Geschiedenis van het Haagse amateurtoneel

Wat een verhaal op een blog al niet te weeg kan brengen. Op 18 augustus 2009 schreef ik een artikel over de Haagse Canon en de toneelcompetitie op mijn blog dat ook in het augustusnummer van Haghespel werd gepubliceerd. Dat artikel werd in 2013 gelezen door Frans van Rooij, die voor het Haags Gemeentearchief een website beheert over Haagse ontspannings-, sport- en muziekverenigingen. Hierin wordt geprobeerd de geschiedenis van de verenigingen te geven, een overzicht van documentatiemateriaal en zo veel mogelijk fotomateriaal te tonen.
Er zijn zo’n 450 Haagse amateurtoneelverenigingen geïdentificeerd, maar slechts van zes verenigingen heeft het archief ook groepsfoto’s in de collecties: Campanula, Eendracht en Vriendschap, Haags Jeugdtheater, Ons Doel, St Agnes en Visie. Van de laatste groep vrij veel.
En daar komt natuurlijk de grote vraag. Het Gemeentearchief wil graag weten of er fotocollecties bestaan met betrekking tot de Haagse toneelverenigingen en of verenigingen bereid zouden (scans van) fotomateriaal aan het Gemeentearchief beschikbaar te stellen.

Er bestaat geen aparte website meer, maar op de site van het Gemeentearchief is wel informatie te vinden over toneel, niet alleen beroeps- maar ook amateurtoneel.
Ook op Facebook is het Gemeentearchief actief.

Dit artikel is voor het laatst bewerkt op 6 november 2021.

Eén gedachte over “Geschiedenis van het Haagse amateurtoneel

  1. Beste Ali, Bij mijn verhuizing kwam ik een fotoboekje tegen van mijn vader (geboren in 1918) van een toneelvoorstelling van het amateurgezelschap waar hij lid van was. Het stuk is “Genesius”van Henri Ghéon. Een stukje tekst zat in het boekje geplakt. Het moet van net na de oorlog zijn. Op de kaft staat in gegrafeerd: ALS DANK JAN V.D. BOOGERD Pr.
    Hij speelde vroeger bij een toneelvereniging en het zou heel goed een katholieke vereniging kunnen zijn geweest met een priester als leider. Met wat googelen stuitte ik op jouw blog. Denk jij dat ik er nog iemand een plezier mee kan doen?
    Hartelijke groet,
    Thea Visser

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *