Cijfers: #WOT deel 16, 2021

Jawel, even een hoofdveegmomentje, het cijfer staat goed. Het leven van een blogger met taalgevoel en zonder cijfergevoel gaat niet over rozen, of over cijfers. Vorige week had ik net de #WOT gepubliceerd, over spelling (doe vooral nog mee) en toen ontdekte ik dat de nummering verkeerd was. Heel optimistisch had ik die al nummer zestien gedoopt, maar helaas, het was nummer vijftien. Ik merkte natuurlijk pas toen het gepubliceerd was dat de vorige twee #WOT blogs verkeerd waren genummerd. Deze #WOT is nummer zestien, en de tweeƫnvijftigste in totaal die ik heb geschreven. Feestje!

Het #WOT woord van deze week is

Cijfers = 1) Getal 2) Schoolprestaties (in een rapport of cijferlijst)

Cijfers

Ik ben een beetje een cijfernerd. De #WOT blogs worden genummerd, ik noteer alle sportcijfers die ik zelf aanmaak, zoals bijvoorbeeld het aantal seconden voor een plank. Mijn record is twee minuten. Maar helaas, dat soort dingen moet je bijhouden en dat record lukt dus niet meer. Mijn trainingen bij mijn personal trainer nummer ik ook. Maar helaas gaat dat ook wel eens fout. In mijn elektronische agenda kopieer ik zo’n afspraak, en dan moet ik dus het nummer veranderen, de datum en vaak ook de tijd. Dat gaat dus mis. Vorige week heb ik ongeveer twintig weken zitten hernummeren. Want ergens had ik een fout gemaakt en dat kan ik natuurlijk niet laten zitten. Het is ongeveer een standaard lesje van hoe je moeilijk kan doen voor jezelf.
Over het woord cijfers. Het heeft een zekere schoonheid. Die c lijkt langzaam maar zeker uitgebannen te worden en de ij-combinatie is een typisch Nederlandse combinatie. Voor mijn internationale collega’s is het best wel lastig, zeker sinds we een project in IJmuiden hebben lopen. Jawel collega’s, dan moet het in hoofdletters. Elke keer dat ik het ergens als Ijmuiden geschreven zie, verbeter ik het, taalnerd die ik ben.

Schrijf je mee?

Hou je van cijfers? Kan je er wat mee? Of heb je totaal niets met cijfers? Laat me horen wat je ervan vindt en laat een reactie achter.

#WOT betekent Write on Thursday. Iedere donderdag verzin ik een woord waar je over kunt schrijven (bloggen, vloggen of ploggen). Niets moet, alles mag. Je kunt op ieder moment instappen. De vorige woorden kun je in het archief vinden.

3 gedachten over “Cijfers: #WOT deel 16, 2021

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *