de ruimte achter het theater waar de acteurs zich verkleden en alle rekwisieten en kleding worden opgeslagen. Lord Warhurst is arm omdat hij de schulden van zijn vader heeft moeten afbetalen. Hij lijdt onder het schandaal dat zijn vader deze schulden had gemaakt voor zijn mistress. Alice gaat hem helpen op zijn zoektocht naar degene die zijn zus zwanger heeft gemaakt. En dat blijkt een ingewikkeld verhaal te worden.

Als degene die de vrouwenrollen speelt ziek is mag Alice de rol lezen. ‘”Care to read his part?” asked Shakespeare. “I dare say you’ll do an admirable job of acting the role of a woman.”‘ Het mag van Style, maar die heeft wel zijn twijfels erover. ‘Very well. She’s your assistant. But I’ll wager she does a poor Isadora. It requires a man’s skill to understand the nuances of a character like her.’

3. To Tempt the Devil

Het theater speelt nog altijd een rol in deze roman die in 1598 speelt, ongeveer acht jaar na de andere twee romans. Lizzy Croft, zuster van Alice, is naaister in het tiring house. Door een vete van de Master of the Revels met Roger Style loopt de groep gevaar opgeheven te worden. De Master of the Revels hield in die tijd toezicht op toneelgezelschappen en had daarmee veel macht. Een stuk van toneelschrijver Ben Jonson wordt afgekeurd, een stuk van Minerva zou er nog wel door kunnen komen. Lizzy wil haar probleem van toekomstige werkeloosheid oplossen door met James te trouwen, een jongen waar ze al jaren mee bevriend is. Zijn halfbroer Rafe Fletcher is na een afwezigheid van zeven jaar weer in Londen. Ze probeert samen met Rafe de Master of the Revels tot bedaren te brengen, maar komt in de problemen. De man wordt vermoord. Dit laatste deel is meer moord oplossen en liefdesverhaal dan een verhaal over het theater. Shakespeare speelt weer een rol met zijn vriendin Kate, iets wat een duidelijke verwijzing oplevert naar zijn stuk The Taming of the Shrew.

Wat vond ik ervan?

Het zijn eigenlijk drie Boeketreeksjes. Lieve schattige historische romannetjes waarin het liefdesverhaal eigenlijk het belangrijkste is. En jawel lieve lezers, er zijn ook de nodige of onnodige seksscènes. De theaterachtergrond is belangrijk, zeker in het eerste verhaal waarin Minerva als vrouwelijke toneelschrijver een unicum is.

C.J. Archer, Secret Desire, Scandal’s Mistress, To Tempt the Devil, 2011-2012 (Lord Hawkesbury’s Players; 1-3)

Doel: #WOT deel 23, 2021

Ik mag van mijn werk LinkedIn cursussen doen. Dit zijn veelal Amerikaanse cursussen met filmpjes waarbij mensen van alles uitleggen. Ik heb onder andere een Excelcursus gedaan met allerlei tips en trucs. Drie uur een Amerikaanse specialist aanhoren, dingen uitproberen, sommige dingen gewoon niet snappen en nu dagelijks handigheidjes gebruiken. Vanmiddag afgerond. En wat ik vanmiddag ook heb afgerond was de cursus Successful Goal Setting. Jawel, weer Amerikaans.

Het #WOT woord van deze week is

Doel = 1) Ambitie 2) Aspiratie 3) 4) Beogen 5) Bestemming 6) Buut 7) Deel van een voetbalveld 8) Destinatie 9) Eindpunt 10) Goal 11) Ideaal 12) Iets waarnaar wordt gestreefd.

Doel

Ik had bijna de video weer uitgezet toen de enthousiaste Amerikaanse dame over SMART begon. Daar ben ik namelijk bijna mee doodgegooid toen ik een tijdje werkeloos was en op allerlei cursussen zat om me weer aan het werk te krijgen. Mijn mate van allergie voor dit managementjargon is groot. Maar er begon me ook iets te dagen, want ik kan het natuurlijk ook gebruiken voor de #WOT. Let maar op.

S = specifiek. Mijn specifieke doel is een #WOT publiceren.
M = meetbaar. Het is meetbaar, want elke week moet er eentje zijn.
A = acceptabel. Ik vind het wel acceptabel en het management of liever gezegd mijn lieve schrijvers vinden dat ook wel.
R = Realistisch. Ik zou zeggen van wel. Een paar uitzonderingen daargelaten is het blog het laatste jaar op donderdag verschenen.
T = Tijdsgebonden. Op donderdag, eigenlijk het liefst donderdagochtend. Het acroniem #WOT staat tenslotte voor Write on Thursday. Dat sommige mensen daar andere dagen van maken is voor mij niet van belang.

Waar de vriendelijke dame het ook voor je had, was dat je voor ogen moet houden waarom je het wilt. En ook dat je het op moet schrijven. Bulletjournaling had zij het over, maar ik denk dat ik het bij mijn blog houd. Waarom wil ik het? Ik heb jaren zelf meegedaan met de #WOT die dan door anderen werd verzonnen. Vorig jaar heb ik het overgenomen van Irene met het doel dit lang vol te houden. En dat lukt alleen maar als ik voor mezelf randvoorwaarden creëer, namelijk op tijd beginnen en een voorraad aanleggen. Op tijd beginnen is eigenlijk woensdag, dat staat al een tijdje geblokt in mijn agenda. Dat voorkomt dat ik op donderdagavond nog een stukje in elkaar moet draaien. Die voorraad, sja, ik heb vorig jaar met elke dag bloggen al gemerkt dat een voorraad lastig is. Dat doel moet ik misschien wat zacht toepassen, maar toch eens aan werken. En daar ben ik vandaag eigenlijk al aan begonnen, want gisteren was ik echt aan een ander #WOT woord begonnen.

Schrijf je mee?

Is jouw doel elke week een #WOT te schrijven of heb je in je leven allerlei andere doelen die niet SMART worden ingericht? Het kan allemaal natuurlijk. Laat me horen wat je ervan vindt en laat een reactie achter.

#WOT betekent Write on Thursday. Iedere donderdag verzin ik een woord waar je over kunt schrijven (bloggen, vloggen of ploggen). Niets moet, alles mag. Je kunt op ieder moment instappen. De vorige woorden kun je in het archief vinden.

Zon: #WOT deel 22, 2021

Zon, zee, zand! En jawel, na een eindeloze stortvloed aan regen scheen deze week toch eindelijk de zon. Het mag goed zijn voor de plantjes en de grondwaterstand, maar ik had het wel gehad met die regen. Dus, genieten! Stoel buiten op het balkon, gloednieuw voetenbankje erbij, gloednieuw balkontafeltje erbij! Wegbakken vanaf een uur of 4 als de zon op mijn balkon komt!

Het #WOT woord van deze week is

Zon = 1) Blijdschap 2) Brandende bol 3) Bron van energie 4) Dagelijkse gast 5) Daggesternte 6) Energiebron 7) Felle lichtbron 8) Helios 9) Hemellichaam 10) Koperen ploert 11) Lichtbron

Zon

Ik word vrolijk van zon, en ga helemaal niet goed op koud weer. Een winterdepressie is een te groot woord voor mijn niet vrolijke bui in de winter, maar de zon doet me alleen maar goed. Ieder geniet op zijn eigen wijze. Ik ben niet het type om te bakken, andere mensen kunnen niets beters verzinnen. Een vol strand? Niet voor mij, want het mag zo lekker zijn, een beetje schaduw is nog lekkerder. De mensen worden vrolijker in de zomer. De vreugde over de zon is ook te melden in de muziek. Zomerhits voldoende die voldoende op oorwurmen lijken om te blijven hangen. Ik kan jullie bijvoorbeeld herinneren aan René Froger die elke zomer weer grijs gedraaid wordt met zijn eigen huis, een plek onder de zon.

Er is geen enkele mogelijkheid deze zomeroorwurm te ontlopen. Ik heb het zelfs een keer gebruikt voor een blog.

Schrijf je mee?

En jij? Ben je een zomerfan of ga je liever voor de winter? Brul je mee met iedere zomerhit die voorbij komt, of laat je de radio liever uit in de zomer? Laat me horen wat je ervan vindt en laat een reactie achter.

#WOT betekent Write on Thursday. Iedere donderdag verzin ik een woord waar je over kunt schrijven (bloggen, vloggen of ploggen). Niets moet, alles mag. Je kunt op ieder moment instappen. De vorige woorden kun je in het archief vinden.