Zwabber: #WOT deel 19, 2021

Mijn moeder had vroeger een zwabber, een heel nuttig ding, zeker voor de bovenverdieping waar alleen maar zeil lag. Als er dan wat rotzooi lag, kon je dat ding gebruiken. De stofzuiger kon dan beneden blijven.

Het #WOT woord van deze week is:

Zwabber = 1) Huishoudelijk hulpmiddel 2) Kaartterm 3) Oud schoonmaakmiddel 4) Scheepsdweil 5) Stokdweil 6) Veger 7) Werktuig om te vegen 8) Dronkenlap

Zwabber

Niets ten nadele van zo’n zwabber, maar tegenwoordig heb je de swiffer, met natte en droge doeken. Die is wat handiger. Die natte doeken drogen op een gegeven moment uit, weet ik uit ervaring. Ik heb ook een dweil aan een stok. Handig als je laminaat hebt, wat bij mij door mijn hele huis ligt. Gemak dient de mens, ik ga niet op mijn knietjes door mijn huis heen en dat hoeft mijn werkster ook niet.
Het is ook een modewoord voor het politieke beleid van het laatste jaar en dat is niet altijd goed, want dan duidt het op de verschillende manieren waarop het beleid zich uit. We gaan open op 3 juni, nee 6 juni, nee, er zijn toch uitzonderingen, oh, er zijn uitzonderingen op de uitzonderingen. Niet onverdeeld gunstig dus. Eén ding is zeker, het is een ouderwets woord dat niet veel meer wordt gebruikt in de oorspronkelijke betekenis van het woord, namelijk gewoon schoonmaken. In die oude betekenis herkent geen jongere dat, is uit veldwerk van taalkundige Ewoud Sanders gebleken.

Schrijf je mee?

Zwabber je wel eens? Met een zwabber of een swiffer of gewoon niet? Laat je het aan de werkster over? Is je partner dol op zwabberen? Laat me horen wat je ervan vindt en laat een reactie achter.

#WOT betekent Write on Thursday. Iedere donderdag verzin ik een woord waar je over kunt schrijven (bloggen, vloggen of ploggen). Niets moet, alles mag. Je kunt op ieder moment instappen. De vorige woorden kun je in het archief vinden.

Eén gedachte over “Zwabber: #WOT deel 19, 2021

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *