Kans: #WOT deel 1

De kanjerprijs van de Postcodeloterij is dit jaar in Den Haag gevallen. Dat is niet de eerste keer, ik geloof dat in 2009 die prijs ook in Den Haag is gevallen. Hoe groot is die kans? Eigenlijk wil ik dat niet eens weten, want net als Martha ben ik bar slecht in kansberekening. Wat wel jammer is met die Postcodeloterij dat ik beide keren in de verkeerde hoek van Den Haag woonde. Sterker nog, ik heb niet eens een pot Ben en Jerry’s ijs gewonnen.

Kans ~ 1) Blind geluk 2) Bof 3) Doelpoging 4) Fortuin 5) Gelegenheid 6) Gelukje 7) Gewaagde onderneming 8) Goede hoop 9) Gok 10) Gooi 11) Gunstige gelegenheid 12) Hazard 13) Kijk 14) Mogelijkheid 15) Perspectief 16) Preekstoel 17) Risico 18) Risicovolle onderneming 19) Sjaans 20) Spreekgestoelte 21) Toekomst 22) Toeval 23) Tref 24) Uitgelezen mogelijkheid.

Kansberekening

kansIedereen wenst zich graag rijk bij loterijen. Iedereen koopt dus een lot in de Staatsloterij voor de Oudejaarstrekking, checkt dat om 1 minuut over 12 en gooit het teleurgesteld weg. Iedereen koopt minstens één lot in de Postcodeloterij, want stel je voor dat die kanjer in jouw postcode valt. Dan heb je ook nog de Vriendenloterij, de BankGiroloterij en de Lotto. Wat opvalt: de enorme ophef over de winnaars, want dan valt tenminste niet op dat er ook zoveel verliezers zijn. De Volkskrant heeft zich er maar eens over gebogen. Het magazine Sir Edmund had een leuke infographic* over het onderwerp. Wat blijkt: doe vooral niet mee aan de Lotto, de kans op de jackpot is 1 op 48.800.000. De Postcodeloterij is veel gunstiger: 1 op 85.000. De hoogste jackpot ooit in Nederland: 38,4 miljoen euro, dat was in de Staatsloterij van mei 2013. Wereldwijd: die Amerikanen moeten altijd meer: een jackpot van 1.580.000.000 dollar in januari 2016. Dat heet geloof ik 1 miljard, 580 miljoen.

Heeft het zin?

Mijn kans op het miljoen: klein dus. Mijn kans op een verkoudheid is groter. Ik zit zoals altijd in januari te snuffelen achter mijn bureau. Mijn kans op een leuk leven: veel succes Ali, daar moet ik namelijk gewoon zelf aan werken. Iedere dag sta je weer voor kansen en heb je de keuze: grijp je die kansen of niet? Voor de dingen waar ik niet zelf aan kan werken koop ik wel een lot in de Staatsloterij en de Postcodeloterij.

*Sir Edmund 7 januari 2017

Foto: Pixabay, CC0 gebruik

Iedere donderdag publiceert @drspee een woord waar je over mee kunt bloggen, vloggen, ploggen of op een andere manier kunt meedoen. WOT betekent Write on Thursday. Het woord van deze week staat hier.

Eén gedachte over “Kans: #WOT deel 1

  1. Ik las ergens: een prijs van 30 miljoen, we zijn met 17 miljoen in Nederland. Wat een boost voor de middenstand als we iedereen 1 miljoen geven en de rest verdelen. Leuk stukje trouwens, dat missen van het Tom en Jerry ijs zou ik ook erg hebben gevonden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *