Astrantig: #WOT deel 30, 2021

Ik was Ciske de Rat aan het herlezen deze week, voor de zoveelste keer kan ik wel zeggen. Ik ken het boek uit mijn jeugd en heb het toen diverse malen gelezen. De omnibus lag in de minibieb en mag weer terug nu ik het uit heb. De taal is wat gedateerd merk ik, maar ja, aangezien de eerste uitgave van dit meesterwerk van Piet Bakker uit 1941 stamt, is dat niet zo verwonderlijk.

Kent u oom Henri nog? De vriend van moeder Vrijmoeth? Die had een memorabele uitspraak over het kind van een ander.

Nou u toch hier bent,” zei hij op een toon, die kwalijk paste bij een toevallige bezoeker, “die Cis is een astrantig jongetje, weet u dat wel?”

Het #WOT woord van deze week is

Astrantig = 1) Onbeschroomd 2) Zelfverzekerd 3) Brutaal 4) Vrijpostig

Astrantig

Mijn fantasie sloeg op hol, sowieso bij oom Henri met zijn gepommadeerde haren, schilferige huid en domme en dierlijke ogen. Maar wel een zware gouden ketting op een corpulente buik, met een kostuum dat tweemaal zo duur was als dat van Bruis. Zeg nou zelf, dat zie je toch voor je. Het astrantige druipt ervanaf.

Zoals zoveel woorden, wordt astrantig niet echt meer gebruikt. Een zoektocht op Delpher laat zien dat het woord einde negentiende, begin twintigste eeuw werd gebruikt. Het jaar voor mijn geboorte werd de term nog gebruikt in De Tijd De Maasbode voor een astrantig jongetje dat tijdens een straatvoetbaltoernooi de bal een millimeter dichter bij het doel legde voor een penalty. Delpher is genieten.

Schrijf je mee?

Ciske is astrantig, daar heeft oom Henri wel gelijk in. Ik ben het wat minder, eigenlijk helemaal niet, kan je wel stellen. Maar jij? Ben je astrantig genoeg om hier wat over te zeggen? Ik hoor het graag. Laat een reactie achter.

#WOT betekent Write on Thursday. Iedere donderdag verzint Irene een woord waar je over kunt schrijven (bloggen, vloggen of ploggen). Niets moet, alles mag. Je kunt op ieder moment instappen. Dit woord kun je hier vinden.

2 gedachten over “Astrantig: #WOT deel 30, 2021

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *