Vrouw: #WOT deel 10

Ik heb mijn oma van moeders kant nauwelijks gekend, ze is overleden toen ik een jaar of vier was. Ze was 63, dezelfde leeftijd als mijn moeder toen die overleed. Daar denk ik af en toe wel eens aan. Ik ben zelf nu 53.

Oma

omaTwaalf broers en zussen had mijn moeder. Zij was nummer twee in het rijtje, haar jongste broer werd geboren toen zij al in de 20 was. En als ik de verhalen mag geloven hebben er ook diverse miskramen tussen gezeten. Zo’n groot aantal kinderen was normaal in die tijd. Mijn oma is geboren rond de eeuwwisseling, die van de 19e en 20ste eeuw dus. Voor mij ligt haar geschiedenis in die ene foto die ik van haar en mij heb. Verder weet ik weinig van haar. Maar het moet een hard leven zijn geweest, zoveel kinderen om te verzorgen. En ook verdeeld over zo’n lange periode. Het zal ook niet makkelijk zijn geweest dat er een Wereldoorlog in die periode zat.

Moeder

Mijn moeder is dit jaar 25 jaar geleden overleden. Ze was geboren in 1930. Toen zij in 1957 trouwde met mijn vader is ze gestopt met werken. Mijn vader zorgde voor het inkomen. Ik heb drie broers, met de oudste verschil ik vijf jaar. Vier kinderen in korte tijd. Mijn moeder zorgde voor ons en het huishouden. Ik had wel altijd het idee dat ze eigenlijk wel had willen blijven werken. Zeker toen wij wat ouder werden, was die kinderverzorging  geen dagvullende taak meer. Maar ja, mijn moeder had huishoudschool en verder weinig. Wat werkervaring voor haar trouwen, ze werkte op de veiling, en verder niets.

En ik?

Ik heb een heel ander leven. Ik heb een tijdje een relatie gehad, maar woon nu alleen. Ik heb gestudeerd en heb een vak geleerd. Ik heb van mijn hobby mijn werk gemaakt door informatiespecialist te worden. Ik heb geschiedenis gestudeerd, werk, heb hobby’s, heb een druk sociaal leven en ben een heel andere vrouw dan mijn moeder en oma waren. Een betere vrouw? Dat wil ik niet zeggen. Zij waren de vrouwen die ze konden worden in hun tijd. Is het leven beter geworden? Oh ja, absoluut. Maar strijden voor de positie van de vrouw? Het is nog niet voorbij zolang je zo’n ceo van Schiphol hoort zeggen dat ze specifiek een man zoeken als nieuwe baas van de luchthaven. Anders wordt het man-vrouw evenwicht verstoord. Dat onzin argument wordt nou nooit gebruikt bij een evenwicht van alleen maar mannen. En zo zijn er wel meer dingen waardoor je als vrouw je minder voelt. Die Internationale Vrouwendag is nog steeds nodig.

Vrouw ~ 1) mens van het vrouwelijk geslacht 2) echtgenote: groeten aan je vrouw 3) (kaartspel) naam van een kaart; = koningin: ruitenvrouw 4) bazin, vrouwtje (3): (tegen een hond) kom maar bij de vrouw.

Iedere donderdag publiceert @drspee een woord waar je over mee kunt bloggen, vloggen, ploggen of op een andere manier kunt meedoen. WOT betekent Write on Thursday. Het woord van deze week staat hier.

Kijk ook nog even in mijn Flickr photostream.

2 gedachten over “Vrouw: #WOT deel 10

  1. Ik denk meer in mensen. Sinds mijn partner een gereformeerde trut als baas kreeg met een hekel aan homosexuelen vind ik een vrouw niet perse een betere keuze.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *