De Consumentengids heeft elk nummer een rubriek gevuld met voorbeelden van goede service, Zo kan het ook. “Gelukkig bestaat er ook goede service en zijn er ook bedrijven en winkels die een pluim verdienen”, aldus de Consumentengids. Om deze rubriek te compenseren heeft de Gids ook de rubriek Stekeligheden, allemaal voorbeelden van slechte service. Bij beide rubrieken voorbeelden tot in het extreme, je begrijpt werkelijk niet hoe iets zo kan lopen.
Het woord van deze week is service = 1) Bedieningsgeld 2) Bekende personen en groepen 3) Bediening 4) Dienst 5) Deel van een tennispartij 6) Dienstbetoon 7) Dienstverlening 8) Diensten 9) Eerste slag bij tennis 10) Eerste slag (tennis) 11) Het opslaan van de bal 12) Klantendienst 13) Nazorg 14) Nadienst 15) Opslag bij tennis 16) Opslag vanwege de goede bediening 17) Onderhoudsdienst.
In mijn werk als informatiespecialist ben ik behoorlijk servicegericht. Ik probeer altijd wat extra te doen bij een vraag van een collega. Als die bijvoorbeeld vraagt om een officiële norm, krijgen ze die meteen en zoek ik meteen uit of deze nog geldig is. Is dat niet zo, meld ik dat meteen even. Ik verbaas me dus over de manier waarop sommige mensen werken of juist niet werken. Helaas is mijn ervaring dat mijn zeer geotechnische collega´s niet bepaald literatuur kunnen zoeken, ze zijn beter in hun eigen vak. Ze zijn dus ook altijd blij als ik ze kan helpen. Griezelverhalen zoals in de Consumentengids staan, die bol staat met klantenservices van bedrijven die absoluut hun best niet doen om service te verlenen, ik kan er niet tegen. Waar ik ook niet tegen kan is de manier waarop sommige mensen tegenwoordig service denken te krijgen, namelijk door hun conflict met een bedrijf uit knokken via sociale media, als Twitter of Facebook. Volg het Twitteraccount van de NS en je weet wat voor engelengeduld de mensen van de sociale klantenservice kunnen opbrengen voor ongeduldige reizigers die weer eens de verkeerde kant zijn opgestuurd. Ik ben blij dat ik er niet werk.
Iedere donderdag publiceert @drspee een woord waar je over mee kunt bloggen, vloggen, ploggen of op een andere manier kunt meedoen. WOT betekent Write on Thursday. Het woord van deze week staat hier.
Foto: Pixabay, CC0 gebruik