Oefening: #WOT deel 2, 2021

Iets wat eigenlijk een dagelijkse oefening zou moeten zijn: 40 lunges, 30 jump squats, 20 crunches, 10 push ups, en 2 minuten plank. Het is natuurlijk heel goed als je dagelijks beweegt, en als je zoals ik wil afvallen, is het zeker belangrijk. Oefening baart kunst, is het gezegde. Het is jammer dat alleen het op gang komen al een oefening op zich is.

Het #WOT woord van deze week is

Oefening = 1) Africhting 2) Bekwaming 3) Exercitie 4) Het bekwaam maken door herhaling 5) Manoeuvre 6) Opgave 7) Repetitie 8) test 9) Training.

Oefening

Voor mijn werk moet ik regelmatig Excel gebruiken. Nou is Excel een prachtig programma, maar het kan zoveel dat je het nooit allemaal onthoudt, bovendien moet je sommige dingen regelmatig gebruiken om het niet te vergeten. Ik ben al blij als ik simpele handelingen kan doen. Voor de echt moeilijke dingen of een vastgelopen bestand heb ik een collega die enorm handig is daarin. Eén van mijn lastige bestanden is het jaarverslag waarin ik bijhoud hoeveel titels ik toevoeg aan mijn database. Daar zitten koppelingen in naar een ander bestand en natuurlijk zaten er fouten in. Nou kan ik het gebruiken als een oefening, maar aangezien er fouten in zaten waar ik niet achter kwam, mocht mijn collega het gebruiken als oefening. Inderdaad, oefening baart kunst, maar als je de kunst niet beheerst, mag een ander oefenen. Herken je grenzen, om het zomaar te zeggen.

Schrijf je mee?

En jij? Aan het oefenen? Krijg je de neiging mijn oefeningen te gaan doen? Of vind je het allemaal wel goed? Natuurlijk kan het ook zijn dat je helemaal geen oefening nodig hebt. Laat me horen wat je ervan vindt en laat een reactie achter.

#WOT betekent Write on Thursday. Iedere donderdag verzin ik een woord waar je over kunt schrijven (bloggen, vloggen of ploggen). Niets moet, alles mag. Je kunt op ieder moment instappen. De vorige woorden kun je in het archief vinden.

Uitstelgedrag: #WOT deel 1, 2021

Het was eigenlijk wel een heerlijke vakantie de afgelopen week. Zelfs de donderdag was vrij, want dat vond ik toch een beetje veel, een #WOT op oudejaarsdag. Dat was wel ontspannen, niet nadenken over een woord, geen stukje schrijven, gewoon het jaar afsluiten. Natuurlijk kan ik wel nadenken over een woord. En hier komt het #WOT woord om de hoek kijken: uitstelgedrag.

Het #WOT woord van deze week is

Uitstelgedrag of procrastinatie = het vrijwillig uitstellen van taken die men eigenlijk wil of moet doen en waarbij men weet dat het uitstel waarschijnlijk niet goed is en tot moeilijkheden of extra stress zal leiden. Daarom wordt procrastinatie soms ook irrationeel uitstel genoemd. De term ‘procrastinatie’ wordt als vakterm gebruikt

Uitstelgedrag

Vanaf vorige week donderdag had ik die #WOT in mijn hoofd, want daar moest ik nog wat voor verzinnen. Maar hé, dat is dan een week verder, heeft het haast? Ik kwam er vandaag plotseling achter dat ik nog wel een stukje moest schrijven. Dan moet je er ook bij rekenen dat ik deze week weer mocht werken, dus het werd sowieso na vijf uur. Om zeven uur had ik mijn boek uit (de laatste George) maar had nog geen letter aan het stukje gewerkt. Toen – ultiem uitstelgedrag – ben ik eerst mijn eten gaan klaarmaken. Vervolgens had ik nog een stukje K van Karlijn te bekijken, die had ik gisteren opgenomen vanwege alle merkwaardige gebeurtenissen in Amerika. De Beste Zangers en musicals! Die had ik ook nog opgenomen! Zit iemand zich af te vragen hoe het komt dat ik geen voorraad aan #WOT woorden heb?

Schrijf je mee?

En jij? Ben je er goed in of ben je er zo één die er niet van wil horen? Uitstellen, no way. Laat me horen wat je ervan vindt en laat een reactie achter.

#WOT betekent Write on Thursday. Iedere donderdag verzin ik een woord waar je over kunt schrijven (bloggen, vloggen of ploggen). Niets moet, alles mag. Je kunt op ieder moment instappen. De vorige #WOT woorden kun je in het archief vinden.

Sisu: #WOT deel 52, 2020

Het was vanochtend even niet pais en vree in huize Molenaar. In mijn verwikkelingen met een hangend wasrek en een staand wasrek, draaide ik iets te dicht naar dat staande rek toe, met als resultaat een knal tegen mijn hoofd. Met een bril op is dat niet fijn en ik heb dus enkele woorden gespuid die niet voor herhaling vatbaar zijn. Mijn sisu was even op om het maar zo te zeggen.

Het #WOT woord van deze week is

Sisu = 1) doorzettingsvermogen 2) volharding 3) een ijzeren wil om een bepaalde, vaak langdurige taak te voltooien 4) kracht die ons kan helpen om door te gaan op het moment dat we denken dat we erdoorheen zitten

Sisu

Ik kwam het begrip tegen in een artikel in Intermediair, en vond het opvallend, vooral ook omdat het typisch Fins werd genoemd. Een land waar het zes maanden per jaar donker en koud is, vraagt misschien om zo’n begrip. Ook typisch Fins blijkbaar: ‘Er bestaat geen slechte winter, alleen slechte kleding.’ Allemaal van die dingen die je ook een coronatijd doorhelpen. Je gebruikt in normale tijden al een behoorlijke dosis veerkracht die je in coronatijd ook aanwendt. Wat de omstandigheden ook zijn, je verzint wel een manier om door te gaan. In coronatijd is het de kunst niet verlamd te raken, maar juist kijken naar wat je wel kan doen. Wat vervolgens in het artikel wordt voorgesteld, namelijk winterzwemmen vind ik dan weer geen goed idee, maar dat komt wellicht door mijn voorliefde voor de zomer. Zwemmen vind ik heerlijk, maar dan wel in warm water. Het is een soort batterij die bij de Finnen blijkbaar extra is gevuld door de omstandigheden in dit land.

Schrijf je mee?

Vind je er wat van? Of is je sisu-gevoel ver te zoeken na maanden van corona, intelligente en domme lockdowns en blokjeskerstdagen? Laat me horen wat je ervan vindt en laat een reactie achter.

#WOT betekent Write on Thursday. Iedere donderdag verzin ik een woord waar je over kunt schrijven (bloggen, vloggen of ploggen). Niets moet, alles mag. Je kunt op ieder moment instappen.

Kerstpakket: #WOT deel 51, 2020

Het is weer de tijd van de kerstpakketten. Tegenwoordig krijg je prachtige pakketten, maar vroeger was dat wel anders. Mijn vader kwam elke december thuis met een kip en twee flessen wijn. Met vier minderjarige kinderen schiet je daar niet veel mee op. Toen twee van mijn broers bij hetzelfde bedrijf gingen werken, kregen ze elk twee flessen wijn en een kip. Je mag één keer raden wat we met de Kerst aten.

Het #WOT woord van deze week is

Kerstpakket = 1) Geschenk 2) Met kerst uitgereikt geschenk aan werknemers 3) Relatiegeschenk

Kerstpakket

Ik heb jaren lang bij een organisatie gewerkt die niet aan kerstpakketten deed. Met een lichte jaloezie zag ik de pakketten bij andere mensen. Gelukkig kregen we ze op een gegeven moment wel. Toen leerde ik ook dat het altijd beter kan. Hoe mooi het pakket ook was, er werd altijd over gezeurd. Er zaten dingen in die niet lekker waren, er zaten geen eetbare dingen in. De afsluitbare doos waar we het pakket een keer in kregen was niet mooi en ga zo maar door.
Mijn nieuwe werkgever doet wel aan kerstpakketten. Twee keuzes, of een pakket, of weggeven aan een goed doel. Het goede doel heeft aan mij niets kan ik u vertellen. Ik heb altijd voor het pakket gekozen. Dit jaar is het bij me thuis gebracht door een collega. De goede man mocht zes pakketten rondbrengen aan collega’s. Ik heb het dankbaar in ontvangst genomen. Bonbons, fudge, een powerbankje, draadloze oortjes, een pen die zo ongeveer alles kan behalve schrijven. Ja, mooi pakketje dit jaar.

Afbeelding van sutulo via Pixabay

Schrijf je mee?

En jij? Heeft het goede doel wel iets aan je, of houdt je werkgever het bij twee kippen? Laat me horen wat je ervan vindt en laat een reactie achter.

#WOT betekent Write on Thursday. Iedere donderdag verzin ik een woord waar je over kunt schrijven (bloggen, vloggen of ploggen). Niets moet, alles mag. Je kunt op ieder moment instappen.

Rood: #WOT deel 50, 2020

Ik kreeg een bericht van mijn bank vandaag. Dat bericht moet ik dan ophalen in Mijn ING, en nee, het kan niet bijgevoegd worden, en nee, er wordt ook geen link gegeven vanwege de veiligheid. Gelukkig wordt er wel een samenvatting gegeven, want dan kan je tenminste zien of het de moeite waard is in te loggen. Nou, het was wel een belangrijk bericht: ‘Kwartaallimiet wordt ING Rood Staan’. Nou noemde ik het altijd al rood staan, dus dit is eigenlijk vanzelfsprekend. Maar ik zit me wel af te vragen waarom de ING al die namen aan het veranderen is.

Het #WOT woord van deze week is rood

Rood = 1) Bankterm 2) Bessenjenever 3) Bezetkleur 4) Blos 5) Haarkleur 6) Kaartkleur 7) Kleur op waterkraan voor warm water 8) Kleur van schuld en schaamte 9) Kleur voor bezet

Rood

Waarom dat nou rood staan genoemd wordt? Het is eigenlijk wel eenvoudig, want het komt uit de financiële wereld. Rode kleuren worden gebruikt voor negatieve getallen, oftewel schulden. Een onderneming die rode cijfers schrijft, maakt verlies, terwijl zwarte cijfers staan voor winst. Als iemand een schuld heeft aan zijn bank, wordt dit rood staan genoemd. Met de tegenwoordige digitale bankrekening heeft het eigenlijk geen concrete betekenis meer, want alle cijfers zijn gewoon zwart. En dat is maar goed ook.
Rood in de politiek is voor de revolutionairen, de linkse activisten, de actiegroepen. In China is het bijvoorbeeld al millennia een belangrijke kleur, zie bijvoorbeeld het rode boekje van Mao. De PvdA en SP in Nederland gebruiken de kleur ook, de PvdA voor hun partijblad, de SP voor hun jongerenorganisatie. Maar kijk naar Amerika waar president Trump heel vaak een rode das om heeft, want daar is het juist de kleur van de Republikeinse partij. En die Republikeinen zijn conservatief.

rood
Afbeelding van Peggy Choucair via Pixabay

Schrijf je mee?

En rood heeft nog veel meer betekenissen. Het is de kleur van de liefde, de kleur duidt op gevaar, pure chocolade wordt in rood verpakt, en zo kan ik nog wel even doorgaan. Maar dat doe ik niet, want het is eigenlijk de bedoeling dat andere mensen meeschrijven. Wil je meedoen aan deze schrijfoefening? Heb je een bepaalde associatie met rood? Vind je er iets van? Laat me horen wat je ervan vindt en laat een reactie achter.

#WOT betekent Write on Thursday. Iedere donderdag verzin ik een woord waar je over kunt schrijven (bloggen, vloggen of ploggen). Niets moet, alles mag. Je kunt op ieder moment instappen.

Bingo: #WOT deel 49, 2020

Het is weer een dingetje tegenwoordig. Bingo en dit vooral in combinatie met onze liefste thuiswerkhobby, namelijk online vergaderen. Gooien we dan balletjes zult u vragen? Nee, dit heeft allemaal te maken met een online vergadering. Wat voor clichés kunnen we er allemaal uitgooien? Pak je kaart erbij, zet daarop kreten als ‘sorry, ik was op mute’, ‘Hallo, hallo?’, ‘Kan iedereen mijn scherm zien?’, ‘kan iedereen op mute, alsjeblieft?’, ‘[onduidelijk geluid] en ik kan [onduidelijk geluid]’, ‘sorry, ik moet naar een andere meeting’. Geloof me, na een dag met digitale ontmoetingen, heb je die kaart wel vol. Ik had vandaag nog een meeting waar iemand laat binnenkwam die luid en ongemute haar ongenoegen liet blijken over iets. Bingo!!!

Het #WOT woord van deze week is bingo

Bingo = 1) Bordspel 2) Casinospel 3) Flipperautomaat 4) Gezelschapsspel 5) Gokautomaat 6) Kansspel 7) Loterijspel 8) Uitroep 9) Uitroep na een rake opmerking

bingo
Afbeelding van Carabo Spain via Pixabay

Bingo

Meestal is het voorbehouden aan huisvrouwenverenigingen die om de kas te spekken een bingo avondje organiseren. Ik ben er zelfs wel eens in verzeild geraakt. De wijkvereniging waar wij als toneelvereniging de zaal huurden, organiseerde eens in de maand een bingo. Heel veel – veelal bejaarde – leden verzamelden zich dan fanatiek in de zaal met veel kaarten naast elkaar en een dikke viltstift. Wij als ‘jonge’ mensen besloten mee te gaan doen. We zaten gezellig bij elkaar fanatiek mee te doen, bingo te roepen als het geen bingo was en hadden lol. Eén van onze leden kwam wat laat binnen, voegde zich bij ons en zijn kaarten van de eerste twee rondes werden door andere dames bijgehouden, want anders was het zielig vonden ze. Aan het eind van de avond was hij niet zielig meer want hij had vier rondes gewonnen, inclusief die rondes die door de dames waren bijgehouden.

Schrijf je mee?

En jij? Ben je de Zoom/Teams/Skype/Google bingo al zat en kan je niet wachten tot je weer naar kantoor gaat of ben je uitstekend in staat jezelf op mute en je camera uit te zetten en je te amuseren tot de baas zegt dat het klaar is. Laat me horen wat je ervan vindt en laat een reactie achter.

#WOT betekent Write on Thursday. Iedere donderdag verzin ik een woord waar je over kunt schrijven (bloggen, vloggen of ploggen). Niets moet, alles mag. Je kunt op ieder moment instappen.

Evaluatie van mijn #NaNoWriMo maand

Het is 1 december en #NaNoWriMo is voorbij. Betekent dat mijn boek klaar is? Nou nee, bij lange na niet. Want na een enthousiaste start en een paar dagen hoofdstukken schrijven ging het moeizaam en ben ik uiteindelijk geëindigd met 10.062 woorden. Toch niet slecht vind ik. Maar het is wel tijd voor een evaluatie van mijn voorbereiding en van de schrijfmaand zelf.

Wat is goed gegaan?

Als ik eenmaal schreef ging het als een trein, want de eerste paar hoofdstukken had ik echt in een paar avonden geschreven. Er zaten een paar hoofdstukken bij, waar ik zelf breed om heb zitten lachen. Ook gisteravond toen ik per sé boven die 10.000 woorden wilde eindigen ging het eigenlijk prima. Die kotsversie had ik nog wel goed vertrouwen in zo halverwege de maand. Maar voor de rest was het lastig. Achteraf gezien heb ik er te weinig tijd voor genomen. Wel tijd in mijn agenda zetten en die vervolgens niet gebruiken.

Wat kan ik verbeteren?

Mijn voorbereiding zou ik wel kunnen verbeteren. Ik had de handicap dat ik eigenlijk tot het eind toe een vaag beeld had van waar ik over zou willen schrijven. Mijn plot was eigenlijk non-existent en is nu nog steeds vaag. Voor verbetering vatbaar dus. Aan de voorbereiding van Martha mankeerde eigenlijk niets, behalve haar terugkerende ruzie met Facebook Live 😃. Het was mijn gebruik van die voorbereiding waarin het een beetje schortte. Alles bij elkaar had ik een heel goed idee over mijn boek kunnen opbouwen als ik alle voorbereidende opdrachten had gemaakt. Maar daar had of nam ik te weinig tijd voor. En dat is dan jammer.

Afbeelding van Tumisu via Pixabay

Hoe nu verder?

Gaat het een boek worden? Geen idee nog. Mijn plan is nu alle hoofdstukken naast elkaar te leggen, die in een volgorde te zetten en dan eens te bedenken wat ik mis, wat ik uit zou kunnen bouwen en wat wellicht er uit gegooid moet worden. En dan toch doorschrijven. Kijken of ik er iets van kan maken dat andere mensen met plezier zouden kunnen lezen.

Het vorige #NaNoWriMo stuk over de schrijffase is hier.

Vervelen: #WOT deel 48, 2020

Het viel me zomaar op vanochtend. Ik zat de krant te lezen, een stukje over een dame die mensen bij elkaar moest krijgen om in de corona-industrie te werken. Teststraat, buddy in een ziekenhuis, parkeerwachten, echt van alles had ze in de aanbieding. Ze had een bericht gekregen van een zestienjarige die haar vertelde: “Ik verveel me. Heb je werk voor me?” De zestienjarige werkt nu als verkeersregelaar.

Het #WOT woord van deze week is

Vervelen = 1) Ergeren 2) Klieren 3) Lastig worden 4) Nergens zin in hebben 5) Niet boeien 6) Tegenstaan 7) Zich niet weten te vermaken.

Vervelen

Ik verveel me. Het is iets wat je niet zoveel meer hoort in deze tijd van computers, telefoons, Netflix, Videoland en wat er verder nog bestaat. Nou ben ik er eentje die zich nooit verveelt. Geef mij een boek en er is zo weer een dag voorbij. Ik heb er geen last van. Vroeger was dat nog wel eens anders. Als tiener schijnt het redelijk normaal te zijn dat je je af en toe te pletter verveelt en dat gebeurde bij mij nog wel eens. Zes weken zomervakantie, niet weggaan, geen vakantiebaantje, geen computer, ja, toen kon ik me wel vervelen. Tegenwoordig? Sja, als ik even nergens zin in heb, zit ik een spelletje op de computer te spelen, maar vervelen kan je dat niet noemen.

vervelen
Afbeelding van Alexas_Fotos via Pixabay

Schrijf je mee?

En jij? Verveel je je wel eens? Of heb je daar helemaal geen last van? Laat me horen wat je ervan vindt en laat een reactie achter.

#WOT betekent Write on Thursday. Iedere donderdag verzin ik een woord waar je over kunt schrijven (bloggen, vloggen of ploggen). Niets moet, alles mag. Je kunt op ieder moment instappen.

Regen: #WOT deel 47, 2020

Ik ben een fietser. Dat rijbewijs heb ik jaren geleden met veel moeite gehaald, en ik heb het eigenlijk nooit prettig gevonden te rijden. Ik doe alles dus met fiets en gebruik het OV als mijn bestemming verder weg is. Fietsen is meestal fijn, behalve dan als het regent. Daar kan ik me op kleden, namelijk met regenpak en laarzen als het nodig mocht zijn, maar prettig heb ik het nooit gevonden, dat fietsen in de regen. Het is eigenlijk wel een beetje frustratie, zeker die ritten, waarbij je 12 km lang regen hebt en de laatste kilometer is droog.

Het #WOT woord van deze week is

Regen = 1) Atmosferische neerslag 2) Bui 3) Depressieverschijnsel 4) Hemelwater 5) Meteorologische term 6) Natuurverschijnsel 7) Neerslag 8) Weertype.

Regen

Vanmiddag stond ik zeer tevreden naar buiten te kijken. Er is wel voordeel aan thuis werken. Buiten goot het, en ik zat fijn binnen en had er totaal geen last van. Serieus, ik weet het, het is goed voor de grond en het grondwaterniveau zakt, dus een goede regenbui is nuttig. Maar echt, er is niets nuttigs aan in een stortbui terecht te komen.
Regent het dan veel? Nou, dat valt eigenlijk wel mee. De dagen waarop het 24 uur regent zijn zeldzaam, en verder valt het ook wel mee. Ik volg op Twitter een fanatieke fietser die elf jaar lang heeft geregistreerd of het op zijn fietstocht naar en van werk regende. Volgens hem moet de smoes – ik ga niet op de fiets naar het werk want het regent veel te vaak – direct de prullenmand in! Als je naar zijn grafiekjes kijkt, klopt het ook gewoon. Hij rijdt – net als ik – vier dagen per week heen en weer. In zijn natste jaar – 2015-2016 – waren van de 396 ritten er 52 natgeregend. Ik mag dat wel, zo’n cijfernerd.

regen
Afbeelding van Pexels via Pixabay

Schrijf je mee?

Het is echt zo’n kletsonderwerp, die regen, dus bij uitstek geschikt om over te schrijven. Wat vind jij ervan? Ga je lekker gewoon door de regen heen, of pak je de auto om naar de winkel 50 meter verder te gaan? Laat me horen wat je ervan vindt en laat een reactie achter.

#WOT betekent Write on Thursday. Iedere donderdag verzin ik een woord waar je over kunt schrijven (bloggen, vloggen of ploggen). Niets moet, alles mag. Je kunt op ieder moment instappen.

Bloggen mag, elke dag

Ik zat vanavond te kletsen met een vriendin. We bellen elkaar regelmatig en kletsen dan wat af, zelfs al beleven we niks met al dat thuiszitten. Ik had het met haar erover dat ik van mezelf zoveel moest. Ik moet elke dag bloggen, ik moet aan mijn boek werken, ik moet haken, want twee Sintcadeautjes, onder andere voor haar, ik moet, ik moet, ik moet. En ik realiseerde me dat ik er weer eens was ingetrapt. Ik moet weer van mezelf! Ik moet helemaal niks van mezelf!!!

Elke dag bloggen

Al vanaf 1 april blog ik elke dag en ik merk dat het af en toe knap lastig is. Na zeven en een halve maand, oftewel 229 dagen, komt het af en toe ver uit mijn tenen. Ik heb het er al eens eerder over gehad of dat nou echt moest, elke dag bloggen. Een heus dilemma was dat en dat was eind juli. Kan je nagaan. Heb ik het daarna toch weer even volgehouden.

bloggen
Afbeelding van chetan kotadiya via Pixabay

Hoe nu verder?

Ik merk bij mezelf dat het echt een verplichting aan het worden is. Ik vind bloggen leuk en ik zal er absoluut mee doorgaan, maar het heilige moeten mag er even uit. Dat merkte ik al tijdens dat telefoongesprek met vriendin. Er moet helemaal niets. Dus dat Sintcadeautje voor haar dat ik nog moet haken en waar ik nog aan moet beginnen, dat zou zomaar eens een kerstcadeautje kunnen worden. Of een verjaardagscadeau – ze is in juni jarig.
Dat boek en #nanowrimo, nou, volgend jaar is het weer november. Daar ga ik rustig mee verder, wellicht blijft het gewoon een project voor mezelf en laat ik het niemand lezen.
En het bloggen. Ja, nu heb ik natuurlijk weer een onderwerp waar ik rustig paragrafen over voltik. Maar ik heb me wel voorgenomen dat als ik morgenavond wil Netflixen of iets dergelijks, dat het dan Netflixen wordt. Dagelijkse traditie na ruim een half jaar doorbroken. Zo, ik heb het zomaar opgeschreven.