Rituelen: #WOT deel 38, 2020

Prinsjesdag: een dag die met rituelen omgeven is. En verschillende rituelen zijn dit jaar niet uitgevoerd. Neem bijvoorbeeld die rit met de gouden koets. De koets staat in het museum, het verhaal gaat dat het ding daar nooit meer uit gaat komen vanwege een omstreden paneel op die koets, en het koninklijk paar nam dit jaar de riante auto. Zit waarschijnlijk ook beter. Het paar op het balkon van paleis Noordeinde? Helaas voor al die fans van het Koninklijk Huis, koning, koningin, prins en prinses gingen dit jaar regelrecht aan de borrel. Jan Anthonie Bruijn, voorzitter van de Eerste Kamer, en daarmee voorzitter van de verenigde vergadering mocht dit jaar een uitgekleed ritueel uitvoeren. Andere jaren sprak hij uit, Leve de koning, hoera, hoera, hoera. En dat hoera mocht dan door iedereen worden uitgeroepen. Dit jaar was hij de enige die het mocht zeggen, anders was het een spreekkoor en dat mag niet ten tijde van corona.

Het #WOT woord van deze week is

Rituelen = 1) Ceremonie 2) Cultusgebruik 3) Eredienst 4) Gebruik 5) Geheel van religieuze gebruiken 6) Kerkelijk gebruik 7) Lange reeks handelingen

Rituelen

Ze komen in elke cultuur voor en zijn niet per se godsdienstig. Verjaardagen en begrafenissen vallen bijvoorbeeld ook onder rituelen. Een ritueel dat iedereen wel kent is bijvoorbeeld de Japanse theeceremonie. Je doet zo’n ritueel met een bepaalde intentie, om stress te verwerken of nieuwe gewoontes aan leren. Het ritueel van ‘Leve de koning’? Dat is niet helemaal duidelijk. Het voorlezen van de troonrede is eigenlijk al vreemd omdat gezien de ministeriĆ«le verantwoordelijkheid de koning niet verantwoordelijk is voor het beleid, dat zijn de ministers. Maar toch blijft hij het lezen. Afscheid dan? De koning heeft zijn taak gedaan, leve de koning. Hoera, hoera, hoera, denken we er dan maar bij.

Schrijf je mee?

En wat vind jij van dit ritueel? Of vind je het wel goed dat de koning het doet. Heb je zelf rituelen? Ik wil het graag van je horen. Laat me horen wat je ervan vindt en laat een reactie achter.

#WOT betekent Write on Thursday. Iedere donderdag verzin ik een woord waar je over kunt schrijven (bloggen, vloggen of ploggen). Niets moet, alles mag. Je kunt op ieder moment instappen.

2 gedachten over “Rituelen: #WOT deel 38, 2020

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *