Bingo: #WOT deel 49, 2020

Het is weer een dingetje tegenwoordig. Bingo en dit vooral in combinatie met onze liefste thuiswerkhobby, namelijk online vergaderen. Gooien we dan balletjes zult u vragen? Nee, dit heeft allemaal te maken met een online vergadering. Wat voor clichés kunnen we er allemaal uitgooien? Pak je kaart erbij, zet daarop kreten als ‘sorry, ik was op mute’, ‘Hallo, hallo?’, ‘Kan iedereen mijn scherm zien?’, ‘kan iedereen op mute, alsjeblieft?’, ‘[onduidelijk geluid] en ik kan [onduidelijk geluid]’, ‘sorry, ik moet naar een andere meeting’. Geloof me, na een dag met digitale ontmoetingen, heb je die kaart wel vol. Ik had vandaag nog een meeting waar iemand laat binnenkwam die luid en ongemute haar ongenoegen liet blijken over iets. Bingo!!!

Het #WOT woord van deze week is bingo

Bingo = 1) Bordspel 2) Casinospel 3) Flipperautomaat 4) Gezelschapsspel 5) Gokautomaat 6) Kansspel 7) Loterijspel 8) Uitroep 9) Uitroep na een rake opmerking

bingo
Afbeelding van Carabo Spain via Pixabay

Bingo

Meestal is het voorbehouden aan huisvrouwenverenigingen die om de kas te spekken een bingo avondje organiseren. Ik ben er zelfs wel eens in verzeild geraakt. De wijkvereniging waar wij als toneelvereniging de zaal huurden, organiseerde eens in de maand een bingo. Heel veel – veelal bejaarde – leden verzamelden zich dan fanatiek in de zaal met veel kaarten naast elkaar en een dikke viltstift. Wij als ‘jonge’ mensen besloten mee te gaan doen. We zaten gezellig bij elkaar fanatiek mee te doen, bingo te roepen als het geen bingo was en hadden lol. Eén van onze leden kwam wat laat binnen, voegde zich bij ons en zijn kaarten van de eerste twee rondes werden door andere dames bijgehouden, want anders was het zielig vonden ze. Aan het eind van de avond was hij niet zielig meer want hij had vier rondes gewonnen, inclusief die rondes die door de dames waren bijgehouden.

Schrijf je mee?

En jij? Ben je de Zoom/Teams/Skype/Google bingo al zat en kan je niet wachten tot je weer naar kantoor gaat of ben je uitstekend in staat jezelf op mute en je camera uit te zetten en je te amuseren tot de baas zegt dat het klaar is. Laat me horen wat je ervan vindt en laat een reactie achter.

#WOT betekent Write on Thursday. Iedere donderdag verzin ik een woord waar je over kunt schrijven (bloggen, vloggen of ploggen). Niets moet, alles mag. Je kunt op ieder moment instappen.

Evaluatie van mijn #NaNoWriMo maand

Het is 1 december en #NaNoWriMo is voorbij. Betekent dat mijn boek klaar is? Nou nee, bij lange na niet. Want na een enthousiaste start en een paar dagen hoofdstukken schrijven ging het moeizaam en ben ik uiteindelijk geëindigd met 10.062 woorden. Toch niet slecht vind ik. Maar het is wel tijd voor een evaluatie van mijn voorbereiding en van de schrijfmaand zelf.

Wat is goed gegaan?

Als ik eenmaal schreef ging het als een trein, want de eerste paar hoofdstukken had ik echt in een paar avonden geschreven. Er zaten een paar hoofdstukken bij, waar ik zelf breed om heb zitten lachen. Ook gisteravond toen ik per sé boven die 10.000 woorden wilde eindigen ging het eigenlijk prima. Die kotsversie had ik nog wel goed vertrouwen in zo halverwege de maand. Maar voor de rest was het lastig. Achteraf gezien heb ik er te weinig tijd voor genomen. Wel tijd in mijn agenda zetten en die vervolgens niet gebruiken.

Wat kan ik verbeteren?

Mijn voorbereiding zou ik wel kunnen verbeteren. Ik had de handicap dat ik eigenlijk tot het eind toe een vaag beeld had van waar ik over zou willen schrijven. Mijn plot was eigenlijk non-existent en is nu nog steeds vaag. Voor verbetering vatbaar dus. Aan de voorbereiding van Martha mankeerde eigenlijk niets, behalve haar terugkerende ruzie met Facebook Live 😃. Het was mijn gebruik van die voorbereiding waarin het een beetje schortte. Alles bij elkaar had ik een heel goed idee over mijn boek kunnen opbouwen als ik alle voorbereidende opdrachten had gemaakt. Maar daar had of nam ik te weinig tijd voor. En dat is dan jammer.

Afbeelding van Tumisu via Pixabay

Hoe nu verder?

Gaat het een boek worden? Geen idee nog. Mijn plan is nu alle hoofdstukken naast elkaar te leggen, die in een volgorde te zetten en dan eens te bedenken wat ik mis, wat ik uit zou kunnen bouwen en wat wellicht er uit gegooid moet worden. En dan toch doorschrijven. Kijken of ik er iets van kan maken dat andere mensen met plezier zouden kunnen lezen.

Het vorige #NaNoWriMo stuk over de schrijffase is hier.

Vervelen: #WOT deel 48, 2020

Het viel me zomaar op vanochtend. Ik zat de krant te lezen, een stukje over een dame die mensen bij elkaar moest krijgen om in de corona-industrie te werken. Teststraat, buddy in een ziekenhuis, parkeerwachten, echt van alles had ze in de aanbieding. Ze had een bericht gekregen van een zestienjarige die haar vertelde: “Ik verveel me. Heb je werk voor me?” De zestienjarige werkt nu als verkeersregelaar.

Het #WOT woord van deze week is

Vervelen = 1) Ergeren 2) Klieren 3) Lastig worden 4) Nergens zin in hebben 5) Niet boeien 6) Tegenstaan 7) Zich niet weten te vermaken.

Vervelen

Ik verveel me. Het is iets wat je niet zoveel meer hoort in deze tijd van computers, telefoons, Netflix, Videoland en wat er verder nog bestaat. Nou ben ik er eentje die zich nooit verveelt. Geef mij een boek en er is zo weer een dag voorbij. Ik heb er geen last van. Vroeger was dat nog wel eens anders. Als tiener schijnt het redelijk normaal te zijn dat je je af en toe te pletter verveelt en dat gebeurde bij mij nog wel eens. Zes weken zomervakantie, niet weggaan, geen vakantiebaantje, geen computer, ja, toen kon ik me wel vervelen. Tegenwoordig? Sja, als ik even nergens zin in heb, zit ik een spelletje op de computer te spelen, maar vervelen kan je dat niet noemen.

vervelen
Afbeelding van Alexas_Fotos via Pixabay

Schrijf je mee?

En jij? Verveel je je wel eens? Of heb je daar helemaal geen last van? Laat me horen wat je ervan vindt en laat een reactie achter.

#WOT betekent Write on Thursday. Iedere donderdag verzin ik een woord waar je over kunt schrijven (bloggen, vloggen of ploggen). Niets moet, alles mag. Je kunt op ieder moment instappen.

Regen: #WOT deel 47, 2020

Ik ben een fietser. Dat rijbewijs heb ik jaren geleden met veel moeite gehaald, en ik heb het eigenlijk nooit prettig gevonden te rijden. Ik doe alles dus met fiets en gebruik het OV als mijn bestemming verder weg is. Fietsen is meestal fijn, behalve dan als het regent. Daar kan ik me op kleden, namelijk met regenpak en laarzen als het nodig mocht zijn, maar prettig heb ik het nooit gevonden, dat fietsen in de regen. Het is eigenlijk wel een beetje frustratie, zeker die ritten, waarbij je 12 km lang regen hebt en de laatste kilometer is droog.

Het #WOT woord van deze week is

Regen = 1) Atmosferische neerslag 2) Bui 3) Depressieverschijnsel 4) Hemelwater 5) Meteorologische term 6) Natuurverschijnsel 7) Neerslag 8) Weertype.

Regen

Vanmiddag stond ik zeer tevreden naar buiten te kijken. Er is wel voordeel aan thuis werken. Buiten goot het, en ik zat fijn binnen en had er totaal geen last van. Serieus, ik weet het, het is goed voor de grond en het grondwaterniveau zakt, dus een goede regenbui is nuttig. Maar echt, er is niets nuttigs aan in een stortbui terecht te komen.
Regent het dan veel? Nou, dat valt eigenlijk wel mee. De dagen waarop het 24 uur regent zijn zeldzaam, en verder valt het ook wel mee. Ik volg op Twitter een fanatieke fietser die elf jaar lang heeft geregistreerd of het op zijn fietstocht naar en van werk regende. Volgens hem moet de smoes – ik ga niet op de fiets naar het werk want het regent veel te vaak – direct de prullenmand in! Als je naar zijn grafiekjes kijkt, klopt het ook gewoon. Hij rijdt – net als ik – vier dagen per week heen en weer. In zijn natste jaar – 2015-2016 – waren van de 396 ritten er 52 natgeregend. Ik mag dat wel, zo’n cijfernerd.

regen
Afbeelding van Pexels via Pixabay

Schrijf je mee?

Het is echt zo’n kletsonderwerp, die regen, dus bij uitstek geschikt om over te schrijven. Wat vind jij ervan? Ga je lekker gewoon door de regen heen, of pak je de auto om naar de winkel 50 meter verder te gaan? Laat me horen wat je ervan vindt en laat een reactie achter.

#WOT betekent Write on Thursday. Iedere donderdag verzin ik een woord waar je over kunt schrijven (bloggen, vloggen of ploggen). Niets moet, alles mag. Je kunt op ieder moment instappen.

Bloggen mag, elke dag

Ik zat vanavond te kletsen met een vriendin. We bellen elkaar regelmatig en kletsen dan wat af, zelfs al beleven we niks met al dat thuiszitten. Ik had het met haar erover dat ik van mezelf zoveel moest. Ik moet elke dag bloggen, ik moet aan mijn boek werken, ik moet haken, want twee Sintcadeautjes, onder andere voor haar, ik moet, ik moet, ik moet. En ik realiseerde me dat ik er weer eens was ingetrapt. Ik moet weer van mezelf! Ik moet helemaal niks van mezelf!!!

Elke dag bloggen

Al vanaf 1 april blog ik elke dag en ik merk dat het af en toe knap lastig is. Na zeven en een halve maand, oftewel 229 dagen, komt het af en toe ver uit mijn tenen. Ik heb het er al eens eerder over gehad of dat nou echt moest, elke dag bloggen. Een heus dilemma was dat en dat was eind juli. Kan je nagaan. Heb ik het daarna toch weer even volgehouden.

bloggen
Afbeelding van chetan kotadiya via Pixabay

Hoe nu verder?

Ik merk bij mezelf dat het echt een verplichting aan het worden is. Ik vind bloggen leuk en ik zal er absoluut mee doorgaan, maar het heilige moeten mag er even uit. Dat merkte ik al tijdens dat telefoongesprek met vriendin. Er moet helemaal niets. Dus dat Sintcadeautje voor haar dat ik nog moet haken en waar ik nog aan moet beginnen, dat zou zomaar eens een kerstcadeautje kunnen worden. Of een verjaardagscadeau – ze is in juni jarig.
Dat boek en #nanowrimo, nou, volgend jaar is het weer november. Daar ga ik rustig mee verder, wellicht blijft het gewoon een project voor mezelf en laat ik het niemand lezen.
En het bloggen. Ja, nu heb ik natuurlijk weer een onderwerp waar ik rustig paragrafen over voltik. Maar ik heb me wel voorgenomen dat als ik morgenavond wil Netflixen of iets dergelijks, dat het dan Netflixen wordt. Dagelijkse traditie na ruim een half jaar doorbroken. Zo, ik heb het zomaar opgeschreven.

Minibiebs in Den Haag deel 8: Kornoeljestraat

Een mens komt nog eens ergens op zoek naar minibiebs. Dit maal ben ik naar de Kornoeljestraat geweest, een straat in de Vruchtenbuurt. Google maps liet het niet zien, maar deze minibieb hing aan het hek bij de educatieve tuin Kornoeljestraat. Gezien mijn bezigheden van de rest van de dag – druk, druk, druk – ben ik niet gaan kijken, maar het is een mooie groene omgeving.

Educatieve tuin Kornoeljestraat.

Minibieb Kornoeljestraat

Onbewust denk ik toch altijd dat zo’n bieb aan een huis moet vastzitten en ik fietste er dus finaal langs tot ik links van me keek en de bieb aan het hek zag hangen.

20201114s_minibiebkornoelje1

Ik hou wel van dit soort biebjes. Geen gedoe, geen franje, geen felle kleuren die niet bij die tuin passen. De bordjes eromheen zijn feller van kleur dan dit biebje. De parkeerplaats ervoor en de fiets die op de grond lag bezorgden me nog even problemen bij het maken van foto’s.
Deze bieb zat heel erg vol, het viel me op dat er veel gebonden boeken inzaten. Iemand had zijn collectie streekromans opgeruimd, er lag een hele stapel. Er zat een boek tussen van een schrijver die ik heel goed ken, een ander werk van hem is een lievelingsboek van me. De Nederlandse titel Maar de liefde blijft… van R.F. Delderfield kan ik uiteindelijk herleiden tot Diana. Ik heb het boek heel braaf laten staan omdat ik veel te veel te lezen heb en bovendien had ik niets te ruilen. Bovendien heeft het arme boek wel een heel cheesy omslag. De bewoners van de Kornoeljestraat mogen blij zijn met zo’n welgevulde minibieb.

Tips voor leuke minibiebs in Den Haag zijn welkom. Ik heb meerdere foto’s gemaakt die in mijn Flickr photostream staan. Deze foto’s heb ik gemaakt op zaterdag 14 november 2020. Je kan de hele serie op mijn site vinden onder de tag minibieb.

Transparant: #WOT deel 46, 2020

Het viel me zomaar op, vanmiddag. Ik bekeek een evenement van een organisatie en zag dat Facebook er een waarschuwing bij had gezet: ‘Transparantie voor evenementen. Facebook geeft informatie weer om je meer inzicht te geven in het doel van dit evenement.’ Toen ik ging kijken wat er mis mee was, moest ik echt drie keer lezen. Wat bleek, de naam van een artieste was verkeerd geschreven, Tessa Josephine moest Tessa Josephina zijn. En lezers? Het is transparant, maar jullie moesten ook drie keer kijken, hé?

Het #WOT woord van deze week is

Transparant = 1) Doorschijnend 2) Doorzichtig 3) Helder

Transparant

Vaak kijk ik ook nog even in het Engelse woordenboek omdat dat boek me meer duidelijkheid verschaft. Wat staat er namelijk in mijn Longman Dictionary of Contemporary English naast de bovenstaande betekenissen? “Clear, easily understood”. Het past wel bij het verwoede beleid van de social media van de laatste maanden vooral maar transparant te zijn. Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar ik heb de laatste weken talloze tweets gezien over de Amerikaanse verkiezingen waarin transparant werd verteld dat men het niet helemaal eens was over de waarheid en/of de inhoud van de tweet. Ook Facebook kon daar niet aan ontkomen. De persoon in het Witte Huis was het daar niet mee eens, die ging door met liegen. Over de transparantie van de melding kan je twisten, maar het punt is wel met dit soort dingen: waar leg je de grens? Je zegt als organisatie dat transparantie wordt nagestreefd, leg je de grens bij die ene verbeterde letter?

Schrijf je mee?

Wat vind jij ervan? Ben je transparant? Wil je dat ook nastreven? Laat me horen wat je ervan vindt en laat een reactie achter.

#WOT betekent Write on Thursday. Iedere donderdag verzin ik een woord waar je over kunt schrijven (bloggen, vloggen of ploggen). Niets moet, alles mag. Je kunt op ieder moment instappen.

Minibiebs in Den Haag deel 7: Mient

Het was vandaag een extreem mooie dag voor november, het nodigde uit tot fietsen. En dat heb ik dus ook gedaan. Eerst naar de Fahrenheitstraat voor reparatie van mijn bril, ik heb nieuwe neusvleugeltjes. Vervolgens naar Loosduinen voor de verjaardag van een vriend. Op die fietsrit ben ik dus weer een minibieb tegengekomen, namelijk op de Mient bij de kruising van de Kamperfoeliestraat.

20201109_minibieb2

Mient – Kamperfoeliestraat

Deze minibieb hing aan de muur van een huis en was simpelweg lichtblauw geschilderd. Het lijkt saai, maar zoals je op de tweede foto kunt zien, hangt het ding in een groene omgeving en dat maakt het een stuk aardiger. Deze bieb heeft een klep die je omhoog moet trekken en goed sluit, want ik moest er moeite voor doen. Verder heb ik nagelaten hier boeken uit te halen, want er zat in de eerste plaats niet zoveel interessants in, en er zat ook bar weinig in. Ik heb op het moment ook niets, anders zou ik er deze week nog een keer heen fietsen. Dit is wel redelijk zielig voor een minibieb. Dus lieve mensen in de buurt, gooi er wat boeken in die je niet meer wilt hebben. Gevulde minibiebs zijn altijd leuker dan zo’n bijna lege.

Tips voor leuke minibiebs in Den Haag zijn welkom. Ik heb meerdere foto’s gemaakt die in mijn Flickr photostream staan. Ik heb ze gemaakt op maandag 9 november 2020. Deel 1 van de serie kan je hier vinden. Deel 2 kan je hier vinden. Het derde deel kan je hier vinden. Hier is het vierde deel. Deel vijf is hier en hier heb je deel zes.

De schrijffase van #NaNoWriMo

De eerste week van de schrijffase van #NaNoWriMo is voorbij en het valt me niet tegen. Niet mee ook trouwens. Met werk erbij, bloggen en vrije tijd is het af en toe nog knap lastig om tijd vrij te maken voor schrijven. En dat terwijl ik zelfs tijd in mijn agenda heb gezet. Dagelijks een uur om te schrijven.

De woordtelling

Ik werk in Word en maak voor ieder hoofdstuk een apart bestand. Tot nu toe heb ik vijf hoofdstukken, waaronder het begin en het eind. Die hoofdstukken tellen tot nu toe 4742 woorden. Dan heb ik ook nog een stuk handgeschreven wat een subplotje is voor een hoofdstuk en ideeën voor andere hoofdstukken. Als ik het regime van #NaNoWriMo tot het laatste cijfer zou volgen, dan had ik nu op dag acht 13.336 woorden moeten hebben. Dat lukt dus niet, als ik het ga omrekenen heb ik genoeg woorden voor 2,8 dag. Jawel, cijfernerd in actie.

boek
Afbeelding van Markus Spiske via Pixabay

Schrijffase

De eerste dagen ging het prima, ik was helemaal enthousiast en had achter elkaar een paar hoofdstukken geschreven. En toen kwam er de klad in. Twee dagen achter elkaar had of nam ik geen tijd om te schrijven. Vervolgens schreef ik weer een dag en gisteren heb ik dus alleen iets in klad opgezet. Vandaag wordt het dit blog en niet veel meer. Want ik heb gewoon even geen zin, dat kan namelijk ook.
Komende week krijg ik dus ook iets dat helweek heet. Ik heb me ingeschreven bij NaNoWriMo en krijg regelmatig mail van de Nederlandse groep. Helweek werd daarin beschreven. Het verhaal loopt niet meer zo soepel, je krijgt tegenzin om te schrijven en blijkbaar zit je jezelf dus dwars. Want het is de week waarin je ‘inner editor’ opeens wakker wordt en doorheeft dat je bezig bent met schrijven! En daarbij nog wel schrijven met zo min mogelijk na te denken, waarbij je zoveel mogelijk woorden er uit probeert te knallen. Het zou zelfs kunnen dat je wil opgeven omdat je je eigen werk slecht vindt. We gaan het uitvinden.

Hoe ga ik verder?

Ik blijf gewoon schrijven, al is het maar tien woorden per dag. Ook laat ik me nog wel eens zien in Discord, een chatkanaal voor mensen die meedoen met #NaNoWriMo. Ik ben me er van bewust dat de plot en de ideeën die ik nu heb eigenlijk nog niet genoeg zijn voor een boek. Maar ik ga het wel zien. Het plezier dat ik er tot nu toe van heb is ook belangrijk.

Het vorige #NaNoWriMo stuk over de titel voor mijn boek is hier.

Spelregels: #WOT deel 45, 2020

Al jaren speel ik Catan, dat spel met kaartjes en dorpen en steden, waar je wegen moet aanleggen en soms moet varen. Dat doe ik met vijf vrienden. We zijn zelfs een keer op een korte Catanvakantie geweest. Catan is best wel een strategisch spel, en ik ben niet echt strategisch ingesteld. Ik moet dus geluk hebben, wil ik winnen. Eén van mijn vrienden is bijzonder getalenteerd in net niet winnen of gewoon totaal onderaan belanden. De spelregels zijn simpel. Over regels waar we in de loop der jaren niet uit zijn gekomen, hebben we afspraken gemaakt.

Het #WOT woord van deze week is

Spelregels = 1) regels volgens welke een spel gespeeld worden 2) regels volgens welke men dient te handelen 3) regel die bij het schrijven van woorden in acht genomen dient te worden.

Spelregels

Als iemand die Amerikaanse geschiedenis heeft gestudeerd, heb ik de laatste dagen met enorme verbazing naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen zitten kijken. Er is namelijk geen landelijk A-4tje waarop de spelregels van die verkiezingen staan, nee, elk van de vijftig staten heeft een eigen reglement. Heel veel mensen hebben door de coronacrisis via de post gestemd. En elke staat gaat weer anders om met die poststemmen. De ene staat opent en controleert al die biljetten vóór 3 november, maar telt ze nog niet. Van de andere staat mogen ze pas geopend worden als de stembureaus gesloten zijn. Dan zijn er ook nog staten die postbiljetten meetellen als ze na de verkiezingsdag binnenkomen, maar dan moeten ze wel op tijd op de post zijn gedaan. Verder zijn er drive-in stembureaus die toegestaan werden vóór de verkiezingen door de Republikeinen. Maar diezelfde Republikeinen willen vervolgens de spelregels veranderen en die drive-in stembureaus verbieden. Over de president wil ik het eigenlijk niet eens hebben, maar dat is wel degene die 2 uur na middernacht vond dat hij gewonnen had en dat men wel kon ophouden met stemmen tellen. Laat de Nederlandse regering hier vooral een les uittrekken hoe het niet moet.

spelregels
Afbeelding van Gerd Altmann via Pixabay

Schrijf je mee?

Wat vind jij van spelregels? Laat je een ander bepalen wat je doet, of ben jij degene die iedereen de spelregels vertelt? Of maak je maar een potje van de regels? Laat me horen wat je ervan vindt en laat een reactie achter.

#WOT betekent Write on Thursday. Iedere donderdag verzin ik een woord waar je over kunt schrijven (bloggen, vloggen of ploggen). Niets moet, alles mag. Je kunt op ieder moment instappen.