Lampje van Annet Schaap (boekbespreking)

Ik houd niet van hypes, nooit gedaan. Als een boek massaal aangeprezen werd, liep ik er hard langs. Dit maal niet. Lampje van Annet Schaap werd op Goodreads massaal aangeprezen en kreeg van de ene na de andere lezer vijf sterren. Ook van mensen die ik ken als kritische lezers. En dat voor een kinderboek. Zaterdag was ik in de boekwinkel op zoek naar een ander boek, dat had ik gevonden en ik liep naar de kassa. En daar lag Lampje en ze was aan het roepen dat ze meegenomen wilde worden. Ik heb geluisterd en heb er geen spijt van.

Het verhaal

lampjeHet is een verhaal over de zee. Lampje, de dochter van de vuurtorenwachter beklimt elke avond eenenzestig treden om het licht aan te steken. Op een stormachtige avond blijkt dat de lucifers op zijn en moet ze het dorp in om nieuwe te halen. Het gaat mis, en een schip lijdt schipbreuk. Als gevolg daarvan moet Lampje weg bij haar vader en ze gaat naar het Zwarte Huis van de admiraal, waarvan ze zeggen dat er een monster woont. Lampje krijgt te maken met mensen zoals juffrouw Amalia die wel zeggen dat ze het beste met haar voor hebben, maar dat is niet zo. Lampje vindt uit hoe dat zit met het monster en er gebeurt nog veel meer.

Waarom is het nou zo mooi?

Soms begin je aan een boek en wil je gewoon in één ruk door met lezen, zelfs is het ‘s avonds laat en weet je dat de wekker de volgende ochtend weer vroeg gaat. Vanaf de eerste bladzij was het heerlijk om te lezen en vond ik de hoofdpersonen leuk en sympathiek. Lampje is mijn nieuwe BFF, ik kan er niet anders van maken. De mengeling van kinderverhaal en sprookje maakt het voor mij aantrekkelijk. Het gaat over piraten, zeemeerminnen, gemene juffen, admiraals die beter zouden moeten weten. Over vreugde en verdriet, vriendschap, verloren ouders en moedig zijn. Vanaf het begin maak ik sympathieke geluiden voor Lampje als er iets gebeurt wat niet zou moeten gebeuren. Ze is dapper, het lijkt niet zo voor een klein meisje, maar ze is het wel. Ze schopt kont om het maar zo te zeggen. Ik ben van mezelf, is iets wat ze vaak zegt. Iets dat ze van haar moeder heeft geleerd en ieder kind van zijn of haar moeder zou moeten leren. Het verhaal is wat puzzelen door alle verwikkelingen rond Lampje, haar ouders en Vis en zijn ouders, maar alle puzzelstukjes vallen op zijn plek in dit verhaal. Annet Schaap is begonnen als illustratrice van jeugdboeken en dat zie je aan de prachtige tekeningen in het boek. Alleen al daarom moet je gewoon die hardcover kopen en geen e-book. Tussen Lampje en haar vader komt het goed: Soms, als je iets een hele tijd zo vreselijk graag wilde en je krijgt het eindelijk, is er een soort stilte waarin niemand weet wat ie moet doen.

Lampje, Annet Schaap. Amsterdam: Querido’s Kinderboekenuitgeverij, 2017.

Vrouw: #WOT deel 10

Ik heb mijn oma van moeders kant nauwelijks gekend, ze is overleden toen ik een jaar of vier was. Ze was 63, dezelfde leeftijd als mijn moeder toen die overleed. Daar denk ik af en toe wel eens aan. Ik ben zelf nu 53.

Oma

omaTwaalf broers en zussen had mijn moeder. Zij was nummer twee in het rijtje, haar jongste broer werd geboren toen zij al in de 20 was. En als ik de verhalen mag geloven hebben er ook diverse miskramen tussen gezeten. Zo’n groot aantal kinderen was normaal in die tijd. Mijn oma is geboren rond de eeuwwisseling, die van de 19e en 20ste eeuw dus. Voor mij ligt haar geschiedenis in die ene foto die ik van haar en mij heb. Verder weet ik weinig van haar. Maar het moet een hard leven zijn geweest, zoveel kinderen om te verzorgen. En ook verdeeld over zo’n lange periode. Het zal ook niet makkelijk zijn geweest dat er een Wereldoorlog in die periode zat.

Moeder

Mijn moeder is dit jaar 25 jaar geleden overleden. Ze was geboren in 1930. Toen zij in 1957 trouwde met mijn vader is ze gestopt met werken. Mijn vader zorgde voor het inkomen. Ik heb drie broers, met de oudste verschil ik vijf jaar. Vier kinderen in korte tijd. Mijn moeder zorgde voor ons en het huishouden. Ik had wel altijd het idee dat ze eigenlijk wel had willen blijven werken. Zeker toen wij wat ouder werden, was die kinderverzorging  geen dagvullende taak meer. Maar ja, mijn moeder had huishoudschool en verder weinig. Wat werkervaring voor haar trouwen, ze werkte op de veiling, en verder niets.

En ik?

Ik heb een heel ander leven. Ik heb een tijdje een relatie gehad, maar woon nu alleen. Ik heb gestudeerd en heb een vak geleerd. Ik heb van mijn hobby mijn werk gemaakt door informatiespecialist te worden. Ik heb geschiedenis gestudeerd, werk, heb hobby’s, heb een druk sociaal leven en ben een heel andere vrouw dan mijn moeder en oma waren. Een betere vrouw? Dat wil ik niet zeggen. Zij waren de vrouwen die ze konden worden in hun tijd. Is het leven beter geworden? Oh ja, absoluut. Maar strijden voor de positie van de vrouw? Het is nog niet voorbij zolang je zo’n ceo van Schiphol hoort zeggen dat ze specifiek een man zoeken als nieuwe baas van de luchthaven. Anders wordt het man-vrouw evenwicht verstoord. Dat onzin argument wordt nou nooit gebruikt bij een evenwicht van alleen maar mannen. En zo zijn er wel meer dingen waardoor je als vrouw je minder voelt. Die Internationale Vrouwendag is nog steeds nodig.

Vrouw ~ 1) mens van het vrouwelijk geslacht 2) echtgenote: groeten aan je vrouw 3) (kaartspel) naam van een kaart; = koningin: ruitenvrouw 4) bazin, vrouwtje (3): (tegen een hond) kom maar bij de vrouw.

Iedere donderdag publiceert @drspee een woord waar je over mee kunt bloggen, vloggen, ploggen of op een andere manier kunt meedoen. WOT betekent Write on Thursday. Het woord van deze week staat hier.

Kijk ook nog even in mijn Flickr photostream.

Spiegel: #WOT deel 9

Ik vond het een mooie uitdrukking. Ik zat naar een aflevering van NCIS te kijken, waar iemand over sociale media zei dat je nooit de B-zijde te zien kreeg. Degene tegen wie hij het zei was geboren na de lp’s, dus die keek of hij water zag branden, maar het klopt wel. Al die instagramfoto’s van fitgirls, fitboys, beautydames en -heren laten de A-zijde zien, de beste foto. Kim Kardashian, koningin van de selfies heeft wel eens gezegd dat ze honderden foto’s kan nemen voor ze tevreden is.

Spiegel ~ 1) voorwerp dat beelden terugkaatst van objecten die zich ertegenover bevinden 2) (medisch) gehalte van een bepaalde stof in een vloeistof, met name in het bloed

Spiegel

Ik heb een hele mooie spiegel met een bewerkte rand hangen in mijn woonkamer. Er hangt er een in mijn badkamer, dat is er zo een met een kastje erachter en ingebouwd licht. De twee deuren zijn ongelijk van breedte, want daar is over nagedacht. Waren ze even groot geweest dan had je de naad voor je neus gehad. Nu kan je in de spiegel kijken zonder over je neus te wrijven. Ik gebruik hem niet bewust, ‘s ochtends sta ik gapend mijn ding te doen in de badkamer en zijn mijn ogen niet eens genoeg open. En ‘s avonds, als ik voor het slapen gaan mijn tanden poets, sta ik meer op mijn tanden te letten dan op mijn gezicht.

Social media

spiegelDe spiegel van de gemiddelde fitgirl is het Instagramaccount. De dames en heren bieden tegen elkaar op met hun foto’s met ingetrokken buikjes, elegante poses en stralende lachjes in de spiegel van de sportschool. Ik ben er nog nooit in geslaagd om een fatsoenlijke foto te maken in de sportschool, maar dat ligt misschien ook wel aan het feit dat ik mijn telefoon in mijn kastje laat liggen. Het is niet mijn spiegel. Ik heb één keer zo’n foto gemaakt, maar daar zie je wel aan dat ik het niet gewend ben. De enorme spiegel in de sportschool vind ik eigenlijk alleen nuttig als ik wil zien hoe ik een oefening uitvoer. Maar wat is dat toch dat mensen ertoe brengt zoveel van zichzelf te laten zien? Waarom in de spiegel kijken? Kan je niet beter gewoon om je heen kijken?

Iedere donderdag publiceert @drspee een woord waar je over mee kunt bloggen, vloggen, ploggen of op een andere manier kunt meedoen. WOT betekent Write on Thursday. Het woord van deze week staat hier.

Foto: Pixabay, CC0 gebruik

Sabotage in drie delen (boekbespreking)

Ik ben dol op science fiction en toen ik in de little free library bij mij in de buurt drie boeken van Murray Leinster tegenkwam, nam ik ze meteen mee. Het was namelijk een complete trilogie, Sabotage 1: ruimteplatform, Sabotage 2: pendeldienst en Sabotage 3, ruimtestation.

Murray Leinster

Murray Leinster was een pseudoniem van William Fitzgerald Jenkins, een Amerikaanse schrijver van science fiction en alternatieve geschiedenis. Hij schreef meer dan 1500 korte verhalen en artikelen, veertien filmscripts en honderden radio- en televisiescripts. In 1956 won hij een Hugo award voor zijn novelle Exploration Team. Deze trilogie stamt uit de jaren vijftig. Deel 1 en deel 2 zijn in 1953 gepubliceerd, deel 3 in 1957. Deze Nederlandse vertaling is in de jaren zeventig gepubliceerd.

Drie keer sabotage

ruimteplatform De Nederlandse uitgever heeft er voor gekozen om Sabotage in de titel op te nemen en daar draait het ook wel om. Deel 1 start met de vliegreis van Joe Kenmore, een ingenieur die gyroscopen heeft gemaakt voor “het belangrijkste voorwerp dat er op aarde werd gebouwd”. Dat voorwerp blijkt een ruimtestation te wezen, maar voordat het station in de ruimte hangt zijn we wel een paar sabotagepogingen verder. En daarmee is het niet afgelopen. In deel 2 redt Joe met zijn vrienden het ruimtestation als het in de lucht hangt. In deel 3 is er een station op de maan gevestigd en redt hij dat station. Hij heeft het er maar druk mee.

Jaren vijftig

pendeldienstIk was nieuwsgierig geworden omdat de boeken zo lang geleden geschreven zijn. Overleeft 65 jaar oude science fiction de huidige wetenschap? Van wetenschap weet ik te weinig om dat te beoordelen, maar van ruimtevaart weet ik wel iets dank zij een jeugdige fascinatie met de ruimte. De ruimtereizen en het omgaan met de ruimte zijn aardig authentiek, voor zover ik kan nagaan. Wat het leuk en gedateerd maakt is de inrichting van het ruimtestation, natuurlijk gedaan door een vrouw. De geliefde van Joe, Sally, heeft de hele inrichting ontworpen met een complete keuken waar de ruimtevaarders mogen koken, bedden met een ronde opblaasbare matras en ook asbakken. Tegenwoordig weten we wel anders natuurlijk. En wat het ook leuk maakt, de beschrijving van de tv-shows die vanuit het maanstation worden uitgezonden, inclusief verwende vrouwelijke presentator. Maar de sabotagepogingen bijvoorbeeld worden ongeloofwaardig op het moment dat beschreven wordt dat de koepel van het maanstation eenvoudig opengesneden kan worden met een mesje. Kom, geen ondoordringbare kunststof? Dat was nou niet bepaald spannend.

Motivatie

maanstationBij science fiction vind je die nieuwsgierigheid van de mens, wat is er achter de volgende berg? En in deze boeken, ergens in de Koude Oorlog tijd spelende, is dat hetzelfde. Het ruimtestation, ontwikkeld om verder te gaan in het onderzoek met atoomenergie dat te gevaarlijk wordt geacht om op aarde te doen. Al in die tijd is men zich ervan bewust dat de voorraden kolen en olie beperkt zijn en dat er andere bronnen van energie moeten komen. En die komen er ook in deze boeken, genoeg voor een reis naar Mars, waarvan we in 2018 weten dat het nog steeds toekomstmuziek is.

Was het wat?

Laat ik voorop stellen dat ik de boeken met best wel wat plezier gelezen heb, maar het waren absoluut geen meesterwerken. Het kan aan de vertaling liggen, maar “woedend” was de enige mogelijke emotie. De personages waren op zijn best van bordkarton. De romance tussen Joe en Sally was lief, maar in drie boeken zijn er drie kussen uitgedeeld. De eeuwige liefde zag ik niet tussen die twee. De vrienden van Joe zijn cliché’s, hoewel het dan wel weer opvallend is dat één van die vrienden een dwerg is. En wat in alle boeken volslagen onduidelijk is, wie die vijanden dan wel zijn die zoveel moeite doen om het ruimtestation en het maanstation te saboteren.

Murray Leinster, Space Platform, Space Tug, City on the Moon. – 1953-1957.
Nederlandse vertaling, Haren: Luitingh, 1972

Woord: #WOT deel 8

Kledend. Dat was het woord waar ik naar zocht. Het ultieme woord bij Wordfeud. Ik speel het graag, vind het vreselijk leuk, maar word vaak verpletterend verslagen door mijn tegenstanders. En soms heb je ook van die spelletjes die vanaf het begin niet te geloven zo slecht zijn. En af en toe lukt het.

Woordenboek

Het is vaak gokken bij Wordfeud of een woord wordt goedgekeurd of niet. Want wie het woordenboek heeft samengesteld weet ik niet, maar het zit nogal rammelend in elkaar. Woorden worden goedgekeurd waarvan je denkt, hoe is het mogelijk. Werkwoordsvormen zonder eind-n bijvoorbeeld. Ik heb er spijt van dat ik die tip aan een vriendin heb gegeven, want zij wint nu regelmatig. Het nadeel van dat woordenboek is wel dat het mijn eigen woordenschat vertroebelt. Met dezelfde vriendin heb ik offline Wordfeud gespeeld in de vakantie – dat heet Scrabble – en we hadden regelmatig discussies of een woord goed was of niet.

Het ultieme woord

Met Wordfeud heb je de mogelijkheid om met een standaard bord te spelen, dan zijn de letterwaardes en woordwaardes net zoals bij Scrabble over het bord verdeeldwoord. Maar je hebt ook de mogelijkheid om met een random bord te spelen. Daar zijn de woordwaardes en letterwaardes willekeurig over het bord verspreid. Met een beetje geluk kan je dus leuke scores binnenhalen. Met kledend lukte dat. Als ik me goed herinner zat er twee keer 3x woordwaarde onder verstopt, 3x letterwaarde en 2x letterwaarde. Bovendien was ik alle zeven letters kwijt. Een score van 1512 punten, had meer kunnen zijn als er geen blanco letter tussen had gezeten. Eindscore 1856 punten. Mijn tegenstander kon er hartelijk om lachen. Ik ben er nooit meer overheen gegaan.

Woord ~ 1) Afgepaald stuk grond 2) Afgeperkt stuk land 3) Belofte 4) Bewoording 5) Deel van een hoofdstuk 6) Deel van een zin 7) Dier 8) Een zin 9) Erewoord 10) Formulering 11) Geheel van spraakklanken 12) Grammaticale term 13) Is nooit zinloos 14) Letterwoord 15) Logos 16) Omschrijving 17) Rede 18) Spraakklank 19) Taalkundige term 20) Taalteken 21) Term.

Iedere donderdag publiceert @drspee een woord waar je over mee kunt bloggen, vloggen, ploggen of op een andere manier kunt meedoen. WOT betekent Write on Thursday. Het woord van deze week staat hier.

Foto: #WOT deel 7

Mijn werkster zag deze week een trouwfoto van mijn ouders en vertelde me dat ik op mijn moeder lijk. Ik zie dat nooit. Ik kijk naar die foto en denk, ja, het kan wel kloppen. Maar dat denk ik ook als iemand me vertelt dat ik op mijn vader lijk.

Foto ~ 1) Afbeelding 2) Afbeelding van een persoon 3) Afdruk 4) Beeldopname 5) Beeltenis 6) Fotografisch portret 7) Grieks voorvoegsel 8) Illustratie 9) Kiek 10) Kiekje 11) Momentopname 12) Opname 13) Persoonsafbeelding 14) Plaat 15) Plaatje 16) Portret 17) Positief beeld 18) Shot 19) Snapshot 20) Uitvergroting 21) Vakantieherinnering 22) Zichtbare voorstelling.

Herinneringen

Mijn ouders zijn getrouwd in november 1957 en als ze waren blijven leven hadden ze dus in 2017 hun zestigjarig trouwfeest gevierd. Ik ben in 1964 geboren, als jongste van de vier kinderen.

2018-02-15 20.24.57Ze waren er niet idioot vroeg bij, mijn ouders. Dat kan hebben gelegen aan het feit dat mijn vader na WO II eerst vier jaar naar Nederlands-Indië mocht, voor zijn dienstplicht. Hij werd acht dagen na zijn huwelijk 32, mijn moeder was 27. Kinderen kwamen wel volgens de verwachting. Oudste broer is in januari 1959 geboren.

Vragen

De foto levert wel vragen op. Ik zit er naar te kijken en zit me ook te bedenken: hoe zijn ze elkaar tegengekomen? Twee mensen uit verschillende kerken in een tijd dat zo’n kerk wel degelijk belangrijk was. Ze hadden overeenkomsten: allebei uit grote gezinnen, mijn vader zeven broers en zussen, mijn moeder twaalf broers en zussen. Allebei bijna de oudste, want er zat nog een zus boven. En wat is er dan allemaal gebeurd tussen die eerste ontmoeting en dit huwelijk dat ruim zestig jaar geleden plaatsvond? Het maakt nieuwsgierig en het is jammer dat ik het ze niet meer kan vragen.

Iedere donderdag publiceert @drspee een woord waar je over mee kunt bloggen, vloggen, ploggen of op een andere manier kunt meedoen. WOT betekent Write on Thursday. Het woord van deze week staat hier.

Kijk ook nog even in mijn Flickr photostream als je wilt weten of ik op mijn moeder lijk.

Visie: #WOT deel 4

Visie, daar ontbrak het mij aan, afgelopen vrijdagochtend. Ik was met sporttas en al onderweg naar mijn personal trainer, toen ik me realiseerde dat ik mijn badpak was vergeten. De handdoek die op het wasrek hing, zat mijn visie op mijn daar ook hangende badpak in de weg. Zwemmen zou niet gaan deze ochtend.

Visie ~ 1) Aanschouwing 2) Beschouwing 3) Brede blik 4) Denkbeeld 5) Gedachtebeeld 6) Gezicht 7) Gezichtspunt 8) Gedachtebeeld 9) Het zien 10) Idee 11) Ideologie 12) Interpretatie 13) Inzage 14) Inzicht 15) Kijk 16) Lezing 17) Mening 18) Oordeel 19) Opinie 20) Optiek 21) Opvatting 22) Standpunt 23) Zicht 24) Zienswijze.

Toekomstvisie

visieHet is 2028 en wat ben ik dan aan het doen? Ja, Martha weet het, en Irene heeft ook een duidelijk toekomstbeeld. En ik? Wat laat mij uit bed komen behalve de wekker om 6:45 ‘s ochtends? Ik weet het niet. Ruim vier jaar geleden was ik werkeloos, ik wilde niets liever dan weer aan het werk gaan en solliciteerde me te pletter op allerlei functies. Daar was ik zo druk mee bezig en ik was zo blij dat ik weer aan het werk kwam dat ik er verder niet meer over nadacht. Bijna twee jaar geleden kreeg ik mijn vaste aanstelling, waar ik ontzettend gelukkig mee was. Ik mocht verder in een baan waar ik het enorm naar mijn zin had. Maar tegelijkertijd bekroop me ook wel dat gevoel van, is dit nou alles? Ben ik gelukkig als ik hier zit tot mijn pensioen? Midlife crisisje Ali? Ja, helemaal mogelijk.

Opruiming

Ik ben al jaren bezig met allerlei dingen, toneel, sport, schrijven, redacteur spelen. Het is geen wet dat dit tot het einde der dagen doorgaat. Je kunt dingen zat worden. In die fase ben ik eigenlijk wel de laatste tijd. Ik heb ruimte nodig in mijn leven om na te kunnen denken over wat ik wil. Wat wil ik doen, wat ga ik ontwikkelen. Bij mij is het dus niet alleen die visie uitvoeren, maar ook die visie ontwikkelen en daarvoor ga ik wat ruimte creëren. Daar ga ik het later nog wel eens over hebben want dat wordt een lange termijn visie.

Korte termijn visie

Vrijdag stelde Pedro, mijn personal trainer, me voor de keus: een plank van een minuut en voor elke seconde die eraan ontbrak mocht ik een burpee doen. Dus een visie van een plank van een minuut of een aantal herhalingen van mijn meest geliefde oefening. Ik haalde de minuut.

Iedere donderdag publiceert @drspee een woord waar je over mee kunt bloggen, vloggen, ploggen of op een andere manier kunt meedoen. WOT betekent Write on Thursday. Het woord van deze week staat hier.

Foto: Pixabay, CC0 gebruik

Integer: #WOT deel 3

Aanstaande vrijdag verschijnt de Nederlandse vertaling van Fire and Fury, het boek van Michael Wolf over de opkomst van Donald Trump. Ik had het Engelse exemplaar al in handen gekregen en om heel eerlijk te zijn: het valt niet mee.

Integer ~ 1) Betrouwbaar 2) Braaf 3) Edel 4) Eerlijk 5) Eerlijk en betrouwbaar 6) Fair 7) Geheel getal (informatica) 8) Hoog aanzien 9) Hoogstaand 10) Ingetogen 11) Niet om te kopen 12) Niet omkoopbaar 13) Nobel 14) Onbesproken 15) Ongerept 16) Onkreukbaar 17) Onomkoopbaar 18) Onschendbaar 19) Rechtop 20) Rechtschapen 21) Waarachtig 22) Zwak.

Integer

In mijn optiek moet een politicus enige mate van integriteit hebben. Nou snap ik wel dat het moeilijk is voor zo’n man of vrouw die een hoop macht in handen krijgt, maar een beetje nuchterheid mag toch wel. Zo niet Donald Trump die al voor zijn verkiezing meedeed in twitterfitties en na zijn verkiezing daar vrolijk mee doorging. En zijn strategie doorzie ik niet helemaal, niet na de 34% van het boek dat ik heb gelezen. Ramt hij gewoon door en verzint hij het terwijl hij bezig is of heeft hij echt beleid? Ondertussen zie ik iedereen die met hem in aanraking komt, zijn integriteit verliezen. Zie bijvoorbeeld de reacties na de uitspraken van Trump die naar Haïti en Afrikaanse landen refereerde als “shithole” landen. Kijk naar Homeland Secretary Nielsen die door de Democratische senator Booker gegrild werd in een hearing over haar geheugenverlies. Ze herinnerde zich ferme taal maar niet dat specifieke woord.

Terug naar Nederland

Hebben we in Nederland te klagen? Ja, een beetje wel vind ik. Niet alleen heb je politici als Geert Wilders en Thierry Baudet die een eenzijdig wereldbeeld hebben en niet nalaten één specifieke bevolkingsgroep overal de schuld van te geven. In hun politieke streven zijn ze heel goed in het verspreiden van “fake news” onder hun volgelingen. Je hebt ook bij andere partijen de nodige relletjes en dingen die niet goed gaan. Kijk naar de PvdA-er William Moorlag die naar zijn idee goed deed, maar echt wel tegen de wet inging. Kijk ook naar de talloze VVD-politici die de laatste jaren zijn gesneuveld over dingen die gewoon niet voor hadden mogen komen. De bonnetjes affaire, één minister en één staatssecretaris, af door de zijdeur. Een voorzitter van de partij die zwaar over de schreef gaat bij de verkoop van een bedrijf. Dat noem ik niet integer.

Vertrouwen in de politiek

Dat is dus moeilijker aan het worden. Vroeger wilde ik er wel op vertrouwen dat die politici het beste met ons eenvoudige burgers voor hadden. Tegenwoordig krijg ik toch een flinke dosis wantrouwen als ik weer een prachtig plan hoor. In Amerika is het met die scherpe tweedeling daar nog veel moeilijker. Hier kan je nog rustig grijs denken over de politiek, in Amerika is het meer zwart wit en is het moeilijker buiten een politiek kamp te blijven. Het boek van Michael Wolf ga ik nog uitlezen, maar ik heb niet veel hoop dat ik daar nog een integere politicus in tegenkom.

Iedere donderdag publiceert @drspee een woord waar je over mee kunt bloggen, vloggen, ploggen of op een andere manier kunt meedoen. WOT betekent Write on Thursday. Het woord van deze week staat hier.

Minderen met social media

Elja stuurde vanochtend haar nieuwsbrief* over waarom je zou moeten stoppen met social media. Gelukkig had ze er ergens ook “niet” bij gekrabbeld. Want ik zou niet meer zonder kunnen. Ik kan rustig zeggen dat mijn leven er rijker van is geworden.

Wat doe ik allemaal met social media?

social mediaOp 5 januari heb ik mijn zevende twitterverjaardag gevierd. In 2011 bestond Twitter bijna zes jaar en vonden ze op mijn werk dat er maar eens een Twitter account moest komen. Ik heb toen het Twitter account aangemaakt en dat gelijk ook maar voor mezelf gedaan. In 2013 ging ik meedoen aan #blogpraat, een toen wekelijkse en nu maandelijkse twitterchat over bloggen. Aangezien ik toen ook al een tijdje blogde, was ik wel geïnteresseerd. Elja deed eraan mee, en via #blogpraat leerde ik nog meer mensen kennen. Ik zit op LinkedIn, bijna verplicht als je aan het solliciteren bent. Ik heb ook een Instagram-account, dat vind ik leuk, niet zozeer om zelf foto’s erop te zetten, maar ik volg vooral veel mensen. Pinterest gebruik ik ook om die reden. Ik ben ook voor Facebook gezwicht en doe daar vooral veel spelletjes en post mijn blogs. Mag je Wordfeud ook social noemen? Ik doe het nog steeds fanatiek, verlies meer dan dat ik win, maar vind het leuk. Mijn website mag ik ook wel social noemen vind ik.

Nadelen

Ze zijn er echt wel die nadelen:

  • Vroeger verveelde je je gewoon, tegenwoordig zit je filmpjes te kijken op Facebook, of ga je een kletspraatje houden op Twitter.
  • Het is net een dorpsmarkt, bij kraam 1 hoor je een roddel, bij kraam 2 roddel je die door, en zoals dat gaat met doorkletsen, de helft van het verhaal komt maar door.
  • Het is een schoolplein waar de kinderen met de grootste mond vooraan staan en de verlegen kinderen hun mond maar dicht houden.
  • Er is geen rem. Ik heb het al zo vaak gezien dat een twitterconversatie volslagen uit de hand loopt omdat iedereen meteen zijn vingers op dat toetsenbord zet. Denk. Eerst. Even. Na.

En waarom dan toch?

Het is leuk, het is interessant. Het is iets wat ik in mijn vak als informatiespecialist moet kennen en gebruiken. Ik heb mijn werk gevonden via Twitter. Het is ontzettend handig om vacatures te vinden. Ik heb er contacten opgedaan en vrienden gemaakt. Mijn webgoeroe ken ik via Twitter. Ik vind er mijn vakliteratuur, ik kom er blogs tegen, kom boeken tegen die ik wil lezen, leer nieuwe schrijvers kennen.

En dat minderen

Ja, ja. Af en toe betrap ik me erop dat ik weer een halve avond met die telefoon op de bank zit en mijn Twitter zit te bekijken en Instagram, zit te Wordfeuden en ondertussen met een half oog naar de tv zit te kijken. Ik ben snel afgeleid door dat ding en doe allerlei dingen half. Het is dus maar goed dat ik in februari met een vriendin naar een Landalpark ga, waar ze het wagen € 27,50 te vragen voor de wifi, dat wordt een social medialoze week. Lezen, haken, wandelen, zwemmen, shoppen, koken, een film helemaal kijken. Een openbaring.

*Geïnteresseerd in marketing? Abonneer je vooral op die nieuwsbrief

Foto: Pixabay, CC0 gebruik

Liefde: #WOT deel 1

De hele ochtend spookte het liedje door mijn hoofd. André Hazes – Wat is dan liefde, of was het nou, Dat is dan liefde. Hoe één woordje of zelfs één letter verschil kan maken. Ik heb het vanavond toch maar even opgezocht en André weet het ook niet allemaal precies: wat is dan liefde? Daar zingt hij over, en iets is er fout gegaan, want zingt hij, vergeven hoort ook bij de liefde en hij gaat op zijn knieën.

Liefde ~ 1) Affectie 2) Amor 3) Belangstelling 4) Blijk van genegenheid 5) Diepe genegenheid 6) Elkaar lief hebben 7) Gehechtheid 8) Genegenheid 9) Hoofddeugden van Lao Tse 10) Innigheid 11) Min 12) Nauwe verwantschap 13) Neiging 14) Passie 15) Sterk gevoel 16) Sterke genegenheid 17) Toewijding 18) Vlam 19) Warme genegenheid 20) Warme toegenegenheid.

Liefde in de literatuur

Ik ben een paar weken ziek geweest en dan moet ik niet teveel nadenken over wat ik lees. Ik heb dus een overdosis aan Bouquetreeksjes gelezen. Daar heb ik er heel veel van op mijn e-reader en ook daarmee doe ik niet moeilijk. Ze staan op alfabet van auteur en ik lees ze dus alfabetisch. Ruim dertig jaar geleden toen ik met deze boekjes begon, was het heel eenvoudig. Man en vrouw ontmoeten elkaar, worden verliefd en wisselen op pagina 30 de eerste zoen. Op pagina 50 wordt een misverstand in de wereld geholpen, op pagina 80 krijgen ze ruzie, op pagina 100 verdwijnt het misverstand en in het laatste hoofdstuk trouwen ze. Tegenwoordig is het allemaal wat minder kuis en wordt er ook met seks gestrooid. Regelmatig komt het voor dat de vrouw zwanger is, of dat er zelfs al een kind is. Maar de man is nog steeds een typische alfa, vaak steenrijk en misverstanden spelen nog steeds een grote rol in het stramien van het boekje. Ik heb er al zoveel gelezen dat ik er zelf één zou kunnen schrijven.

Wat is dan liefde

De nieuwste dating-app selecteert je aanstaande liefde op basis van je DNA. Lever een beetje van je wangslijm in en laat de wetenschap een keuze voor je maken. Als het zo eenvoudig was, zouden er niet zoveel scheidingen zijn en zouden niet zoveel mensen liefdesverdriet hebben. Maar we doen het allemaal zelf en gaan dus relaties aan met mensen die we beter zouden kunnen mijden. Hij lijkt teveel op mij, of juist te weinig of hij zet de vuilniszak niet buiten, ik noem maar een dwarsstraat. De Bouquetreeksjes leren het ons ook niet in die pakweg 120 pagina’s. André leert het ons ook niet, want hij vraagt zich ook af wat liefde dan wel is. Kan je het dan leren? Of moet je inderdaad eerst van jezelf houden, zoals Martha zegt? En het is waar, soms struikel je erover en helpt de ridder op het witte paard je overeind.

Iedere donderdag publiceert @drspee een woord waar je over mee kunt bloggen, vloggen, ploggen of op een andere manier kunt meedoen. WOT betekent Write on Thursday. Het woord van deze week staat hier.