Steekproef: #WOT deel 34, 2021

Ik was weer eens op bezoek bij de Appie. Je kan briefjes schrijven tot je een ons weegt, maar je zal altijd iets vergeten. En dat was afgelopen zaterdag ook gebeurd. Ik rende dus naar binnen, nam een mandje en een scanner en ging als een speer de winkel door. Dat kostte nog even moeite, want ik had een briefje geschreven en dat thuis laten liggen, maar ik had alles. En het ging prima, tot de kassa, want daar mocht ik niet verder tot er gecontroleerd was. Een meisje kwam een steekproef nemen. Dat mocht ze van me, maar ik ben zo’n brave dame die keurig alles scant en het was dus in orde.

Het #WOT woord van deze week is:

Steekproef = 1) EnquĂȘte 2) Onderzoek 3) Onderzoeksystemen 4) Op willekeurige plaats genomen proef 5) Statistische test

Steekproef

Veel winkels geven hun klanten tegenwoordig de gelegenheid zelf af te rekenen. Niet alleen met die handscanners, maar ook een scanner aan het einde van de route. Bij onze grootste grutter mag je ook met de app winkelen en afrekenen. Veel mensen zullen als ik zijn en netjes alles scannen, maar er zullen altijd mensen zijn die misbruik maken en iets te weinig afrekenen. Vandaar de steekproef dus. Natuurlijk kan je iedereen controleren die langs komt, maar dan kan je net zo goed weer een rij kassa’s installeren.

Hoe ze dat doen is weer iets anders, waarschijnlijk gaat er om de zoveel klanten een belletje bij de klantenservice en krijg je iemand langs die drie dingen uit je tas bekijkt of ze gescand zijn. Voor iets anders krijg je trouwens ook een melding, namelijk als je een alcoholische drank hebt gescand. Officieel moet er dan ook iemand langskomen om je leeftijd te controleren, onofficieel wordt mijn kassa vanuit de verte vrij gegeven zodat ik mijn flesje wijn mee kan nemen. Waar zou dat nou toch aan liggen?

Schrijf je mee?

En jij? Doe je aan steekproeven? Of laat je die volledig aan je voorbij gaan? Ik hoor het graag, schrijf mee en laat een reactie achter.

#WOT betekent Write on Thursday. Op donderdag verzint Irene een woord waar je over kunt schrijven (bloggen, vloggen of ploggen). Niets moet, alles mag. Je kunt op ieder moment instappen. Dit woord kun je hier vinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *