Een literair boek: #50books vraag 48

Zaterdagmiddag, de eerste kaarsen zijn aangestoken en ik begin wakker te worden. Dat is goed, wat laat, maar goed. December is een donkere, moeizame maand. Het wordt vroeg donker, er worden eindeloos veel feesten gevierd en ik heb het idee dat ik niet meer warm wordt. Waar ik in zo’n stemming ook niet aan toekom is een boek.

Vraag 48: Wat is volgens jou een (literair) boek?

Filosofie, vorm en inhoud

Waarom de ietwat filosofische inleiding? Omdat Martha dat er bij haalt in haar vraag. En daarbij heeft ze het over vorm en inhoud. De vorm, bijvoorbeeld een samengebonden of genaaid aantal bedrukte bladen, of de inhoud waarbij dat literaire boek iets is waarbij je moet nadenken over de inhoud. Dat past wel bij mijn idee├źn erover. Maar een beetje allergisch ben ik er wel voor, Literatuur. Als zovelen heeft de leeslijst op school een negatieve invloed op me gehad. Sommige schrijvers lees ik niet meer daardoor. Ik hoop er ooit nog eens overheen te komen. Nooit meer slapen van W.F. Hermans heb ik bijvoorbeeld zoveel mooie dingen over gehoord dat ik die toch nog een keer wil proberen.

Terug naar december

De filosofie dus. De filosofie achter mijn inleiding was mijn idee over een boek. Een vorm waarin ik mezelf kan verliezen, een verhaal dat me boeit, personen met wie ik een avontuur wil beleven. Ik hou niet echt van de wintermaanden, kou, nattigheid, donker, geef mij maar zomer. Ik ben niet op mijn gemak en dat zorgt ervoor dat ik me niet makkelijk kan verliezen in een boek. De vorm van dat boek maakt trouwens niet uit. Ereader, papieren boek, geef me maar een boek. Een ereader met verlichting is wel ietsje makkelijker trouwens als je ’s avonds zit te lezen.

De leesvraag #50books is een initiatief van Peter. Hij heeft de vragen in 2013 en 2015 gesteld. Martha stelde ze in 2014, Hendrik Jan in 2016. Dit jaar worden de vragen door Martha gesteld. Deze vraag staat hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *